Grappige uitspraken over genomicsfokkerij

In t melkveemagazine las ik voor u dat alta praktisch volledig inzet op genomicsfokkerij dat is geestelijk makkelijker te verwerken als je een zoontje van een industrieel bent en geen geboren boer of fokker:dat moet een van de beweegredenen zijn voor wijnand pon om zn pionnen zo uit te zetten...op lezinkjes in oa noordholland en drenthe verklaarden bedrijfsboer borst en verbeek de altafokkerijbaas dat ze voor ca 90% inzetten op embryo met snelle vooruitgang ook vande bosch van altafusiepartner crv zong ca hetzelfde versje en verklaarden in koor dat genomics zo een hoge toegevoegde waarde heeft voor secundaire eigenschappen zonder dat cijfermatig aan te kunnen tonen.
Als je daarover hebt gelezen in andersoortige bladen kun je zien dat zelfs de medici aangeven slechts trage vooruitgang te boeken met de genomicstheorieen dus was het geen wonder dat gerbert engelen en johan van ginkel met applaus onthaald werden op een boerenfokkerijverhaal,waarbij oa vermeld werd dat koefamilies de basis dienen te vormen het gaat om balans en niet om snelheid in de fokkerij maar om kwaliteit en richting.....verklaarde engelen
van Ginkel had het oa over AAA dat zegt mij persoonlijk helemaal niks ook daarvan zijn geen schriftelijke aanwijzingen over t nut daarvan en heeft wat mooie roza's helaas staat er niet bij of ze uit de stam van puttenstein komen op de foto wel aardige melkkoeien en dat dromen over een oude beste koe ik kies dan voor Lady Mary A 93 etc.

fokkersgroeten Kars Fielmich

Deel dit topic

Reacties

+10
cs-agrar
Voor een telg uit een journalistenfamilie weet je toch bar beroerd te lezen stukjes te schrijven Kars. Wellicht goed bedoeld, maar dat moet toch ook jij met meer interpunctie kunnen.
Daarbij zal de poll ook wel goed bedoeld zijn, maar evenals je voorgaande polls, valt hier maar weer uit één "keuzes" te kiezen.
Begrijp ik dan goed dat je gewoon medestanders voor jouw idee over fokkerij zoekt?
Ben wel met je eens dat genomics een soort van illusinistische truc lijkt te zijn, ofwel, er wordt je een grote worst voorgehouden, maar kan zomaar zo uitkomen dat het een knakworstje blijkt te zijn.
Van Ginkel heeft een heel eigen idee over fokkerij, dit weet hij ook boeiend te brengen, heb de man wel paar keer meegemaakt, en weet dit in zijn stal ook aardig waar te maken. Ben ook zeer benieuwd hoe de door hem gefokte stier Kapitein straks door gaat komen. We kunnen er zomaar versteld van gaan staan, misschien nog wel meer dan de uitkomsten van het genomics-verhaal.
-1
noordhollander
Dat je niet op de hoogte bent blijkt niet aleen uit de eerste paar zinnen droom maar door cees
cs-agrar
Wie droomt er nou, Kapitein komt wel uit de Puttenstein Rosa-familie, immers 6-generaties terug zit er de bekende Lexus...
+1
oldhuus
Quote:
@noordhollander: van Ginkel had het oa over AAA dat zegt mij persoonlijk helemaal niks ook daarvan zijn geen schriftelijke aanwijzingen over t nut daarvan

Nee aanwijzingen lopen wel in stallen rond, als je graag papier wil zien moet je toch in Arnhem wezen, dat dossier moet haast groter als die fabriek in Heerenveen zijn.
noordhollander
Sorry over AAA is wel degelijk door een student onderzoek gedaan zonder resultaten maar inderdaad dat is al een paar jaar geleden...............en over de roza's die jan schep allemaal kocht destijds is een aardig boekje gemaakt door reimer strikwerda.....ik denk dat je er bij schep nog wel eentje kunt bestellen.
jan is hobbyboer
4 uur 's nachts?? Heb je ook koeien die moeten kalven tegenwoordig?
+3
ejb
De aAa deelnemers hoeven zich niet te laten overtuigen door een onderzoek van een student en hoeven jou al helemaal niet te overtuigen, de enige die zie moeten overtuigen dat zijn de gebruikers zelf en laat nou bij al die gebruikers de stallen vol lopen met bewijs dat het wel degelijk werkt

zelfs de grote KI clubs raken overtuigd van de kracht van aAa want ze gaan het al inpassen in het paringsadvies.

dus wat aAa betreft zitten de gebruikers niet op jou mening te wachtten
+1
mlkvhoudr
Het is religie zou @janishobbyboer zeggen 😉
jvt
@mlkvhoudr

zou ik ook zeggen, heb het ooit de aAaliban genoemd maar dit werd me niet in dank afgenomen, wellicht was dit ook voor veel mensen een vergelijking te ver, maar het geloof in iets wat nooit bewezen is en dat geloof aan iedereen op willen leggen is wel een zekere overeenkomst. Daarnaast vloeken om het inteeltverhaal binnen de holsteins en dan een paringsadvies gebruiken dat hier geen rekening mee houdt is natuurlijk ook een teken aan de wand...
Dat ki verenigingen aAa tegenwoordig in willen passen is vooral een verkoopgebeuren; iedere stier kun je een aAa code geven, maar als een stier geen fatsoenlijke index heeft, of dit nu op genomics is of op dochterinfo, komt ie in geen een fatsoenlijk paringsadvies voor de dag. Als je na triosex eigenlijk geen fatsoenlijke stier meer hebt kunnen leveren, en een andere club na Mtoto, moet je iets verzinnen om te verkopen...
oldhuus
CRV heeft het niet uitgevonden, dus hebben ze stierwijzer ofzoiets verzonnen zodat ze aAa gebruikers alsnog een stieradvies kunnen verkopen, het liefst met CRV stieren natuurlijk.
+4
jan w
@jvt
Beste JVT, Jij snapt het verhaal dus niet. aAa is geen paringsprogramma. De koeien en de stieren worden alleen geanalyseerd en krijgen een code. That's it.
ejb
@jan w
ben bang dat sommigen deze uitleg nog te moeilijk vinden.
jvt
@jan w

ja, en omdat het stiertje ook een 3 getalletjes krijgt en de koe ook zoek je een passende combinatie voor een paring. Dmv deze codes krijg je dus toch een paringsadvies, je moet alleen zelf nog ff de stier zoeken met de passende code die jou past. Niets anders dan dat je bij andere paringsprogramma's ( maar dan vooraf) ook de stieren zoekt die jou passen. Als je alleen het leuk vindt om 3 cijferstjes bij je koeien te krijgen en die niet gebruikt voor een paring, maar alleen voor de leut, wordt het tijd dat de melkprijs weer eens richting 25 ct gaat, heb je nl. geld over...
ejb
@jvt
uitleg van @jan w blijkt toch nog te moeilijk.

als een stier geen aAa code heeft gebruik ik hem niet dat heb je soms nog bij een jonge proefstier maar alle fokstieren hebben een aAa code dus de 3 cijfers zijn niet voor de leut maar is de basis.

en alle goede spermaverkopers weten en wisten dit
+1
cs-agrar
@jvt
Het is toch allemaal heel simpel, logischer als aAa gaat fokkerij niet worden. Geen rare uitstapjes, berekeningen, maar gewoon zo is de koe, zo is de stier, klaar.
jan is hobbyboer
@jvt:
zoals melkveehouder al zij, het heeft echt alles van een fundamentalistisch geloof: niet gelovigen begrijpen er nix van, het is niet te bewijzen met harde cijfers, men wil andere mensen overtuigen (ik zou als ondernemer blij zijn dat ik een voorsprong op anderen zou hebben, vooral niet verder vertellen). Dus beide partijen lullen pagina's vol zonder dat ze naar elkaar luisteren. Alleen maar een herhaling van stellingen.
Ik blijf altijd liever beetje uit de buurt van fundamentalisten. Er zit geen rem op. Op basis van het geloof mag alles.
westenwind
@jvt het trippel aaa systeem is een hulpmiddel en geen parings advies het geeft je doormiddel van een kode een idee over hoe een bepaalde stier er uitziet en omdat je beter instand bent om betere combinaties te maken krijg je meer balans in je koeien .
het zegt dus niks over het feit of het een goede of slechte stier is !
daar heb je nog steeds de stier advies programma´s voor nodig
meelezer
@westenwind
hulpmiddelen gebruik je als je oud en dement bent. Denk aan een rollater of gehoorapperaat.
Wat kan een boer die bij zijn volle verstand is dan met een hulpmiddel wat niet als een advies gezien mag worden?
Meer balans door AaA kan ik nog steeds niet anders zien als de werking van een placebomedicijn. Het werkt alleen als je er maar in gelooft.
oldhuus
Quote:
@meelezer: hulpmiddelen gebruik je als je oud en dement bent.

Haha, jij zet alle werk op de boerderij nog rond met de hand? Misschien een hooivork als hulpmiddel?
+4
westenwind
@meelezer
toch knap als jij vanaf een gefotoshopt plaatje kan zien hoe die stier eruitziet en succes met het boeren zonder hulpmiddelen !!!
meelezer
@westenwind
Een fokstier heeft al decennia lang fokwaarden. Bewezen cijfers wat een stier zijn dochters erfelijk mee geeft.

In het oude FH-tijdperk keken mensen naar een koe en wisten ze "beste" koeien te fokken. Met name in friesland woonden de Fokkers met hoofdletter op de beste kleigronden. Niet dat de erfelijke eigenschappen beter waren, maar de omstandigheden waren beter.
+3
cs-agrar
@meelezer
Die friese boeren hadden er zeker kijk op, ze haalden niet voor niets stieren uit Noord-Holland! 😄
Maar goed, er vanuitgaande dat het systeem waar jij over praat meer gemeengoed is dan het aAa-systeem, hoe kan het dan dat veestapels nog steeds niet echt uniform zijn qua bouw. Je moet aAa een beetje zijn als bouwtekening voor de koe, het brengt de grootte structuren op een lijn, en hoe je het gebouw inricht, moet je zelf weten. maw,uit de stieren die de benodige code hebben, zoek je degene die qua (re)produktiecijfers jou het best past. Natuurlijk is ook dit niet het walhalla, de combi van de systemen werkt volgens mij het mooist
jvt
@jan is hobbyboer
voor mij is discussie dan ook gesloten, kan idd een topic worden van 300 reacties of meer, en laat de aAa aanhangers dan ook blijven geloven in hun eigen gelijk en laat mij en andere boeren vrij om eigen keuzes te maken. Wij werken al meer dan 20 jaar met een ander paringsprogramma, wat en simpel is, en wel rekening houdt met inteelt en dochterfokwaarden ( als een stier na het aan de melk komen van de dochters flopt, zakt wel zijn index, maar zijn aAa code blijft hetzelfde, volgens aAa vererft ie nog steeds hetzelfde, stier veranderd nl. niet van bouw, behalve als ie verhuisd van ki station, zie destijds meadowlord). Wij zijn blij met onze oude NL veestapel (de belgische aangekochte koeien zijn een ander verhaal) en zoals gezegd, laten de aAa mensen dan ook gelukkig zijn met hun kezuze maar probeer die niet dwingend op te leggen aan not-believers..
jvt
@jan is hobbyboer
voor mij is discussie dan ook gesloten, kan idd een topic worden van 300 reacties of meer, en laat de aAa aanhangers dan ook blijven geloven in hun eigen gelijk en laat mij en andere boeren vrij om eigen keuzes te maken. Wij werken al meer dan 20 jaar met een ander paringsprogramma, wat en simpel is, en wel rekening houdt met inteelt en dochterfokwaarden ( als een stier na het aan de melk komen van de dochters flopt, zakt wel zijn index, maar zijn aAa code blijft hetzelfde, volgens aAa vererft ie nog steeds hetzelfde, stier veranderd nl. niet van bouw, behalve als ie verhuisd van ki station, zie destijds meadowlord). Wij zijn blij met onze oude NL veestapel (de belgische aangekochte koeien zijn een ander verhaal) en zoals gezegd, laten de aAa mensen dan ook gelukkig zijn met hun kezuze maar probeer die niet dwingend op te leggen aan not-believers..
jan is hobbyboer
@jvt: Ik gebruik ook al jaren methode jan tot volle tevredenheid. Geloof helemaal niet compensatieparing, dus meeste paringsprogramma's (incl aAa) vallen voor mij af. Koeien met echt slechte punten moet je opruimen, niet mee verder fokken
+1
Petro Pelgrum
@jvt
Volgens mij wordt hier niemand iets dwingend opgelegd, ieder heeft zijn of haar mening, en ieder kan misschien het beste overweg met datgene hij of zij voor gekozen heeft.
Ik heb op meerdere manieren super veestapels gezien met veel melk en goede gezondheid.
+1
ejb
@jvt
als je alles eens goed doorleest kun ook jij niet ontkennen dat deze discussie is ontstaan door plaatsen topic van een not belieber

verder wil niemand jou iets opleggen maar lukt het jou niet om anderen jou mening op te leggen en dan ga je maar kinderachtig reageren je had ook gewoon niet kunnen reageren want niemand is verplicht om elke discussie te volgen.
noordhollander
We wachten de komende nrm af hopelijk worden de aaa codes achter de deelneemsters geschreven en als je t prettig vindt kan veecom je verder helpen hoor!
MBTrac1100
Wat bedoel je daar precies mee??
+5
Petro Pelgrum
Als je hem een vraag stelt antwoord hij toch niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , koe , crv , fokkerij , boer , melkveemagazine , aaa , genomics en toegevoegde waarde geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
5