VVB biedt per 1 maart drachtmeting in melk

De Vereniging Veehouderijbelangen Veluwe-IJsselstreek uit Nunspeet (GD) biedt per 1 maart een drachtigheidsbepaling bij haar reguliere melkcontrole aan. Koeien vanaf dag 35 na de laatste inseminatie kunnen voor 4 euro per dier worden onderzocht.

Deel dit topic

Reacties

jan w
GA ZO DOOR.!!!
En dan CRV nog een keer zo ver zien te krijgen dat de monstername bij robotbedrijven betrouwbaar wordt. Nu zijn de cijfers gewoon waardeloos.
jan 1
Quote:
@jan w: GA ZO DOOR.!!!
En dan CRV nog een keer zo ver zien te krijgen dat de monstername bij robotbedrijven betrouwbaar wordt. Nu zijn de cijfers ge

Hoe bedoel je?
ejb
Berste @Jan W

je hebt het punt van onbetrouwbare monstername bij robotberdrijven al vaker aangekaart. Alleen nu heb ik al ruim 6 jaar 2 VMS en altijd komt de uitslag nagenoeg overeen met hetgeen ik aan de fabriek lever en de monsterapparaat neemt maar 1 monster per koe.

dus hoe dat komt met die afwijking bij jou weet ik niet weet allen dat dat dus niet overal zo is. misschien de robotleverancier eens voor de voeten gooien want monsterapparatuur is ook geleverd door robotleverancier.

mogelijk probleem kan ook best zijn dat jou robot de melk niet goed genoeg mengt voordat er een monster getrokken wordt
puddingbroodje
Hou toch op man, elke melkgift wordt meegenomen voor het samenstellen van de lijsten betrouwbaarder kan toch niet! vroeger in de melkstal werd maar 2 momenten in de 5 weken bij ons de melkproductie geregistreerd nou nou nou dat is betrouwbaar. en als je alle koeien 2 keer wil monsteren doe je dat toch gewoon niemand houd je tegen....
jan w
Dan zou je de monsterkist er eens langer aan moeten laten staan, zodat er van alle koeien 2 monsters worden genomen en dan vraag je de gegevens op van alle monsters. Dan zie je pas het verschil.
Zelfs het tijdstip van starten heeft invloed op de gehalte's. Volgens mij is het zo als je de monsterkist tegen de avond aansluit er hogere gehalte's uitrollen.
De gemiddelden kloppen wel weer, daar zit het punt ook niet. De geproduceerde melk in de robot wordt meegenomen in de jaarproductie.

Alleen de melkgift wordt berekend vanuit een dagproductie. Dit zou van een meerdaagse productie moeten zijn.
Koe komt regelmatig naar de robot. melkgift 12 ltr. per melkbeurt
dag 1: 00.05 uur - 12.00 u. - 23.55 dagproductie: 36 kg.
dag 2: 12.00 uur 12 kg.
dag 3: 00.05 u. - 12.00 uur - 23.55 36 kg.

Wordt deze koe nu op dag 1 of 3 gemonsterd heeft deze koe een productie van 36 kg.

Wordt deze koe op dag 2 gemonsterd heeft ze een productie van 12 kg.

Het antwoord van CRV is dat je als boer zo dichter bovenop kunt zitten om eventuele rantsoenwijzigingen sneller door te kunnen voeren.
Ik wil gegevens hebben die zo betrouwbaar mogelijk zijn en waar ik wat aan heb.
de hoef
Ik twijfel een beetje aan je verhaal van de melk ,ik dacht dat ie alle gegevens doorstuurde naar de crv.en het vetgehalte is bij de avond melking altijd hoger als in de morgenmelking [tenminste dat werd 15 jaar geleden al verteld ]
jan w
@de hoef
Denk er maar eens over na.
Volgens mij melkt U ook met een robot. Controleer het meerdaags gemiddelde uit de robot maar eens met de gegevens van de melkcontrole.
U geeft zelf al aan dat normaal een avondmelking een hoger vet% geeft dan een morgenmelking.
Nu voer ik de koeien niet aan de hand van de MPR. Dus dat maakt niet uit. Maar ik wil betrouwbare gegevens, anders heeft de melkcontrole geen zin. Zonde geld.
de hoef
@jan w
ik twijfelde alleen aan de melk.doe zelf geen melk controle ,maar 1 keer per jaar moeten we para onderzoeken dus maar 1 melking op een jaar .en ik krijg toch een overzicht van de 305 dagen productie,zodoende dacht ik dat ze alle gegevens meenamen
+1
ejb
Beste Jan W

weet voor 100% zeker dat alle melkgiften worden doorgestuurd naar CRV dus geen berekening maar een optelsom. en als je het niet gelooft moet je verzonden items eens nakijken.

verschil die jij benoemt kan komen doordat je misschien niet alle koeien bemonsterd. en natuurlijk geeft CRV uitslag de gemiddelde dagproductie van tijd tussen de 2 monsternames en niet de dagproductie van dag van monsternemen

dus @de hoef je hebt gelijk
jan w
@ejb
De totale productie die klopt wel. Maar de dagproductie niet.
jan w
jan w
jan w
@jan w
De foto's zijn wat onduidelijk. Maar de koe heeft volgens de melkcontrole 28.8 kg melk terwijl het 7 daags gemiddelde rond de 34 kg ligt. Nu had deze koe de dag voor de monstername een dagproductie van 45 kg en op de dag van monstername een productie van 22 kg.
+1
jan w
@ejb
Onderstaande bericht kreeg ik van VVB Silvolde, dit naar aanleiding van mijn vraag.

Hallo Jan

Het verschil zit hem in de gehanteerde methode van rekenen in Arnhem. Zij gaan uit van de 24 uurs berekening voor de uitslag van de melkcontrole.
Dit om volgens hen zo kort mogelijk op evt. veranderingen te zitten. Bijv. rantsoenwijzigingen. Wij hebben vorig jaar nog weer aangegeven dat het voor de robotbedrijven wenselijk is om het 7 daags gemiddelde mee te nemen in de berekening. Hier is nog geen actie op ondernomen.
Vandaar deze verschillen.
De 305 dagen lijst zou aan het eind wel weer moeten kloppen.

Gr Johan
gezienus
Híer loopt het ook al länger via de melkcontrolle prijs gelijk alleen móet wel in apart flesje melken
Direct uit het uier
jan w
Kun je dan ook van ieder apart flesje de uitslag zien?
+1
adviseur melkvee
CRV is hier ook mee bezig
Petro Pelgrum
Hier wordt het al 4 maanden gedaan.
Ideaal.
kaas
Puddingbroodje ga maar eens informeren bij crv welke melkgiften er worden meegenomen in de listen ja er word van minimaal 4 weken opgestuurd [of dagelijks maar die tellen volgens mij niet mee voor de lijsten alleen de liters van de dag van de melkcontrole.
jan w
Alle melkingen worden wel meegenomen in de jaarproductie. Dus de melkgift uit de robot en die van de mpr moeten gelijk zijn.
jan w
Wat mij opvalt is, na ongeveer een jaar dat we er meer mee bezig zijn dat we toch ongeveer 10% van de koeien hebben gehad met embryonale sterfte.dit had ik zelf niet verwacht, en de vraag is dan, moet je ze direct weer insemineren of nog een cyclus afwachten voordat je zulke koeien weer insemineerd.
Todi
Jan bedoel je wel drachtig geweest en vruchtje afgezet of zijn dat de koeien tussen de 6 weken en 2 mnd die niet meer tochtig worden[ gezien].
jan w
Die wel drachtig blijken te zijn en na 6 weken tot 2 maand toch nog weer opbreken. We hebben begeleiding gehad van Vetvice en die hadden dit ook niet verwacht.
Todi
@jan w
Bij het scannen komt je ook koeien tegen die wel vrucht water hebben maar die dan geen vruchtje kunnen vinden . Zouden deze koeien er dan bij deze methode er niet uit gehaald worden?
+1
jan w
@Todi
Bedoel je een donkere vlek in een hoorn?
Als een hoorn dicht is zie je bij het scannen een wit-grijs gespikkeld vlak. Maar soms zie je hier een donkere vlek in. ( zonder vrucht). Het is ook mogelijk dat je dat ziet bij een koe die 2 maand in lactatie is maar dan is het donkere maar een speldeknop. De conclusie is dan meestal dat de koe mooi in cyclus is, Maar de koe is dan cysteus en heeft waarschijnlijk iets van een schijnzwanger idee. De baarmoeder wordt continu gevoed het hormonen en dit is blijkbaar zeer schadelijk voor de koe. (vruchtbaarheid). Deze moet je dus tochtig spuiten.
Hoop dat het nog te snappen is.
Hansel
@jan w
Hier worden de cystes eraf geknepen door de inseminator, hij vertelde mij dat hij laatst naar een lezing was geweest en dat daar verteld werd dat het pas cystes waren vanaf 3 cm grote.
Onder de 3 cm hoefde je niets te doen (afwachten).
Afknijpen (zegt men)zorgt voor schade, na afknijpen spuiten we naargelang grote 2,5 of 5cc receptal.
Ik heb goede ervaringen met deze werkwijze, ik moet wel zeggen dat ik weinig last heb van cysts.
jan is hobbyboer
Leuk dat zo'n klein clubje dit nog eerder voor elkaar heeft dan de grote con-collega. Leuk voor mij dat ik met mijn VVB Silvolde mooi kan aanhaken, tenminste dat denk ik. Die laten hun monsters daar ook analyseren.
jan w
Mijn vraag is dan of 1 meting betrouwbaar is?
Todi
Jan als je de koe niet tochtig spuit blijft die misschien schijn zwanger bij dit onderzoek en de koe wordt niet tochtig dus een guste koe in de afkalfstal. Dus de vraag is hoe betrouwbaar is dit onderzoek?
jan w
@Todi
Nu moeten we er ff aan denken dat we geen 2 dingen door elkaar gaan halen. Ik heb het hier over koeien die nog niet geinsemineerd zijn en opgevoeld worden als zijnde in cyclus, maar toch cysteus zijn. Deze koeien worden niet tochtig.
Dus een guste koe in de afkalfstal zal meevallen.
siebes
Meten op 40 dagen en evt nog eens op 80. Volgens mij is de kans op opbreken na dag 80 te verwaarlozen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , inseminatie en melkcontrole geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
3