Na motie groen licht voor bovengronds uitrijden mest

Staatssecretaris Dijksma verleent na motie vrijstelling voor bovengronds mest rijden

Politiek vertrouwen in kringloopboeren:


Kringloopboeren mogen de komende vijf jaar hun koeienmest bovengronds uitrijden. De melkveehouders krijgen een vrijstelling als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. In 2013 is een motie van SP-Kamerlid Henk van Gerven over een proef met bovengronds uitrijden door de voltallige Kamer aangenomen. Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw heeft de motie nu omgezet in een vrijstelling. Vandaag is een brief hierover naar de Tweede Kamer gestuurd. Kringloopboeren verzetten zich al jaren tegen de verplichte ondergrondse mestaanwending. Dat is volgens hen slecht voor het bodemleven en draagt niet bij aan minder ammoniakuitstoot.
http://vimeo.com/69030523
De kringloopboeren pakken uitstoot bij de bron aan door een ander management toe te passen op hun melkveebedrijven. Een natuurlijk kringloopsysteem. Twee verenigingen in ons land richten zich op kringlooplandbouw en hebben politieke partijen geïnformeerd over deze vorm van landbouw: de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu (VBBM) en de Noardlike Fryske Wâlden (NFW). Door alert te zijn op alle mineralen in de kringloop en in te zetten op een eiwitarmer rantsoen sturen zij aan op dierlijke mest met aanzienlijk minder ammoniak. Bovendien staat bodemgezondheid centraal bij kringloopboeren. De wettelijk verplichte wijze van ondergronds mest aanbrengen past niet in een natuurlijk kringloopsysteem. Het verstoort het bodemleven of zoals een kringloopboer treffend motiveert: ’Een koe graaft zijn mest ook niet in. Lucht, licht en micro organismen zorgen voor het natuurlijke proces dat mineralen uit de mest in de bodem brengen.’ Kringloopboeren hoeven dankzij hun goede kwaliteit mest veel minder kunstmest te gebruiken. Een win- win situatie voor het milieu en hun kostprijs.

De VBBM en de NFW melden leden collectief voor de vrijstelling. Elke deelnemer moet zelf aantonen dat hij aan de gestelde voorwaarden voldoet. Dat betekent onder meer weidegang, lage kunstmestgift en een laag stikstofoverschot. Een kringloopboer zal ruimschoots aan de voorwaarden voldoen. Verenigingen zijn betrokken geweest bij de formulering van de voorwaarden in samenspraak met het ministerie van Economische Zaken, waar Landbouw onder valt. Woordvoerder Diana Saaman van beide verenigingen: ’Wij kunnen goed leven met de voorwaarden van de vrijstelling, zodat alleen kwalitatief goede mest bovengronds wordt aangewend. Wij zijn verheugd over het vertrouwen van de gehele Tweede Kamer in onze manier van duurzaam landbouw bedrijven. Wij zullen ook inzetten op goede borging en verder onderzoek.’

‘Het in de grond stoppen van mest verplaatst de ammoniak van lucht naar grond en is schadelijk. Zorg juist dat er zo min mogelijk ammoniak in de mest komt’, stellen de verenigingen van kringloopboeren de VBBM en de NFW.
http://vimeo.com/69033135

Deel dit topic

Reacties

twentenaar
Wat is er nou zo bijzonder aan die mest?
twentenaar
Niet dat ik bovengronds mest wil uitrijden maar dit moet toch kansen bieden aan de amoniakproblematiek in de gangbare melkveehouderij !!!
flyingrussian
Dit is toch bij Gijsbert?
+1
hookwood
En Femke!
Grasbaal
Cumela geeft flink tegengas:

Ouderwets stront rijden zorgt bij de boeren in onze provincie voor scheve ogen. Melkveehouder Jan-Hendrik Elzinga, aan de rand van de stad Groningen, heeft speciaal ontheffing gekregen om met een giertank mest te sproeien over zijn land.
paul1
Ja, zijn natuurlijk stront jaloers.....
PG77
Was te verwachten van de Cumela............
Lang leve de ketsplaat,het komt allemaal goed ooit !!!
MTSTAMMINGA
We hebben het nu toch ook goed @de tukker oet twente
+2
Klopt karst ik wil niet terug, maar als zo mooi regent als vandaag wat is er op tegen , bovengronds uutrijden ???
jan is hobbyboer
@de tukker oet twente
Grootste wat er op tegen is, is dat je het zelf moet doen. De loonwerker heeft een mooie zodebemester, 1x bellen en klaar is kees. Je hoeft geen dure machines aan te schaffen en het kost geen tijd, en het stinkt bijna niet (ook wel handig met buren die geen boer zijn). Dus ik vind dat zodebemesten een prachtig systeem, wil helemaal niet wat anders.
cs-agrar
@jan is hobbyboerDie loonwerker van jou kan er toch ook een ketsplaat aan schroeven, veel lichtere trekker nodig en veel minder machine, lagere kosten voor jou. Dat verhaal van die stank is maar lulpraat, het ruikt met een bemester helemaal niet minder dan bovengronds, je ruikt het alleen een paar dagen langer.
jan is hobbyboer
Quote:
@cs-agrar: @jan is hobbyboer Dat verhaal van die stank is maar lulpraat, het ruikt met een bemester helemaal niet minder dan bovengronds, je ruikt het alleen een paar dagen langer.

3 dagen in de stank zitten vind ik veel meer dan 1 dagje, maar dat is weer persoonlijk. Ik heb natuurlijk sowieso erg weinig mest omdat mijn koeien heel veel buiten lopen dus die kostenbesparing zal bij mij ook wel meevallen. Wat ik me van vroeger herinner is dat je nogal eens in de zomer van die verbrande weilanden had omdat het toch niet ging regenen en er dus dagenlang stront op het gras lag, niet echt bevordelijk voor goede groei en smakelijkheid van het gras lijkt mij. Dus laat mij maar mooi zodebemesten, ik vind het een mooi systeem.
spotmelker
@jan is hobbyboer Dat van die verbranding ben ik met je eens maar waarom zeurt iedereen over emissies? Het gras moet er van groeien!! Daar ben je toch voor bezig? Bemest dan op de manier dat je de hoogste opbrengst/bemestingsefficiëntie haalt. Dat zal variëren van bovengronds op zacht/nieuw gezaaid land in het vroege voorjaar tot zodebemesten later in 't seizoen. Van mij mogen de waterspraymachines toegelaten worden, daar zie ik meer in dan met veel kostbaar geweld diep wegdrukken van mest.
jan is hobbyboer
Quote:
@spotmelker: @jan is hobbyboer Dat van die verbranding ben ik met je eens maar waarom zeurt iedereen over emissies? Het gras moet er van groeien!! Daar ben je toch voor bezig? Bemest dan op de manier dat je de hoogste opbrengst/bemestingsefficiëntie haalt. Dat zal variëren van bovengronds op zacht/nieuw gezaaid land in het vroege voorjaar tot zodebemesten later in 't seizoen. Van mij mogen de waterspraymachines toegelaten worden, daar zie ik meer in dan met veel kostbaar geweld diep wegdrukken van mest.

Ik zeur nooit over emissies, dat is een theoretisch getal wat op drijfzand is gebaseerd. Het is z'n eigen leven gaan leiden omdat het politiek interessant is, maar de berekeningswijze achter die getallen is zo gammel en vol met onzekerheden als wat. Beleid maken op onzin, maar dat gebeurd wel meer.

Ik vernieuw m'n gras bijna nooit dus dat speelt bij mij niet, ik heb hier goede zandgrond. Zover ik weet is zodebemesten betaalbaar omdat erdoor de loonwerker veel uren met dat machien gemaakt kunnen worden. Als ie voor elke weersomstandigheid een andere machien moet aanschaffen wordt het zodebemesten veel duurder dus dat werkt volgens mij ook niet. En de winst van al die machines zie ik ook niet, bij mij groeit het gras altijd wel weer, meestal na een buitje regen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , landbouw , koe , mineralen , milieu , duurzaam , management , ammoniak , kunstmest , gezondheid , weidegang , grond , uitstoot , politiek , melkveehouders , boer , rantsoen , bodemleven , vrijstelling , kringlooplandbouw , kostprijs , kringloop , bovengronds , dijksma , vbbm , tweede kamer , uitrijden en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!