Margo 96 Montbeliarde koe van het jaar

Margo 96 is door Koole e n Liebregts -importeur van sperma voor rundvee- verkozen tot Montbeliardekoe van het jaar 2014. De koe is eigendom van Arie Nijs Slingerland uit Bleskensgraaf. 

Deel dit topic

Reacties

noordhollander
Ze kan wel meedoen in de bejaarde damesklasse van agrio wellicht van de herfst heb zelf montbeliardes gemolken met de hand nog a long time ago bij vesoul in frankrijk en hooien met een mule (=kruising paard ezel )voor de kar en na iedere vracht namen we een verre vin rouge onder de kouwe kraan vandaan..........
+4
Cornelis
Je zult het ook eens niet afzeiken.
MTSTAMMINGA
Doen daar dan melkoeien mee die altijd binnen het jaar KALVEN
@noordhollander 😄
+1
ricardo
Zulke koeien kun je wel een stal vol van hebben.
+1
pieter wer
Co wat mij betreft flikker je noordhollander van het prikbord. het is of niet goed of het deugt niet , nooit is een keer positieve dingen waar wij als (praktiserend)boeren wat aan hebben, nee meteen afkraken zonder in mijn ogen goede argumenten.groet pieter
milkman1
Heb hier zelf een aantal kalveren van Valfin in de jongveestal zitten. Zijn verreweg de beste kalveren van de stal.
Vorig jaar nog een excursie gehad naar de montbilliardefokker Van Dijk in Ulrum en daar liepen hele besten koeien in de stal rond waar je als boer zeker wel mee verder kunt.
oldhuus
Heb er ook een paar bij de pinken lopen, had er als kalf twijfels bij, maar zijn nu wel besten.
-1
jan is hobbyboer
Het zullen best goede koeien zijn die Montbeliardes maar als ik als liefhebber van echte holsteins naar dit soort koeien kijk denk ik toch echt niet, daar zou ik er ook wel een paar van willen hebben. Ik vind het echt nix, zou meteen stoppen met boeren als ik dit soort spul moet gaan melken.
+10
gezienus
Quote:
@jan is hobbyboer
stoppen met boeren als ik dit soort spul moet gaan melken.

Idere ondernemer doet Het op zíjn manier en wees blij anders werd het maar saai
jan is hobbyboer
@gezienus
Daar ben ik het ook wel mee eens Gezienus. Ik denk ook dat de boer erg gelukkig is met deze koe en niet gelukkig zal zijn met mijn koeien. Ik ben er juist voor dat ieder z'n ding doet, hou helemaal niet van eenheidsworst, met mijn ogen is het alleen moeilijk om zo'n koe een goede koe te noemen.
ricardo
@jan is hobbyboer
Je moet gewoon doen waar je je goed bij voelt,en waar je goed in bent en een ander in zijn waarde laten.Dat leeft makkelijker.
+2
jan is hobbyboer
@ricardo
Nou als je dit al een belediging vind dan zal ik nog wel meer mensen gaan beledigen. Ik heb gewoon een mening, als ik montbeliardes moet gaan melken hou ik ermee op, dat is toch niet zo raar, het is niet voor niets een marginaal ras dat door paar kruisingsboeren gebruikt wordt.

Uiteindelijk is dit gewoon een commerciele actie van een importeur van Montbeliarde sperma. Die heeft heus niet alleen naar de koe gekeken maar ook naar het bedrijf en de persoon er omheen. Het moet natuurlijk allemaal wel verkopen. Kijk bij elk bericht altijd even hoe de geldstromen lopen, dat maakt vaak veel duidelijk, of het nu om trekkers, koeien of zonnepanelen gaat. Zelfs boekhouders creeeren vaak een probleem dat er niet is om maar advies te kunnen verkopen. Geeft nix, alles is handel, maar om nu overal maar enthousiast achteraan te blaten gaat mij ook beetje te ver.
+2
ricardo
@jan is hobbyboer
Ik ben echt niet beledigd hoor! Wat ik bedoel te zeggen is dat ik niet jouw koeien afzeik want jij hebt er schik aan en verdiend er mee, maar dat is voor de eigenaar van deze koe ook zo en die zijk ik ook niet af, en mijn persoonlijke voorkeur wat betreft koeien zit er tussen in, en nee ik ben niet beledigd.
+2
gezienus
@jan is hobbyboer iedereen kan. Zijn en mág Zijn mening zeggen

Hoop niet dat jij Je nu beledigd voelt maar als ik op se grup Moest melken stopte ik er vandaag Nog méé

Trouwens mag graag mooie grote dikke koeien zien maar heb niet veel Met fokkerij rommel maar Wat aan. Ga Voor de goedkoopste rietje Met veel melk

50% is een stierkalf dan van Het vrouwelijk gaat Noch een deel voor export weg dan de rest zal wel een goede melkgevende vaars voor míj overblijven

Gebruik holsteins flecie en montbilarde
+1
IJsseldelta
'Jan is hobbyboer' houdt gewoon van een boel werk met z'n Holsteins.
Ik zal blij zijn als de laatste HF's weg zijn en ik met de Kruislingen verder kan.
pieta
@ricardo
Ik vond niet dat ie ze aan het afzeiken was maar vooral dat het niety zijn type koe is. Ik heb dat nav Fleckies. Heel mooi dat er mensen zijn die het goed bevalt maar ik heb er één en.... Slechte klauwen, slechte uiergezondheid, matige produktie maar wel een goede vruchtbaarheid. Maar voor de eerste twee wordt ze afgevoerd, de derde reden is niet meer dan een nadeeltje en aan een goede vruchtbaarheid heb je geen klote als de eerste twee niet goed zijn.
pieta
@IJsseldelta
Bij mij dus andersom. De Jersey hebben geen productie en celgetalproblemen, de Brown Swiss lopen meestal wel op een blokje en de Fleckie: zie eerdere reactie. Doe mij maar holstein.
Petro Pelgrum
@pietaMaar 1 en daar trek je je conclusie uit????
Gefeliciteerd en ga zo door.
pieta
@Petro Pelgrum
Ik heb meerdere keren aangegeven dat ik er maar één heb. Het staat mij vrij om daar mijn conclusies uit te trekken lijkt me. Wat een ander doet moet een ander maar weten. Mij bevallen holsteins met huin nadelen toch het beste nog steeds. Wij hebben al met diverse rassen een keer gekruist. Wij zullen wel altijd de verkeerde gebruiken maar we hebben nog nooit een goede kruislingkoe gehad. Vandaar mijn reactie over kruisen. Het zal wel voor een groot deel in mijn manier van bedrijfsvoering liggen. Als je nooit een goede kruisling aan de melk krijgt kijk je er toch anders tegenaan. Ik vind een Fleckie overigens een prachtige koe en een montebeliarde ook.
de hoef
@pieta
wij hebben er hier 40 aan de melk ,mooie dieren 80% geeft net zoveel als de hf koeien 20% geeft te weinig.de meeste melk ik niet meer op de robot maar in de melkput ,omdat ze telkens een melkbeker aftrappen en na drie keer proberen stopt de robot ermee ,dan gaat het celgetal omhoog zodoende melk ik de meeste in de melkstal.en de eerste die italiaansestinkpoot hebben zijn ook de wit koppen
+1
meelezer10
@de hoef
je kunt in de pc de drie ook veranderen in 10. 😄
oldhuus
Quote:
@de hoef: wit koppen

Bedoel je nou de Fleck of de Monti?
de hoef
oldhuus
@de hoef
Hoor heel verschillende verhalen, de een wil ze nooit weer hebben en de ander de stal vol. Verkoper zal zeggen die eerste heeft de verkeerde stieren gebruikt, maar bij elk ras zit veel verschil in karakter.
de hoef
@oldhuus
helemaal mee eens .het is mee de zwarte ook wel is wat .anders had de schuur allang te klein geweest.maar het karakter van de holsteiners is stukken liever
+1
mlkvhoudr
@de hoef

Daarom durf ik deze ook niet aan en de kruisligging, maar veel melk en levensduur en dan 94 voor karakter, maar daar kun je dan wel lang van "genieten"

Dakota

apps.crv4all.nl/modules/stierzoeken/…
+1
de hoef
@mlkvhoudr
heb hier ook nevada gebruikt dat zijn ook van die loeders
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@IJsseldelta: 'Jan is hobbyboer' houdt gewoon van een boel werk met z'n Holsteins.
Ik zal blij zijn als de laatste HF's weg zijn en ik met de Kruislingen verder kan.

Goed gezien, ik hou van veel werk met m'n boerderij, en vooral met m'n koeien, doe niets liever dan ploeteren de hele dag 😄
paul1
@mlkvhoudr
het is wel handig om bij stierkeuze ook op karakter te letten...
+1
milkman1
@de hoefWij hebben ook nogal wat Peizerboy´s en Joriks aan de melk. Nou die zijn doorgaans ook niet zo lekker.
mlkvhoudr
@paul1

Daarom ga ik hem ook niet gebruiken
pieta
@milkman1
De Joriks zijn bij ons zo mak dat je er zowat last van hebt. Net als de Shoguns.
cs-agrar
Economische koe..
+1
hans van toos
Ieder zijn eigen mening,hier krijgen de koeien alleen maar gras/kuilgras voor hun kiezen.En natuurlijk zal dat met hf ook best wel gaan als de kwaliteit gras/kuilvoer maar goed is.Maar owee als dit niet het geval is dan zakken de meeste hf door het ijs,ze worden mager,minder melk,vet/eiwit verhouding is zoek en dan natuurlijk de vruchtbaarheid, klauwen, etc,etc,etc.Dan zou je compenseren met (dure)bijproduckten en dan nog...De fleckies hier zakken wat in de melk maar de rest blijft goed.
pieta
Tja, daar geef ik het ook altijd maar op. Ons rantsoen is meer geschikt voor Holstein. Veel mais, pulp, soya/raap en een kleiner deel kwalitatief goed gras.
Petro Pelgrum
Dat rantsoen wat jij voert is ook geschikt voor Fleckvieh.
hans van toos
Ieder zijn eigen mening,hier krijgen de koeien alleen maar gras/kuilgras voor hun kiezen.En natuurlijk zal dat met hf ook best wel gaan als de kwaliteit gras/kuilvoer maar goed is.Maar owee als dit niet het geval is dan zakken de meeste hf door het ijs,ze worden mager,minder melk,vet/eiwit verhouding is zoek en dan natuurlijk de vruchtbaarheid, klauwen, etc,etc,etc.Dan zou je compenseren met (dure)bijproduckten en dan nog...De fleckies hier zakken wat in de melk maar de rest blijft goed.
+4
MTSTAMMINGA
In Veeteelt staat er een mooi verhaal over van Jan Hendriksen uit Blankenham bl 31
Die zegt even heelduidelijk wat je ook melkt het koemananegent moet op orde zijn
En dat is een waarheid als een koe 😞
-2
huub
Voor de rest is dat een lulverhaal, 'nog een reden om een scandinavische stier als 1e kruislingstier te gebruiken, is het feit dat de f1 in type en functionaliteit nog het meeste op hf lijkt. Dat maakt de acceptatie voor kruisen gemakkelijker.'

Als je het HF-ideaal niet los kan laten moet je niet gaan kruisen, kruisen draait om €€, niet op emotie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koe en sperma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN