Onze ooster buren ruim 3 melkkoeien per ha zonder derogatie

In Duitsland kunnen ruim drie koeien per ha worden gehouden zonder derogatie. In Nederland zijn dat krap twee koeien per hectare met derogatie. Bij onze ooster buren produceert een koe 50 kilo stikstof per jaar in Nederland is dat gemiddeld tussen de 110 en 120 kilo stikstof.
Als we in Nederland dit cijfertje ook eens aanpassen dan kunnen we gedag zeggen tegen de derogatie, BEX en kringloopwijzer. Scheelt weer een bult papierwerk en kosten. Schiet maar raak.

Deel dit topic

Reacties

+2
christo
Goed plan. Als sector moeten we op zijn minst dezelfde condities hebben als onze buurlanden. Ik krijg het idee dat we enorm belazerd worden. Hoe zit het bij onze buurlanden nu precies? Volgens mij weinigen die dat weten?
+1
meelezer10
Lijkt me mooi iets voor lto om dit uit te zoeken. Als die nou is een lijst op stellen van hoeveel koeien er in europa per hectare gehouden mogen worden. Dit terug gerekend naar een melkkoe van 8000 liter. Dan weten we of we worden belazerd.
+4
Wiebren
Dat overzichtje wil ik met alle plezier produceren overigens.
diekman
Dat is te eenvoudig. Dat kost nederland werkgelegenheid.
De ambtenaren moeten ook wat te doen hebben.
Stel je voor dat het zo makkelijk kan.
Farmer_
Hier in Duitsland niet meer dan 2 koeien/ha, daarboven moet je ook aantonen waar je de mest afzet.
Maar ik snap dat geouweh*er in NL niet, het is hier zeker zo intensive qua mest als in NL, denk toch niet dat de grond hier anders is.
meelezer10
@farmer gezienus gaf aan dat in duitsland een koe 50 kilo stikstof produceert. Jullie mogen toch 170 aanwenden?
Farmer_
Wij zitten in NRW,gezienus in Niedersachsen, 170N hebben we hier ook.
Elk jaar moeten we de meststoffen balans door rekenen, daar wordt ook weer rekening mee gehouden hoe hoog de melkproduktie is enz, meer melk = meer mest, alles wordt meegerekend, koeien in de wei of op stal, stro of roosters, aangekochte kunstmest, ga je erover moet je afvoeren.
Farmer_
We hebben 100ha, incl.wat natuurland, we mogen hierop niet meer dan +-170 koeien houden zonder jongvee aanfok, is incl. aantal kalveren die een paar weken tot 2 mnd(vaarzkalveren), daarboven moeten we dan ook mest afvoeren.
meelezer10
@Farmer_
Is de beperking bij jou misschien fosfaat? Hier in nederland heb je gronden waar je maximaal 55 kilo fosfaat mag bemesten. Als de koe dan 35 kilo produceert ben je ook snel uitgeteld.
gezienus
@Farmer_
Heb hé nog weer nagelezen per stalplaats 50 kilo N op. Drijfmest in een akkerfutter bedrijf
gezienus
@Farmer_Niedersachsen, 170N

Hebben we híer ook alleen uit dierlijke herkomst

Drooge koeien op stro zit Je lager Met N
Jij had het óver 100 ha 170 mk normaal Bij 2gve ha heb je nergens problemen méé
Farmer_
@gezienus
Van de landwirtschaftskammer zei +-170 stuks, komt misschien door die natuurpercelen.
+1
Zeerserieuzeboer
@Farmer_ Je Nederlandse collega's willen wat anders horen. Snap je dat niet Farmer?
duitser
Nou dan moet ik de boel nog maar eens opnieuw laten berekenen. Hier 70 koeien met zeer 15 stuks jongvee van 0 - 1 jaar, op 40 ha. Moet ruim 450 kuub afvoeren.
Hebben laatst mest laten scheiden en de dikke fractie af laten voeren voor biogas. Zonde.....
Farmer_
@duitser
Dat kan wel kloppen, eerste jaar hadden we 43 ha met 86 koeien en wat kalveren, moest toen ook zo'n +-200 kuub afvoeren.
Farmer_
@Zeerserieuzeboer
Ik hoor af en toe ook liever andere dingen, maar of dat je verder helpt?
Zeerserieuzeboer
@Farmer_
Hier in Nederland hanteren we het liefst de 'kop-in-het-zand-mentaliteit': investeren tegen de klippen op zonder eerst te borgen dat er voldoende grond is voor de teelt van voer en de afzet van mest. En dan vervolgens klagen dat het allemaal niet wil lukken...
Farmer_
@Zeerserieuzeboer
Neem bv de varkensboeren in duitsland, hebben ze meer varkens dan ze vee-eenheden/ha hebben worden ze als industrieel aangemerkt, dat kost hun zoveel meer/varken, dat ze op allerlei manieren proberen om aan hun grond of vee-eenheden te komen, daardoor drijven ze de grond en pachtprijzen flink op, het zijn meer de varkensboeren hier in de omgeving die dat opdrijven dan de bio-gas, voor die laatste ha's willen ze grof geld betalen.
gezienus
@Zeerserieuzeboer
investeren tegen de klippen op zonder eerst te borgen dat er voldoende grond Is

Als Dat hier. Niet klopt krijg Je ook geen bouwverguning
+2
jg
Het willen houden van steeds meer koeien in Nederland is de reden van steeds verdere beperking . Hoe simpel kan het zijn.
+1
jan 1
Quote:
@jg: Het willen houden van steeds meer koeien in Nederland is de reden van steeds verdere beperking . Hoe sim

Dan was het voor de quotering in nl een natuur ramp gaande,toen hadden we 1 miljoen koeien meer.
Zijn maar een paar grote schreeuwers in dit land die geregeld die boel vastzetten..
+1
Wiebren
In een ander draadje heb ik hier ook al wat over gezegd.
Er zijn verschillen per lidstaat, dat klopt zeker, die verschillen zijn er niet alleen met mest.
In Denemarken en Duitsland geldt een gve-norm per hectare, je moet aantonen waar je de mest laat als je erboven zit (eronder past het, vergelijkbaar met bij ons forfaitair).
Beide zijn FLINK scherper als bij ons, zeker als er geen derogatie van toepassing is.
Vlaanderen heeft vergelijkbaar veel ruimte net als bij ons.
Wat we voor het gemak nogal gauw vergeten is dat er in de ons omringende landen VEEL meer grond per koe beschikbaar is en dat het land als geheel ook VEEL extensiever is dan bij ons.
Er wordt nogal vaak geroepen dat het elders beter is, dat wij het eens goed uit moeten zoeken. Alsof de vraag nooit bij ons opgekomen zou zijn. Als het zo eenvoudig lag, dan kon ik met 10 uur in de week wel toe, de afgelopen weken lag het niet onder de 100. (let op; ik klaag niet, ik geef alleen even aan dat er maar al te gemakkelijk wat geroepen wordt)
Frankrijk bijvoorbeeld maar ook Duitsland hebben een inbreukprocedure van Brussel te pakken, dat betekent dat ze orde op zaken moeten stellen omdat men anders voor het Europees hof gedaagd wordt. Laat ik nou afgelopen voorjaar met de Franse baas van het ministerie een aantal bedrijven bezocht hebben (waaronder Frank Post) om te laten zien hoe we hier de forfaits berekenen. Want Brussel gelooft de sommetjes van de Fransenniet
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: Brussel gelooft de sommetjes van de Fransenniet

Betekent dit dat Brussel niet akkoord gaat met de door de Duitsers en Fransen aangenomen N-uitstoot van een melkkoe? Want daar draait deze topic nu eigenlijk om: de N-gebruiksruimte op een hectare zegt niet alles. De combi met de N-norm per koe bepaalt uiteindelijk het toegelaten aantal gve/ha.

Feitelijk doet de beschikbaarheid van grond en intensiviteit van een geheel land niet zo ter zake. De discussie hier richt zich op het toegelaten aantal gve/ha. Jij beweert dat deze in het buitenland FLINK scherper is, ervaringsdeskundigen uit het buitenland zeggen dat deze norm ruimer is. Wie heeft het bij het rechte eind?
Wiebren
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Reageer @Jack Rijlaarsdam

Het is nogal verschillend Jack. In Duitsland bijv. per deelstaat verschillend. Dus een (aantal) ervaringsdeskundige(n) die het ook zelf nog even na moet zoeken, zegt nog niet alles.
Net zo goed als het voor Nederland niet zo simpel is dat we één excretienorm hebben, is dat ook voor andere landen zo.
We weten dat wij de hoogste derogatie hadden voor de meeste hectares van alle landen met derogatie. Vlaanderen heeft daar nog een aardig onderzoekje naar opgeleverd; dat staat hier:

[url]vilt.be/application/public/…]

In de jaren erna zijn er natuurlijk ook weer wat ontwikkelingen. Wat mij in ieder geval opvalt in contacten met Europese collega's is dat in ieder land de boeren en beleidsmakers het gras bij de buren een stuk groener vinden en naar elkaars ruimte verwijzen. In praktijk is dus overal een gevoel dat het te krap is. We hebben binnen Copa een inventarisatie gedaan waar de nitraatregels op een rijtje zijn gezet, zal eens kijken of ik die terug kan vinden om hier een samenvatting neer te zetten.
gezienus
Quote:
@: Beide zijn FLINK scherper als bij ons

2 gve nergens problemen méé we mogen 170 kilo stikstof geven per ha uit dierlijke mest kunstmest Kun je. Nog
raak strooien.
Te veel mest afzetten kost rond de 2a 3 € KUB op papier of afgehaald
Farmer_
Hier wordt kunstmest meeberekend/jaar.
gezienus
@Farmer_
scontent-a.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t1.0-9/…

laatste moet je maar vergroten

kunst mest wordt mee geteld voor 2013 je had gelijk
dieren binnen of buiten zit ook nog verschil in
scontent-a.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/l/…

heb 200 kub afgevoerd
Farmer_
@gezienus
Je hebt toch ook 100ha, dan zou je ook niet verder komen dan zo'n 160-170 koeien zonder jongvee, als je, nu al af moet voeren.

Vorig jaar wilde ik mest aanvoeren in het voorjaar, toen zaten we op 160 melkkoeien, heb dit door laten rekenen, was er nog ruimte voor 50 kuub, achteraf weinig kunstmest gestrooid, kon afgelopen week 450 kuub varkensmest aanvoeren.
meelezer10
@gezienus
Als ik in de bovenstaande tabel de dieraantalen vermenigvuldig met de kilo s stikstof kom ik op 10288. In de onderstaande tabel staat 16063 kilo. kun je dit verschil verklaren? Krijg je misschien nog een bijtelling per kg geleverde melk?
+1
Farmer_
@meelezer10
Kunstmest?
gezienus
@Farmer_totaal 107 ha daarvan kijk op de foto 88 in gebruik de andere ligt in Het spulvelden project en kan niet meegenomen worden Kunen we óók geen premie op aanvragen
+1
meelezer10
@Farmer_
de 170 kilo is dat in Duitsland inclusief kunstmest?
+1
gezienus
@meelezer10
Ja dús in totaal hád ik dus 18509 kilo N waar na berekening 16053 kg N overblijft ( sneden gras per jaar mais aandee huisvesting dieren) l 1144 kg N afgevoerd totaal 169 kg ha Bij 88.36 ha

Kún je nú weer terug rekenen
christo
Ik zou toch wel enorm graag willen weten wat de gve norm bij de buren is. Bij lage forfaitaire normen doet170 kilo zoveel pijn nog niet.
meelezer10
Als ik nu goed concludeer mogen onze oosterburen 3,3 koeien per hectare houden zonder derogatie. Er mag dan geen kunstmest gestrooid worden. In nederland met derogatie ligt de grens rond de 2 mits het fosfaatgetal niet te hoog is. Is het fosfaat getal hoog dan houdt het hier bij 1,4 op.(op bouwland op grasland mag er bij een hoog fosfaat getal meer) Wel mag er dan nog kunstmest bij gestrooid worden.
Farmer_
3,3 koeien/ha zonder kunstmest lukt niet, dan kom je automatisch weer trerug op zo'n 2 koeien/ha.
gezienus
Denk dat meelezer gelijk heeft máár op papier klopt het Dan niét want je komt Met je p2o5 niet uit dús mínder strooien óf in Dit geval minder dieren
Wat is jouw bilanz. Per ha híer fosfaat 2 . kali -25 . N -53
christo
Wat we nodig hebben om te kunnen beoordelen of er sprake is van een eerlijk speelveld zijn de normen en excreties in Duitsland. Er moet toch iemand meelezen die mij uit kan leggen hoe het exact in Duitsland geregeld is.
Erik1979.
@christo dat zou ik jou graag uit willen leggen.... Stuur maar een pb😂😂😂
Erik1979.
@Erik1979. Zijn die profiel foto's nog steeds toegestaan?
Koetje33
Ik kwam deze oude topic in tegen. Weet iemand of dit verschil nog steeds zo groot is?
Als hier namelijk niks veranderd en wij ons moeten gaan houden aan de stikstof excretie tabel en 170 kg per ha dan komt het niet goed. Je komt dan met jongvee tussen de 1.2 tot 1.3 koe per ha inclusief jongvee. Probeer dan nog maar wat te verdienen....
hans1980
@Koetje33 Weet dat in Denemarken de stikstof verlies normen veel lager liggen dus er kan meer stikstof op een ha.

Nederland heeft normen aan alle kanten te streng
+1
Erik1979.
@Koetje33 bij ons gebieden van 130 kilo stikstof.... Het moet gewoon kapot 😡 wat zei Omtzigt precies??? Waren het 400.000 mensen in Nederland die niet voldoende goed voedsel konden betalen? Of hebben jullie andere getallen? Ik kon ze niet vinden. Als dat zo is is Nederland dan geen tweede wereld land geworden? Of waar liggen die criteria? Vind ik interessant om te weten. Misschien weet Arie dit?
newholland6640
@Erik1979.

In dld gaat het lekker met al die oudjes die nog moeten werken om rond te komem
ted9
@newholland6640 vind je de pensioengerechtigde leeftijd in Nederland laag dan?
newholland6640
@ted9

Geen idee
Bauernopfer
Vorig jaar 65 hektar met 111 koeien.
7900 kg melk p koe. Geen jongvee opfok. Kon net met de mest volgens berater
Koetje33
@Bauernopfer En in Duitsland? (aan je naam te zien)
Erik1979.
@Bauernopfer waar zit jij precies? Rood gebied?
Bauernopfer
26670. Vorig in rood gebied deels. Dit jaar weer niet. Volgens.nieuwe ontwerp weer wel geheel in rood gebied
Jan w. 50
130 kilo n ? Ik weet wel dat ze in Duitsland nv gebieden hebben sinds dit jaar. Waar 150 op uitgebracht mag worden. Elten en de hetter. De Hetter is rivier klei. Verrekte natura 2000

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , koeien , koe , derogatie , stikstof , bex en kringloopwijzer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
51
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
313