Crv bashen

Wie is het met hans van bergen eens ? Persoonlijk word ik een beetje zat van zijn non stop crv bashen.

Maar ben wel benieuwd hoeveel het hier met hem eens zijn, oftewel wat is wijsheid.

Is duurder sperma de moeite waard of kopen we liever zo goedkoop mogelijk in en is de waarde van duurdere stieren overschat ?

boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…

Deel dit topic

Reacties

+2
jan is hobbyboer
Die Hvb is er ook helemaal in vastgelopen, crv bashen en alles uitknijpen. Ga leven zou ik tegen zo'n man zeggen. Volgens gebruik ik bijna nooit rietjes van minder dan 25 euro en al vooral geen crv rietjes (kom naar mijn aangekochte ontvangsters kijken en je weet waarom), dus dat CRV enige aanbieder is met sperma duurder dan 25 euries is ook al onzin.
Meeste van mijn stieren zitten ergens tussen 25 en 40 euro volgens mij, en gesexed iets boven de 50 euro dacht ik. Ieder z'n hobby.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@mlkvhoudr: Wie is het met hans van bergen eens ?

Hans kraamt zoveel onzin uit, dus waar doel je precies op?

Ben het wel eens met z'n keuze voor Navarro. Gezamenlijk ingekocht met 30% korting komt de prijs op 3,50 euro per rietje. Vorig jaar 50 stuks gekocht voor jongvee en terugkomers, nog 10 in het vat.
mlkvhoudr
Mee eens dat die zoveel onzin uitkraamt dat het bijna niet meer is samen te vatten, maar waar aan verdiend deze man dit podium.

Over navarro geboortegewicht is heel laag dus misschien dat je daar de minder kosten van het rietje al wel kwijt raakt. maar voor jongvee en terug blijven komers lijkt die me kunnen, maar gebruiken jullie daar geen BB op ?

Overigens vind ik kritiek hebben helemaal niet iets vies, dat moet gewoon kunnen maar bij hem vraag je je af of er een inseminator van crv met zijn vrouw is gaan lopen of zo 😉
+1
jan is hobbyboer
@mlkvhoudr: Ik ben het helemaal met je eens. Bij Henkie is het wel een onophoudelijk gereutel geworden, dat heeft niets meer met kritiek te maken. Net als die Scheepens van KI-Samen, Endendijk van het FHRS, ik hoop dat dit soort mensen thuis een andere plaat op hebben staan, anders snap ik niet hoe je het als vrouw met ze volhoudt. Leven is toch veel te mooi om je over zo iets pietluttigs als CRV als knorrepot door het leven te gaan.
oldhuus
Navarro bevrucht niet zo goed, neem dan Nearby, Improver of Fender.
Zijn wel mooi wat verschillende codes, heb ze hier allemaal in het vat zitten.

Als je echt dure rietjes wil moet je eens bij die met die Amerikaanse/Canadese stieren kijken.
+1
jan is hobbyboer
@Oldhuus: Ach wat is duur, slechte stieren zijn duur, die paar tientjes extra voor sperma vind ik niet zo'n ramp als er een goede koe uit komt. Ik ben een groot voorstander van genomics, want sinds genomics er is, is de top van de dochtergeteste stieren relatief goedkoop geworden. Een italiaanse topstier als Goldsun kost maar iets van 30 euro, dat zou voor genomics veel gekker geweest zijn.

Ik vind het verschil tussen mijn eigen pinken en de exportwaardige ontvangsters die ik aankoop elke keer weer stuitend. Ben blij dat ik toch wat andere stieren gebruik, ondanks dat ze inderdaad wat duurder zijn, minder index hebben en in de meeste paringsprogramma's daarom nooit naar voren zouden komen.
jvt
@oldhuus

hier alleen maar amerikaanse stieren, afgelopen jaar gemiddelde spermaprijs na alle korting op 16 euro, waarbij eigenlijk een keer 30 rietjes van een proefstier, dit op ca 500 rietjes totaal. Onzin dus dat deze duur zijn, als je echter elke keer gaat bellen dat je 3 rietjes wilt van de nieuwste genomicsstier betaal je de hoofdprijs...
mlkvhoudr
@jvt

Een vat vol zetten is risico nemen financieel en foktechnisch daar
Mag best een mooie korting tegen over staan.

Ik meen dat er bij crv ook een staffel is in de afname ook als je ze
Niet op voorraad hebt
oldhuus
@jan is hobbyboer
Ja als, maar met een inseminatiegetal van 2 en 50% kans op een stierkalf worden de ins. kosten van vaarskalf wel 4x zo duur. En dan nog hopen dat het levend kalf een koe word, en de stier doet wat ze beloofd hebben.
Gebruik zelf ook wel rietjes van 25euro en zet gesekst sperma op de pinken van 42 euro, maar dan heb ik (meestal) wel een vaarskalf.

"Slechte stieren" worden ook duur verkocht met goede verwachtingsfokwaarden, ik geloof niet in "genetische vooruitgang" dus doe maar wat oudere stieren met betrouwbare fokwaarden.
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: kosten van vaarskalf wel 4x zo duur.

Ik reken altijd ongeveer zo: je hebt 5 inseminaties gewoon sperma nodig om een koe aan de melk te krijgen. Dat kost bij mij dan kleine 100 euro meer per aangemolken vaars vergeleken met dat budget sperma. Dat is het mij meer dan waard, maar dat is persoonlijk.

Ik gebruik trouwens alleen maar dochtergeteste stieren, ik geloof wel in genetische vooruitgang (mijn koeien nu zijn veel beter dan 10 jaar geleden) maar ik heb niets met fokwaarden van 70%, dat zie ik nog steeds als een grote gok. Vroeger wel eens proefstieren gebruikt, maar behalve Markwell Kite is daar nooit wat van terecht gekomen, ben ik dus ook al tijdje mee gestopt. Belgisch Blauw doe ik ook niet aan trouwens, alles bij een Holstein fokstier. Als een koe zo slecht is dat er alleen nog een Belgisch Blauw op kan dan moet ie snel vervangen worden door een goede vaars.
Farmer_
Quote:
@jan is hobbyboer: je hebt 5 inseminaties gewoon sperma nodig om een koe aan de melk te krijgen.

5?, hobby insemineerder?
pieta
@Farmer_
Met 5 inseminaties 1 vaars aan de melk krijgen is dat zo slecht?
Farmer_
@pieta
5 x insemineren voor ze drachtig is?
+1
oldhuus
@Farmer_
2,5 denk ik, de helft is stierkalf dus die komen nooit aan de melk.
pieta
@oldhuus
Bij een vervanging van een 30% en 100% afkalvingen moet vlgs mij je inseminatiegetal nog wat scherper zijn.
+1
oldhuus
@pieta
Zit nu op 2.16 bij koeien, en 2.09 bij de pinken (was 1,5), denk dat die laatste door gesekst sperma komt, alva wel 23.9. En tkt 409. Heb geen stier of Ovalert oid. Vaarzen vanaf 14 maand.
Farmer_

2,5 voor een vaarz is (te)veel, maar ik snap de beredenering niet en het verband niet om er stierkalven erbij te halen om zo op 5 te komen, of is dat onder de noteboom bedacht. 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: @Farmer_
2,5 denk ik, de helft is stierkalf dus die komen nooit aan de melk.

Die 5 rietjes is volgens mij heel simpel, de helft is stier en dat melkt ook nie best, er gaat er wel eens eentje dood, er mislukt er wel eens eentje, dan heb je wel 5 rietjes nodig om een koe aan de melk te krijgen.

Ik kan me trouwens genoeg stieren voorstellen waar ik wel 100 rietjes nodig heb voordat ik er een wil melken. Alles waar Oman, Planet en Mascol bloed in zit, daar blijf ik ver van. Ik heb nu bijv. zo'n Danillo, als klein kalf leek het aardig, maar nu na klein jaar is het al weer net zo'n prop geworden als die andere ontvangsters.
noordhollander
Jullie hebben t verdomme alleen over de prijs van rietjes
de ermee behaalde resultaten zijn die niet importanter?
probeer een goed in zn soort staande stier te vinden van het ras wat je voor staat dat kruisen is al weer ouderwets ondanks dat een fleckie de meest gebruikte van duitsland is ik vind zn nvi cijfers en wat daarbij hoort bedroevend slecht....................en crv plagen je zou ze ook eens kunnen com[;imenteren met de nieuwe voorzitter
alderkamp is trots op genomics vertrokken heb ik in t lijfblad gelezen
gorter mag nu de direktie (oud varkens boeren) proberen iets meer realiteitszin bij te brengen en vooral personele zaken wat beter vlot proberen te trekken oa op texel............
mlkvhoudr
Zo is dat. Je moet naar mijn idee kijken naar de prijs en wat je er mee wil bereiken.

En daar moet een balans in zitten
oldhuus
Prijs/kwaliteit verhouding ja, jonge stieren met 58% betr. voor 28 euro slaat natuurlijk nergens op. Aan de andere kant geven ze "oude stieren" met hoge betr. en redelijke fokwaarden voor 5 euro weg.
de hoef
@oldhuus
ja nevada die krengen .heb 3 weken in het gips gezeten .wij doen nu mee aan ki onbeperkt betaal je een basis bedrag .en het maakt niet uit welke je gebruikt
+1
oldhuus
@de hoef
Over krengen gesproken, Gofast word nogal geprezen, maar heb ze wel van proefstier, zou ze om karakter nooit weer inzetten.
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: @de hoef
Over krengen gesproken, Gofast word nogal geprezen, maar heb ze wel van proefstier, zou ze om karakter nooit weer inzetten

Ik dacht dat ik de enige was, van deze stier heb ik er 2 gehad als kalveren van mijn veehandelaar. Ze zopen zo slecht melk, echt ongelooflijk. Ik heb mijn veehandelaar daarom ook heel vriendelijk gevraagd om nooit meer een kalf van GoFast mee te brengen. Afgekalfd hebben ze hier nooit, ik heb ze afgelopen herfst voor export verkocht.
jvt
Natuurlijk zijn ze belangrijker, die resultaten. Dit wil niet zeggen dat ik dan rommelstieren ga gebruiken. De duurste stier is zeker niet altijd de beste stier...
Grasbaal
Bron: Veeteelt
oldhuus
Quote:
@Grasbaal: Bron: Veeteelt

Misschien hadden ze nog 5 jaar moeten wij wachten met die sideliner..
+1
jan is hobbyboer
@oldhuus
Ben blij dat ik de veeteelt opgezegd heb, hoef ik deze onzin ook niet meer te lezen. Ik sta al jaren aan de zijlijn, bevalt uitstekend 😄
mlkvhoudr
@jan is hobbyboer

Kreeg vandaag iemand van xsires aan de deur, met allemaal promotieproat voor braut dat is een scandinavisch roodbont, zou het overal geweldig doen.

Dus dan weten jullie al vast wat je hebt laten lopen als je hem niet gebruikt.

apps.crv4all.nl/modules/stierzoeken/…
oldhuus
@mlkvhoudr
Is hier al genoeg over gezegd.. Ik geloof best dat de vaarzen het goed doen, maar daarna..
-1
mlkvhoudr
@oldhuus

Is dat zo ? helemaal vergeten in dat geval, ben zelf ook niet van plan ze te gaan inzetten.

Zeker niet na het verheugelijke nieuws dat we weer strengere mestnormen krijgen, dan word je toch gewoon gedwongen om in te gaan zetten op stieren met een flinke plus op de melk
-3
jvt
@mlkvhoudr

ook al wakker geworden. Zeg ik al jaren dat dikbillen melken niet loont bij krappere mestnormen. kruisen is nog steeds verdoezeling van managementkwaliteiten..
+1
pieta
Quote:
@jvt: ook al wakker geworden.

Ben jij nu ook wakker geworden? Derogatie gaat naar beneden dankzij knoeiers met mest die jij nog in bescherming nam. Eigenlijk wel jammer dat jij daar geen last van hebt en wij wel. Verder niet persoonlijk bedoeld overigens al lijkt het misschien wel zo.
oldhuus
@mlkvhoudr
Ik heb wel gedeelte ingezet op kruislingen, Scandinavisch rb heb nu 3 vaarskalveren van:
apps.crv4all.nl/modules/stierzoeken/…
mlkvhoudr
@oldhuus
En lijkt het te bevallen ? ik heb zelf donderdag weer bedrijfsinspectie wou de inspecteur ook nog even vragen wat die van zweeds roodbont vond wat die onderweg tegenkomt.

Ik heb er zelf een paar gezien bij een collega en die vond ik er goed uit zien, maar wil het zelf eerst een paar jaar afwachten of het hem gaat bevallen.

Ik ga voorlopig dus nog even door om de produktie proberen te verhogen
oldhuus
@mlkvhoudr
Zijn beste kalveren, bij de pinken fastrup en peterslund ook wel, alleen die laatste is wel eens te smal, dat weet de inspecteur ook wel. Maar zet ze nu alleen nog met balansfokkerij in, niet meer van die computeradviezen.
mlkvhoudr
@oldhuus
ik nog wel met de computeradvies, maar dan wel binnen een strak jasje. Heel veel impuls gebruikt, veel bertil en nu op het moment veel persuader, wat me opvalt met het computerprogamma is dat ik persuader beter vind dan pilot, dus dat ik vaak persuader verkies boven de 1 e keus van sap nl pilot
jvt
@pieta
ik bedoelde voorgaande topics net als jij ook niet persoonlijk, maar e.e.a. mocht wellicht ook zo klinken, ook niet bedoeld, bij deze. Ik neem knoeiers echter niet in bescherming, maar wou aangeven dat er legio boeren geen nee zeggen als er gratis mest wordt aangeboden, je weet dat je meer opbrengst krijgt e.d. E.e.a. houdt dan in dat de veehouder in kwestie niet per definitie een slecht mens is, alleen profiteert van iets op korte termijn en minder aan sectorbelang denkt. Gezien de discussie hier, is sectoraal optrekken nog steeds een illusie, ook hier wordt gedacht ieder voor zich en god voor ons allen. Helaas zijn de boeren niet zozeer de dupe van onvolkomenheden in het mestbeleid, eerder van meetpunten waar al jarenlang discussie over is, welke diepte etc etc. Maar, zonder gekheid, ook hier werken we met 230 kg N op weiland en 150 op bouwland, dus zo gek veel verschil is er niet, alleen mestafzet is goedkoper ( dwz je krijgt geld bij als ze mest mogen komen halen) en er liggen meer ha grond onder de bedrijven. Wetgeving an sich is dus niet zoveel anders hier..
Petro Pelgrum
@jvtDikbillen melken?Sorry hoor maar dan lul je al jaren uit je nek.
Hierbij wil ik je uitnodigen voor een bezoek op ons bedrijf en mag jij zeggen wat er aan ons management mankeert. 😄
Melkveehouder BE
Elk doet zijn zin in de fokkerij, wil je goedkoper gaan fokken zou ik voor paramount of improver gaan kosten 7 euro en zijn betrouwbaar... Ik zelf gebruik "insire teststieren" veel zijn genomic getest en horen bij de NVI toppers... Ik reken altijd vallen ze de helft tegen ben ik nog niet slecht bezig. Gebruik voor de rest ook stieren als windstar, titanium etc maar koop deze gezamelijk aan zodat ik ook aan 30% korting kom. Titanium is trouwens volle broer van atlantic en deze is de helft goedkoper? Iedereen doet zen eigen zin in de fokkerij maar een rietje als navaro die slecht bevrucht en geen liters vererft weet ik toch zo niet hoor?
mlkvhoudr
Improver zou ik voorzichtig mee zijn, de slechtere score voor uiergezondheid
Uit zich wel bij ons

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's crv en sperma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN