Groei biologische melkveehouderij na 2015 beperkt

Land is te duur om maar half te gebruiken:

Na het wegvallen van de melkquota's in 2015 wordt een forse groei van de gangbare melkveehouderij verwacht. De biologische melkveehouderij zal ook groeien, maar op een veel kleinere schaal, zo verwachten Edith Finke van DLV Advies en Kees Water van Ekopart.

De de Nederlandse biologische melkveehouderij is met 1,2% aandeel in de totale melkproductie nog steeds heel klein. De biologische bedrijven worden enigszins intensiever, maar hebben te maken met relatief hoge kosten. De melkprijs is maar deels bepalend voor groei van de biologische melkveehouderij, zegt Finke.

Een sterke groei voor de biomelkprijs na 2015 verwacht Water echter niet. "De prijs is losgekoppeld van gangbaar en zal naar verwachting dus minder mee jojoën met fluctuaties in de markt. Hij benadrukt dat met het wegvallen van het gecorrigeerde quotum volgend jaar bij biologische melkveehouders de behoefte aan grond blijft bestaan. "De echte groei zal dan ook meevallen ten opzichte van de gangbare melkveehouderij."

Een betere opbrengst is mogelijk met een hogere melkprijs, door meer melk te produceren of door meer koeien te houden. Maar dan is meer ruw- en krachtvoer nodig. Bedrijven zijn met de huidige schaalgrootte net niet zelfvoorzienend in hun ruwvoer. "Extensivering heeft zijn kostprijs", zegt Water. "Veel land betekent hogere bewerkingskosten en eventueel meer pacht. Het alternatief is ruwvoer aankopen. In beide gevallen moet de biologische melkprijs dit goedmaken."

bron: ZuivelZicht agriholland.nl/nieuws/artikel.html/…

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , melkveehouderij , koeien , melk , melkprijs , krachtvoer , voer , pacht , melkproductie , grond , melkveehouders , ruwvoer en biomelkprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
5