Nieuwe inkomstenbron makelaardij: fosfaatruimte

De Dijken zoekt voor relaties "verwerkte" fosfaatruimte.

Zie landbouwgrond.nu/aanbod/details.php/…

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Nee, dat zie je verkeerd. Het is vooral een nieuwe inkomstenbron voor verwerkers en exporteurs. En uiteindelijk ook voor melkveehouders die op deze wijze "goedkoop" hun overschot kunnen afkopen.

De regelgeving hieromtrent is niet eenvoudig, dus voorlopig volop werk aan de winkel voor adviseurs die thuis zijn in deze materie
jg
Co, maakt (mij) niet uit of makelaars of anderen op het overschot duiken. DLV etc doen dit al. Denk dat makelaars exact op de hoogte zijn van regelgeving rondom deze materie. Veel melkveehouders nog niet waardoor er nog velen verrast zullen worden. Er worden zoveel melkveeplaatsen bijgebouwd waardoor bij benutting het fosfaatplafond snel bereikt zal zijn. Waarschijnlijk zal dan de roep om verruiming wel weer gaan klinken.
Grasbaal
Wat is een VVO ??

Een VVO is een Vervangende Verwerkings Overeenkomst. Dit betekent dat wanneer een mestproducent een bepaalde hoeveelheid fosfaat verplicht is om te (laten) verwerken, hij deze verplichting kan overdragen naar een andere mestproducent.

Meer informatie: dedijkenagrarischediensten.blogspot.nl/2014/02/…
Huppel
pbl.nl/sites/default/…

In het scenario zonder productiebeperking (melkquotum) wordt verwacht dat het mestverwerkingstekort in 2015 tussen de -1 (overschot) en de 9 miljoen kilo fosfaat ligt. Met daarbij de veronderstelling dat de voermaatregelen de fosfaatproductie met 15 miljoen kilo reduceert.

Dat maakt de kans groot dat verwerkingscapaciteit het "nieuwe quotum" gaat worden
+1
jani
Een VVO kun je pas wat mee, als je zelf 75% van de geproduceerde fosfaat zelf op je bedrijf kunt plaatsen. De mest moet dus dan binnen 20 km boer-boer worden afgevoerd.
Er wordt nog maar weinig gesproken over het fosfaatquotum binnen het bedrijf. Wat in 2013 aan fosfaat is geproduceert minus de plaatsingsruimte op de ha's is wel een heel belangrijk cijfer. Ook wel referentie hoeveelheid genoemd. Is je referentie hvh 1000 kg P2O5 en je produceerd in 2014 1080 kg te veel, hoef je niet te (laten) verwerken. Dit omdat de eerste 100 kg ook niet verwerkt hoeft te worden.
Wie ingespeeld hebben op dierrechten hebben dus wel degelijk een voordeel gehad, door een grotere referentie op te bouwen.
pieta
Dat klopt volgens mij niet Jani. Je moet in Oost in de door jou geschetste situatie van je 1.000 kg overschot(zoals in 2013) 15% laten verwerken en van de 80 kg uitbreiding 100% verwerken of wat grond erbij hebben.
de hoef
Tot 100 kg was toch vrij
pieta
@de hoef
Ja tot 100 kg is vrij maar die 1.000 kg overschot als referentie is en blijft een overschot dat onder de gewone regeling van verwerking valt. Sterker nog in 2014 zou je iin Oost 15% van 1.080 kg moeten verwerken en in 2015 pas vlgs de nieuwe regeling.
de hoef
@pieta
ik dacht ik heb 2000 overschot ,wij zitten in 5%gebied.5% van 2000 is 100 hoef niet te verwerken
meelezer10
@de hoef
Volgens mij klopt dit zo als jij het zegt de hoef. In 2014 hebben we niets met de referentie te maken. Bij het berekenen van het overschot mag je geen voorraaden verekenen. Dus als je aan het eind van het jaar een overschot van 2100 kilo hebt mag je niet zeggen mijn voorraad in de put is 30 kuub meer.
In het 15% gebied geld heb ik een overschot van meer dan 666,6666666666666666666666666666666666666666 kilo fosfaat dan moet je 15% van het overschot verwerken.

Overschot wordt bepaald door de totale fosfaat productie te verminder door de fosfaat plaatsingsruimte op eigen land. Hier mag je dan ook nog de mestafvoer in een straal van 15 kilometer van aftellen. Dit laatste weet ik niet zeker.
Grasbaal
@meelezer10 15% van 666 kg overschot is 99,9 kg. Jij hebt dus geen verwerkingsplicht.
Huppel
@Grasbaal

De grens ligt op 666 kg. Is het meer dan moet je 15% laten verwerken.
+1
meelezer10
@Grasbaal
je hebt gelijk ik heb het aangepast
+1
pieta
@de hoef
Dat klopt ook mits er een 5% gebied is.
pieta
Quote:
@meelezer10: Hier mag je dan ook nog de mestafvoer in een straal van 15 kilometer van aftellen. Dit laatste weet ik niet zeker

Mits je je totale overschot afvoert op deze manier. Gedeeltelijk telt niet dacht ik.
+1
jg
@pieta
Volgens mij wordt over exacte invulling nog steeds nagedacht door Sharon en haar ambtenaren. Om zoveel mogelijk ongewenste escapes te voorkomen en te kunnen sturen in de richting die gewenst is.
meelezer10
@pieta
even een voorbeeld:
Ik heb een overschot van 2200 kg fosfaat en zit in het 5%gebied.
Ik kom nu boven de 100 kg fosfaat dus ben verplicht te verwerken. 5% van 2200 is 110 kg
Dit kan op verschillende manieren:
-Ik draag de mestverwerkingplicht van 110 kg fosfaat over aan een ander.
-Ik voer de volledige 2200 kg fosfaat af naar een andere landbouwer zoals hookwood hieronder beschrijft.
-Is er ook nog een andere manier? Is het mogelijk om bijvoorbeeld 200 kg fosfaat af te voeren om zo onder de 2000 kg fosfaat te komen waardoor ik vrijgesteld ben van verwerken?
Grasbaal
@meelezer10 Ik hoop dat ik goed heb opgelet vorige week :): Jij hebt dus een mestverwerkingsplicht van 110 kg fosfaat. Daarvoor kun je dan het beste een VVO afsluiten en het gehele mestoverschot afzetten zoals je dat anders ook deed. Of het gehele fosfaatoverschot afzetten via een RMO als het totale overschot niet groter is als 25% van je gehele fosfaatproductie.
pieta
Quote:
@meelezer10: -Ik draag de mestverwerkingplicht van 2200 kg fosfaat over aan een ander.

VVo afsluiten voor 110 kg fosfaat a 2 euro per kg? Minder produceren is ook een optie. 3 ha grond bijhuren plm.
+2
hookwood
Jani bedoeld een RMO. Een regionale mestafzet overeenkomst.

Dit is één van de uitzonderingen op de verwerkingsplicht.

Zo staat het op het drloket:

Afvoer naar een landbouwbedrijf:
Voert u uw totale bedrijfsoverschot rechtstreeks af naar één of meerdere landbouwbedrijven en voldoet u aan onderstaande voorwaarden? Dan hoeft u geen mest te laten verwerken. U sluit dan een Regionale mestafzet overeenkomst (RMO) met de afnemer(s) van de mest. Deze uitzondering geldt alleen bij afvoer van uw totale bedrijfsoverschot.

De voorwaarden voor deze vrijstelling zijn:

- Het bedrijf dat de mest afneemt ligt hemelsbreed maximaal 20 kilometer vanaf uw productielocatie.
- De afnemer gebruikt de mest op zijn landbouwgrond.
- U voert uw totale bedrijfsoverschot af
- Uw bedrijfsoverschot is in het betreffende kalenderjaar maximaal 25% van de totale mestproductie.
- U sluit vooraf een schriftelijke overeenkomst (RMO) af met de afnemer. U hoeft deze overeenkomst niet naar ons op te sturen, maar bewaart deze in uw administratie.
- Op het VDM vult u (de nieuwe) opmerkingscode 71 in.
Grasbaal
Quote:
@hookwood: - Het bedrijf dat de mest afneemt ligt hemelsbreed maximaal 20 kilometer vanaf uw productielocatie.

Dit punt kwam vorige week op de informatiebijeenkomst langs. Hiermee wordt niet bedoeld de bedrijfslocatie maar de locatie van de landbouwgrond waar de mest daadwerkelijk wordt gebruikt. Is door ComponentAgro gecheckt bij Bureau DRloket.
de hoef
@Grasbaal
dit is nog is een leerzame discusie
Eddie v
Ik kan 7 ha huren op 90 km afstand .
Kost weinig is van mijn schoonouders en gebruiken het niet .

Kan ik deze grond bij mijn bedrijf trekken zonder er vee te laten grazen en mest heen te brengen ??

groet

Eddie
+1
koeman
Volgens mij kan dat gewoon, ik heb grond op nog grotere afstand en gebruik die grond om te maaien. Ik voer hier wat mest af en voer daar weer mest aan, dat is goedkoper als mijn eigen mest er heen te brengen. Ooo ik zie dat Wiebren de vraag al beantwoord had...
+6
Wiebren
Er worden wel wat zaken door elkaar gehaald lees ik. De opmerking dat de handelaren precies weten hoe het zit klopt ook niet helemaal, daar krijg ik teveel telefoontjes voor 😉

Kort en goed:

De mestproductie van 2014 moet over het hele jaar verantwoord worden.
Allerbelangrijkste is je hoeveelheid plaatsingsruimte te kennen.
Heb je bijvoorbeeld 100 hectare gras met gebruiksnorm 90 kg, dan heb je totaal 9000 kg ruimte om mest te plaatsen.

Produceer je 9000 kg of minder, no problemo.
Produceer je in Zuid 9333 kg, dan is er 333 kg overschot.
Met 30% verwerkingsplicht kom je op 99 kg te verwerken: vrijgesteld.
Wel 333 kg afvoeren uiteraard.
Produceer je in Oost 9666 kg, zelfde verhaal.
Produceer je in Overig 11000 kg dan ook hetzelfde.
Want onder de 100 kg is er vrijstelling.

Overal geldt, kun je 75% van de productie op eigen grond plaatsen, dan mag je 25% binnen 20 km afzetten en vervalt je verwerkingsplicht, ALS je voor deze afzet een Regionale Mestafzet Overeenkomst (RMO) afsluit.
Dan mag je 9000 : 75% = 12000 kg produceren zonder verwerkingsplicht!

Heb je wel een verwerkingsplicht, dan kun je kiezen tussen:
- leveren aan een verwerker via code 61 op je VDM: voldaan.
- leveren via een tussenpaetij (bewerker), via 3-partijenovereenkomst. Alle drie moeten met TANcodes tekenen op RVOloket. Rest idem als hierboven.
- de verwerking afkopen via een Vervangende verwerkingsovereenkomst (vvo), iemand anders doet jouw deel erbij via code 61.

Ook afzet in het buitenland kan nog meetellen.
Degene die vraagt naar de grond op 90 km afstand, dat is geen probleem mits deze grond in de Gecombineerde Opgave op jouw naam komt.

Uitrekenen hoe je zit? mestcheck.nl/
Dre van Helmond
Bedankt voor de uitleg
-1
hookwood
Mooi dat we die drempelwaarde hebben.
jani
Wiebren, vergeet je niet de opgebouwde referentie hvh fosfaat van 2013?
pieta
Die heeft (tot nu toe) alleen te maken met of je slechts een deel van je overschot hoeft te verwerken of alles(100%) boven de fosfaatreferentie.
Wiebren
@jani ik schrijf 2014 hè, dan is dat nog niet aan de orde!
jg
Wiebren, dus met een RMO's kan de rundveemestproduktie met ca 33 % groeien zonder dat er rundveemest verwerkt wordt. Zodoende is het fosfaatplafond snel overschreden (ca 10 % ruimte). Is dit de bedoeling van de wetgeving ??
+1
pieta
Praktisch gezien zal dit zo niet gaan. Je kunt wel 33% uitbreiden en mest afzetten via RMO maar dan moet je wel eerst 100% grondgebonden zijn.
Wiebren
@jg Hoe kom je nu weer aan 33% dan!?
En je bent schijnbaar even vergeten dat het fosfaatplafond leidend is, daar komen we als melkveehouderij niet boven.
Het liefst zonder maatregelen per individuele boer, maar als het nodig is uiteraard wel.
jg
@Wiebren
Jij berekende dat een bedrijf met 9000kg fosfaatproduktie op 100 ha tot 12000 kg kon uitbreiden met RMO voordat er verwerkt moet worden. 3000 kg uitbreiding tov 9000.
pieta
@jg
Jij vergeet de overige voorwaarden, zolas 9.000 kg fosfaat op eigen grond kunnen plaatsen en genoeg grond in de buurt voor elke melkveehouderij om middels RMO uit te breiden en de huidige productie al op eigen grond kunnen plaatsen. Oftewel mij lijkt het praktisch onmogelijk om op die manier 33% uit te breiden.
+1
jg
@pieta
40 % heeft al een overschot?
pieta
@jg
Goed gezien. Daarom is die uitbreiding op die manier nog niet zo gemakkelijk.
+2
Wiebren
@pieta@jg Juist! Theoretisch kan er van alles, maar het gaat erom wat realistisch is in de praktijk.
Naast beleid (fosfaat, ammoniak, bouwblok, mestverwerkingscapaciteit) zijn ook praktische zaken (financiering, hoeveelheid beschikbare grond, ruwvoer, ondernemerskwaliteiten) net zo goed beperkend.
Vandaar dat ik inmiddels al jaren roep dat die 20% meer melk er niet zomaar is. In tijden van hoge melkprijs wordt er al snel gedacht dat je alles wat nodig is er zo even bijkoopt, dat wordt wel anders als het onvermijdelijke prijsdal komt.
Melkveehouders gaan straks voor het eerst in decennia ook de markt voelen op hun eigen bedrijf
MTSTAMMINGA
@Wiebren
Als de geldmarkt maar wat op het huidige peil blijft

Bij de rest melk duur voer duur,melk goedkoop voer ook goedkoop
Bij een hogemelkprijs kunnem we een boel problemen oplossen denk ik
Uitspraak van een bankmedewerker De melkprijs werdt het probleem niet de kosten wel voor sommige bedrijfen dachten ze

Het moet ook wat spannenteblijven dat ondernemen 😞
rayontario
Ik zorg gewoon voor een goede fosfaat efficiëntie met Biovitall en dan loopt het wel

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaat , vvo , mestproducent en fosfaatruimte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
35