Niels Lentjes dumpt nog steeds mest

Wie stopt Niels??, hij zegt zelf dat hij in het verleden nooit gesjoemeld heeft met mestvrachten:

Nederland heeft al jaren een groot mestoverschot. De afgelopen jaren zijn er steeds strengere regels gekomen voor het gebruik van mest. Hierdoor kost het vooral varkensboeren veel geld om van hun mest af te komen. Daarom is het voor boeren verleidelijk om te frauderen. Aanstaande maandag komt de jonge mesthandelaar Niels L. weer voor de rechter. Hij gaat in hoger beroep tegen de ruim 800 boetes ter waarde van 750.000 euro voor het overtreden van de meststoffenwet. Argos over zwarte mest en stront van goud.

Vanaf 19 minuten is het Prikkebord en Karst te beluisteren - Radio: vpro.nl/speel.segment.39328136.html/ en boerderij.nl/Home/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

+1
spotmelker
Dit fenomeen houdt nooit op. Een (intensieve) veehouder zal zijn stalbalans op 0 moeten hebben op het moment dat alle mest is afgevoerd.
Er zijn plenty die in die situatie (alle mest afgevoerd) een (groot) mineralensaldo opbouwen. Om dit te verdoezelen voer je mest zonder bon af of rij je het op de eigen postzegel uit. De oplossing zit in het controleren van het berekeningssysteem, doe onderzoek naar berekende mestproduktie versus gemeten mestproduktie. M.a.w. baseer de theorie op de praktijk en niet (zoals nu) andersom.
Zeerserieuzeboer
In de situatie die jij schetst, komen ze op papier juist af te voeren mest tekort en hebben ze geen mest over om te dumpen.
spotmelker
Goed lezen! Op papier de zaak in orde en in de praktijk mest over.
+3
Zeerserieuzeboer
@spotmelkerIn de praktijk komen varkenshouders op papier altijd fosfaat tekort. Waarschijnlijk hebben ze een grote voorraad op de putbodem liggen.
maisboerke
Misschien is het wel verontreinigd water, gemengd met .??
Alpacaboerke
Veel gepraat maar wat is wel de goede oplossing, zolang elk nieuw initiatief steeds de grond in wordt geboord blijven de politiek lachend de regels aanscherpen
+4
cs-agrar
Zolang Men berekend met aannames zal het nooit kloppend raken. M.i. Weet Men veel, maar nog lang niet alles over de mineralen en meststoffen-stromen binnen de natuur, er zijn veel te veel variabelen en daarbij probeert politiek Nederland dat ook nog te mengen met maatschappelijk al dan niet gefundeerde opinie. Gewas laat duidelijk zien meststoffen nodig te hebben, dieren laten duidelijk zien elementen in de voeding te missen. Er is iets aardig fout aan het gaan.
+1
friese koemelker
Ik heb het al eens aangegeven maar zelfs de grondwater metingen hier door het RIVM> opons bderijf vertonen jaarlijks onvoorstelbare onverklaarbare hoogte en laagte cijfers. en dat bij steeds minder mest en kunstmest alsb.v 15 iaar geleden. het gaat hier stikstof .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , mestoverschot , zwarte-mest , prikkebord , meststoffenwet , mesthandelaar , lentjes en regels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
63