Hogere gehalten met voederbieten

Veehouder Ronald Welhuis uit Wapse teelt sinds 2 jaar voederbieten voor zijn melkkoeien. De keuze voor dit gewas naast maïs en gras is dat het een smakelijk product is met een hoge opbrengst. De door de snijmaïs versnipperde voederbieten werken volgens de veehouder ‘gigantisch’ op de gehalten

Deel dit topic

Reacties

+1
de hoef
Lijkt me ook idiaal maar hoe krijg je de grond van de bieten af
jan 1
Wat is ,,gigantisch,, op de gehalten.
casev
Als ik zie wat het voeren van aardappels 2 jaar terug deed met mijn gehaltes in de melk, kan ik dat ook wel gigantisch noemen.

Het mooie van die bieten is ook nog dat je een flinke opbrengst van n hectare haalt. Maar je moet ze er wel n beetje schoon uit zien te krijgen....
ricardo
Dacht dat ik je net op een ander prikbord voorbij zag fietsen:-)
casev
Als ik zie wat het voeren van aardappels 2 jaar terug deed met mijn gehaltes in de melk, kan ik dat ook wel gigantisch noemen.

Het mooie van die bieten is ook nog dat je een flinke opbrengst van n hectare haalt. Maar je moet ze er wel n beetje schoon uit zien te krijgen....
de hoef
Kan hier ook mooi als derde gewas.en er komt mee gemak 100 ton van een ha.ik heb het hier een paar loonwerkers gevraagt maar zien er geen brood in
Petro Pelgrum
Of je oogst de bieten te vroeg of de mais te laat.
casev
Petro, in denemarken worden toch nog wel bieten gevoerd?
twentenaar
Hier geen grond om bieten te verbouwen
Voor dikke melk gewoon op gehaltes blijven fokken,alle andere manieren werkt kostprijsverhogend
+1
jvt
Hier heeft de loonwerker alles aangeschaft om ze grondvrij te verwerken. 2 fasen rooien, schudbak/ verwerkingslijn op het erf te plaatsen, wasstraat die op het erf te plaatsen is etc etc. Probleem zit er volgens mij in dat oogstmoment voederbieten en mais nooit gelijk ligt voor maximale opbrengst vd bieten. Gewassen mangels, zoals ze in Brabant heten, gaan ook eerder rotten. Daarnaast is dat leuk als je arbeid over hebt, maar als ik ze apart inkuil en ik zou een 10hax90 ton=900 ton onder moeten stoppen met plastic en stro valt het e.e.a. onder werkverschaffing. Even de kat uit de boom kijken hoe e.e.a. gaat werken hier, zeg geen nee, zie de voordelen, maar zeker ook de genoemde nadelen. Sommige dingen moet je niet voorop mee willen lopen, andere weer wel...
Kenijor
Wat zal dit ongeveer kosten per ha, grondbewerking, zaaien, paar keer spuiten en oogsten?
In deze regio zijn er nog wel spoelmachines, die vroegen voorheen een tientje ton, dat zullen ze nu ook wel vragen.
Grasbaal
Vooral het transport van en naar die spoelinstallaties zal te veel geld kosten.
jvt
@Grasbaal

spoelinstallatie wordt gewoon bij de sleufsilo neergezet, dus geen extra kosten voor transport...
+1
jvt
Binnenkort studiedag bij de loonwerker, gecombineerd met open dag. FF luisteren wat t allemaal gaat kosten..
Kenijor
@Grasbaal
OK, dat is voor iedereen verschillend, net hoe ver je ervandaan zit.
Ik bedoel teelt kosten.
+1
jan w
Echt Hollanders. Wat gaat dat kosten.
Veel belangrijker is:"Wat is het rendement"
Kenijor
@jan w
OK prima wat brengt t me op
de hoef
20 ha mais van 45 ton onder dekken is net zoveel werk
maisboerke
Ik word wel eens voor gek versleten, met mijn ideeën, betreffende alternatieven, maar als ik dit allemaal lees, kom ik tot andere gedachten, blijkt toch dat ik nog niet zo gek ben.
Gait oet klooster
Hebben voeder bieten een grootte invloed op gehalten in de melk.?
JAAP AAP
Ja, vooral een hoger vetgehalte.
+1
Grasbaal
Voor schoonmaken en voeren zijn er ook mooie machines te koop:

de hoef
Zo sta je ook nog al even ,eer je een paar honderd ton hebt gedaan .hier zit een veehouder akkerbouwer met een eigenwaserij die wast ze laat de mais wat rijper worden [stieren]rijd mee de schofel de bieten door de mais dan met de vrees [graslandvrees] erop en ze zijn gesneden
+1
meelezer10
Kost wat maar dan heb je ook wat. misschien iets voor @maisboerke om nederland mee rond te toeren

+2
maisboerke
Inderdaad, dit zijn van die machines welke vaak te duur zijn voor een lokale loonwerker, maar wel interessant voor die loonwerker, welke als verlengstukje van zijn collega's wil werken, en buiten het gezicht van de plaatselijke kerktoren durft te komen.
+1
maisboerke
Beste prikkers,
50 jaar geleden zag het TMR er op de ZH.-eilanden bij ons als volgt uit.
Uit de silo, natte bietenpulp, afgedekt met bietenblad,(van de suikerbiet) GEMALEN VOEDERBIETEN, hooi,stro, en een koeienkoek (mineralen en vitaminus) dacht van Arie Blok Woerden, tijdens het melken met de hand. Alleen toen waren er nog geen mengwagens dus alles met de kruiwagen.
maar toen al tweemaal per dag voeren in het winterseizoen, en zomers dag en nacht in de wei en tweemaal per dag de koek tijdens het melken.
oldhuus
Het is allemaal wel mooi al die bijproducten, maar voor de gemiddelde boer met 50ha zonder personeel is het nog wel een heel gedoe om de die paar ha bieten, graan e.d. Hier zijn er ook wel die gerst, erwten, triticale, bieten, verbouwen, maar die hebben ook allemaal wat personeel en machines. En in echte veehouderijgebieden zijn niet teveel bietenrooiers. Welhuis heeft ook serieuze hectares dan is het wel interessant voor de loonwerker om een paar dagen bieten rooien.
maisboerke
Oldhuus,
Was onlangs bij een melkveehouder, klant van ons, daar zat opa van ruim 90 jaar aan de keukentafel met ons tijdens de koffie.
Deze deed zo'n mooie uitspraak, welke bij mij grote indruk maakte.
Vroeger zaten er bij ons meer kinderen aan de keukentafel, als koeien op stal, en wij hadden het voor die tijd nog goed ook.
Dus ik bedoel maar, je hoeft niet altijd groot te zijn, iets samendoen, samen iets ondernemen is vaak heel leuk, en interessant.
Grasbaal
Hier de ervaringen van melkveehouder Robert Welhuis die nu al weer 2 jaar lang voederbieten teelt en gebruikt in zijn gemengd rantsoen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , bieten , koeien , voederbieten en tarra geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
111