Inkomenseffecten minder koeien houden

Leuk onderzoek:

Het doel van deze studie is om de gevolgen voor economie in beeld te brengen als een intensief melkveebedrijf minder dieren gaat houden.

In de alternatieve situatie kijken we wat de economische gevolgen zijn van een scenario waarbij minder ruwvoeraankoop nodig is. Het scenario hierbij is dat het aantal koeien afneemt van 110 naar 90. De melkproductie per koe is in dit scenario gelijk met de uitgangssituatie. Bij deze uitgangspunten daalt de afgeleverde hoeveelheid melk met 180.000 kg naar 810.000 kg melk.

Door minder koeien aanhouden is ook minder jongvee nodig. De jongveestapel krimpt van 90 naar 74 stuks, het vervangingspercentage blijft daarmee gelijk met de uitgangssituatie. Omdat de ruwvoerpositie verbetert, wordt in dit scenario geen snijmaïs meer aangekocht, er ontstaat zelfs ruimte om maïs te verkopen. De aanvoer van overige ruwvoeders en cigarant wordt beperkt omdat het aantal dieren afneemt.

De omvang van de gebouwen, installaties en het werktuigenpark verandert bij dit scenario niet. Door minder vee aan te houden, zullen de dieren gemiddeld genomen wat meer ruimte hebben.

Algemene conclusies
• Minder dieren aanhouden leidt over het algemeen tot een daling van het inkomen. Dit komt vooral doordat de opbrengsten voor melk en omzet en aanwas fors dalen.

• Lagere operationele kosten zoals lagere voerkosten, veekosten en kosten voor mestafvoer
compenseren in veel gevallen de lagere opbrengsten voor melk en vee bij minder dieren houden
niet. Goedkope melk is in combinatie met dure mestafvoer en duur voer, kan minder vee houden
aantrekkelijker maken.

• Minder dieren houden leidt in veel gevallen tot een onderbezetting van de stal. De gebouwen worden niet volledig benut, terwijl de gebouwenkosten gelijk blijven. Wanneer bij nieuwbouw een kleinere stal wordt gebouwd, kan minder dieren een besparing opleveren omdat dan de gebouwenkosten wel dalen in vergelijking tot het bouwen van een grotere stal.

• Voordeel van minder dieren aanhouden in dezelfde stal kan wel zijn dat de dieren meer ruimte krijgen en het daardoor voor de dieren makkelijker is om een hogere melkproductie te halen en efficiënter om te gaan met voer. Het is overigens wel lastig dit voordeel te kwantificeren.

• Via verdere bedrijfsoptimalisatie zijn zeker nog extra besparingen mogelijk. De bedrijfsoptimalisatie hangt af van de specifieke situatie en de voorkeuren van de veehouder.

Lees hier het complete rapport/conclusie: verantwoordeveehouderij.nl/upload_mm/1/…

Deel dit topic

Reacties

Petro Pelgrum
Nou dat is dan heel duidelijk minder koeien houden en dan produktie per koe verhogen en dezelfde liters leveren aan de fabriek, en laag vervangingsperc.
Bij bedrijven hier met hoge produktie hebben gem. totale voerkosten lager per l melk dan een laag produktief bedrijf door veel betere voerefficientie.
Dierenartskosten hoeft niet hoger te zijn bij een hoogproduktief bedrijf.
+2
jg
Arbeid niet meegerekend, heel goed onderzoek.
+1
huub
Dit jaar wordt je nog beloond met een premie van €0,25/kg voor alles wat je niet levert..
Coen
De structurele verleasers zullen dat extra toetje vanaf volgend jaar zeker missen.
de structuerele leasers zijn dan de winnaars 😄
Todi
Coen die kunnen dan meer vragen voor de losse grond te verhuren.
jg
@Todi
De waarde van losse grond gaat naar 4000 euro per hectare per jaar indien de melkprijs rond de 40 cent blijft.
Todi
@jg
40ha maal 4000 is een mooi bedrag.
MTSTAMMINGA
@Todi
Je bent dan wel belegger voor de belasting,en geen boer meer/ondernemer 😞
George
@jg
€4000 per ha JG , denk je dat echt? Waar baseer je dat op. Grond hebben is dan wel heel leuk. Ach Karst door 10 ha te verhuren heb je dan een inkomen en met de overige hectares kun je dan nog lekker boertje spelen of de zogenaamde ondernemer uithangen.
+1
jg
@George
Melkproduktiecapaciteit van ca 18000 kg melk voor 4000 euro. Heel wat goedkoper dan het 18000 maal 27,83 , heb je ook nog voer voor en mestafzet. Wacht het nieuwe stelsel van Dijksma maar af wat deze zomer komt. Fosfaatreferentie ligt vast.
mlkvhoudr
@jg

Heb je weer op : www.maakdatjezelfwijs.nl gekeken. Ietsje minder snuifen voor dat je gaat typen jg 😉

hartvannederland.nl/top-nieuws/2014/…
meelezer10
@mlkvhoudr
Hierin heeft jg toch wel gelijk in dit quotum jaar dien je toch lease, verlease of sperheffing te rekenen. Na het quotum tijdperk is het een ander verhaal.
gezienus
@mlkvhoudr denk maar zo 4000 € ha je inkomen. is geregeld nu nog mensen vinden die Dat willen betalen ik in ider geval niet .ik neem die 4000 vanuit míjn luie stoel
mlkvhoudr
@gezienus

Ik stop of ga failliet met dat soort prijzen aan de rest de eer er wat van te maken dan...............
jg
@mlkvhoudr
Kan toch makkelijk: voor 1000 euro erbij heb je snijmais, verbouwd en geoogst in huis. Dus 5000 euro: 18000 liter = 27,7 cent, beetje arbeid en variabele kosten en een melkopbrengst van 40 cent + 4 cent prestatie +o en a. : 5 cent marge ?? De goede melkveehouders met 1,5 voerefficientie halen 24000 kg melk uit een hectare mais. 5000 : 24000 = 20,8 cent. Koopje.
jg
@George George , reken ik correct of niet ??
Frans1
Quote:
@jg: e waarde van losse

En wat wordt de werkelijke prijs?
mlkvhoudr
@jg

Satire, dat doe je goed.
gezienus
Quote:
@jg: Kan toch makkelijk: voor 1000 euro erbij heb je snijmais, verbouwd en geoogst in huis

dus jij dacht dat die mensen dan hun mais voor dat geld verkopen , terwijl iemand anders 4000 betaald voor grondpacht
jg
@gezienus
dat bedoel ik niet.
pieta
Quote:
@jg: De goede melkveehouders met 1,5 voerefficientie halen 24000 kg melk uit een hectare mais. 5000 : 24000 = 20,8 cent. Koopje.

Vlgs mij klopt dit niet. Krachtvoer tellen, meer kosten en meer kg melk.
Coen
@jg , als losse huurgrond 4.000 euro per hectare gaat kosten gaat de koopprijs van die grond naar > 100.000 euro.
ik denk dat de prijs van goed en volwaardig ruwvoer naar 25 cent per kg ds gaat, de vrijkomende melkquotumkosten worden dan opgevuld met extra mestverwerkingskosten en extra ruwvoerkosten.

onze voervoorlichter had het er over dat de marginale voerkosten nu soms al boven de 20 cent per kg melk belopen 😞
MTSTAMMINGA
@Coen
Bij een melkprijs van 40 cent blijft er nog wel genoeg over dan denk ik Als die koe maar tussen de 25 a 30 liter geeft gem

Gaat de melkprijs 10 cent zaken en de koe geeft 5 liter minder tja dan wordt het spannent 😞

Zo'n voervoorlicht vertelt jou een verhaalt om jezelf te doen geloofen dat je het nog niet zo slecht doet 😄
En hij behoort je te vertellen hoe je zonder kosten een boel melken kunt 😄
George
@jg
Misschien klopt je berekening wel maar of ze het ook willen betalen? Ze zullen echter wel de concurrentie aan (moeten) gaan met de akkerbouw en die betalen meestal toch meer voor de losse huur dan de gemiddelde melkveehouder. Maar ik kan me wel vinden in je scenario en voor €4000 per ha zie ik daar meer heil in dan in aardappelen en korrelmais. 😄 We zullen zien wat de tijd brengt, eerst moet die melkprijs nog op 40 cent blijven en als ik de verhalen hoor zijn de betalingsgewoonten onder de veehouders nog niet zo denderend ondanks de veel geroemde hoge melkprijs.
George
@jg
Misschien klopt je berekening wel maar of ze het ook willen betalen? Ze zullen echter wel de concurrentie aan (moeten) gaan met de akkerbouw en die betalen meestal toch meer voor de losse huur dan de gemiddelde melkveehouder. Maar ik kan me wel vinden in je scenario en voor €4000 per ha zie ik daar meer heil in dan in aardappelen en korrelmais. 😄 We zullen zien wat de tijd brengt, eerst moet die melkprijs nog op 40 cent blijven en als ik de verhalen hoor zijn de betalingsgewoonten onder de veehouders nog niet zo denderend ondanks de veel geroemde hoge melkprijs.
+2
pa
Dromen jullie maar lekker!!
gezienus
Bedtijd zzzz.z
gezienus
Wanneer bij nieuwbouw een kleinere stal wordt gebouwd, kan minder dieren een besparing opleveren omdat dan de gebouwenkosten wel dalen in vergelijking tot het bouwen van een grotere stal

...groter bouwen is in verhouding goedkoper per stalplaats ??
Hakselaar
Ik mis wel de prijs van snijmais in dit verhaal. Je moet eigelijk een Exelbestandje hebben waar je je eigen gegevens kunt invoeren.
meelezer10
@grasbaal Handig die spellingscontrole bij het type van de reacties.
Grasbaal
Je hebt waarschijnlijk een nieuwe browser??
meelezer10
Microsoft had mijn computer automatisch geupdate. Nu liep mijn computer iedere keer vast. Heb nu de laatste updates verwijderd en doet het weer goed. Alleen nu is de spellingscontrole ook weg.
oldhuus
Met andere woorden; Nieuwe stallen die niet vol staan kan niet uit.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , melk , koe , voer , jongvee , melkproductie , dieren , economie , melkveebedrijf , aanvoer en inkomen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
1