Dagproductie robotmelken en MPR

Ik zou een vuist willen maken tegen CRV om een betrouwbaardere waarde van de melkproductie van de koeien op de MPR te krijgen.
Het probleem bij robotmelken en de MPR is dat CRV uitgaat van de melkproductie van de laatste 24 uur. Maar deze productie wijkt te veel af met de werkelijkheid. En is zo als managmenttool "ONGESCHIKT".
Het gemiddelde klopt wel, dat is niet het probleem.
Het gaat puur om de dagproductie.
Ik nam zelf als voorbeeld een koe met 24 kg melk per dag, nu was er vrijdag bij een vergadering een boerin en die haalde een koe aan met 40 kg melk.
Koe komt regelmatig, 2x per dag naar de robot. Alleen de ene dag om 00.05 uur, om 12.00 uur, om 23.55 en de volgende dag komt die koe om 12.00 uur.
Deze koe heeft bij CRV de ene dag een productie van 60 kg. en monster je een dag later , dan heeft deze koe een productie van 20 kg. Dus als je de koeien krachtvoer wilt voeren middels de mpr , dan lukt dat niet.
Welke robotmelker komt dit ook tegen en wie is en voor om dit nogmaals bij CRV aan te dragen om de dagproductie voor robotmelkers naar een meerdaagse productie te krijgen.

Deel dit topic

Reacties

puddingbroodje
Voor de krachtvoergift in de robot gebruik ik het 7daagsgemiddelde en ik dacht altijd dat crv dat ook deed!
Ik weet wel dat voor de lijsten van de koeien elke melkproductie meegenomen wordt!
kaas
VOLGENS MIJ WORD ALLEEN DE DAG [de dag van monstername] PRODUCTIE GEBRUIKT BIJ CRV MAAR DE PRODUCTIE VAN ALLE DAGEN WORD DOOR GESTUURD maar ze doen er niks mee
-1
Gait oet klooster
He prutsers gewoon weer in een melkstal melken, minder kosten en minder trammelant met van alles en nog wat .
-2
Hansel
Bedankt Gait oet klooster voor deze zinvolle reactie.
Aub niet meer reageren op topics waar U geen verstand van heeft, sukkel.
+1
Petro Pelgrum
Laten we gewoon met elkaar omgaan en niet van die, wat ik noem scheldwoorden, gaan roepen.
Hansel, jij bent nu ook geen haar beter dan Gait.
+1
Hansel
@Petro Pelgrum
Sorry, je hebt gelijk
Greetje
Bedankt voor de tip Jan W.
Ik was er ook altijd vanuit gegaan dat elke dag de productie doorgestuurd werd en dat dan ook gemiddeld werd voor de mpr.

Maar als jij gelijk hebt, kun met bijvoorbeeld de lw ook niet veel.
Lijkt me wel een onderzoekje waard.

Nu snel weer verder genieten van het mooie weer buiten, ipv onder de tl's staan zwoegen:)
jan w
Alle melkgiften worden wel doorgestuurd en gebruikt voor de totale jaarproductie. Het gaat puur om het linker deel van het papier, de dagproductie.
harry uit b.
Zover ik weet wordt de 24-uurs melkgift per minuut teruggerekend zoals in onderstaand voorbeeld (sorry voor het engels maar kon even de NL versie niet vinden):

We take cow 336 from the adjacent list.
The last milking before sampling took place on 06-01 at
18:33.
During sampling the cow was milked twice by the robot on
07-01 at 0:46 and 12:47. The measured milk yields were
respectively 5,5 kg and 12,5 kg. This gives a total amount of
18,0 kg.
The calculation of the 24 hour yield is as follows:
the milk of 18,0 kg was produced within 1094 minutes (18:33
until 12:47),
24 hours consist of 1440 minutes. The 24 hour milk yield is
therefore:
18,0 x 1440/1094 = 23,7 kg.

Belangrijkste is wel dat de melkbeurt voorafgaand aan de monstername en ook het einde van de monstername 'gelukt'of 'succesvol' moet zijn, anders krijg je inderdaad afwijkende 24-uurs melkgiften.
jan w
@harry uit b.
Volgens de man van crv wordt de tijd van de monstername genomen en dan alle melkingen tot 24 uur terug.
Petro Pelgrum
De melktijden zijn toch ook bekend van de verschillende koeien bij CRV.
Worden deze dan niet gereguleert naar die 24 uur?
Cornelis
Jan welk merk heb jij?
jan w
Delaval.
jan w
Een aantal jaren terug ben ik overgestapt van CRV naar VVB Silvolde. Dit omdat ze goedkoper zijn. ( nederlanders zijn zuinig) en omdat de gegevens beter klopten. De koeien worden allemaal min. 2 keer gemonsterd, dus de kist staat er 1 dag aan ipv een halve dag zoals bij CRV. Plus toen werden de gegevens rechtsstreeks naar Silvolde opgestuurd en daar werd er dan een meerdaagse melkproductie van gemaakt. Dat klopte stukken beter.
Alleen nu wil CRV weer hebben dat alle gegevens rechtstreeks naar CRV wordt gestuurd en nu komen er weer van die rare gegevens uit.
Bij CRV hebben ze een benadering dat een 24 uurs productie beter klopt en dat je daar als boer sneller op kunt reageren als er zich afwijkingen voor doen.Maar grotere afwijking kun je je niet voor stellen als de koe de ene dag 20 kg zou geven en de volgende dag 60 kg.
Cornelis
Ik heb het idee dat je bij Lely kunt kiezen hoeveel dagen ze meenemen. Volgens mij rekenen ze bij mij met de melkgift en het aantal uren wat de koe daarover heeft gedaan.
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w: Een aantal jaren terug ben ik overgestapt van CRV naar VVB Silvolde. Dit omdat ze goedkoper zijn. ( nederlanders zijn zuinig) en omdat de gegevens beter klopten. De koeien worden allemaal min. 2 keer gemonsterd, dus de kist staat er 1 dag aan ipv een halve dag zoals bij CRV. Plus toen werden de gegevens rechtsstreeks naar Silvolde opgestuurd en daar werd er dan een meerdaagse melkproductie van gemaakt. Dat klopte stukken beter.

Volgens mij brengt Silvolde alles naar VVB Veluwe IJsselstreek in Nunspeet, waar de gehalte en cellenbepaling plaatsvind. Daar worden de gegevens ook ingeklopt in de CRV computer, die de verdere berekeningen doet. De lactatieproducties worden ook door CRV berekend.

Om te begrijpen waarom Silvolde goedkoper is dan CRV hoef je alleen maar naar het kantoor en de auto van de directeur te kijken.
Greetje
Oké Jan W, ik begrijp dat jij het beter begrijpt dan ik. Zal nog eens een crv meneer of mevrouw vragen waarom ze dat op die manier doen en of er dan nog reden voor ons is om ten strijde te trekken.

Met de krachtvoergift hebben we met de mpr in ieder geval niets van doen, maar ik weet niet of dat bij alle Lely's zo is. Misschien wanneer je aan dynamisch voeren doet.
+1
puddingbroodje
Ik heb even gebeld en de crv man die ik sprak bevestigd janw zijn verhaal maar gaf aan dat ze van de overkoepelende organisatie die over het monsteren en de controle en betrouwbaarheid van de gegevens gaat (wie dat dan ook maar mogen zijn) niet anders mogen werken dan op die manier, er werd vaak over geklaagd door boeren en hoe meer klachten hoe eerder het verandert! het idee is dat het melkmonster bij de dagproductie hoort! persoonlijk vind ik dat maar onzin en zou gewoon een 7 daags gemiddelde aangehouden moeten worden!
jan w
Eigenlijk wel een raar verhaal. En waarom.
In het verleden moest ik handmatig de melkgegevens doorsturen naar VVB Silvolde. Deze maakten op hun beurt weer een file aan voor CRV. Toen kreeg ik ook altijd een meerdaagse dag productie van de koeien. En klopten de gegevens dus wel.
Maar ik snap niet waarom CRV zo op hun eigen strepen zit.
Het is bekend dat met hun 1 malige monstername, in 10% van de eiwitmonsters en 25% van de vetmonsters te veel afwijken om betrouwbare gegevens te krijgen. En dan wijkt ook nog de dagproductie af.
Hoe betrouwbaar is dan nog de gehele MPR.
+2
jan is hobbyboer
Waarom stop je er dan niet mee, veel geld betalen voor iets wat geen toegevoegde waarde heeft, niet echt snugger lijkt mij. Dat is ook de reden dat ik gestopt ben met bedrijfsinspectie. 100 Euro betalen om een uur onzin aan te horen over hoe koeien eruit moeten zien volgens een CRV-inspecteur begon mij ook te vervelen.
de hoef
@jan is hobbyboer
wij doen hier ook nergens meer aan ,en het quotum is hier ook te klein
be
Wij melken sinds december met een robot ook wij hebben het idee dat er een afwijking in zit.Een 5 of 7 dagen gemiddelde zou waarschijnlijk beter zijn.
Ook al omdat de werkelijk gemolken hoeveelheid wel voor de jaarproduktie word gebruikt.Hebben jullie ook wel eens dat er flesjes niet gevuld worden zonder dat er wat aan de hand is.Volgens de monteur van de robot ligt het aan onderhoud van de apparatuur van CRV.
jan w
Ik weet niet met welk merk je melkt, maar bij ons met de delaval blijven ook wel eens flesjes leeg. Maar bij ons kan dat ook omdat de koe een te lage productie ( melking < dan 4 of 5 liter ) En of dat de koe onvolledig is.
be
Ook wij melken met DeLaval.Laatste keer 3 flesjes leeg en 1 met een klein beetje.Zal nog eens na kijken of er afwijkende koeien tussen zaten.Zo ver ik weet niet.
be
Ook wij melken met DeLaval.Laatste keer 3 flesjes leeg en 1 met een klein beetje.Zal nog eens na kijken of er afwijkende koeien tussen zaten.Zo ver ik weet niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , melken , koe , krachtvoer , voer , crv , melkproductie , robot , boerin , melkers en robotmelken geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
11