Praktijkervaringen #Watervoeren - deel 2

De Prikkebord Studieclub Watervoeren was op bedrijfsbezoek bij MTS Ros in Lambertschaag waar voorzichtig is begonnen met het toevoegen van water in hun gemengd ratsoen waarin gras (niet gehakseld) het hoofdbestanddeel is.


Quote:
@cs-agrar: Mooi man, koffie-gebak, bier-kaas-worst, o ja, en nog het bedrijf van Fa Ros verkend. Fa Ros is ook voorzichtig begonnen met het "watervoeren", vooral omdat meel eigenlijk zo uit het originele mengsel vandaan viel. Er ging niet zo heel veel water in, op het moment 5ltr/koe, wat betekende dat er een 600ltr water toegevoegd werd.
Meel viel ook niet meer uit het rantsoen vandaan en voelde een iets vochtig.

Het rantsoen was niet zo fijn gesneden/gemengd zoals bij de Deense watervoerders, Fa Ros kuilt met de opraapwagen in, ook vanwege de ligging van de (huur)percelen.
Op de vraag hoe lang word er eigenlijk gemengd,werd als antwoord gegeven, tijdens het laden, en daarna net hoe lang pa nodig heeft voor zijn sjaggie, zo'n 5minuten

Men probeerde zo een eigen draai te geven aan het gebeuren.
Voorweken werd nog niet gedaan, aangegeven werd dat als de persvezel op was, ze dat wel gingen proberen.
Enkele aanwezigen, waaronder ik zelf, hadden een emmer gemengd voer van thuis mee genomen, wat we dus een beetje konden vergelijken met elkaar.

Deel dit topic

Reacties

+1
Kenijor
5 liter bier per man?
-2
Richard1
Moeten we dit zien als een typisch geval van zelf kuilen. Gras niet kort gesneden en te droge kuil door te krappe capaciteit.
+2
cs-agrar
Niet echt typisch, waarschijnlijk heeft een van de broers wel met de opraapwagen gereden, maar wel met de spullen van de loonwerker. Zo vreselijk droog was die kuil nu ook weer niet, zag er goed aangereden uit en trouwens ook zeer netjes uitgekuild met de kuilhapper, dat zie je weinig, zo'n strak snijvlak.
@Farmer zie filmpje
Richard1
Ik heb de kuil niet gezien, maar voor redelijk bijproducten en 5 liter water, zag het er droog uit voor het hek. De kuil ziet er inderdaad mooi strak uit. Veel boeren hebben moeite met op tijd gaan harken en wegrijden. Als je dan met 1 wagen rijd dan is het laatste vaak veel te droog.
Farmer_
Kuilhapper is wel mooi werk, is alleen lastig als je die laatste bak met 100kg erin wil hebben dan is een grijper met dichte bak makkelijker.

TMR is hier veel natter, hoe nat geen idee 😞 elke weer wat meer erin of wat minder, de koeien laten wel zien hoe nat ze het voer het liefste hebben.
+5
ROORDA J
Heb geen uitnodiging gehad ?Hier bij nodig ik jullie uit !
Grasbaal
Bedankt voor de uitnodiging, we komen graag een keer langs.
+2
MTSTAMMINGA
Kan weleens even op een middag wat mij betreft
Kunnen we @Roorda J zijn andere uitvindingen ook wat beter bekijken denk ik
hookwood
Wil ook wel ff mee.
+1
cs-agrar
@hookwoode.a.

Als @ROORDA J geen bezwaar heeft tegen een evt grote groep, moeten we een datum stellen en alle geintresseerde prikkers en meelezers uitnodigen.
Aangaande de "studieclubavond" bij Ros, waren alleen de medereizigers, het onderzoekteam, uitgenodigd, was opgezet als napraatavond over het gebeuren.
Voel u allen dus niet ongewenst door geen uitnodiging ontvangen te hebben. Toevallig is het wel aan bod geweest om evt een algemene prikkebord-dag met als thema watervoeren te gaan doen, als Roorda de aftrap wil geven, is natuurlijk alleen maar mooi.
+3
ROORDA J
@cs-agrarEen grootte groep is mogelijk en welkom.Dit zal wel ergens in Maart/april kunnen want zit nu tot over m,n oren in de stront.Putten vol,nood oplossingen enz,enz.de druk moet eerst van de ketel.t ziet er nu niet uit.
cs-agrar
Quote:
@ROORDA J: Een grootte groep is mogelijk en welkom.Dit zal wel ergens in Maart/april kunnen want zit nu tot over m,n oren in de stront.Putten vol,nood oplossingen enz,enz.de druk moet eerst van de ketel.t ziet er nu niet uit

Dan moet je tzt maar ff bepalen welke datum jouw het beste uitkomt!
+1
hookwood
@ROORDA JAl druk aan het poetsen?
+2
gezienus
@ROORDA J

herinering

denk de druk is nu van de ketel niet te lang wachten ander zitten we zo in de eerste snede
MTSTAMMINGA
@gezienus
Met met dit mooie weer lijkt alles netjes en schoon @ROORDA J
En @hookwood heeft ook iets simpels en goedkoop uit gevonden wat voeren betreft Als ik het allemaal een beetje goed begrijp
+1
ROORDA J
@MTSTAMMINGAWat te denken van een middag.Wat mij betreft kan het op vrijdag 21 of zaterdag 22 mrt.Wie gaat dit even centraal regelen.Co ??
MTSTAMMINGA
@ROORDA J
Nou @grasbaal regel jij het verder ?
En hebben @Westenwind en @Petro Pelgrumook zin om te komen ?

Denk dat er ook wel voer voorlichters belangstelling voor hebben ?
Geven wij eens een studie middag aan hun 😄
MBTrac1100
Quote:
@MTSTAMMINGA: Geven wij eens een studie middag aan hun :)

kunnen ze ook eens wat leren 😛
+1
hookwood
@MTSTAMMINGAIk had hem al even op Facebook gezet, maar kan hier ook wel even. Ik heb gisteren even een tablet el cheapo in de shovel gemonteerd voor het programma wat ik gebruik bij het voer laden. Ik had het programma op de telefoon staan, maar dit werkt veel handiger. Simpele 7 inch Android tablet van Polaroid. In de aanbieding hier in het dorp voor 7 tientjes incl. BTW. Inclusief houder.
oldhuus
@hookwood
Nou ziet er wel hip uit zo, hoef je ook geen Fendt 9zoveel aan te schaffen en toch board computer hebben.
+1
ROORDA J
@hookwoodWat staat er op dan ?Ik gebruik gewoon een uitgeprinte laadlijst van de voer adviseur
+2
gezienus
@ROORDA J
@hookwood Wat staat er op dan.....uuhhh Prikkebord mischien
hookwood
@ROORDA JIk ben mijn eigen adviseur 😄

Ik heb daar een speciale app op staan:

play.google.com/store/apps/…
gezienus
Quote:
@ROORDA J: Wat te denken van een middag.Wat mij betreft kan het op vrijdag 21 of zaterdag 22 mrt.Wie gaat dit even centraal regelen.Co ??

nouw Co ik haal hem maar eens weer boven WATER
+3
gezienus
Hád díe dag/avond Wat anders neem bij een volgende treffen ook. een emmer duits voer mee

Dénk Als je één Mengwagen hébt met tmr dan zit daar de toegevoegde waarde in ván water. Toe voegen
cs-agrar
Voor een voerdoseerwagen zou het ook wel wat toevoegen, er ziet alleen veel meer werk aan. Dan zou je bijv je mais, meel, en andere bijprodukten in de wagen laden, water er bij in, voor een silowand oid leegdraaien dat alles, incl water door elkaar zit, en weer laden. Dan plakt het uiteindelijk niet echt aan het gras, maar meel wel aan bijprodukten. Zoiets, schiet maar
+2
gezienus
Dan kan ik beter een 1000 l vat kopen voor water en de voerloonwerker bellen ...

Cees er moet meer gebeuren op een dag dan 4 keer een voerwagen vol gooien en 4 maal leegdraaien
spotmelker
@gezienusWat eerder (natter) inkuilen, minder (of niet) schudden?
Hier het gras van stam af gehakseld, is met 19% ds erg nat maar met de voerdoseerwagen kleeft o.a het stro erg goed en ik denk voortaan niet > 30% proberen te kuilen.
+1
gezienus
@spotmelker bén niét zo'n voorstander van drooge kuilen maar hij moet niet zuur stinken en Dat effect krijg je niét met naderhand. water toe voegen
+1
Erco
@gezienus
mijn rantsoen was het laatste emmertje op de film, met een gemiddeld ds van nog geen 30% echter geen water toegevoegd maar gewoon de helft vd eerste snede nat ingekuild. de kuil stinkt niet zuur maar ruikt juist lekker friszurig. Ik voer geen mail oid bij, alleen 4 kilo proficorn naast mais 1/3e en kuilgras 2/3 dit wordt met een voerdoseerwagen ervoor gedraaid
+4
Todi
In het totaal toch heel andere rantsoenen vergeleken met Pedro .
cs-agrar
Hier in het gebied wordt vooral gras geteeld, zal in Friesland niet veel anders zijn. Of het watervoeren dan ook zo uit gaat pakken als bij @Petro moeten we bekijken, maar kan zijn dat er dan een aardig aandeel water in de wagen moet tov een meer mais rantsoen.
Heb zelf vandaag 3ltr/koe toegevoegd, maar denk dat dit getallen van gerommel in de marge zijn. Er veranderde niet heel veel aan het rantsoen (uiterlijk)
Morgen gaat er 6ltr in, kijken of dat meer effect geeft.
Farmer_
Heb hier ook een grasaandeel van 75% in de TMR, je moet het gewoon nat genoeg maken, het moet natuurlijk wel kort gesneden of gehakseld zijn.
Petro Pelgrum
Het zit hem niet alleen in het watertoevoegen. Als je TMR rantsoen al nat is hoeft het niet natter gemaakt te worden.
Misschien klinkt dit al weer eigenwijs maar het gaat erom dat het voer zeer fijn gemaakt wordt max 25- 30 mm.
Daar om kunnen ze niet selecteren en als alle delen korter en fijner zijn kan een koe dit sneller opnemen en omzetten.
Ik denk dat als je geen TMR rantsoen heb je er niet zo veel meer uit kunt halen als een TMR.
Het is super dat jullie dit ook met andere rantsoenen uitproberen, en ik ben dan ook benieuwd wat de ervaringen hier dan van zijn.
+2
Ik kan in elk geval mijn ervaring over natte en/of droge rantsoenen geven.

Ik krijg altijd via de voorlichting (of boer) een laadlijst met de kilogrammen, natuurlijk berekend naar aanleiding van de opname in kg Droge stof.
Het is altijd al zo geweest dat je met een natter rantsoen altijd te weinig op papier hebt, de opname stijgt dan (in Ds!) soms wel tot 7% meer. Bij een erg droog rantsoen kon je eigenlijk nooit aan de kilogrammen die je moet halen.
Mede daarom ben ik een voorstander van natter inkuilen dan dat er gebruikelijk wordt gedaan. Dus ik verwacht bij boeren die nu een vrij droog rantsoen voeren absoluut een opname-verhoging.
Natuurlijk is het ook te hopen dat het een verhoging van liters of gehaltes met zich meebrengt, maar dit gebeurt helaas niet altijd. Je moet dan hopen dat de extra opname in de gezondheid van de koe gestopt wordt.

Daarnaast zitten er veel meer voordelen aan (iets) natter inkuilen, denk aan beter vastrijden, beter uitkuilen met minder problemen tot gevolg.

Hoe nat een rantsoen moet zijn, daarover wil ik mij niet uitlaten, dat is aan de specialisten.
Feit is dat een graskuil van 50% of droger meestal problemen geeft met broei, en dat verlaagd de opname nóg meer.

Ik heb 10 jaar geleden al eens water toegevoegd bij een rantsoen van een errug droge kuil (70%....!!), dat had positieve effecten op de opname.
Vorige maand hebben we het opnieuw geprobeerd bij een ander rantsoen. Misschien dat diegene zijn ervaringen wil melden?
+2
En wat betreft de korte of lange delen:

Nogmaals, ik laat de rantsoenen over aan de specialisten, maar ik zie dat diegene die meerdere jaren een zeer kort en kwalitatief-hoog rantsoen voert, op lange termijn teveel problemen heeft/krijgt.
Alles, maar dan ook alles móet kloppen, want de koe (de pens) functioneerd op topniveau, de papillen (heet dat zo?) verdwijnen na verloop van tijd, en dan is het gedaan met de natuurlijke werking van de pens, en wordt de pens niet benut, zoals het eigenlijk moet.
Je hebt dan geen natuurlijke afscheiding van de gas en voerbrij in de pens, je creeert daarmee problemen, die moeten weer opgelost worden met nóg duurdere oplossingen.(of afvoer van koeien)

Die rantsoenen die ik bij die mensen geveoerd heb, soms wel 5 jaar lang, zijn nu allemaal dezelfde rantsoenen, maar dan met méér lange delen (hooi of later gemaaid gras, niet meer gehakseld maar gesneden op 8 cm oid).

Rantsoen met een hoog aandeel gras zullen dit probleem waarschijnlijk niet kennen? Dat is een vraag!

Ik kan alleen mar contateren wat ik zie, ik laat het graag over aan de specialisten wat het beste is.
+1
MTSTAMMINGA
Hoe droger hoe langzamer het door de koe gaat denk ik
En wordt het dus beter benut ,zo doende weer mindere kilo"s opnaame En groter hoeveelheid stront per keer als hij schijt

Maar hoe natter hoe sneller het door de koegaat dus dunner mest
Dus hoe meer een koe opvreten kan

Geen specialisten LATEN BEPALEN
De koe moet het BEPALEN met als antwoord zijn STRONT
Petro Pelgrum
De koe laat het zien precies, het gekke is onze koeien zijn niet dun meer op de mest, dat deden ze wel voordat we langer mengen en nog meer Water toevoegen.
Benutting kun je heel eenvoudig uitrekenen, wat je erin stopt en wat er uit gaat zoals STRONT,MELK,en VLEES!!
Petro Pelgrum
Als je een droge eerste snede hebt met veel suikers dan vliegt deze ook door de koe heen, toch?
Petro Pelgrum
Ik ben het helemaal met je eens alles moet kloppen , je geeft het hier nu zelf duidelijk aan doordat je al eerder hebt aangegeven dat je een voerwagen had die niet goed mengde, dan mis je al een schakel van de hele ketting.(niet persoonlijk opvatten, onze mengwagen mengde ook niet goed bij een nat en fijn rantsoen)
Als je dan ook een fijner rantsoen gaat maken, en er blijft dan wat hangen in de mengwagen , wat hier heel veel boeren ervaren hebben, met verschillende wagens, dan maak je dus een probleem.
Hier op onderzoek is gebleken dat er geen PH wisselingen zijn met éen fijn GOED gemengd rantsoen en dat de pens optimaal functioneert.
Door een rantsoen te veranderen, vooral zetmeel en suikers vliegt de pH in de pens op en neer, en dat gebeurt dan als je een niet goed gemengd rantsoen hebt elke dag en vooral met een TMR rantsoen.
Blijkbaar is het dus nog zeer moeilijk om een goed rantsoen te mengen zonder selectie.
Bij hoge melkproduktieve veestapel functioneert de pens wel richting het optimale want anders geven ze niet zo veel melk.
EEn gezond koe produceert.
Dingen elke dag hetzelfde en goed doen vergt dicipline en dat kan ook erg saai zijn ook bij het mengen.
Dan bedoel ik met specialisten; de koe 😉

maar als ik je reactie zo lees, dan is het niet verstandig om natter voer erdoor te drukken, dat kost alleen maar voer. of lees ik het verkeerd?
+3
MTSTAMMINGA
Ik denk dat het per rantsoen en nog erger per jaar wel verschillen kan Wel of geen water
Hoe meer een koe vreet en hoe meer hij schijt hoe meer melk hij geeft als de PENS goed op orde is

Lekker smaak is belangerijker dan een boel VEM
Maar zonder VEM melkt het weer niet ?

Goed voeren is net zomoeilijk om een rijke schoonvader en liefe vrouw te vinden Steep je 1 van beide door wordt het almakelijker 😞 😄
cs-agrar
Quote:
@MTSTAMMINGA: Goed voeren is net zomoeilijk om een rijke schoonvader en liefe vrouw te vinden Steep je 1 van beide door wordt het almakelijker

Nou Karst, die rijke schoonvader heb je niet meer nodig;)
+7
huub
Heersink heeft bij ons tot 5kg water per koe gevoerd, rantsoen met gras 26% ds, mais 35% ds, tarwe gps 50% ds, Ccm 65% ds, gehakseld koolzaadstro en soya. Niet meer melk wel hogere kosten door de extra laadtijd. (Veel) langer mengen is geen optie, we betalen per minuut. Iedere minuut extra mengen kost per jaar €830.

Half maart gaat Senior naar Pelgrum om het zelf te bekijken.
+1
westenwind
Koolzaad stro eruit meer water erin en gauw zelf lang gaan mengen 😉
Petro Pelgrum
Dat is goed jezelf uitnodigen.
Dan ook naar koeienkieken hier in Denemarken?
Jullie voeren geen TMR heb ik vernomen klopt dat?
+1
Farmer_
Geen TMR?, lijkt me belangrijk met watertoevoegen om een compleet rantsoen in de voerwagen te hebben en niet het krachtvoer via comp. voedering te geven of in de melkstal.
huub
Jan gaat met Stef mee ja, nee, we voeren geen tmr
+6
westenwind

even een update ben nu paar maanden aan de gang en heb de water istalatie klaar (y) twee minuten werk nu en heb duizend ltr water en de mineralen in de wagen super tevreden :yes: (y) zit nu op 32 ltr ekm en twee maanden geleden op 27 ltr heb nu 1850 ltr pr dag met 4.50 vet en 3,50 ewit koeien krijgen in totaal 250 kg droge pulp 140 kg soya 140 kg raap 1200kg tweede snee en 1500kg mais en 1000kg water
Grasbaal
Wim,

Heb je een foto beschikbaar van die watervulinstallatie??
+1
westenwind
Zal morgen even proberen te maken co
Richard1
Voer je TMR? 17 kg water per koe is veel, hoe droog is je graskuil? Wat voor wagen heb je en doe je ook aan voorweken?
Ik zit te overwegen om het ook te gaan doen. maar zit nog te twijvelen over het watervul systeem. Voor de volgende winter moet het misschien wel vorstvrij zijn.
+3
Petro Pelgrum
Super!! Ik kom je nog wel een keer controleren :lol:zoals laatst.
+1
westenwind
Ff daags van te voren bellen kan ik teminste zorgen dat ik de boel fatsoendelijk gemengd heb 😉
+2
MTSTAMMINGA
@westenwind
Controleer jij dan Petro eens even Wim 😄
+1
Petro Pelgrum
@MTSTAMMINGAHij mag komen zonder te bellen, en dan kan hij ook nog een bak koffie krijgen 😄
+2
westenwind
@MTSTAMMINGA
gaan we een keertje doen 😄
Erco
Mag hopen dat het TMR is anders heb je wel een heel rijk basisrantsoen 😉
westenwind
Is tmr
Petro Pelgrum
Is TMR anders had hij de kg ernaast wel bij vermeld.
westenwind
Probeer even met een paar foto´s
+1
westenwind
Met circulatie en dikke pomp
Grasbaal
Praktische oplossing, zo lang er water in staat kan het pompje nooit bevriezen.
+1
westenwind
De bedoeling is dat het hele vat geisoleerd wordt co en omdat het aangesloten is op rondpompsysteem met warmte patroon hoop ik dat het niet gelijk met de eerste nachtvorstbevriest maar op de langeduur hou je het natuurlijk niet , maar we zullen zien
oldhuus
Kun je 'm niet vullen via de voorkoeler, bijvoorbeeld tijdens het melken?
westenwind
Heb geen voorkoeler en wil ook de vloeibare mineralen er bij in hebben
wenters
Oldhuus, pas dan wel op, als water uit eigen bron geschikt is voor voorkoeler. Doordat het water warmer is, kunnen kiemen in water zich makkelijker vermeerderen. Praktijkvoorbeeld: er zijn veehouders geweest die voorkoelwater opsloegen in een voorraadvat op zolder om vervolgens aan het drinkwater van de koeien toe te voegen. In dat voorraadvat kunnen kiemen zich snel vermeerderen met alle gevolgen van dien.
+1
huub
@wenters voldoende doorstroming, dus het vat niet te groot, voldoende water door de voorkoeler (hoger rendement en water minder opgewarmt) en een goed vat (lichtdicht)
+3
westenwind
Simpel m3 vat
ricardo
Week je de pulp voor Wim? beste produktie 32 kg melk gem groet Ricardo
westenwind
Week al het krachtvoer in en later op de dag ook het gras zodat de heleboel de nacht over in weekt dan de andere morgen mais erbij en voor de koeien ermee 😉
cs-agrar
Week je zelfs het gras in?
westenwind
@cs-agrar
ja dat is juist het hele idee achter het cv voeren krachtvoeders en gras inweken
+1
cs-agrar
@westenwind
weet ik, maar meesten krijgen de wagen slecht aan de gang als al het gras er al in zit. Nu zal je waarschijnlijk een groter aandeel mais er in hebben als wij her, dat dan weer wel. Overigens maar het inweken wel verschil, tijdje perpulp/bostel/melen in geweekt, en dag erna gras en mais toevoegen. Toen leek de opname en menging beter te zijn dan het huidige alles-in-een-bereiden en voeren.
+2
westenwind
@cs-agrar
bij mij is de totale opname niet gestegen maar de benutting is veel beter geworden zonder dat de koeien meer slijten ben blij dat jullie mij toe bezocht en wakker geschud hebben 😄 😄 😄
Todi
@westenwind
Allemaal positieve reacties maar kan iemand mij nu is verklaren wat er nu zo positief werkt van het compact voeren.
MTSTAMMINGA
@Todi
Je voert een GOED gemengt rantsoen

Eigenlijk voer je zelf gemaakt gras gemaakt in de mengwagen
En bij gras is ook elke hap het zelfde 😞
Bij een weiende koe bij dag en nacht weiden is ook elke bek vol het zelfde 😞
westenwind
@Todi
inderdaad beter gemengd voer waar koeien niet of bijna niet in kan selecteren .
en denk zelf ook dat door het lange inweeken en mengen de celwanden van het gras opgelost/beschadigt worden waardoor het makkelijker verteerbaar wordt en suikers en eiwit beter/sneller opgenomen worden
+1
Petro Pelgrum
@Todi
Konstante pH in de pens, minder staan en rekken aan het voerhek,meer liggen dus ontlasten klauwen,mindere concurentie aan voerhek, voer is meer beschadigt dus makkelijker voor pensbacterien, geen extra structuur toevoegen dus makkelijker verteerbaar voer,Je voert de pens wat er berekent is op rantsoenberekening.
Petro Pelgrum
@MTSTAMMINGAHet gras langs de kant of onder het draad is niet van dezelfde kwaliteit.En ook niet op het kopeind vergeleken met midden van perceel.
Er wordt ook krachtvoer en bijprodukten op stal bijgevoerd dus de pens pH vliegt ook op en neer.
Bij regen of zonneschijn zit er ook verschil in grasopname.
+1
cs-agrar
@westenwind
soms is een beetje tegenwind wel goed om daarna de wind maar weer goed in de zeilen te krijgen... zoiets
wenters
@Petro Pelgrum
Zelf doe ik niet aan compactvoeren, want wat (naar mening) goed loopt moet je niet veranderen. Niettemin deze discussie boeit me.

Het is begrijpelijk dat als het voer natter is, dat het makkelijker verteerbaar en sneller is. Maar doordat je water toevoegt is een koe sneller verzadigd door hogere ballast van het voer. Hoe gaat dit bij fris gekalfde koeien? Die stijgen de eerste weken naar een hoge productie. Kunnen die voldoende energie uit dit snelle rantsoen halen of hebben ze een groter risico om ketose te krijgen?
+1
westenwind
Zit nu op 7 euro cent krachtvoer kosten per kg melk :-):-) bij nog steeds 32 kg ekm per koe super tevreden
En sinds afgl week langzaam van een ton naar 1500 kg water gegaan rantsoen was nog steeds te droog ben benieuwd
ricardo
Is de benutting nou zo veel beter Wim of gaat er meer ruwvoer door heen?
+1
westenwind
Niks meer ruwvoer betere benutting van vooral het ruwvoer en daarom kan ik ook toe met weinig krachtvoer
+1
Farmer_
@westenwind
Had hier hetzelfde meer melk uit de zelfde kilo's
+3
de heug
Hier nu ook 7 liter water per koe in de mengwagen. Zijn ongeveer 6 weken geleden mee begonnen. Productie is 1.2 liter per koe gestegen we zien veel minder zoeken in het voer. Pedro bedankt voor de tip.
Grasbaal
Quote:
@ROORDA J: @MTSTAMMINGA Wat te denken van een middag.Wat mij betreft kan het op vrijdag 21 of zaterdag 22 mrt.Wie gaat dit even centraal regelen.Co ??

Joop, wegens droevige familieomstandigheden kan ik voor de komende weken geen afspraken maken. Wat vind je ervan om dit begin april te organiseren??. Dan zijn de dagen ook weer wat langer...
+9
ROORDA J
Dit is prima,Ik ben flexibel.Neem tzt maar even contact op.Sterkte bij de familie omstandigheden.
demelkboer
Ik heb nu al een tijdje de discussie gevolgd over het watervoeren compactvoeren. Dit concept bestaat al veel langer en komt uit de tachtiger jaren uit de VS. Verschil hierbij is dat daar vaak hele droge ranstoenen van hooi luzerne en mais worden gevoerd. Dit is natuurlijk een perfect "uitzoek" rantsoen. Deze rantsoenen zitten zo rond de 70% droge stof. Water toevoegen hielp daarbij goed om het uitzoeken en dus de variatie in het rantsoen te verminderen. Nu er in de VS natter wordt gevoerd door toevoegen van TGC nattere mais en meer gras o f luzerne silage ipv hooi neemt het water voeren in rap tempo af. Het blijkt dat de droge stof opname van te natte rantsoenen erg terug loopt zeker op warme dagen. Niet alleen bij hoog prodcutiee dieren maar ookzeker bij laag productieven. Vaak werd dit opgevangen door het aandeel krachtvoerenachtigen in het rantoen te verhogen(lees compactvoeren). Resultaat een lagere opname van ruwvoeders. Hoger krachtvoerkosten en afnemende penswerking. Dit effect is vaak op langere termijn merkbaar. Elke tien jaar steekt dit watervoeren in de VS de kop weer op en dooft ook weer uit. Ik zeg niet dat water bij mengen slecht is voor je voer opname, bij droge rantsoenen kan het een aanvulling zijn. Echter moet je op lange termijn goed in de gaten houden of je opname uit ruwvoer(mais en gras van normale ds percentages) niet onderdruk staat.
Coen
Demelkboer
Ik zeg niet dat water bij mengen slecht is voor je voer opname, bij droge rantsoenen kan het een aanvulling zijn. Echter moet je op lange termijn goed in de gaten houden of je opname uit ruwvoer (mais en gras van normale ds percentages) niet onderdruk staat.

zo is het bijvoorbeeld ook in Italie waar anders hele droge rantsoenen gevoerd zouden worden. weet niet hoe het in Isreal is ?
wij blijven voorlopig sturen op een rantsoen aan het voerhek (geen TMR 😄 ) van maximaal 40% ds 😄
Petro Pelgrum
Bij ons gaat het nog steeds als een speer.
25 kg krachtvoer per 100 l melk.
Beter beenwerk, betere reproduktie, minder werk, en ga zo maar door.
Ons gras en mais zit al op 30% ds, en dan voegen we nog Water toe.
We zijn trouwens ook niet in de VS en ook niet in Italie
+1
bauerpower
Waarom weten de voeradviseurs in NL niets of weinig van watervoeren.
vroeg laatst info tijdens bezoek en hij had er nog niet van gehoord.
of verkopen ze liever lucht dan water
Petro Pelgrum
We krijgen er 7 op bezoek in het weekend.
gezienus
En waaren ze positief
Petro Pelgrum
@gezienusZe (Agrifirm) waren zeer positief, en ze zijn ook naar Foulum het proefbedrijf geweest.
Michiel1
Wij voeren sinds een week een andere graskuil met 60% DS. (hiervoor een natte 1e en droge 2e snede door elkaar) nu doe ik na het voeren het meel 1,8 kg /koe en de TGC 6,25 kg/koe en het gras 12,5 kg/koe al in de mengwagen en laat hem ook al mengen en laat hem dan tot morgen staan. zou dit ook al resultaat hebben dat het gras een beetje inweekt en dat ze het meel niet uit kunnen selecteren?? ik laat dan de volgende dag nog mais en perspulp bij.
ROORDA J
Toch wel water toevoegen denk ??
Michiel1
Nee alleen (nu nog de) TGC hoeveel water zou er nodig zijn?? de mais is 38%DS en de perspulp 26%DS
gezienus
Begin eens met 5a6 liter per koe ben zelf geen watervoerer. als ik der mogelijk had was ik er wel mee begonen wat ik gezien \gehoord had vond ik positief
de hoef
Hoezo geen watervoederaar .bij jou was toch water in overvloed
cs-agrar
5a6ltr is echt te weinig, is gerommel in de marge. Begin maar bij 10ltr, en dan naar gelang opvoeren. Maar wees er donders bewust op, dat je geen broei voert, dat is in combi met watervoeren roulette spelen. Schimmels en toxine nemen hals over kop toe in met water bijgemengde rantsoenen. Wees hier dus waakzaam op. Voorweken tijdens warme perioden zie ik dan ook niet echt zitten.
wenters
@cs-agrar
Micotoxine-binder en/of broeiremmer in de warme periode?
westenwind
@wenters
Doe er nu wat mierezuur bij maar broei kan inderdaad grootste probleem gaan worden maar is nu nog steeds te doen
huub
@westenwind dan moet er dus erg schoon gewerkt worden, gecoate voergang, mengwagen altijd helemaal leeg draaien?
+1
Petro Pelgrum
@cs-agrarHier is het gemengde voer na 2 dagen nog niet warm, ook nu niet met 25 graden celcius buiten.
+2
Petro Pelgrum
@huubSchoon werken moet je toch altijd?
Rust Regelmaat en Reinheid is altijd een must.
+1
huub
@Petro Pelgrum
Vanzelfsprekend, maar dat wil niet zeggen dat het ook gebeurd..
cs-agrar
@wenters
zou wel een aanrader zijn. Weet dat @Farmer FIR door het voer mengt, heeft zelfde werking. Misschine dat ie hier ff reageert hoe het bij hem met evt broei gaat
Farmer_
@cs-agrar
1/3 Fir + 2/3 impactpoeder, laadt nu nog steeds soms 1x voor 2dagen, het rest voer is nog niet warm de 2de dag.

Voorweken doen we niet.

De graskuil is de laatste snede, niet droog dus, met (te) droge kuil en watertoevoegen broeit het sneller.
wenters
@cs-agrar en @Farmer:

Heb van een gebruiker al wel gehoord dat het een wezelijk goed effect moet hebben op de groei van gras door de goede N-benutting en een vermindering van ammoniaklucht tijdens het mixen. Misschien kan @Farmer dit toelichten.

Maar onderstaande heb ik ook al eens gehoord en heb het ter info even ge-Googled en hier onder geplaatst:

Actieve kool is een sterk bindmiddel, en werkt zeer goed. Het probleem is echter dat het het gehele spijsverteringstraject volledig reinigt, dus ook van mineralen, vitaminen en veel meer goede voedingstoffen. Actieve kool steriliseert alle organisme, dus bij gebruik door dieren is het noodzakelijk om vitaminen en mineralen aan te vullen. (Extra kosten.) Dit is ook de reden dat vaak geadviseerd wordt dergelijke producten niet langer dan 3 a 4 weken te gebruiken.

Bron staat hieronder vermeld.

randstadnieuws.nl/406-BusinessPortHolland/…
Farmer_
Quote:
@wenters: Actieve kool is een sterk bindmiddel, en werkt zeer goed. Het probleem is echter dat het het gehele spijsverteringstraject volledig reinigt, dus ook van mineralen, vitaminen en veel meer goede voedingstoffen. Actieve kool steriliseert alle organisme, dus bij gebruik door dieren is het noodzakelijk om vitaminen en mineralen aan te vullen. (Extra kosten.) Dit is ook de reden dat vaak geadviseerd wordt dergelijke producten niet langer dan 3 a 4 weken te gebruiken.

Heb vorig jaar koeien bloedmonsters afgenomen en gecontroleerd op mineralen, alles lag daar waar het zijn moest terwijl we geen mineralen ernaast voerden, krachtvoer is wel wat gemineraliseerd maar niet hoog genoeg om geen mineralen ernaast te voeren.
Degene die Fir verkoopt heeft dacht ik ook wat van dit soort onderzoeken gedaan met hetzelfde resultaat.

Wat mest betreft klopt het helemaal, heb dit voorjaar 1 kunstmeststrooier gehaald voor 1 perceel wat verder weg ligt en waar geen drijfmest komt, verder niets gestrooid, zware snede eraf gehaald met 1x 25kuub mest, de kleur van het gras was alsof het flink bemest was, ik zelf vindt het niet te geloven, een boer verderop heeft 3x drijfmest op zijn gras gereden en afgelopen week gemaaid, stond in de smelen(uitgeschoten) en er zat maar 2/3 op van wat we hier hadden, daarbij was dit ook nog afgelopen herfst ingezaaid bij hem.
MBTrac1100
Quote:
@Farmer_: er zat maar 2/3 op van wat we hier hadden, daarbij was dit ook nog afgelopen herfst ingezaaid bij hem

een nieuwe grasmat staat toch nooit zo dicht als een wat oudere goed onderhouden grasmat, logisch toch?
wenters

@Farmer_]
Beste @Farmer, ik heb een vraag uitstaan aan Petro Pelgrum (op een reactie 2 mnd geleden) maar misschien kan jij hem met jouw praktijkervaring ook beantwoorden. Zie hieronder de vraag:

@Petro Pelgrum 
Zelf doe ik niet aan compactvoeren, want wat (naar mening) goed loopt moet je niet veranderen. Niettemin deze discussie boeit me. 

Het is begrijpelijk dat als het voer natter is, dat het makkelijker verteerbaar en sneller is. Maar doordat je water toevoegt is een koe sneller verzadigd door hogere ballast van het voer. Hoe gaat dit bij fris gekalfde koeien? Die stijgen de eerste weken naar een hoge productie. Kunnen die voldoende energie uit dit snelle rantsoen halen of hebben ze een groter risico om ketose te krijgen?
Farmer_
@MBTrac1100
We hebben hier ook akkergras wat al 2-3-4 jaar oud is, normaal brengt nieuwgezaaid meer af.
+1
Farmer_
@wenters
Ketose heeft meer te doen met energie tekort in het rantsoen, we voeren maismeel bij, sinds we water toevoegen hebben we heel weinig koeien met slepende melkziekte gehad, degene die het hadden, kregen het omdat er toch nog bv een stuk nageboorte erop zat en je niks aan de koe zag, na 1 a2wkn komt de troep eruit en de koe is off feed en dan heb je ketosis.
cs-agrar
@wenters
FIR is ook niet alleen aktieve kool, daar kan je het niet 1op1 mee vergelijken betreft ook humuszuren en mineralen, het voegt dus zelfs toe (zie link) en zorgt dat opneembaarheid van het aanwezige hoger wordt. Er schijnen wel mycotocinebinders op de markt te zijn waarvan de werking is zoals jouw link omschrijft, tja en daar hoef je als boer of koe zijnde niet helemaal blij van te worden.

fir.nu/FIR_onderzoek_analyse.pdf/

Het hele fijne weet ik er ook niet van, dan moeten we hopen dat @kroonfir meeleest en je vraag wil beantwoorden.

Ikzelf vindt de combi van het verhaal wel intressant. Het voegt iets toe aan de voeding, hetzij door aanbrengen/efficientieverhoging van het voer, anderzijds het binden van bijv schimmels, en ook weet hetzelfde spul het voor elkaar te krijgen om, zoals in het verhaal van Farmer, zonder kunstmest een goede snede gras voor elkaar te krijgen.
Vooral naar de toekomst toe verwacht ik dat kunstmestloos intressant gaat worden. Politiek zal, al dan niet relevant, toch wel weer regeltjes gaan verscherpen.
+1
Petro Pelgrum
@wentersOm ketose te voorkomen is het zeer belangerijk dat je droogstand rantsoen goed inelkaar zit, en dat ook daar geen selectie plaats vind in het voer.
Al onze koeien worden getest op ketose gem. 7 dagen na afkalveren en er zijn bijna geen gevallen met ketose meer.
Je zegt dat een koe eerder verzadigt is door hogere ballast van het natte voer, dit zou dan ook gelden als de koeien in de wei lopen of vers gras krijgen.
Vers gras is nog natter dan TMR voer.
wenters
@cs-agrar
Het is zeker mooi dat je met FIR en zonder kunstmest een goede snede gras kunt oogsten. In dat geval zou ik het wel wilken inzetten, maar naar mijn idee heb ik het hier qua toxines e.d. wel redelijk in de hand. Daar is weerstand van de koe en inkuil -en voermanagment weer heel belangrijk in en in die zin zie ik er niks in om het in te zetten. Desondanks vind ik de positieve ervaringen van gebruikers wel boeiend en bied het misschien kansen voor de toekomst.

Maar omdat het artikel wat ik over FIR gelezen en geplaatst heb, baart het me aa de andere kant zorgen voor de langere termijn. Wegnemen van vitamines en mineralen en het advies het niet langer dan 4 weken te gebruiken. Dat vind ik een beetje en donker gebied wasr ik graag meef van zou willen weten voordat ik daadwerkelijk zoiets zou inzetten.

Zijn er onderzoeksgegevens?
+1
cs-agrar
Quote:
@wenters: Het is zeker mooi dat je met FIR en zonder kunstmest een goede snede gras kunt oogsten. In dat geval zou ik het wel wilken inzetten, maar naar mijn idee heb ik het hier qua toxines e.d. wel redelijk in de hand. Daar is weerstand van de koe en inkuil -en voermanagment weer heel belangrijk in en in die zin zie ik er niks in om het in te zetten. Desondanks vind ik de positieve ervaringen van gebruikers wel boeiend en bied het misschien kansen voor de toekomst.

Maar omdat het artikel wat ik over FIR gelezen en geplaatst heb, baart het me aa de andere kant zorgen voor de langere termijn. Wegnemen van vitamines en mineralen en het advies het niet langer dan 4 weken te gebruiken. Dat vind ik een beetje en donker gebied wasr ik graag meef van zou willen weten voordat ik daadwerkelijk zoiets zou inzetten.

Zijn er onderzoeksgegevens?

Je weet pas of er mycotocines zijn als je er op test, en de dieren kunnen gerust wel wat hebben, maar er zijn grenzen.
In jouw artikel kan ik er niet duidelijk uithalen dat ook daadwerkelijk FIR bedoeld wordt. Zou dit zo zijn, zouden heel wat boeren ondertussen grote problemen hebben, omdat ze de toevoeging al jaren gebruiken. Zoals ik al schreef, zijn er meerdere produkten op de markt in deze richting.
Er zijn heel wat onderzoeksgegevens van bekend, maar zoals eerder vermeld, weet ook ik niet alle ins en outs van het produkt. Kijk eens op de site, fir.nu/ . Zal proberen om de verkopende partij hier te laten reageren, moet wel lukken, misschien kunnen zij jouw vragen beter beantwoorden.
Petro Pelgrum
@cs-agrarDie boeren die FIR gebruiken, gebruiken die allemaal dan ook geen kunstmest?
Die onderzoek gegevens waar komen die vandaan?
Het is wel leuk om de verkopende partij om reaktie te vragen maar het zijn natuurlijk wel verkopers.
Eigenlijk zou er een onafhankelijk onderzoek gestart moeten worden.
Misschien is dit wel wat voor proefbedrijf Foulum.
+1
cs-agrar
@Petro Pelgrum
Weet van een paar boeren dat ze geen kunstmest gebruiken, maar deze zijn dan ook helemaal met het koolstof-kringloopgebeuren bezig.
Ik ken niet het hele klantenbestand van het bedrijf en Foulum lijkt mij geen gek idee als ik in hun schoenen zou staan. Ze zijn niet vies van een beetje testen aldaar.
Ga er van uit dat ze ook op deze door jou gestelde vraag wel zullen reageren.
+1
huub
@Petro Pelgrum een koe drinkt drie tot vier keer de melkproductie (geldt niet voor droge koeien 😉 ) dit komt dus neer op ruim 100 liter per dag, die 10 liter die door het voer zit zal voor de opname niet veel uit maken.
Farmer_
@wenters
Toen we er mee begonnen, vorigjaar april, kon je duidelijk merken dat de voederconversie veel beter werdt, meer melk uit minder voer, daarna hebben we de krachtvoergift elke x weer bijgesteld, zijn van 8-9kg/koe naar 5kg/koe gegaan,wel wat minder melk maar hogere gehaltes met gezonder vee, nu met het watertoevoegen zijn we weer op ongeveer dezelfde produtie als toen we 8kg krachtvoer/koe voerde.

Als je koolstof gaat voeren moet je het bedrijf en koeien erop aanpassen anders werkt het alleen maar tegen bij de koeien, dat gaat op de lever endergelijke(eiwitoverschot), heb al een paar x gehad dat ik dacht het loopt niet, de melk gaat wat terug dus een beetje meer krachtvoer, daarna nog wat minder melk en trage koeien, daarna de krachtvoer gift weer iets verder laten zakken als voorheen en actievere koeien met meer melk.
Ga je dit gebruiken en je voert gewoon krachtvoer verder zal het alleen maar gaan tegenwerken.

Met koolstof kun je veel meer graskuil voeren, omdat het eiwit beter benut wordt wat ze normaal uitschijten, we voeren nu 2/3 graskuil en 1/3 mais, de koeien zien er schoon uit met normale mest alsof je een groter aandeel mais voert, en dat eiwit is goedkoop eiwit.

Veearts zien we zelden nadat we hiermee zijn begonnen.

Alleen Fir voeren beviel me goed totdat de samenstelling werdt veranderd(het zal wel aan mij liggen), daarna ff alleen impactpoeder gevoerd en dat beviel me ook niet zo, nu 1/3 Fir + 2/3 koolstof(impactpoeder) en het loopt nu weer zoals voorheen.

Heb vorig jaar 1x 200kg KAS gestrooid bij de 1ste snede, daarna niets meer, daarbij zitten we hier ook nog op geen rijke zandgrond, daar zie snel aan het gewas of er genoeg N voorhanden is of niet.
wenters
@Farmer_
He @Farmer, boeiende praktijkervaring. Wil me er wel eens meer in verdiepen.
wenters
@Farmer_
Wat is de reden dan, dat je begonnen bent met FIR voeren?
wenters
@cs-agrar
Bedankt voor je informatie.
Farmer_
@wenters
Tip van cs-agrar, toen vondt ik dat het niet lekker liep en dacht probeer 1 pallet en zien wat er gebeurd.
kroonfir
@wenters
Het artikel dat u heeft gelezen, is niet van toepassing op de FIR.
Voor actieve kool zoals Norit gaat het advies wel op om het niet
langer als 4 weken te voeren. Onze mening is dat een dergelijke product helemaal niet thuis hoort in een gezond rantsoen.

FIR is een koolstofhoudend kleimineraal met heel humuszuren.
Dit complex is een pensactivator. Het eiwit en de mineralen in het
rantsoen worden hierdoor beter benut. Met name de Seleen en het Fosfaat worden beter opgenomen. Deze proef staat op onze site
www.fir.nu in de nieuwsbrief van maart 2014
wenters
@kroonfir
Oké, dank voor informatie.
+1
westenwind
Voer ook kuil van 58% doe al het krachtvoer ook in de wagen dus tmr en voer zo'n 800 kg gras en doe daar schrik niet 😉 1500 ltr water bij ! Wat neer komt op bijna 20 ltr per koe en geloof me melk als een speer met 30 gem met 3, 55 eiwit super tevreden
Farmer_
Voer ook nog steeds water en bevalt goed.

Is het zo dat je met water voeren beter wat later kan maaien zodat er wat meer structuur inzit, er was vorige week een nederlandse voer"deskundige" hier die zei dat hij bij boeren was geweest die kort kuilgras hadden, het watervoeren op een ramp uitliep en de koeien het niet aankonden.
Petro Pelgrum
@Farmer_Waren dat boeren die TMR hadden of krachtvoer naast basisrantsoen, want hier zit wel degelijk verschil in?
Wij hebben nu gisteren de 1e snede gehakselt met een nog kortere snijlengte, dus lekker fijn.
Petro Pelgrum
Hier ligt de produktie nu op 33,9 liter met 4,22 % vet en 3,51 % eiwit gem. per koe.
De voederconversie is nu 1,65 kg meetmelk op 1 kg ds.opname
+1
Farmer_
@Petro Pelgrum
Bedoel kort gemaaid gras, dus hoge kwaliteit ruwvoer, heb zelf het idee dat je met water toevoegen best iets later kan maaien om wat meer structuur in het voer te krijgen.
+4
MTSTAMMINGA
@Farmer_
Later maaien is ook meestal gezonder voor een koe ,omdat er meer zon in het gras zit
Petro Pelgrum
Net zo veel Water dat je op ongeveer 35% ds komt in het totaal rantsoen.
Voer je trouwens TMR?
Als je alleen de krachtvoerachtigen inweekt is voldoende, als je ook het gras de dag ervoor inweekt is er grotere kans op warm voer.
Michiel1
Nee geen TMR koeien krijgen gemiddeld nog 5kg per koe in de krachtvoer box, via dynamisch voeren. Wat is nu het voordeel, het voer inweken? dus makkelijker beschikbaar voor de koe of kunnen ze het makkelijker opnemen? De kg voer aan het voerhek.
Petro Pelgrum
Opzet is dat een koe niet meer kan selecteren in het voer.
Alles moet echt aan elkaar plakken, en alle voerdeeltjes moeten niet langer dan 4 cm zijn.
Zolang koeien gaten maken in het gemengde voer dan zoeken ze nog steeds naar het lekkerste.
Als er krachtvoer naast een basisrantsoen gevoerd wordt dan wisselt de pens pH nog steeds ook al kunnen ze niet meer selecteren voor het voerhek.
Bij het laatst genoemde rantsoen is het grootste voordeel er niet ten opzichte van TMR.
cs-agrar
Geachte watervoerders,

we zijn weer ff verder in het jaar, met iets andere weersomstandigheden en rantsoensituaties.
Lukt het nog om voer "koel" te houden en hoe gaat het watervoeren samen met bijv beweiding of vers gras voeren.
Farmer_
Voer nu uit een andere kuil, hou het niet langer dan 1 dag koel.
de hoef
Dat is toch lang genoeg ook ,of heb je veel belang bij om de twee dagen voeren
+1
Farmer_
@de hoef
Nee, soms is het wel makkelijk als je erg druk bent of dat je zondag niet hoeft te voeren.
bartvgijssel
Konden het voer niet broeivrij houden aan het voerhek, na een maand watervoeren nu maar eerst gestopt
Petro Pelgrum
FF wat mierezuur toevoegen:idea:
DirkdVGP
Ben er ca 4 week geleden met water toevoegen gestopt omdat het voer na ca 10 uur met te warm werd. Wat je ziet is dat sommige koeien direct beginnen met selecteren. nadruk leg ik nu op vlot en goed weiden, als het weer warmer wordt of als het regent de koeien binnen en wat meer voer voor het voerhek.
En dan eventueel 's avonds laten grazen.
Melk productie is niet gedaald eerder nog iets gestegen....
Bsk van afgelopen 2 maanden 48+
cs-agrar
Knappe getallen! Je kreeg geen probleem met weiden en het voeren van een papperig rantsoen?
DirkdVGP
Integendeel, alleen het voer was na ca 10 uur veel en veel te warm.
Nu geen water erin en blijft ca 24 uur koud.
Elke dag gaat het restvoer naar pinken en komt weer vers voor.
oldhuus
Het is ook wel erg broeierig weer de laatste weken. Vocht en warmte dan heb je zo broei.
+2
gezienus
Laten we ons volgende week maar eens ergens treffen had van karst ook nog een uitnodiging te goed begin maar te poetsen .. smily
Farmer_
Quote:
@gezienus: Laten we ons volgende week maar eens ergens treffen

De Tukker Oet Twente ligt behoorlijk centraal. 😃
MTSTAMMINGA
Wanneer en hoelaat kom je ? Moet maaien volgende week is de planning En overleggen met mijn werkslaven in verbandt met het poesten ?
En wat wil je eten en drinken in verbandt met de bestelling bij de kruidenier [spar onema]
gezienus
Heb je ook een aanlegstijger zit vanaf 25 augustus een week met de boot in friesland met 6 collega melkveehouders
eten maak je daar maar niet druk over anders maar de bbq of een inbis
MTSTAMMINGA
@gezienus
In Echtenerbrug kun je wel aanleggen ,haal ik jullie daar wel even op
cs-agrar
@gezienus
weet je nu al dat je dan de boot in gaat met nog enkele melkveehouders?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , gras , koe , voer , prikkebord , rantsoen , ratsoen en watervoeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
155
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
4