EC: 'Boeren Arla in financiële problemen'

'Arla doet het goed, maar veel van haar leden hebben grote financiële problemen'
Dat zei Georg Häusler, de chef van het kabinet van EU-commissaris Dacian Ciolos gisteren tijdens een bijeenkomst van Europese Zuivel Platform (EDA).

Häusler wees op het probleem dat veel melkveehouders te zwaar zijn gefinancierd. Hij reageerde daarmee op een presentatie van Jais Valeur van het Zweeds-Deense zuivelbedrijf Arla waarin een bijzonder positief beeld werd geschetst van ontwikkelingen bij Arla.

Volgens Valeur vallen de problemen met financiering erg mee. 'Dit komt door de snel gestegen grondprijzen. Dat is het gevolg van de concurrentie om land tussen varkenshouders en melkveehouders.'

Stoppen
Valeur verwacht dat zo’n vierhonderd van de vierduizend Deense melkveehouders hierdoor moeten stoppen. 'Het probleem is dus beperkt.'

Valeur keek uit naar het einde van het melkquotum. 'Eindelijk kunnen we de automatische piloot uitzetten en ons gaan bezighouden met de actuele marktsituatie.' Volgens hem is China door de enorme vraag in dat land een bepalende factor op de internationale markt.

Deel dit topic

Reacties

casev
Tja, het is natuurlijk makkelijk praten, als jij niet de gene bent die zich elke dag zorgen hoeft te maken, of je de volgende dag nog eigenaar bent van je eigen boerderij......
MTSTAMMINGA
10% moet dus waarschijnelijk stoppen ?? in verbandt met financiering probleemen
Als dit WAAR is bij deze melkprijs Hoeveel moeten er dan wel niet problemen krijgen als de melkprijs een boel zakt ??
casev
Dat ligt volledig in de handen van de Banken Karst.

Reken er maar op dat er nog genoeg zijn die zelfs nu nog niet aan aflossen toekomen, en hun oude groeistrategie (schuld verdelen over meer liters) de enige uitweg was.
-1
Kenijor
Is toch eigen schuld, je gaat toch zelf die lening aan.
Zo hoort t ook gewoon te zijn, als je een verkeerde keuze heeft gemaakt moet je gewoon bloeden.
+2
Petro Pelgrum
@KenijorDie opmerking zal ik onthouden,
in Ned. zijn jullie er ook nog lang niet.
+1
casev
@Petro Pelgrum
Sterker nog: we gaan de zelfde kant op. Als ik zie wat er hier om mee heen gebeurd: complete boerderijen worden verkocht, zonder ooit tekoop gestaan te hebben.....
+2
pieta
@casev
Dat is wat overdreven natuurlijk. Meestal zijn ze wel te koop maar is het niet bekend bij iedereen. Smiley
+1
pieta
@Petro Pelgrum
Het klopt toch redelijk wat ie schrijft. Een ondernemer is een zelfstandig bekwaam iemand die zijn eigen beslissingen neemt. Daar valt ook het aangaan van een financiering onder. Niet dat ik iemand iets slechts toewens.
Kenijor
Er zijn investeringen gedaan op basis van emotie, kijk mij nou, ik doe mee, ik schrijf t misschien een beetje te, maar is wel zo. Kijk om je heen in andere sectoren.
+1
Farmer_
@Kenijor
Er is geen bank die leningen verstrekt op basis van emotie, de situatie is gewoon anders dan toen die investeringen werden gegeven, dat kan overal voorkomen.
+3
Petro Pelgrum
@pietaAls bedrijf hebben we niet de beslissing genomen dat de grondprijzen met 30% gedaald zijn.
Volgens mij weet je maar half wat er hier gaande is.
Laat de grondwaarde ook in Ned maar eens met 20% dalen dan vallen ook daar rare klappen.
adrie
@Petro Pelgrum Je bent nog positief met 30 % waardedaling van de grond. De meeste boeren hebben al gauw een 80 ha eigen land hier in DK, tel uit je verlies...

@pieta Lees mijn reactie en Petro zijn reactie nog maar eens en ga dan maar eens na wat dat in NL zou betekenen...
+2
MTSTAMMINGA
@adrie
De probleemen komen pas als de rente en aflossing van de hypoteek niet meer betaalt kan worden

En als dan je eigendom ook nog mindere waard wordt heb je probleemen

In Denemarken hebben de banken MEE de boel wat verziekt denk ik
Dit gebreurde oa omdat iedereeen wat verdienen MOEST
En er een boel banken aktiev waren in de landbouw

@Petro Pelgrum ik weet nog dat de waarde van de grond in nerderland 50% zakte in een paarjaar tijd En we molken gewoon door 😞 Alleen de bank ruimde wat probleem bedrijfen op om zomaar tezeggen
+3
Coen
@MTSTAMMINGA
@Petro Pelgrum ik weet nog dat de waarde van de grond in nerderland 50% zakte in een paarjaar tijd En we molken gewoon door Alleen de bank ruimde wat probleem bedrijfen op om zomaar tezeggen

karst, die begin 80-er jaren, dat waren nog eens tijden.
bedrijven werden toen compleet geliquideerd of het blote eigendom van de grond werd verkocht aan een pensioenfonds, dit allemaal omdat er eind 70-er jaren een enorme investeringshausse in stallen (met WIR-premie) en grond gaande was geweest 😞
pieta
@Petro Pelgrum
Je zou ook kunnen zeggen doordat de ondernemers in Denemarken zoveel grond wilden kopen steeg de prijs zodanig hard dat ie daarna weer een eind terugzakte.
In NL zou dat ook wel kunnen maar hier is op veel bedrijven een iets groter EV aanwezig om de klappen op te vangen.
+1
gezienus
Quote:
@Coen: karst, die begin 80-er jaren, dat

vraag mij af als de risico toen wel zo groot waren praten we nog over centen,, guldens of nu over euros per liter gefinceerd .. hebben ook wel rond de gulden voor een liter melk gehad alleen de liters per jaar waren minder ,maar ook DE kosten
adrie
@MTSTAMMINGA@Coen Dat is ongeveer wat er nu in DK gaande is.
Ook als je op dit moment met een positief eigen vermogen werkt en je hebt een tijdelijk tegenslag, ben je je bedrijf niet zeker, hier verliest de bank niets aan en kunnen ze snel en makkelijk geld terug vinden.
oldhuus
@casev
Hier 10km verderop is ook zo'n gebied, tijdens de bouwhausse iedereen keek naar de buurman, als de bank wou financiëren dan werd er gebouwd. De eerste bedrijven staan al te koop, sommige verkopen grond (nog intensiever worden). Ik kan niet in hun boekhouding kijken, maar hoor geruchten van swap, aflossingsvrij word aflossen.
MTSTAMMINGA
@gezienus
Vooral de rentekosten waren toen een probleem voor sommige bedrijfen 12% en meer toen
Coen
@MTSTAMMINGA
karst, als de huidige leningrente stijgt naar 5% zijn ook nu de rapen gaar.
MTSTAMMINGA
@Coen
Elke % rente is 2 cent de liter voor bepaalde bedrijfen

Ondernemen is makkelijker als geld verdienen voor sommige ondernemers
Farmer_
@MTSTAMMINGA
Die rente weet ik nog, maar bedrijven in problemen, bij ons in de regio nooit wat van gehoord.
Kenijor
@Petro Pelgrum
Het is wel vervelend voor diegene die t treft, maar ga niet zeggen dat t je eigen schuld is.

Net als het laatste jaar, moest iedereen opeens land kopen, dus prijs vliegt omhoog.
Kijken allemaal naar mekaar, boeren zijn net mensen wat dat betreft.

Idd als de landprijs hier met een derde zakt, zal dat voor velen gevolgen hebben, maar dat is toch het risico, als je je daar niet van bewust bent ben je ongeschikt.
+1
MTSTAMMINGA
Quote:
@Kenijor: Idd als de landprijs hier met een derde zakt, zal dat voor velen gevolgen hebben, maar dat is toch het risico, als je je daar niet van bewust bent ben je ongeschikt

En misschien wel vooral voor diegene die weinige land heeft na dat hij Koeien heeft

Het mooie aan ondernemen is de enige zekerheid die je hebt is de onzekerheid !!!!
+3
pieta
Quote:
@MTSTAMMINGA: Ondernemen is makkelijker als geld verdienen voor sommige ondernemers

Deze nomineer ik voor spreuk van het jaar Karst.
pieta
Quote:
@Kenijor: Idd als de landprijs hier met een derde zakt, zal dat voor velen gevolgen hebben, maar dat is toch het risico, als je je daar niet van bewust bent ben je ongeschikt.

Toch denk ik nog steeds dat een forse rentestijging en melkprijsdaling veel meer invloed zal hebben.
pieta
Quote:
@MTSTAMMINGA: En misschien wel vooral voor diegene die weinige land heeft na dat hij Koeien heeft

Bedoel ja dat die eerder "onder water" gaat omdat op een intensiever bedrijf de hectarefinanciering hoger is?
+2
gezienus
@pieta
jaar is nog maar 3 maand oud je weet niet wat we noch meer kunnen verwachten
Druk
@pieta
Je uitspraak klopt voor wat betreft je eigen voortbestaan.
De kredietbeheerders van banken kijken alleen naar de waarde van grond, als die fors daalt krijg je als boer een probleem 😞
pieta
@Druk
Dat ligt toch vooral aan je financiering.
Coen
@MTSTAMMINGA , uit LC van vandaag, de geschiedenis gaat zich herhalen 😞 😞

Noordelijk beleggingsfonds voor grond
Rentmeesterkantoor Van Eysinga & Oostra c.s. uit Ysbrechtum wil een beleggingsfonds oprichten voor landbouwgrond in Noord-Nederland.

Jonkheer Tjalling van Eysinga bespeurt tegenwoordig een enorme vraag naar een dergelijk fonds onder zowel beleggers als boeren, zei hij op een lezing in Hiaure. Beleggers zien in dat grond in Nederland altijd een stabiele belegging vormt met fraaie rendementen, terwijl boeren meer dan vroeger nul op het rekest krijgen als ze bij de bank aankloppen voor een grondlening.

Het gaat vooral om melkveehouders die zwaar gefinancierd zijn door grote investeringen in stallen en quotum. Banken staan kritischer tegenover risicovolle financieringen. Door de financiële crisis moeten ze bovendien extra buffers aanhouden.

Anderzijds is er onder melkveehouders een grote vraag naar land. Vooral boeren met een mestoverschot willen dit terugdringen om te ontkomen aan de dure mestverwerking. Die is vanaf dit jaar verplicht.

Het beleggingsfonds, dat waarschijnlijk in mei in de markt wordt gezet, wordt ondergebracht in een bv. Beleggers kunnen zodoende na verloop van tijd hun aandeel verkopen. Van Eysinga denkt dat een jaarlijkse aanwas tot zo’n 20 miljoen euro tot de mogelijkheden moet behoren. De gemiddelde hectareprijs in Noord-Nederland bedraagt circa 40.000 euro.

De landbouwgrond wordt verpacht via erfpacht. Beleggers hebben dan meer zeggenschap over prijzen en termijnen. Boeren betalen een hogere pachtprijs dan bij reguliere pacht, maar die zal nog altijd fors lager uitvallen dan rente en aflossing van een banklening, aldus Van Eysinga.
+1
spotmelker
Ik dacht dat juist door dalende grondprijzen in DK de problemen waren ontstaan. Verder kan ik me niet voorstellen dat het zo dramatisch is.
adrie
Positief eigen vermogen veranderde in negatief eigen vermogen met sterk dalende waarde van de grond !
casev
En vooral het feit dat de banken de bezem door hun boeken moesten halen, is de reden dat er zoveel te koop staan.

'n vriend van me werkt al jaren voor een boer in Ribe. Begin dit jaar kwam de bank op vrijdagmiddag langs, om te vertellen dat een aflossingsvrije lening binnen een week terugbetaald MOEST worden. Stond blijkbaar in de kleine lettertjes dat dat kan...

Met andere woorden: einde verhaal....
adrie
@casev Heb je de kleine letters bij jou bank wel eens helemaal door gelezen ?
Coen
@adrie , wij hebbén allemaal aflossingsvrije leningen, bij ons staat in de offerte dat deze aflossingsvrije status elke 5 jaar zal worden herzien.

banken worden zeer zenuwachtig als de onderpandswaarde daalt; kijk maar eens hoe zenuwachtig ze zijn geworden als gevolg van de daling van de prijs van commercieel verhuurd vastgoed, bedrijfspanden en particuliere woningen.
+1
gezienus
@Coenaflossingsvrije leningen,

Rente betalen En Niks aflossen ?
+1
Kenijor
@Coen
Dat heet toch huren???
MTSTAMMINGA
@Coen
Daarom is aflossen ook een goed systeem 😄
Want sparen en beleggen is ook niet zonder risco denk ik
Coen
@MTSTAMMINGA , wij leven deels van de rente van geleend geld 😄
het verschil tussen leningrente en creditrente is momenteel zeer groot, risico's zijn te overzien.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: @Coen
Daarom is aflossen ook een goed systeem
Want sparen en beleggen is ook niet zonder risco denk ik

Doordat aflossen heb ik nu een relaxed leven. Ben nog steeds erg blij dat ik toen niet naar de wijzen van de ABN geluisterd heb. Als ze morgen hun lening ineens opzeggen verkopen we paar bunder grond en gaan we vrolijk verder zonder schulden.

Niet aflossen en wel afschrijven om de belasting te drukken is een gevaarlijke hobby volgens mij. Dat gaat alleen goed als onderliggend onroerend goed maar in waarde blijft stijgen. Gemiddelde woningbezitter en kantoorverhuurder dacht ook dat het niet op kon, die weten inmiddels beter. Ik las gisteren dat 30% van alle huizen in NL inmiddels onder water staat, gemiddeld met zo'n 60 mille. Dat is voor een gemiddelde huizenbezitter, die waarschijnlijk nog nooit een cent gespaard of afgelost heeft, dat was immers voor de dommen, een godsvermogen. Aflossen doe je nl. van je netto inkomen, dat is financieel veel ingrijpender dan rente betalen wat je van je bruto inkomen doet. Failliet boeltje dus.
+2
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: Als ze morgen hun lening ineens opzeggen verkopen we paar bunder grond en gaan we vrolijk verder zonder schulden

Denk je dat als ze bij jou dat laatste beetje financiering opzeggen dat er nog veel vraag naar grond zal zijn? Ik denk namelijk dat dan heel Nederland al failliet is. Smiley
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: dat als ze bij jou dat laatste beetje financiering opzeggen dat er nog veel vraag naar grond zal zijn? Ik denk namelijk dat dan heel Nederland al failliet

Nee joh, George is er dan nog 😄
+2
mlkvhoudr
@Coen

Nou als de pachters weer eens wat te klagen hebben mag jij ook inspreken, pachter van de bank 😉
+2
paul1
Hoe meer er te koop staan, hoe goedkoper ze worden, dus gooit de bank daarmee de eigen ruiten in....
oldhuus
De bank houd de prijs wel op een bepaalt niveau, de koper is hen ook weer nodig, daaronder willen ze niet financiëren.
+1
Klopt maar als een belangstellende koper geen geld krijgt om te kopen , dan kan het wel goedkoop zijn, maar is het nog niet verkocht.
casev
Als de markt in DK echt zijn werk had gedaan, was die grondprijs echt niet op 17.000/ha blijven hangen!
oldhuus
Nee want dan gaan er ook banken failliet, dus uit zelfbescherming willen ze een lagere grondprijs gewoon niet financiëren.
gezienus
@oldhuus Coen

10 jaar terug grondprijzen hier tussen 5 en 10000 € geld konden we krijgen voor boerderij. Melkquotum etc 60 tot 70 % van dé executie waarde Heb vaak gescholden waarom Zo weinig. belemmerd ontwikkeling van bedrijf achteraf ben ik blij dat de banken hier niet Het nederlandse poldersysteem handhaven

Aanvulling. .Wás 60 % van míjn eigen geld. En Dan dé executie waarde daarvan
casev
@oldhuus
In de meeste gevallen is er voor de banken al niks meer over in DK. De kredietverenigingen (pensioenfondsen) hebben het 1e recht.

Veel van die falliete bedrijven die nu te koop staan trekt de bank z'n handen helemaal vanaf. Maar dan ook echt helemaal (dus ook geen Rekening courant)......

Wat me wel verbaasd, is dat de meeste die de laatste maanden over de kop gaan, weer heel snel verkocht zijn. Maar dat zullen Pedro en Adri wel beter weten.
Coen
@casev
Als de markt in DK echt zijn werk had gedaan, was die grondprijs echt niet op 17.000/ha blijven hangen!

ik denk dat dit wel ongeveer de marktprijs is, met een normale rekente zal de rentabiliteitswaarde (agrarische waarde) daar zeker niet hoger zijn.
gezienus
@casev
meende dat westenwind vertelde dat ze de eigenaar er zo afzetten en er een bedrijfsleider op kwam had die geen goede reseltaten werdt hij (hadden ze een mooi woordt voor ) zo "gewieberd"
westenwind
@casev
Klopt lijkt inderdaad of er wat meer gang in de handel komt wordt heel wat verhandeld op dit moment .
En lijkt er ook op dat de prijzen ietsjes beginnen te stijgen .
Zal nog wel even duren voordat we kunnen spreken van echte waardestijgingen maar het sprankelende begin is er
Niet te hopen dat knor gelijk krijgt !!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's china , zuivel , grondprijzen , melkquotum , ciolos , melkveehouders , arla , financiering en zuivelbedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
55
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
5