Dierenarts vecht tegen klimaatkiller-imago van koeien

Met een koe in de wei wordt iedereen (vooral Dr. Anita Idel) blij:

Dr. Anita Idel, dierenarts uit Hessen, zorgt momenteel voor een opschudding onder boeren en consumenten. Ze heeft een boek geschreven voor consumenten en sceptici. Haar belangrijkste statement is: “De emissie van koeien wordt overschat, koeien zijn geen klimaatkillers”.

“Het is niet de individuele koe, die schadelijk is voor het klimaat, maar de industriële landbouw op de velden,” wist de dierenarts ook onlangs tijdens een lezing in Oostenrijk, waar ze ten gevolge van de kleinschalige landbouw veel toestemming vindt. Ze baseert haar theorie op het feit dat men naar de resultaten moet kijken en niet naar de individuele koe.

“Het klopt wel dat koeien methaan oprispen, en dit is 25 keer zo klimaatrelevant als kooldioxide, maar je moet altijd kijken naar de totale balans. En die is zeer positief voor grasland-voedergewassen”, zegt Idel. Als bijvoorbeeld de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, “Food and Agriculture Organzation” (FAO), van mening is dat voor de productie van een kilo rundvlees tot 100.000 liter water zouden worden gebruikt, dan is dat gewoon fout. Hier is de regen gewoon inbegrepen, die op de weilanden valt, zegt de dierenarts. Dit water wordt echter niet verbruikt, het zou nieuw grondwater worden en het is bekend dat grasland een zeer watervriendelijke landbouwmethode is.

De dierenarts, die ook werkt projectmanager en mentor op veterinair gebied werkt, ziet het probleem bij het krachtvoer. “In de EU worden 70 procent van de voereiwitten geïmporteerd en dus graast een deel van onze koeien daadwerkelijk op velden in Noord- en Zuid-Amerika,” rekent Idel.

Uiteindelijk is het een fundamentele beslissing: “Wil ik het gras met krachtvoer verdringen?”
De conclusie van de arts: we moeten de landbouw, die groenvoer van lokale weiden gebruikt, steunen, dan zijn er minder problemen voor het klimaat.

Bron: gruuna.com/nl/#

Deel dit topic

Reacties

+2
spotmelker
Geef die dame een lintje.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , gras , landbouw , emissie , koeien , koe , grasland , krachtvoer , voer , dierenarts , methaan , rundvlees , koe in de wei , klimaat , grondwater en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0