Op weg naar een hoger rendement

Als onderdeel van een visiebericht ‘melkmeters maken’ van de Rabobank, legt melkveehouder Erik Grotenhuis in dit filmpje uit wat rendement voor hem in de praktijk betekent.  

#t=0

Deel dit topic

Reacties

+1
Coen
Duurzaamheid begint met economische duurzaamheid 😄
jan is hobbyboer
Dan moeten ze George in dat krantje zetten, maar economische duurzaamheid is helemaal niet interessant voor een bank, maximaal lenen met minimale prive bestedingen, 80 uur per week werken voor 20 mille per jaar, da's voor zo'n bank veel interessanter.
+1
George
Neenee ik hoef niet in een bankboekje. Maar wat een gezever in dat filmpje. Er wordt totaal niks van waarde verteld in die kleine 3 minuten. Een liquiditeitsbegroting die hem veel rust geeft is iets waar een ander al niet meer van zou slapen als je die nodig hebt.
jan is hobbyboer
Een liquiditeitsbegroting heb je volgens mij alleen maar nodig als je teveel geleend hebt en/of te weinig verdiend (of teveel hebt afgelost, maar dat komt in landbouwland volgens mij niet zoveel voor). Anders bouw je toch gewoon elk jaar beetje extra buffer op en kom je het liquiditeitsdipje dat elke zomer ontstaat wel door.
+1
pieta
@jan is hobbyboer
Ik heb het filmpje eens bekeken Jan. Hij had voor 2009 snel een liquiditeitsbegroting opgesteld. Dat was dan ook voor velen een moeilijk jaar zeker als je net een nieuwe stal gezet had. Dus enige nuance is hier wel op zijn plaats. Ik neem dan maar wel aan dat ie niet standaard een liquiditeitsbegroting nodig heeft.
Coen
@pieta
wij maken al jarenlang elk jaar een liquiditeitsbegroting 😄

elke maand wordt deze liquiditeitsbegroting ook bijgewerkt, de realisatie neemt dan de plaats in van geprognotiseerde bedragen en daardoor blijft de liquiditeitsbegroting actueel 😄
jg
@Coen
Van een liquiditeitsbegroting wordt je vrolijk.
+1
pieta
@Coen
Mooie bezigheid wel maar wat heb je eraan? Ik begroot eigenlijk niets. Wij werken gewoon vanuit de cashflow en indien noodzakelijk halen we wat uit ons voorraadje. Smiley.
MTSTAMMINGA
@pieta
Met het probleem Hoe beheer ik mijn voorraad zogoed mogelijk
jg
@MTSTAMMINGA
Hamsterweken.....!
+1
pieta
@MTSTAMMINGA
Jij hebt ooit geschreven wie de buffer het hardst nodig heeft heeft de kleinste buffer. Dat is het algemene probleem. Smiley
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@MTSTAMMINGA: Met het probleem Hoe beheer ik mijn voorraad zogoed mogelijk

Donderdag weer RFC handelsdag?!
+1
Coen
@Jack Rijlaarsdam
20 februari Handelsdag voor ledenobligaties-vrij
U kunt inleggen tot 13 februari 17:00 uur
De betaaldag is 25 februari
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Coen: U kunt inleggen tot 13 februari 17:00 uur

Dat is gebeurd, ik ken de spelregels.
Cornelis
Bank met profileringsdrang...
ricardo
Tis weer erg oppervlakkig.
gezienus
Zonnepanelen op het dak niet voor het aanzien maar om er geld mee te verdienen

hoe verzin je het
jan is hobbyboer
Zonnepanelen zijn leuk maar hebben wel typische landbouw terugverdien tijden, je bent met pensioen voordat je er iets aan verdient. Die berekeningen van de leveranciers zijn toch altijd veel te positief, er moet immers verkocht worden. Snap niet dat mensen een flink vermogen investeren in iets wat over 5 jaar alweer compleet verouderd is. Maar ja, ik snap wel meer niet.
+2
ricardo
Als het snappen echt een probleem word, zou je er eens naar kunnen laten kijken?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: je bent met pensioen voordat je er iets aan verdient. Die berekeningen van de leveranciers zijn toch altijd veel te positief,

Dat ligt er natuurlijk aan wanneer je met pensioen denkt te gaan...

Rekenen moet je zeker niet aan een leverancier overlaten, uiteindelijk zul je zelf de zaak helder moeten hebben voor je een beslissing neemt.
+1
jan is hobbyboer
Hoe kun je daar zelf nu aan rekenen? Volgens mij is er geen ONAFHANKELIJK onderzoek dat de werkelijke rendementen van die dingen aangeeft. Overheid, milieulobby en leveranciers willen veel te graag, geen basis voor onafhankelijk oordeel.Moeilijk om daar dan een gefundeerde inversteringsberekening op los te laten. Zelfs met de meest positieve scenarios duurt het al jaren voordat je er iets aan gaat verdienen. Energie is gewoon goedkoop, en wordt waarschijnlijk nog veel goedkoper komende jaren, al dat schaliegas in USA, economische crisis die doorgaat. Daar kan dat gehobby met een paar panelen op het dak financieel natuurlijk niet tegen concurreren.
gezienus
@jan is hobbyboer
Hier 120 kw Chinese platen Duitse omvormers krijgen 24.5 cent Als er geen groote reparatie s komen denken we meer dan 8 jaar terugverdientijd hebben Het goedkoop gebouwd en geïnstalleerd
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Zelfs met de meest positieve scenarios duurt het al jaren voordat je er iets aan gaat verdienen.

Dat klopt. Welke investering van 10.000-en euro's heb je binnen een paar weken wel terugverdiend? Je lijkt behoorlijk last te hebben van koudwatervrees.

Hier beetje creatief geweest met de factuur en over 2013 36.000 euro energie-investeringsaftrek en investeringsaftrek en 30.000 euro gewone afschrijving (alles volledig in de hoogste schaal) op een installatie van 125 * 250 WP. Ruim de halve installatie al gesponsord door de fiscus. Met huidige energieprijzen als uitgangspunt, een kleine 100% dekkingsgraad van het eigen energieverbruik en uitgaande van volledige benutting van de afschrijving in de hoogste fiscale schaal van de andere 50% van de afschrijving is dit in mijn ogen een bijzonder interessante investering met een waarschijnlijke terugverdientijd onder de zes jaar. Zit het echt tegen, wordt dat wellicht 7 of 8 jaar. Laat mij maar zelf rekenen en hobby-en met wat panelen op m'n dak, als je niks doet verdien je zeker niks.
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Tja, dat is bij mij het probleem. Aanwezigheid van Maatlatstal en het energieverbruik van 60.000 Kwh per jaar.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Tja, dat is bij mij het probleem. Aanwezigheid van Maatlatstal

Luxeprobleem, wees blij dat íe staat.

Energieverbruik lijkt mij vrij hoog voor een redelijk nieuw bedrijf met de laatste techniek?
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Incl beregening en grote stal met veel lichten.Licht neemt niet toe met aantal koeien. Spoelen van een grote melkstal en tank.
Farmer_
Vindt 60.000 ook nogal hoog, beregening zal ook wel behoorlijk wat vreten.
+1
gezienus
@pieta is Photovoltaik voor eigen gebruik nog niets Voor jouw
pieta
@gezienus
Wat is dat?
pieta
@Farmer_
Jaar er voor zaten we op een 50.000 kwh. Toen bij RFC de energiescan ingevuld en we zaten netjes op het gemiddelde.
gezienus
@pieta Tja soms weet je de nederlandse woorden niet méér

Nelenapenoz
+2
meelezer10
Quote:
@gezienus: Photovoltaik

zonnepaneel?
gezienus
@meelezer10
Is toch een melkveehouder in de achterhoek die slaat zíjn stroom van de zonnepanelen overdag toch op in een groote accu's
meelezer10
@gezienus
geen idee volgens mij is dat opslaan van stroom niet goedkoop. Het is voordeliger om de stoom aan het net terug te leveren en dan weer van het net af te nemen als je het nodig hebt. Dit heeft iemand mij een keer wijs gemaakt maar het juiste weet ik er ook niet van.
pieta
@gezienus
Dat wordt niet wat heb ik gehoord.
+1
Coen
@gezienus
google maar eens op fotonenboer Borgman o.a. fotonenboer.nl/?Visie
+1
matt
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: en uitgaande van volledige benutting van de afschrijving in de hoogste fiscale schaal van de andere 50% van de afschrijving

Jack heb je er in je berekening,rekening mee gehouden dat de inkomsten
van de panelen (bespaarde uitgaven)
ook in de hoogste fiscale schaal vallen?
Coen
@matt
fiscale aftrekposten (investeringsaftrek) geven echte belastingbesparing en daarmede verkorting terugverdientijd 😄
versnelde afschrijving is slechts belastingbetaling naar de toekomst verschuiven
cs-agrar
@gezienus
was dat niet Borgman?
pieta
@matt
Dat is natuurlijk weer van later zorg.
mlkvhoudr
Laat erik maar schuiven, die weet wel wat die doet............
ricardo
Kan hij goed schuiven?
meelezer10
Het gazon naast zijn stal ziet er mooi vlak uit.
mlkvhoudr
Erik is een goede vakman inderdaad

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rabobank , melkveehouder , bank en rendement geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0