Avond Nederlands Rundvee Stamboek = crv in la Mere Anne Oudendijk

Gisteravond de derde meen ik in noordholland crv doet aan klantenwerving oa middels nieuwbakken gewezen texaanse boer met avondjes her en der welnu gisteren in de oude stolpboerderij van slager stam in hoorn thans in gebruik als partycentrum bij de familie sijtsma moeder en twee zonen lekkere koffie en thee met dito koeken bij de entree en later een lekker koud biertje en last but not least een heerlijke kroket. Maar daar waren we niet echt voor gekomen naar deze winterbijeenkomst nee mijn grote vraag was eigenlijk wat is er nog over van de stamboekvereniging geleid door een paar hoofdinspekteurs en een bestuur; we herinneren ons notabelen als jan leenheer zelf oud inspekteur en andere coryfeeen van destijds.
Dat zaken moderniseren is een goede zaak stilstand is achteruitgang immers, welnu over aktuele problemen werd niet gesproken gisteravond wat te denken van de inspektie in onze provincie: veel klachten daarover bedrijven die zeer lang jaarlijks laten keuren zeggen af dan moeten toch de rode lampen gaan branden we kennen schrijnende voorbeelden daarvan geen enkele opmerking daarover ook geen inspekteur of de chef daarvan te bekennen wel de kordate nieuwe voorzitter kees gorter uit makkinga, die alderkamp gaat opvolgen de fries is een prima vergaderboer denk ik en behandelde alleen globale verenigingscijfers en andere hoofdlijnen .
Belangrijkste was het grotendeels op genomics geschoeide fokkerij verhaal, waaraan door inleider absoluut niet getwijfeld wordt; niks verteld over de slechte resultaten van de genomicsvaarzen in nieuw zeeland, waar crv ook een kind heeft dus wellicht geinfomeerd kan zijn daarover, maar geen woord daarover dat past niet in het opgeblazen verhaal dan als intermezzo de familie schouten uit midwoud die met een oud koetje de prijs van melkveemagazine had gewonnen in hoornaar 70% van de koeien inclusief de kampioene drachtig heeft van een ki samenstier en ach waarom zou je oprecht zijn daarover??Nee de leden van het klubje leken wel makke schapen en stelden weinig heldere en kritische vragen;wij zijn wel geinteresseerd wat er op texel gaat gebeuren met crv daar is een probleemsituatie met de enige inseminator boer renee bogaard hopelijk komt er een menselijke oplossing daarvoor!

Deel dit topic

Reacties

+1
jan is hobbyboer
Hoewel ik het weer een moeilijk te lezen verhaal vind heb ik wel het idee dat je je druk maakt over dingen waar alleen oude mensen zich druk over maken:
de bedrijfsinspectie: iedereen weet hoe delta keurt, als je daar nix mee kunt, zoals ik, dan stop je er gewoon mee. Je verdient geen duppie meer of je koeien nu 78 of 85 gemiddeld zijn. En of een koe goed is of niet kan een boer zelf ook wel beoordelen. Fokkerij is ook een vorm van ijdelheid, kijk eens wat ik voor aparte koeien heb....
Genomics: De hele wereld, behalve jouw clubje samen zo ongeveer, hobbelt achter de genomics aan. Of je het nu wat vind of niet, het is een don quichote achterhoede gevecht, het grote geld is in genomics. En voor de non-genomics boeren zoals ik zijn er nog goede stieren genoeg weet ik uit ervaring. KI jongens moeten ook een hobby hebben, vroeger gingen ze stieren kijken in USA, nu kijken ze naar genomics uitslagen. Maar zolang er per jaar iets van 5000 holstein stieren getest worden wereldwijd komen er vast wel 1 of 2 goede bij, meer heb je er immers ook niet nodig. En als het eens een jaartje tegenzit zijn er nog genoeg oudere stieren die ook nog steeds dochters geven die goed voldoen.
Inseminator op Texel: Da's toch een Delta probleem. Kunnen toch 's morgens wel een inseminator op de boot zetten die even die paar koeien op texel insemineert. Denk in oplossingen zou ik zeggen.

Oftewel: maak je niet druk
Cornelis
Zo gaat het ook op Texel en we hopen dat Rene het snel weer kan oppakken. En Kars mocht je het niet weten: het is twintig minuten varen dan ben je er al.
+5
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: dat je je druk maakt over dingen waar alleen oude mensen zich druk over maken:

Dat kan je wel vaker onder z'n bijdragen zetten, wat mij betreft...
+2
Cornelis
Jack ik sluit me volledig bij je aan!
-1
noordhollander
Grappige babyreaktie van jack rijlaarsdam jammer dat hij geen enkel woord rept over het fokkerijverhaal en maak jullie geen zorgen mn kontakten met texel zijn uitmuntend
+1
Cornelis
Je kunt beter contact hebben met de mensen die er wonen en werken.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@noordhollander: grappige babyreaktie

Dat zal het leeftijdsverschil zijn.

Fokkerij heeft maar een 5% invloed op de bedrijfsvoering, het management is vele malen belangrijker. Ik selecteer stieren dan ook voornamelijk op het cijfer in het laatste rijtje: de prijs. De laatste mode (genomics) volgen is een dure hobby, dus aan mij niet besteed. Gelukkig is een ieder vrij in zijn keuze, mochten er melkveehouders twijfelen aan het fokbeleid van de ene of de andere organisatie, is er marktwerking en keuze genoeg om van spermaleverancier te veranderen.

Dus zoals Hobby-Jan al zegt: waar maak je je druk om...
+7
cs-agrar
Als je reaktie op je verhaal wilt, schrijf dan eens op en prettig leesbare manier, met een prettig leesbare tekst.
Je begint al met: crv doet aan klantenwerving oa middels nieuwbakken gewezen texaanse boer. Nou lekker begin. Als ik jou was zou ik maar eens heel jaloers op die man worden, zoveel positiviteit en enthousiasme heb jij volgens mij alleen als je de herkomst van dat straaltje water gevonden hebt voordat je blaas leeg is! Crv mag in de handen knijpen met zo'n vertegenwoordiger.
Vervolgens weet je te vertellen dat er geen vragen over een en ander gesteld werden, kan mij ook niet herinneren dat ene Fielmich ging staan om dit aan de kaak te stellen, laat staan dat de man naar het keuren vroeg met "schrijnende voorbeelden".
Intermezzo met een "oud koetje", denk een oud koetje die met deze keuring een voorbeeld voor meer (boeren)koeien kon zijn qua prestatie dan menig exterieurvedette aan kop in de ring. Dat boeren ook stieren van andere organisaties gebruiken is vrij normaal, en werden zelfs opgenoemd alleen paste dat waarschijnlijk weer net niet in jouw verhaal. De betreffende boer vroeg zich ook af wat voor onzin je nog meer uit je dikke duim gezogen had want de 70% kon ie ook niet plaatsen.
Verders zal crv zichzelf in de vingers snijden door het inseminatie-gebeuren niet goed te regelen, daar hebben ze zelfs roosters voor wie daar wanneer de dienst verzorgen mag.
Tevens wil ik dan nog even benoemen dat voor een niet lid zijnde die zichzelf uitnodigd om de kroketten op te vreten, het wel hoogst brutaal is de gastheer dan ook nog zo te bejegenen.
Nee Karst, wil je nu eens een discussie openen waar iets aan bod komt om over te discussieren, behalve je schrijfstijl en onderstebovenpositiviteit, zal je het toch anders moeten brengen.
-1
noordhollander
Er zijn scholen hoor !!!!
+7
meelezer
Dan heb je nog een kans noordhollander. Nooit te oud om te leren.
Cornelis
Dacht dat Co jou vriend is en ook al geen (lichte) kritiek kunnen verdragen?
+6
MTSTAMMINGA
@cs-agrar heeft een vriendin @noordhollandergeen vriendt
In verbandt met de fokkerij 😄 😄
+3
jan w
AAa dat is het verhaal
pieta
Nee dat is een geloof geloof ik. Smiley
+1
jan w
@pieta
Mooi He!

Het analyseren van de koeien betaald zich al terug door de meerwaarde van de te verkopen stierkalveren.
+1
Cornelis
@jan wHeb je dat ook voor blauwen dan
oldhuus
Ik doe niet aan bedrijfsinspectie, maar was van de week een inspecteur van CRV die wou een proefstierdochter zien, kreeg ie toch nog wat punten, was ook een beste vaars, lw 130 en amper een rib te tellen, willen ze misschien volgende lactatie nog foto zetten. Is trouwens bij toeval aAa gefokt..
jan w
@Cornelis
Voor de blauwen heb je gesekst sperma.
De kalveren zitten qua bouw gewoon beter in elkaar, niet van die smalle scharminkels.
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w: kalveren zitten qua bouw gewoon beter in elkaar, niet van die smalle scharminkels.

Niet hebben van smalle scharminkels heeft niets met aAa te maken, dat heeft gewoon met paringen te maken. Als je een stier kiest die wat breder fokt krijg je ook koeien die wat breder zijn. Dat kun je ook gewoon met fokwaarden doen, eventueel in combinatie met afstamming. Dat lukt mij ook heel redelijk zonder aAa. Wat er niet in zit kan er ook niet uitkomen, zo werkt het nu eenmaal met genetica. Dus is geloof nog steeds dat aAa een geloof is 😄
+2
cs-agrar
Quote:
@jan is hobbyboer: Niet hebben van smalle scharminkels heeft niets met aAa te maken, dat heeft gewoon met paringen te maken. Als je een stier kiest die wat breder fokt krijg je ook koeien die wat breder zijn

Eh Jan, dat is nu precies waar aAa voor staat...
jan is hobbyboer
@cs-agrar
Nou weet ik niet zoveel van dat aAa gedoe maar wat ik ervan begrepen het dat het een soort van compensatieparing is (dunne kruis je met dikke, grote met kleine) maar dan op basis van het exterieur/buitenkant van het dier (die beroemde 6 cijfertjes) met allerlei speciaal vakjargon dat alleen aAa gebruikt. Enige verschil met andere paringsprogramma's is dat die dat vaak op basis van fokwaarden doen. En omdat CRV tot voor kort alleen maar stieren had die smal fokten werden de koeien ondanks de zgn compensatieparing alleen maar smaller. Er moet natuurlijk wel zoveel mogelijk van de eigen coop verkocht worden, maar dat geldt voor bijna elk paringsprogramma. aAa boeren krijgen automatisch andere stieren omdat ze niet naar fokwaarden kijken alleen naar die cijfertjes. Ik gebruik ook andere stieren dan de meeste boeren omdat ik veel meer nadruk op exterieur en families leg.

Enige waar ik iets op tegen heb bij dat aAa is dat dit als iets
wonderlijks wordt gebracht terwijl het niet zoveel anders is dan al die andere paringsprogramma's alleen wat eenvoudiger te begrijpen en wat minder geaccepteerde uitgangspunten. Meeste onderzoekers gaan ervan uit dat genetica (fokwaarde) meer zegt over wat een stier vererft dan z'n uiterlijk. aAa denkt andersom.
Da's ook weer niet zo erg, ik mag dat wel mensen die niet altijd met de stroom meegaan, maar ik heb er een hekel aan dat aAa als een soort van wondermiddel wordt gezien en de rest allemaal bagger is.
+3
mlkvhoudr
@jan is hobbyboer

Jan, mijn ouders kregen vier kinderen. En ze zijn alle vier anders. Van atheneum tot mavo van rustig tot druk en van meegaand tot stronteigenwijs en toch allemaal de zelfde ouders.

Dus dat genenpakket wat je een kalfje meegeeft is niets meer dan een richting waar je als veehouder het liefst naar toe wil. Voor de rest regent het variabelen en kan het vriezen en dooien
cs-agrar
Quote:
@jan is hobbyboer: Enige waar ik iets op tegen heb bij dat aAa is dat dit als iets
wonderlijks wordt gebracht terwijl het niet zoveel anders is dan al die andere paringsprogramma's alleen wat eenvoudiger te begrijpen en wat minder geaccepteerde uitgangspunten. Meeste onderzoekers gaan ervan uit dat genetica (fokwaarde) meer zegt over wat een stier vererft dan z'n uiterlijk. aAa denkt andersom.

Je omschrijft het goed, tis gewoon een simpel programma. Daarom is het makkelijk en duidelijk inzetbaar.
Dat maakt het nu net zo handig. En als boer zijnde zie je de koe wel, maar de (KI)stier niet. En dan is de aAa code vindt ik duidelijker over de stier dan dan boven- en onderbalkkenmerken die nog al eens tegen elkaar in kunnen gaan.
Vervolgens moet je zelf wel even kijken o de stier met de juiste code wel aan je voorwaarden qua inteelt en produktiecijfers voldoet, en daarom gaan SAP en aAa zo mooi samen.
Er zijn zat boeren die het allemaal geen zak intresseert. Koe moet melk geven en het rietje zo goedkoop mogelijk.
Vul je voorwaarden in zo'n combi-programma in, zet het stiergebruik op 100% en kijken welke stier er uit rolt. Daar koop je vervolgens voor jouw bedrijf maximaal van en je krijgt redelijk makkelijk een uniforme veestapel, passend aan jouw idee. Of jouw idee dan goed was, dat is weer een ander verhaal.
cs-agrar
@mlkvhoudr

Wil je relevante cijfers geven had je pa toch meer z'n best moeten doen, op 4stuks kan je niet veel zeggen. En dan het grote verschil-verhaal, niemand trekjes van de melkboer of postbode?
pieta
@oldhuus
Welke proefstier?
pieta
@mlkvhoudr
Op zich heb je gelijk maar wij hebben hier nu de eerste keer meerdere vaarzen van een fokstier aan de melk en dan heeft vader toch wel invloed. Wij hebben Legends aan de melk en dat lijkt knap waardeloos te worden (slecht kruis, draaiers achterin) en goede Shogun, Jorik, McCormick en Osan twijfel ik nog aan(wat weinig melk en klauwgezondheid).
+1
mlkvhoudr
@cs-agrar
Allemaal van de zelfde boer
+1
mlkvhoudr
@pieta

Terwijl legend ook een paradepaardje was op de kaarten.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Dat lukt mij ook heel redelijk zonder aAa.

Jan, de koeien die jij hebt gefokt zijn slechts voor zo'n 25% het resultaat van jouw stierkeuze. Je geeft zelf regelmatig aan dat dieren die niet aan jouw ideaalbeeld voldoen gewoon vertrekken. Dit selectiebeleid heeft veel meer invloed gehad op jouw veestapel dan die interessante oude genetica waar jij zo mee dweept. Je mag dit met me oneens zijn, dat is jouw geloof in de keuzes die je maakt.
+3
jan w
@jan is hobbyboer
Bij de bedrijfinspectie worden de koeien gekeurd op de verschillende onderdelen.
Bij aAa wordt er gekeken waar het probleem vandaan komt. Als een koe mindere poten heeft kunnen er meerdere oorzaken van zijn. Dus dat het probleem bv in het kruis kan liggen of dat de voorhand niet goed is. Dit probeert aAa te compenseren.
het Sap zou zeggen van koe slechte benen, dus stier gebruiken met goede benen, dus zonder te kijken waar de oorzaak van het probleem ligt.
+1
pieta
Quote:
@mlkvhoudr: was

Daar ligt wel de nadruk ja. Zo hebben we er ook nog een paar van Ross. Eerst lag het aan de omrekening ed. Daarna hoorde je er niets meer van. Bij het stukje wat geschreven wordt na een indexdraai mag je gerust schrijven als een vd meest populaire importstieren van weleer finaal door de mand zakt.
oldhuus
SAP zal ook wel iets van logica inzitten, maar bij de gemiddelde coöperatieve boer worden er zo weer onnozel grote koeien gefokt, daar zit een boer met een '70 '80 ligboxenstal echt niet op te wachten. Iedereen kent wel Olympic hoogtemaat 110, Atlantic heeft 112, Gofast 110, Anchorman 111.
jan w
@oldhuus
Het schijnt dat die trent nog wel een poosje doorgaat. Men zegt, dat het gros van de stieren die bij de ki stations staan steeds groter en smaller worden.
+1
Kenijor
@mlkvhoudr
Die 4 kinderen van jou ouders lijken meer op elkaar, dan op de kinderen van de buren.(tenminste uitgaande van niet verwanten)
ejb
Ben het ook met alle wit en grijsgekleurde reacties eens.

en over genomics: al die jonge stieren zijn gewoon proefstieren niet meer en niet minder, maar al die stieren krijgen een keer dochters aan de melk en als die dochters de fokwaarde van die stier bepalen kan een stier voor mij pas interessant worden.
hip
Legend heeft nooit geweldige cijfers gehad voor exterieur. Voor amerikaanse begrippen te weinig melk en daarom pruimden ze hem daar niet. Kon daarom ws goedkoop ingekocht worden door Heemskerk. Met 1 goede dochter op foto en positief eiwit en een goede marge voor de importeur is hij gigantisch gepromoot
mlkvhoudr
Legend had op de kaart van januari 2013 nog 106 voor exterieur
pieta
Jorik heeft ook geen beste cijfers voor exterieur en dat zijn wel goed gebouwde vaarzen. Een hoog exterieurrapport zegt mij niet zoveel. Ze moeten goed in elkaar zitten en bij Legend zit het probleem in de draaier volgens mij.
+1
pinokkio
Wij melken ook een stuk of 5 legend vaarzen, 1 goede, 1 gesneuveld en 3 keer waardeloze benen, denk ook dat het in de draaier zit . Produktie is trouwens wel goed, ze houden het alleen niet vol, worden geen oude koeien.
jvt
En als een stier gepromoot wordt wil je hem dan kopen? Ik koop op basis van cijfers, niet op basis van promotie. Als oud-medewerker van een idd commercieele organisatie heb ik deze stier zeer weinig geadviseerd, als veehouder echter bleef zeuren over gehalten, heb ik hem toch legend voorgelegd, maar daarbij vertelt dan exterieur gewoon minder was. Binnen paringsprogramma kwam hij derhalve ook weinig aan de bak. De andere Oman zonen van ABS, als Hayden en bijv. Garrett, doen wel wat van hun verwacht wordt. Maar een veehouder die enkel gehalten wil, zal nu ook Levi gekocht hebben, stier die veel te smalle kruizen vererft. Wordt ook gepromoot, juist om de markt te laten zien dat in tegenstelling tot wat bij veel veehouders in het hoofd zit, ABS ook gehalten kan leveren. Dat de genoemde stieren dan qua exterieur niet veel beter zijn dan de eiwitstieren van CRV, kan een ieder zelf zien op basis van de cijfers. Nu dus niet zeveren, volgende keer zelf niet naar een fotootje in een advertentie kijken, maar eens kijken naar wat er aan cijfers op de stierenkaart staat en dan een afgewogen keuze maken.
pieta
Voor mij is het vooral een goede reden om die amerikanen met hun voor mij niet te volgen TPI ed links te laten liggen. Omgerekende cijfers van Legend waren qua exterieur gewoon redelijk tot goed. Hij valt in de praktijk nu gewoon tegen en dan ga je de boer zeggen dat ie slecht heeft gekozen. Er is gewoon slecht geadviseerd, een goed KI-bedrijf had hem gewoon niet moeten verkopen als je wist dat de eochters zo slecht waren. Ze hebben gewoon belabberde kruizen en benen en totaal geen macht. Omgerekend naar Nederlands exterieur had ie fokwaardes van 80 voor de benen, 80 voor kruis en 80 voor robuustheid moeten hebben. Dus of de Amerikaanse cijfers kloppen niet of de omrekening niet. Jij hebt zelf mij nog ooit gewezen op goede Oman-zonen en daar zat Ene Alta Ross bij als ik het me goed herinner.
+1
jvt
@pieta,

klopt, heb destijds, uitgaande dat andere ki organisaties dezelfde betrouwbare dochterinfo brengen als die waarvoor ik gewerkt heb, iets waarvan de verkopende organisatie van Ross juist over roept dat hun dat het beste in orde hebben, idd Ross geadviseerd. Toen destijds ook een 100 dochters in de fokwaarde, is dus wat mis gegaan. Mbt TPI, hier kijken ik en diverse oud-collega's nauwelijks naar, wel naar de onderbalkfokwaarde en de produktiefokwaarde per onderdeel. Binnen de organisatie van mijn werkgever is destijds een grote discussie geweest over Legend. Ongeveer de helft van de vertegenwoordigers waren superblij met de stier, konden ze bij SAP boeren ook wat verkopen, ze hadden ook een eiwitstier enz enz. Er was de andere helft die niet naar omgerekende cijfers wil kijken en derhalve niets met de stier wilde doen, of de boer wilde hem perse zelf hebben. Je geeft zelf aan dat de omgerekende cijfers gewoon goed waren, Heemskerk hamert al jarenlang dat men moet kijken naar cijfers land van herkomst (!!) Ik en de niet-Legend verkopende collega's snapten ook niet dat er uit commercieel belang van afgeweken werd... Derhalve hebben ik en diverse collega's gehoopt dat veel Legend verkopende vertegenwoordigers niet op hun bek zouden gaan, helaas begint dat er nu op te lijken. We wisten niet dat de stier slecht was, we wisten wel uit de amerikaanse cijfers dat het qua exterieur zeker geen topper was, wel een eiwitstier. Dat laatste blijkt wel!!
Uiteindelijk blijkt weer dat je 1 fokkerijkoers moet kiezen en daar niet van af moet wijken; als een stier commercieel past en je gaat daarvoor kun je dan idd de billen branden. Helaas zie je dat veel ki organisaties zelf allemaal boter op hun hoofd hebben.
pieta
Quote:
@jvt: men moet kijken naar cijfers land van herkomst (!!)

Daar zit voor mij het probleem. Die buitenlandse cijfers heb ik geen verstand van en geen zin in. Ik snap alleen niet dat een zichzelf respecterende ki-organisatie zo'n stier wil importeren en bij klanten wil verkopen. Bij mij hoeven ze niet meer te komen. Ze hebben er gewoon rotzooi tussen zitten.
jvt
@pieta

begrijp jouw standpunt helemaal. Dit is iets waar we met een gedeelte van de verkopers bang voor waren. Met Legend konden promoters bij boeren verkopen waar ze eerst niet konden verkopen vanwege image van lage gehalten bij ABS stieren. Nu hebben ze kunnen verkopen, maar bij een gedeelte van die klanten (er lopen ook goede Legends, het is niet allemaal mis..) hoeven ze de eerste 15 jaar niets meer te verkopen.
Fokwaarden van land van herkomst is niet zo moeilijk, een goede vertegenwoordiger van Heemskerk had jouw allang de officiele, dus niet omgerekende, stierenkaart uit moeten leggen.
Jammer, maar snap jouw visie hierin. Ben alleen bang dat je nergens meer iets kunt kopen, crv verkoopt ook graag rommel als hun dat past, Alta heeft iedere boer Lucky Mike in het vat willen laten zetten, Together roept al jaren over robuuste koeien maar verkocht ook Jorryn, nu anti genomics maar zetten ze zelf ook in, Veecom verkocht ook burberrys toen dat niet bij hun fokprogramma paste, en bij Semex hadden ze voor 10 jaar terug Goldwyn als kalf doodgeschoten omdat hij te smal fokte, nu is bekant alles goldwynzoon.
Elke ki organisatie heeft mindere goden op de stierenkaart, maar een goede vertegenwoordiger kijkt niet naar het snelle geld en kijkt naar klantrelaties op lange termijn en adviseert dan stieren waar de boer nog lang plezier van kan hebben. Probleem was echter bij jou geweest voor 2 jaar en 9 maanden terug dat je van ze leven geen Jeeves of Garrett zou kopen vanwege hun laag omgerekende eiwit, en ze wel Legend konden verkopen. Wij melken nu volop Hayden, Jeeves en Garrett vaarzen aan, naar alle tevredenheid. Stieren die je, als je met omgerekende cijfers wilt blijven werken, altijd zult blijven missen...
hookwood
@jvtMelk hier twee Legends, doen het wel goed. Karakter is echter wel een negatief punt. Together is antigenomics maar gebruikt het wel als verkoopargument. Meest verkochte stier bij hun momenteel is een proefstier die bij CRV stiervader is. En zo wordt ie dus ook verkocht....
pieta
@hookwood
Bij ons is het karakter geen probleem. Productie is me goed genoeg en het zijn niet allemaal slechte. Maar de stier is me waardeloos. En @[jvt] een goede stier rekent toch niet om naar slecht en slechte niet naar goed. Zie alta Iota bijvoorbeeld. Wij zeggen altijd wijd is rijk. Onze beste vaarzen van de afgelopen tijd zijn Shoguns(inmiddels 2e kalfs veel) en Alta Jorik (hebben we een 7e kalfs koe van). Daarnaast goede McCormick maar die zijn wel wat smal maar goed van bouw.
-1
noordhollander
De diskussie loopt langer door dan normaal maar zo'n waardeloos onderwerp als AAA geeft aan hoe eenieder in zn vel steekt en gefokt is.......
MBTrac1100
Hoezo is AAA een waardeloos onderwerp? en wat stoort jouw daar aan?
+2
oldhuus
Dat is ook helemaal niet interessant als je zelf geen koeien hebt.
noordhollander
En als je ze wel hebt nog minder..............tip van de dag kijk op eurogenessite naar de fraaie atwood cinderella gefokt door theo van
vliet op een show in italie......

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , schapen , stier , nieuw-zeeland , crv , fokkerij , boerderij , boer , melkveemagazine , slager , genomics , hoornaar en rundvee geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
8