PAS overeenkomst vanmorgen getekend in Den Haag

Goed nieuws, toch nog sneller dan verwacht:

Minder ammoniakemissie maakt groei agrarische bedrijven mogelijk

Vanmorgen is op het Ministerie van Economische Zaken de overeenkomst Generieke Maatregelen Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) ondertekend. Met deze maatregelen wordt het voor agrarisch ondernemers mogelijk hun bedrijf te ontwikkelen nabij Natura 2000-gebieden. In de overeenkomst staat vermindering van uitstoot van ammoniak centraal. Afgesproken is dat deze met 10 kiloton afneemt, waarvan 5,6 kiloton kan worden benut voor de ontwikkelruimte voor landbouwbedrijven. De overeenkomst zal onderdeel worden van het PAS-programma. Dat is een breed pakket van maatregelen en investeringen waartoe het Rijk, de provincies en het bedrijfsleven verplichtingen aangaan voor economische ontwikkeling en bescherming van de natuur in Natura 2000-gebieden.

De vermindering van de ammoniakemissie wordt vooral bereikt door aanpassingen in het voer van koeien en een andere inrichting van de stallen. Zo gaat de ammoniakuitstoot omlaag als koeien een gevarieerder menu krijgen waarbij mais en gras worden afgewisseld. Als in de stallen urine en mest gescheiden worden opgevangen, komt er minder ammoniak vrij. Daarnaast is afgesproken dat geld wordt gereserveerd voor innovaties en het inrichten van proeftuinen in Natura 2000 gebieden.

,,De overeenkomst vraagt een forse inspanning van ondernemers, maar ze is noodzakelijk”, zegt Siem Jan Schenk. Als bestuurder van LTO Nederland is hij nauw bij de totstandkoming betrokken. ,,Voor ons is van groot belang dat agrarische bedrijven zich ook nabij natuurgebieden kunnen blijven ontwikkelen. Uiteraard wel met respect voor mens, dier en milieu. Met de nu afgesproken maatregelen zetten we een belangrijke stap.”
Schenk plaatst wel een kanttekening, omdat het PAS programma nog niet helemaal gereed is. ,,Wij hebben een aantal ontbindende voorwaarden opgenomen. Wij vinden dat alle veehouderijbedrijven, of die nu wel of niet in de nabijheid van een Natura 2000-gebied liggen, in redelijkheid ruimte moeten krijgen voor ontwikkeling. Wij vragen hiervoor in het PAS-programma garanties. Als die er niet komen, is wat ons betreft de overeenkomst van de baan. Voorts moeten de beleidsregels voor toekenning van ontwikkelruimte door provincies transparant en eenduidig zijn”. LTO Nederland wil hierover centraal afspraken maken zodat per provincie geen verschillen in regelgeving ontstaan.

Zorgen over uitstel PAS
Om de maatregelen daadwerkelijk in te kunnen voeren, is een wetswijziging nodig. Over de aanpassing in de Natuurwet zou deze week door de Tweede Kamer gedebatteerd worden. Dit debat is al meerdere keren uitgesteld. Hiermee komt het tempo waarin de maatregelen ingevoerd kunnen worden in gevaar. LTO Nederland maakt zich hier ernstige zorgen over. Schenk: ,,Het is in ieders belang dat de maatregelen in het kader van de PAS zo snel mogelijk ingevoerd worden. Zowel ondernemers als natuurorganisaties hebben hier belang bij. Nu het debat meerdere keren is uitgesteld en er zelfs hier en daar stemmen opgaan de PAS te schrappen, maken wij ons ernstige zorgen of de maatregelen daadwerkelijk ingevoerd kunnen worden. Naar ik vernam heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten een dergelijke oproep aan de Tweede Kamer gedaan. Ik verbaas mij daar zeer over. De VNG gaat niet over de PAS en de Natuurbeschermingswet. Bovendien komt de VNG ook niet met een praktisch en juridisch deugdelijk alternatief. Ik deel wel de zorg dat een oplossing voor het Natura 2000-vraagstuk te lang duurt, maar dat breng je niet dichterbij door op te roepen om te stoppen met de voorbereiding van de PAS. Wij blijven ons sterk maken voor invoering van de PAS.”

Persbericht LTO

Deel dit topic

Reacties

Gait oet klooster
O o indrukwekkend. punt.
mlkvhoudr
Siem jan wij weten dat je mee leest gaat de vrijstelling van minder dan 1 mol depositie nou definitief door ? als @wiebren het sneller weet mag ook
+4
Wiebren
Ons deel van de deal is nu klaar, de generieke maatregelen. Voor ons is het wachten op het PAS-document, wat ook zo spoedig mogelijk komt. De grenswaarde van 1 mol, de ontwikkelruimte per gebied en vooral de maatregelen die provincies en natuurbeheerders nemen komen daar in te staan. Het andere stuk van de deal. Tenslotte moet de Kamer (1e en 2e) de wetgeving nog accorderen, dan pas is de PAS rond
+1
de hoef
Jij bent de snelste,jammer dat je tweede keus was 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , gras , emissie , Mais , lto , koeien , milieu , voer , natura 2000 , stikstof , natuur , ammoniak , ammoniakemissie , natuurbeschermingswet , regelgeving , stallen , uitstoot , natuurgebieden , mpo , ammoniakuitstoot , tweede kamer , regels en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0