Goed drinkwater is een essentieel onderdeel van voeding

De Watervoerders weten het al langer 😄, maar deze check lijkt mij wat overdreven:

GD Drinkbakcheck Rundvee

Voeding is van groot belang voor gezonde koeien. Goed drinkwater is een essentieel onderdeel van voeding, een koe vreet minder als zij geen of een slechte kwaliteit water tot haar beschikking heeft. De GD heeft Drinkbakcheck Rundvee ontworpen, een instrument om de kwaliteit van het drinkwater in de drinkbak van koeien te monitoren. Een mindere of slechte kwaliteit water heeft gevolgen voor dieren. Ze vreten minder en bovendien kan het schadelijke effecten op de gezondheid hebben. Zo kunnen runderen slechter groeien, omdat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen, bijvoorbeeld door verdringing van essentiële spoorelementen. Hun weerstand neemt af en hun gezondheid kan achteruit gaan. Dit uit zich bijvoorbeeld door verminderde vruchtbaarheid en diarree. Uiteindelijk kan dit leiden tot een lagere melkproductie.

Meer: nevedi.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/…

Deel dit topic

Reacties

+2
meelezer
De kwaliteit van het water in een drinkbak varieert. Als er net een koe schijt in de drinkbak wordt het water door haar collega's niet gewaardeerd. Controleren blijft noodzakelijk! Dat kan de eerste de beste kleuter, en hoeft niet verricht door dierenartsen van de GD.
jan w
Het gaat meestal niet in de bakken fout, maar al in de leiding naar de bakken toe.
rayontario
Kijk jan w snapt het
Water kwaliteit is de oorzaak van vele problemen op melkvee bedrijven
jan w
In het verleden hebben we er een bedrijf met vleeskuikens bij gehad. Daar is waterkwaliteit ook zeer belangrijk. Op een gegeven moment kregen we een brief van de GD om ook het leidingwater na te behandelen, omdat het leidingwater niet geschikt was als drinkwater voor de kuikens. Dan wordt je toch wel een beetje simpel.
Maar achteraf hadden ze wel gelijk en had een investering daarin makkelijk uitgekund.
Petro Pelgrum
Voor degene die de koeien buiten hebben , hoe vaak worden die waterbakken in de wei schoongemaakt?
Bij ons in de stal worden ze 2 keer in de week schoongemaakt, en we hebben een vloeibare mineraal in het Water op chloride bassis , en het Water is ook brandschoon.
MBTrac1100
Daar heb je een punt, ik zuig ze in het voorjaar allemaal leeg met de tank, daarna niet weer
jan w
Waarom niet leeg laten lopen in het najaar voordat het gaat vriezen.
gezienus
Leiding water Is duur.. hier een bron Met ijzerwater staat op het program om Dat té verbeteren
MBTrac1100
@jan w
leeglopen wil bij mijn bakken niet, zijn oude 1500 liter heizölvaten met een 3/4 vlotter op het moment dat de koeien/jongvee nog buiten lopen kom ik met de tank al niet meer in de buurt van de waterbak (smiley)
Farmer_
@gezienus
Had hier thuis ook ijzer water, 7 meter verder van de oude bron nu 2 goede met klein beetje ijzer, op het andere bedrijf was het water nog meer ijzerhoudend, daar hebben we 2 wkn terug zo'n 10 meter verder van de oude bron 2 nieuwe gemaakt, vrijwel geen ijzer.
Had alles op stad water, is een dure hobby.
gezienus
@Farmer_ leiding water kost híer bij 1€ kub
Móet Nog Wat bedenken grondwater zit hier niet zó diep maar je moet net het goede hebben
Farmer_
@gezienus
Had hier iemand die pulst, met zo'n cylinder die hij elke keer weer naar onder laat zakken en zich vult met zand, zo kun je zien wanneer je moet stoppen als het bruine/rode zand komt, ik zoek de plek op met de wichelroede, heb totdusver redelijk geluk gehad met ijzervrij water te vinden.
Bij 8 meter houdt het hier op dan heb je roodgrond, maken er 2 van 3 inch aan elkaar gekoppeld.
Hij komt uit winterswijk, komt denk ik ook wel jou kant op, 2 pulsen zo'n €5/600,-
Petro Pelgrum
@gezienusMelk is duurder dan Water van gemeente of eigen.
Niet dat van de supermarkt:)
Grasbaal
'Onderschat gevaren slootwater niet'

Melkveehouders die hun koeien in de wei oppervlaktewater laten drinken, moeten kritisch zijn op de waterkwaliteit.

Dat zegt Joost Straathof van het bedrijf JSWater. Hij is gespecialiseerd in veedrinkwater. 'In de zomer kan het slootwater snel opwarmen, dat vermindert de waterkwaliteit. Ook stilstaand water is funest.'

Bij geur- en smaakafwijkingen zal een koe minder water drinken. En dat heeft een grote invloed op de voeropname en melkgift.

Zelf testen
'Bevat water te veel schadelijke bacteriën dan stijgt de infectiedruk, het kost een koe veel energie om deze bacteriën te verwerken. Dat gaat ten koste van de melkgift.'

Met de doe-het-zelf-test, ontwikkeld door LTO en Wageningen UR, kan een melkveehouder de waterkwaliteit van het oppervlaktewater beoordelen.

Toegankelijk
Verder is het van belang dat koeien het slootwater eenvoudig kunnen opnemen. 'Het kost koeien vaak extra moeite om water uit de sloot te drinken, terwijl de vochtbehoefte op warme weidedagen juist groot is. Zorg dus dat het drinkwater toegankelijk is', stelt Straathof.

Dat kan bijvoorbeeld met een verrijdbare drinkbak of het plaatsen van een badkuip.

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
huub
Wij hadden alleen ontijzering, maar eigenlijk te weinig kuubs en teveel kalk (dH 31!!) en mangaan. Sinds twee weken een nieuwe bron met een ionenwisselaar van Remon, lijkt goed, zout verbruik lijkt wel hoger dan beloofd is.
hofmiddelburg
Bij mij drinken de koeien regenwater opgevangen door het dak van de stal en de loods.
Bij een gemiddeld jaar drinken ze ongv. tweederde regenwater.
Misschien moet ik het een keer laten onderzoeken, maar het gaat al 14 jaar goed.
huub
Regenwater kwaliteit lijkt me van veel factoren afhankelijk, als je letterlijk onder de rook van een grote stad zit dan zal dit invloed hebben, de eerste bui na een droge periode zal ook niet echt schoon zijn.
gezienus
Buurman heeft nieuw gebouwd een kelderkanaal extra van een dikke 100 KUB komt nu alle regenwater van de daken in er Zal maar één dood dier in de dakgoot liggen
hofmiddelburg
@gezienus
Dat is waar, maar als ik dat risico wilt uitsluiten ben ik voor 100% aangewezen op leidingwater.
Het kan zeker dat er een dood dier in de dakgoot ligt, maar voor het zelfde geld gebeurd het nooit.
arieabvakwerk
Ik werk bij klant met remon waterzuivering op de bron.
Heb het geproefd maar weinig of geen verschil met leidingwater.
Misschien nog wel gezonder er zitten geen residuen in van medicijnen en hormonen 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , koeien , koe , drinkbak , gezondheid , dieren , drinkwater , rundvee , watervoeren en vruchtbaarheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
25