Jaap Bond maakte het wel erg bont

CDA gedeputeerde Jaap Bond maakte het vanavond wel erg bont tijdens een informatieavond van de NMV in Wadway (NH). De avond begon enthousiast met sprekers over stallenbouw, financieringen en het vergunningen traject.

Jaap was op een bepaald moment heel stellig, volgens was het op dit moment niet mogelijk voor veehouders met groeiplannen om een vergunning te krijgen ivm met oa PAS rechten. Niet alleen in Noordholland maar zelfs in heel Nederland was dat volgens hem op dit moment niet mogelijk.

De zaal was in verwarring, verschillende melkveehouders met bouwplannen zagen de bui al hangen en waren hier zeker niet blij mee. Nogmaals werd om bevestiging bij Jaap gevraagd of dat werkelijk zo was en bleef achter zijn woorden staan.

Een standstill voor NH dat betekende nogal wat!. Het bleef na afloop heel rumoerig in de zaal maar na een kwartiertje greep Jaap weer de microfoon. Hij was ingefluisterd dat het allemaal toch iets anders zat en dat dit alleen voor bedrijven dichtbij een Natura 2000 gebied van toepassing was.

Ondertussen was de halve zaal al naar huis en veel mensen zullen hier niet rustig van geslapen hebben maar ook in Wadway bleef het nog lang onrustig...

Deel dit topic

Reacties

jan 1
NB wet geld toch voor de hele provincie?Wordt uitgerekend wat de stikstof depositie is op 2000 gebieden.
noordhollander
Verwarring alom begrijp ik en waaronder valt twisk waar kampioenfokker marcel grote bouwplannen heeft?
Grasbaal
Twisk is op veilige afstand van de Natura 2000 gebieden:

Klik voor meer info
+1
Zeerserieuzeboer
Je verkoopt weer onzin Co. Ieder bedrijf dat invloedt uitoefent op een Natura 2000 gebied moet beschikken over een NB-vergunning. Om dat te bepalen (meestal gaat het om N-uitstoot van een bedrijf die kan neerslaan op een natuurgebied) worden ingewikkelde modellen gebruikt. Als gevolg daarvan kunnen ze op papier berekenen dat je met je melkveebedrijf op 30 kilometer afstand van een natuurgebied daar invloed op hebt.

Deze benadering betekent dat maar weinig veehouderijbedrijven vrijgesteld zijn van de NB-vergunningsplicht.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Zeerserieuzeboer: Je verkoopt weer onzin Co.

Dat zal Co best eens doen, maar nu zeker niet. Het is wel grappig dat jij en prikkers uit andere provincies dan Noord-Holland nu precies denken te weten hoe onze provincie op het moment te werk gaat met gedogen en vergunnen van bestaande en opschalende bedrijven.
cs-agrar
Co verkoopt geen onzin, aangezien men boven in Noord-holland helemaal geen Natura2000 heeft, dit begint op de lijn Alkmaar-Hoorn naar beneden, daaronder zitten de reservaten zoals Amsterdam enzo.
Bond sprak in het algemeen dat uitbreiding niet mogelijk was, terwijl dit voor een groot gedeelte aanwezige boeren in de volle zaal niet gold.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@cs-agrar: boven in Noord-holland helemaal geen Natura2000 heeft, dit begint op de lijn Alkmaar-Hoorn naar beneden, daaronder zitten de reservaten zoals Amsterdam enzo.

Je kunt je beter meer verdiepen voor je hier wat neerzet, Cees. Vrijwel het gehele duingebied is N2000, dus tot aan de zeewering bij Petten. Dit ligt al jaren boven Alkmaar-Hoorn...

Het N2000-gebied Amsterdam is mij dan weer onbekend.
Kenijor
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@cs-agrar: uitbreiding niet mogelijk

Als je met Agrostacks aan kunt tonen dat je niet meer uitstoot als in de oude situatie kan men een NB-vergunning niet eens weigeren.
+1
Zeerserieuzeboer
Quote:
@Jack RijlaarsdamAls je met Agrostacks aan kunt tonen dat je niet meer uitstoot als in de oude situatie kan men een NB-vergunning niet eens weigeren.

Waarmee je aangeeft, dat je zo'n NB-vergunning dus wel moet hebben

Kunnen uw activiteiten schadelijk zijn voor de beschermde natuur in een Natura 2000-gebied (of Beschermd Natuurmonument)? Dan hebt u een natuurbeschermingswetvergunning nodig.

De Natuurbeschermingswet is een landelijke wet en geldt voor iedereen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Zeerserieuzeboer: De Natuurbeschermingswet is een landelijke wet en geldt voor iedereen.

Tot zover de theorie. Leg je oor te luister op het provinciehuis in N-H en onderzoek eens hoe er op dit moment met deze materie wordt omgegaan. Wanneer je niet weet waar je over praat, kun je ook beter niet reageren.
Zeerserieuzeboer
@Jack Rijlaarsdam
Een wet waar je je aan te houden hebt is geen theorie. Wie dat denkt komt al gauw van een koude kermis thuis.... Zie jurispredentie van de afgelopen jaren....
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Zeerserieuzeboer: koude kermis

Kermissen zijn hier in de zomerperiode, doorgaans heerlijk weer om een feestje te bouwen.

Een provincie die een actief gedoogbeleid voert, niet handhavend optreedt en aanvragers zelfs adviseert te wachten op nieuwe regelgeving maakt het voor juristen erg lastig om achteraf alsnog star te gaan handhaven.

Wanneer ga je hier ook prikken onder je bastaardsnaam van het quotumprikbord, weet iedereen tenminste wat voor vlees hij in de kuip heeft. Nu zijn er misschien mensen die denken dat je zinnige dingen bijdraagt.
Zeerserieuzeboer
@Jack Rijlaarsdam
Dat vind ik niet zo'n zinnige bijdrage
+1
Cornelis
@ZeerserieuzeboerIk dan weer wel, dus kom er maar in met je echte naam want dan hoeft Jack dat niet te vertellen.
MBTrac1100
+1
George
@MBTrac1100
Wat bedoel je ?
MBTrac1100
Dat Zeerserieuzeboer zijn naam zelf bekent kan maken
+2
Grasbaal
@MBTrac1100 daar hoef je op te rekenen. Dat durft hij zeker niet.
+3
MTSTAMMINGA
@Grasbaal
Klopt daar is hij te serieus voor 😄 😄

Je hebt alleen een nicknaam nodige als je hier typt waar je zelf niet in gelooft of achterstaat denk ik
pieta
@MTSTAMMINGA
Dat is niet waar. Ik ben ooit begonnen met een nickname en ja nu stap ik niet zomaar van die naam af. Maar er zijn er hier genoeg die hem wel weten. Al wat ik schrijf kan ik ook gewoon op eigen naam verantwoorden.
pinokkio
Quote:
@pieta: Al wat ik schrijf kan ik ook gewoon op eigen naam verantwoorden.

geld ook voor mij.
+2
de hoef
@pinokkio
pinokkio heeft niet voor niks zo een lange neus [smily
MTSTAMMINGA
@pieta
Zodoende weet ik ook wie je bent ,net zo als sommige andere prikkers 😄

Ken jij zeerserieuzeboer zijn echte naam dan ?
pinokkio
+1
pieta
@MTSTAMMINGA
Nee, maar dat boeit me totaal niet. Mij interesseert het pas las iemand iets leuks, iets met goede informatie of met een duidelijke visie schrijft. Ik weet ook van redelijk wat prikkers hier de naam. Wie ooit in de Achterhoek komt kan zo op de koffie komen.
mlkvhoudr
Het is volgens mij gewoon wachten op het nieuwste speeltje van de overheid namelijk P.A.S. progammatische aanpak stikstof. Wil je persee nu al zekerheid of heb je grootse plannen dan kun je ook nog proberen ammoniak te kopen en een NB vergunning aan te vragen.
Als je geen NB vergunning hebt krijg je ook GEEN bouwvergunning, dus die NB is een must !!! . En DE BANK verlangt het ook .En het gaat nergens over kost donders veel geld.
pinokkio
Zeg tukker ben het niet met eens, misschien in tukkerland, maar is niet overal zo.
Hier in tukkerlaand is dat wel zo ,pinokio , hoe het in duutslaand is dat weet ik niet.
+1
Farmer_
@de tukker oet twente
Geen geneuzel hier.
cs-agrar
De bank verlangd het wel, maar de gemeente niet, je kan de bouwvergunning al binnen hebben, en de NB niet. Als je dan toch alvast bouwen gaat, loop je het risico de extra ruimte niet te kunnen benutten, in zoverre, de dieren (milieubelasting) die je hebt, mogen wel in het nieuwe gebouw, maar ook niet meer dan dat.
Kenijor
Ben je aan t broeden ofzo? Dat je dat weet.
cs-agrar
@Kenijor
je zou het bijna denken, maar ben ook even een koud koppie wezen doen bij de NMV.
+1
Zeerserieuzeboer
Jij hebt zeker nog nooit van de WABO gehoord...

De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) regelt de omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning is één geïntegreerde vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu
hookwood
Hier verlangde de gemeente zelfs twee NB vergunningen. Nl. van Drenthe en van Overijssel. Beide N2000 gebieden op 6 km afstand. In Drenthe geen probleem en in Overijssel volgens het toen geldende beleid ammoniak bijgekocht....
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@hookwood: volgens het toen geldende beleid ammoniak bijgekocht

Daar hoor ik meer over, maar hoe werkt dit? Dus melkvee/ander vee, industrie/verkeersuitstoot, verrekening uitstootbeperkende maatregelen, welke depositieverhoging wordt geaccepteerd, administratie van deze rechten? In N-H staat dit alles nog niet eens in de kinderschoenen.
hookwood
@Jack Rijlaarsdam

Dit beleid is door de RvS afgekeurd.
sorry
@Zeerserieuzeboerdoor de NB vergunning iets eerder aan te vragen(maand) wordt deze losgekoppeld met de bouwvergunning,je mag dan wel bouwen maar(nog) niet volzetten
pieta
Dan is het bij jullie anders als bij ons(Gelderland). Bij ons moet het bij een bouwvergunning/milieuvergunning/amvb automatsich naar de provincie van de gemeente. Legeskosten Overijssel voor NB vwergunning zijn dan slechts een 150 euro. Bij alleen aanvraag NB-0vergunning zijn ze ruim 2.000 euro in Overijssel. Wij zitten richting grens met Overijssel en moeten zelfs twee NB-vergunningen aanvragen.
Grasbaal
@pieta dat werd gisteren ook vertelt, elke provincie heeft zijn eigen beleid op dit gebied.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@hookwood: Dit beleid is door de RvS afgekeurd.

Oh, da's mooi... of niet?

Toch nieuwsgierig hoe het werkte met de ammoniakrechten: wat stelt een ammoniakrecht voor, wat kosten ze, van wie koop je ze, waar registreer je dit etc.
hookwood
@Jack Rijlaarsdam Het werkte heel simpel. Ik breidde x kilo's uit en die kon je gewoon bijkopen. Dus ff Klaas Kooiker gebeld van Slot Poortman en die hebben het geregeld. Het was net zo makkelijk als melkquotumhandel. Kostte toen 17 euro per kg. Stalbouw.nl heeft dit toen verder in de aanvraag meegenomen.
Grasbaal
@hookwood maar zoals ik gister begrepen heb is de locatie van het bedrijf waarvan jij die ammoniakrechten hebt gekocht ook belangrijk. Of kon dat op elke locatie van een bedrijfsbeeindiger in jouw provincie zijn?.
Wiebren
Dat kon in Overijssel, maar is door RvS afgekeurd.
Bij die aankoop wordt wel afgeroomd als het bedrijf waar je van koopt verder van het betreffende gebied ligt als jijzelf.

Het erge is dat er met Agrostax gerekend wordt, wat een forse overschatting geeft van de depositie (stikstofregen afkomstig van jouw bedrijf)
mlkvhoudr
@Wiebren

Wanneer komt die witte rook van de PAS er nu eindelijk een keer wiebren ?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@hookwood: heel simpel.

Hoeveel kg staat er voor een koe/jongvee? Waar wordt dit geregistreerd? Hoe weet ik wat ik zelf voor ammoniakquotum heb?
+1
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Je milieuvergunning geeft dit aan. Aantal koeien met beweiding traditioneel gehuisvest zijn 9.5 kg NH3, zonder beweiding plm 11.5 en jongvee jonger dan 2 jaar is vlgs mij plm 6 kg.
hookwood
@Jack Rijlaarsdam Hier zat er al verschil tussen de provincies. In Drenthe breid ik 100 kg ammoniak minder uit dan in Overijssel. In Drenthe gaan ze namelijk uit van de verleende vergunning en in Overijssel van de datum die geld voor de betreffende habitatrichtlijn. In mijn geval 1 februari 2009. Hiervoor hebben we in eerste instantie de meitelling van 2008 en 2009 moeten hanteren en later de exacte aantallen zoals die geregistreerd stonden in het I&R systeem.

In mijn vergunning stond een hoeveelheid vleesvee omdat je volgens de gemeente destijds maar maximaal 70% jongvee kon hebben. Vleesvee is bijna net zoveel ammoniak als een melkkoe, vandaar dat de uitbreiding in Drenthe minder is.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Je milieuvergunning geeft dit aan.

Ik heb AMVB. Voor de NB worden verschillende data gehanteerd, ene N2000-gebied 2004, andere 2000. Nogal onduidelijk en qua aantallen prehistorisch.

Mag ik hieruit afleiden dat de gemeente de aangekochte ammoniak registreert? Dat wordt hier dan nog wat...
hookwood
@Jack RijlaarsdamDat hele verhaal is opgenomen in mijn nieuwe vergunning.
Frans1
Quote:
@pieta: en jongvee jonger dan 2 jaar is vlgs mij plm 6 kg

3,9 kg. Deze normen gelden in een gewone loopstal,emissie van emissiearme systemen kun je opzoeken in de rav lijst
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Zo precies weet ik het ook allemaal niet Jack. Dat van die data en gedateerdheid klopt. Dat is bij mij ook het probleem. Ik denk dat de ammoniak af te leiden is vanaf een referentiedatum. Na de aanwijzing van natura 2000 gebied mag de uitstoot van ammoniak hierop niet toenemen. En dus kun je een vergunning in laten trekken(daar betaal je voor) en die bij je eigen bij krijgen.
+4
MTSTAMMINGA
Eigenlijk is het dus nu zo ingewikkelt dat geen amtenaar\bestuurder weet hoe het nu eigenlijk percies zit 😄

De toekomst is net zo onzeker als toen de superheffing kwam Momenteel even denk ik
cs-agrar
Daar kwam het verhaal van Bond eigenlijk ook op neer, zij weten ook niet hoe het zit
noordhollander
Kortom een nutteloze avond met bond
+1
Kenijor
De bar was toch open, daar gaat 9 van 10 voor heen, kortom zeer geslaagd.
cs-agrar
Quote:
@Kenijor: De bar was toch open

Zeker, en dat bleef ie ook nog een heel tijdje..
Gait oet klooster
Volgende keer gewoon een film draaien van james bond.
Grasbaal
Hans Scholte - Flynth: bij bouwplannen niet wachten maar doorpakken

Hans begon de avond heel positief betreffende het toekomstperspectief voor de melkveehouderij 😄. 2 uur later was de verwarring compleet....
Zeerserieuzeboer
Ik ken gedeputeerden die een betere indruk maken...
Grasbaal
Voor wie hier meer over wil weten. Hier de Natuurbeschermingswet uitgelegd door Sam Broers.
+1
Wiebren
Ik snap na het zien van de beelden dat het een verwarrend avondje was...

In bijna alle provincies hadden ze allang te maken met NB-vergunningen, alleen in N-Holland, Friesland, Flevoland en Groningen werd er niet heel actief op gelet door de Provincie. Andere provincies hebben allen een stikstofkader, een soort maatlat waarlangs de vergunningaanvraag beoordeeld wordt.
Telkens gaat het om bedrijven die een significant effect hebben op beschermde soorten die gevoelig zijn voor stikstofdepositie. De meeste provincies hanteren een Drempelwaarde (ondergrens) of afstandscirkel waarbinnen er een NB-vergunning nodig is bij uitbreiding.
Dus hoe dichterbij en hoe groter hoe eerder je de klos bent.
Aan de veehouder in kwestie de uitdaging om aan te tonen dat het na het realiseren van zijn uitbreiding er geen significant effect is op die gevoelige soorten. Dat kan door emissiearme technieken of door te salderen (verrekenen) met stoppende bedrijven. Dit laatste soms door ammoniakrechten te kopen (vb Overijssel) of via de depositiebank (stoppers storten, groeiers nemen op).

Twee problemen:
- het beleid is een ratjetoe, overal andere regels en als je in de buurt van meerdere gebieden zit of in meerdere provincies is het chaos.
- de kaders van veel provincies zijn afgeschoten door de Raad van State, nadat er bezwaar was aangetekend door natuurliefhebbers.

Daarom wordt er nu al jaaaaaren gewerkt aan de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), die hopelijk in juli eindelijk start.

Als ik het verhaal van Bond zo hoor kent men in Noord Holland de PAS nog amper. En daarna spraakverwarring. PAS moet voor heel NL weer ontwikkelruimte opleveren per gebied voor uitbreiders. Die halen dus uit de pot van ontwikkelruimte, die wordt gevuld door stoppers en door de reductie die we als totale landbouwsector bereiken, de zgn Generieke Maatregelen.
Het is de bedoeling dat er in maart een deal gesloten wordt tussen de veehouderijsector, Dijksma en de Provincies.
Wij reduceren 10 miljoen kg ammoniak tussen nu en 2030 en krijgen 56% terug als ontwikkelruimte. Daarmee kan normale economische groei (2,5%) worden gegroeid per jaar.
Hoe reduceren we?
- aanscherping van de eisen aan emissiearme stallen
- voer en managementmaatregelen (loopt gelijk op met fosfaat)
- aanscherping aanwenden van mest

Vanaf het moment dat PAS loopt (het wordt een wet) kunnen de normale uitbreidingen weer gewoon vergund worden.

Heb je geen geduld tot juli of denk je dat het later wordt met PAS, dan is het nu nog mogelijk onder de oude voorwaarden een NB-vergunning te krijgen. Je moet dan onder een grenswaarde zitten, ver genoeg van gebieden zitten of emissiearm bouwen. Er wordt in Noord-Holland ook nog gewoon vergund als je aan de eisen voldoet.
pieta
Wij zijn ook aan het kijken voor een NB-vergunning, we zitten op de grens van overijssel Gelderland. Natura 2000 Overijssel is verder dan 10 km, Gelderland plm 5 km van de wind af. Wat is nu wijsheid, ammoniak kopen en aanvragen of op PAS wachten?
Wij hebben flink uitgebreid en bouwvergunningen aangevraagd in 2009 en 2010 en de AmvB-melding ook in 2010 gedaan. Nooit iets gehoord van NB-vergunning in die tijd.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Wat is nu wijsheid, ammoniak kopen en aanvragen of op PAS wachten?

Doorpakken. Overheid is de meest onbetrouwbare zakenpartner die er is, wat je nu op papier kunt krijgen, heb je maar vast. Kosten zijn met deze melkprijs geen enkel probleem.
Frans1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Doorpakken. Overheid is de meest onbetrouwbare zakenpartner die er is, wat je nu op papier kunt krijgen, heb je maar vast

Precies,eenmaal vergund ligt het vast
Wiebren
@Frans1
mee eens, tenminste als je snel wilt bouwen. Het blijft een rekensom. Als NB-vergunning krijgen nu langer duurt en duurder is, dan straks met PAS, dan kan wachten lonen.
Heb je haast, dan haast maken
Frans1
@Wiebren
Beter duur dan niet te koop lijkt hier op te gaan,of garandeer jij dat er voor mij gratis ontwikkelruimte komt?Ik zit op nog geen 700 mtr.Dan is het geen rekensom maar een afweging.Dan ga ik met Jack mee,is de mogelijkheid er nu dan die aanpakken.
Wiebren
@Frans1 Voor de meeste gebieden is er genoeg ontwikkelruimte. 700 meter heeft op zich wel invloed, maar daarnaast natuurlijk de totale emissie van je bedrijf (stallen).
Dus een standaardadvies is er niet. Ik zeg altijd: als je 'm nu makkelijk kunt krijgen dan hoef je niet te wachten op de PAS. Als je een NB-vergunning hebt ben je beter af dan dat je er op zit te wachten
Kenijor
AmvB
pieta
De Amv B hebben wij gemeld en is geen probleem. Probleem is de NB-vergunning.
Zeerserieuzeboer
Gelet op de voorgeschiedenis van de PAS en de juridische haken en ogen die daarbij steeds weer voor oponthoud zorgden, is wachten op de PAS ook bepaald niet zonder risico (grote vraag is of ze het lukt om een PAS te maken die juridisch houdbaar is, en niet meteen weer door de eerste de beste bezwaarmaker van een actiegroep afgeschoten kan worden)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's nmv , natura 2000 , cda , melkveehouders , stallenbouw en bouwplannen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
72
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
6