59

Wie heeft er ervaring met HeatTime systeem?

Wie van de prikkers heeft er ervaring met heattime systeem ? is de herkauw meting een meerwaarde? roept u maar.

Deel dit topic

Reacties

+1
In 2 groepen melken en een stier erbij. Goedkoper en minder werk
Doe jij dat ook?
Ja, ik ben namelijk niet zo'n koeienboer, bij mij zijn ze allemaal hetzelfde, heb geen goede of slechte koeien, als ze maar redelijk op tijd kalven, ze moeten redelijk snel drachtig worden, anders komt vervetting om de hoek bij mijn (te?) lage produktie, dus de stier is sinds een jaar of 10 een goede oplossing, ben er wel blij mee maar is altijd uitkijken. Dat is ook het enige nadeel.
@pinokkio
Gaat dat met de registratie ook goed,ik bedoel met lang genoeg droog,of melk je ze ook gewoon door?
+1
@Frans1
gaat prima, alle 3 a 4 weken laten we de koeien scannen die nog niet drachtig zijn bevonden en bij de stier lopen, dan weet je ook of gust/drachtig en hoe lang.
Ik heb er geen ervaring mee, maar zou ook Sensoor overwegen.
Overigens ben ik niet van plan zoiets aan te schaffen tkt is hier rond 400 dagen en vind al dat streven naar korter ook een deel marketing, als de vruchtbaarheid van de veestapel slecht is helpt zo'n duur systeem of een stier meestal ook niet, heeft meer met voer en vererving te maken.
SensOor lijkt me nauwkeuriger te meten, ze meet ook de temperatuur van de koe, dan valt een meespringer al af.

cowmanager.com/CMS/structure_page.aspx/…|
Had ze gebeld, temp. meeting is meer voor ketosis/lebmaag, een koe krijgt dan koude oren, ook bij scherp.
Laat maar een seleniumtest uitvoeren uit de melktank, door minder mest te gebruiken op land gaat selenium. Langzaam weg , in basismineralen zit natiumseleniet , is goedkoop zout , dat koe maar 40% op kan nemen , dus misschien beter. Organisch bij te voeren ook al vanuit droogstand
Tis maar een tip
Heattime werkt goed, je mist vrijwel geen koe meer en het is een hulpmiddel om het beste insemineringstijdstip te bepalen.
Zit heat-time er ook weleens naast, dat die tochtigheid aangeeft en het niet is, bv een meespringer?
Niet zo heel vaak, maar is er wel iets gevoelig voor, hetzelfde met de hele koppel klauwbekappen, dan zijn er zogenaamd heel veel tochtig.
Onze veearts die speciaal voor de vruchtbaarheidsbegeleiding komt, dit is tegenwoordig 90% van zijn tijd, overige 10 % kleine huisdieren, is een grote fan van de heattime. Volgens hem werkt het nogal wat beter dan de stappentellers van onze melkmachinefabrikant. Als we definitief subsidie krijgen voor de aanbouw van onze stal krijgen we ook wat extra financieele ruimte in ons financieringsplan, denk dat er dan gauw genoeg een heattime systeem aanwezig is hier..
Hier een video met uitleg HeatTime allemaal kan. Ook ik denk dat Sensoor veel meer kan. Weet niet wat het prijsverschil is


Zo'n duur systeem, en dan nog zo'n ms-dos achtig schermpje....
Zo'n duur systeem, en dan nog zo'n ms-dos achtig schermpje....
Dat lijkt idd wat ouderwets.
Heb je ook al eens naar het Ovalertsysteem gekeken Ricardo? Dit zou mijn voorkeur hebben in combinatie met het VeeManager pakket waar ik al mee werk. Hier eerst nog wat andere investeringswensen.

ovalert.nl/
Meet ovalert ook de temp. van de koe?
Nee
Ik heb ovalert, werkt prima, als je delaval melkt kun je de
activiteitmeting van delaval (ik dacht ook herkauw) koppelen aan
veemanager.
Alfa laval is nog niet te koppelen aan veemaneger .lely wel
En hebt er het meeste aan als je royaal boven de 400 dagen TKT zit
Je moet als nog er voldoende tijd aan besteden,in verbandt oa met valse meldingen
Wat kosten die systemen ?
Ik heb het ook een super systeem
Ook met herkauw meting Boer Pieter?
Ik heb sensoor, werkt prima, ik heb alleen tochtdetectie. Toevallig gisteren op vergadering, kreeg ik de melding tochtige koe, vanmorgen de koe even geïnsemineerd. Koe was goed tochtig, maaR ik heb er helemaal niets aan gezien.
Heb je ook weleens valsmeldingen?
+1
Nee.
+1
Gewoon alles insemineren met fleckvieh.hier al behoorlijk wat fleckvieh lopen en voordat de kalveren van het erf af gaan zijn de fleckkies al weer tochtig geweeest.En als je robot melkt dan is er geen betere loper dan een fleck.
+3
In dit topic kan men dat wel willen, die fleckies, maar ze moeten dan wel de moeder eerst tochtig zien!
Heb boer gesproken met proef gelijktijdig Ovalert en Sensoor. Sensoor had een duidelijk betere score qua tochtigheid melding. Heeft tenslotte niets aangeschaft. Vindt het nog te duur????!!!
Ik gebruik ook Sensoor , tochtigheid met module gezondheid. mastitis koe of koe met scherp heeft hij snel in de gaten
Tochtigheid detectie met sensoor is prima. Laatste 3 maand 100 % score bij drachtvoelen.
Sensoor kost 100 euro ongeveer per sensoor plus 500 voor een router/ontvanger. Je kunt het ook in 4 jaar betalen!
Ik heb voor de helft van de koeien een sensoor, na drachtigheidstest hang ik ze in een verse koe.
Ik heb sensoor een half jaar vrijblijvend op proef gehad, met tochtdetectie, gezondheid en herkauwactiviteit. En nu alleen tochtdetectie aangeschaft, 20 sensoren voor 75 melkkoeien, als ze drachtig zijn, hang ik ze in andere koeien. Sensor kost € 75 per stuk, randapparatuur nog eens € 1050
+1
Van Uniform-agri hebben ze een proef had lopen of in Nederland de amerikaanse kengetallen zouden kunnen werken. 25% van de bedrijven had op een 1 of andere manier aktiviteitsmeting. Echter de resultaten waren vergelijkbaar met bedrijven zonder een systeem.
De factor tij speelde wel een belangrijke rol in het geheel.
+1
Ik zeg maar zo ; KISS
Al die poespas, onze Fleckies zien we bijna allemaal binnen 10 dagen tochtig na afkalveren, effe 3 weken wachten en dan insemineren.
Ik heb nog een goed verhaal; Een paar jaar terug vertelt een mineraal verkoper dat hij een klant had die zei dat zijn koeien niet tochtig werden, en wilde dan extra seleen en vitaminen in het voer toedienen, waarop de verkoper antwoorde dat dat geen zin heeft.
Maar de boer zou het gebruiken.
Verkoper de nieuwe mineralen om de deur gezet, en er ging nog geen week voorbij toen belde de boer op en was zeer tevreden want hij had al heel veel koeien tochtig gezien.
Wat bleek later dat de verkoper de verkeerde pallet mineralen bij hem had afgeleverd, dit waren namelijk de zelfde mineralen die hij voorheen gebruikte. Hoe kan het dan dat die boer toch zijn koeien weer tochtig ging zien?
+2
Snap niet waarom boeren fleckies nemen, je kan je holsteins toch ook wat minder laten melken. 😄
De reden dat boeren fleckies nemen is omdat de Holsteins nooit om zichzelf denken,ze blijven maar melk geven totdat ze omvallen.

Een fleck denkt ook om zichzelf als het bv een tropische dag is dan geeft ie zomaar 20% minder melk die dag om vervolgens bij dalende temp weer op z`n oude niveau terug te komen

En zo moet het.
@fleckvieh A4
De wens is de vader van de gedachten.........
Misschien zegt het ook iets over hoe jij je Holsteins
gefokt hebt. (inet)
@fleckvieh A4
er zijn genoeg holsteiners die zeker om zichzelf denken, maar dan moet je niet altijd maar de bovenste van de kaart willen nemen.
-1
Dan ga je op je inkomen achteruit!
Was laatst ook een spreker, bepaalde voerproducten deden volgens hem afbraak aan de vruchtbaarheid;
Raapschroot, citruspulp, oost-Europees graan/stro. Raap omdat er bij de koudepersing een chemische stof word toegevoegd om de laatste olie er uit te krijgen, en citruspulp omdat die schillen nou eenmaal bespoten zijn (verre landen wie controleert dat), en graan/stro word in sommige landen 2 weken voor de oogst met glyfosaat bespoten omdat het vol onkruid staat en mooi afsterft en dat voer je dan aan de koeien.
Hoor regelmatig boeren die vertellen dat ze alle soya voor raap hebben vervangen omdat het zo goedkoop was, en een ureum van 30 geen wonder dat de koeien niet drachtig worden, dan gaat een detectiesysteem je ook niet helpen.
@MBTrac1100
Kun je even verklaren als je de holsteiner in produktie laat zakken dat je inkomen dan niet acheruit gaat?
Minder melk naar fabriek minder melkgeld.
@oldhuus Dan zouden wij geen drachtige koeien meer hebben.
We gebruiken toch half raap half soja en ook nog Deense graan die is behandelt met Round up.
Als je soja vervangt door raap dan mis je een groot hoeveelheid energie, en energie is van groot belang voor de reproduktie.
Bij raap moet je zoal 1,3 kg meer van voeren om dezelfde eiwit te voeren,dan gaat ruwvoeropname ook achteruit en dan hoe gaat het met de rest van de gezondheid als gevolg hiervan?
TKT hier is 365 dagen
@MBTrac1100
Zijn hier in 2003 overgestapt van Delta naar KI Kampen omdat zij een gezondere visie hebben over stieren dus niet alleen inet gericht.
Maar ook de Kampen Holsteins hebben dezelfde trekjes als die van Delta want uiteindelijk vissen ze allemaal in dezelfde inteeltvijver

Dus 5 jr geleden de stap naar fleckvieh gemaakt en je ziet de koeien weer koeien worden.En de veearts die zien we steeds minder.........
+1
@fleckvieh A4
Kampen is gelukkig wat minder genomics gericht, ze doen er wel aan mee vanwege de vraag uit Oost-Duitsland. Big Winner is nog wel redelijk outcross. Met genomics zou men ook minder inteelt moeten fokken, maar de praktijk is er komt alleen maar meer.
Ook gebruik ik liever niet teveel van die Kian-nakomelingen, want ze hebben allemaal een vruchtbaarheidsprobleem, maar dankzij dat soort stieren slaat de Ovalert-campagne wel goed aan, ze worden goed verkocht.
+1
@oldhuus
En kian is in de usa onderzocht op genomics en daar kwam toen een + uit voor vruchtbaarheid. omgerekend zou die hier dan 12 punten hoger voor vruchtbaarheid moeten hebben.
+2
@Petro Pelgrum
Ik zou met het hele roundup verhaal toch maar wat voorzichtig mee zijn. Krijg er steeds een slechter gevoel over.
@Petro Pelgrum
omdat die ook groeien in gewicht! een dikke koe gaat hier ook weg met 400 kilo
+1
@fleckvieh A4
diezelfde vijver vis ik dus niet uit, alles met een afstamming delta blijf ik verre van.
@MBTrac1100
het grappige is dat delta in duitsland volop fleckvieh stieren op de veilingen aan het kopen is.de een nog duurder dan de ander

dus indirect geven ze toe dat ze op een dood spoor zitten met hun holstein fokkerij
@fleckvieh A4
Delta is dit jaar een paar importeurschappen, o.a. Zweeds roodbont, kwijt geraakt, en ze willen toch graag een graantje meepikken van het inkruisen gebeuren, dus dan maar zo. En de rest betrekken ze bij andere spermaboeren.
+1
[@MBTrac1100)400 kg haal je niet gemiddeld, maar ok doen we dan gem 100 kg geslacht meer dan normaal= 100 x 3 euro/kg=300 euro per slachtkoe meer. Bij vervanging veestapel 25%= 75 euro gem per aanwezige koe. Dat is 75:0,40per liter melk= 187 liter per koe zou je een Holstein mogen laten zakken, om het zelfde geld over te houden.
Ik denk niet dat je met 200 liter minder per koe een gezondere koe hebt.
Melk afleveren dat Zet zoden aan de Dijk, de rest bijv. vlees enz dat is mooi meegenomen.
En met Fleckvieh kunnen we dezelfde produktie realiseren als met Holstein, daar ben ik van overtuigt.
+2
@Petro Pelgrum
Zal niet zeggen dat je geen gelijk hebt !!!
Maar hier wordt de winst bepaalt door het verschil tussen kosten en opbrengsten !!!!
+3
@MTSTAMMINGAveel geld binnen halen is geen punt ,maar binnen houden wel
@MTSTAMMINGAJa, dat is toch voor iedereen!
@Petro Pelgrum
als je zo rekent klopt dat ja, ik heb hier gewoon familie's in de stal rondsjouwen waar nooit wat aan mankeert, met de tijd gewoon veel vlees op zit en rustig de melk doorgeeft.
@de hoef
Wat er binnen komt verdampt zo weer.
@jan w ik heb wel bewondering voor mensen die het lukt om veel te sparen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's sensoor en heattime geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
59
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
24
ONDERWERPEN