Melken in Nieuw Zeeland

Interessant programma van Niscoo
Bestuursleden van Noorderlandmelk hebben de gehele dag met haar opgetrokken o.a. nieuwbouw Fronterra en A-ware bezocht.
Districtsbestuurders RFC waren ook aanwezig 😄

Op de avond als gast mevr. Leonie Foster-Guiney.

Nieuw Zeeland is samen met Nederland de top van de zuivelproductie in de wereld. Met een productie die, evenals in Nederland, door coöperaties over de wereld wordt verkocht. Maar ook met verschillen, zoals een quotumvrije productie en een prijsvorming zonder bescherming.
En vergeet Fonterra niet, die als een van de eerste coöperaties naar de beurs is gegaan.

Deel dit topic

Reacties

+5
MTSTAMMINGA
En hoe komt het daar nu ?
Land al 25000€ de ha
Stallenbouwen met robots er in en summerfeeding doen
Ze doen goed hun beste om ons gua kostprijs in te halen denk ik
Coen
In 2009 daar voor het laatst de bedrijfsvoering daar met eigen ogen gezien,
alles toen nog low-cost met zelfvoorziening en geen feed-supply.

ze gaan qua kostprijsopbouw nu in een heel rap tempo VS en EU achterna met hoge vaste kosten en behoorlijke variabele kosten, dat past niet in een volatiele wereldmarktprijs met 95% export 😞
casev
Wat dat betreft zijn het net hollanders.

Ook zij trekken de hele wereld over om daar te beginnen melken: Uruguay, chili, colombia, Brazilie, Vietnam,
jan is hobbyboer
Quote:
@casev: trekken de hele wereld over om daar te beginnen melken: Uruguay, chili, colombia

Volgens mij zijn de meeste boeren down under al (nazaten van) geemigreerde hollanders. Volgens mij zijn Hollanders zo ongeveer het enige volkje op deze wereled die koeien melken echt leuk vind, je komt ze overal tegen, veel meer dan Fransen Belgen en Duitsers.
Druk
boerenbusiness.nl/artikel/item/…

Ze hanteerden een rendement op totaal vermogen van 10% en op eigen vermogen van 15%, dat ging daar natuurlijk ook gemakkelijker omdat de prijzen en de lasten van de productiemiddelen grond, gebouwen/installaties en arbeid daar aanmerkelijk lager zijn 😄
jan is hobbyboer
@Durk:
dat haal ik dit jaar ook wel, als ik hoor dat de grondprijzen al tot boven de 7 euro per meter gestegen zijn. Nederlandse boeren zijn meer vastgoed handelaren dan koeienmelkers geworden, tenminste voor hun inkomen dan.
+5
ricardo
Als alle landen die zuivel produceren investeringen doen die gebaseerd zijn op een melkprijs van 45 cent krijg ik voor ons bedrijf steeds meer een goed gevoel voor de toekomst, ik hoop dat men vooral door gaat!
+1
Todi
Ricardo je moet alles ook niet geloven.
adriaan33
In 2011 NZ bezocht, alle melkveebedrijven hebben nieuwe silo voor krachtvoersilo, op de weg vooral melk en krachtvoerwagens. Door het krachtvoer gebruik steeg ook het mastitusrisico.Als je rondtoert door NZ en zuid Australië valt de aanwezigheid van Rabo en Crv Je ziet gewoon de kostprijsstijging
Kenijor
Ja, als je die 2 op je pad hebt, weet je zeker dat niet voor lage kostprijs ga.
+2
George
Ach da's toch mooi. Dan weet je zeker dat ze het nergens in de wereld voor weinig melkgeld kunnen. En ook de prijzen van goede grond stijgen overal in de wereld.
+2
Coen
Bron: BenB
Extra melk naar concurrent, aandelen Fonterra keren zich tegen bedrijf

Het ziet er naar uit dat Fonterra, de grootste zuivelaar in Nieuw-Zeeland, slachtoffer van zijn eigen succes wordt. De aandelen zijn zover in waarde gestegen dat melkveehouders ze liever verkopen dan kopen, wat inhoudt dat Fonterra melk misloopt, zo concludeert Intererst.Co.
Fonterra kent twee soorten aandelen: de zogenaamde natte aandelen, die waaraan de levering van melk verbonden is, en de zogenaamde droge aandelen. De laatst genoemde gelden wanneer een melkveehouders zijn koeien weggedaan heeft. Doordat de prijzen van de droge aandelen steeds verder opgelopen zijn, terwijl de kosten voor het kopen van natte aandelen toenemen kiezen steeds meer melkveehouders ervoor de aandelen los te koppelen.
Een ontwikkeling die ervoor zorgt dat Fonterra geen toegang krijgt tot de extra melk. Er mag immers alleen geleverd worden wanneer de melk afgedekt is met 'natte aandelen'. Kopers van melkveebedrijven speuren dan ook naar transacties van land zonder melk. De verkoper houdt zo droge aandelen over, die hij kan laten omzetten in een product wat op de open markt verkocht kan worden.
De hoge aandelenprijs zorgt er steeds vaker voor dat een melkveehouder de aandelen van de hand doet en melk gaat leveren aan een concurrent die niet eist dat leveranciers over aandelen beschikken. Droge aandelen doen vandaag de dag 6,16 Nieuw-Zeelandse dollar, maar komen van de 8 dollar af. Toen het systeem geïntroduceerd werd bracht een aandeel 4,52 dollar op.
Dat dit in Nieuw-Zeeland gebeurt is niet vreemd, gezien het zakelijke karakter van de melkveehouders daar. Het melkveebedrijf is vaak met hard werken in het bezit gekomen van een veehouder en alles staat of valt met het rendement. Anders dan in Europa waar boerderijen vaak over gaan van ouders op kinderen en dus een emotionele waarde vertegenwoordigen.
De bovengenoemde trend vindt met name op het Zuidereiland plaats. In het onderste deel van het Noordereiland staat de trend nog in de kinderschoenen. In reactie hierop zag de zuivelreus zich genoodzaakt de regels rondom de aandelen te versoepelen. Zo is er het voorbeeld van een melkveehouder die de productie met een kwart wilde uitbreiden. Die kreeg uiteindelijk tien jaar om de aanvullende aandelen te kopen in plaats van het standaard een seizoen. Ook krijgen nieuwe leveranciers sinds kort de kans de aandelen over een langere periode te kopen en hoeven ze niet vanaf het begin alle melk voor honderd procent afgedekt te hebben met aandelen.
De aandelen blijken tegelijkertijd de markt te openen voor Chinese partijen. Zo neemt Synlait op het Zuidereiland nieuwe leveranciers aan, net zoals het in Chinese handen zijnde bedrijf Oceania Dairy. Geen van beide bedrijven eist van melkveehouders dat ze aandelen kopen. In Canterbury waren eveneens melkveehouders die wilden overstappen naar Westland, maar die bezat nog niet de capaciteit om alle melk te verwerken.
Fonterra zelf geeft aan dat ze hierdoor nog niet grote volumes aan melk misgelopen zijn, Toch wijzen de genomen stappen van de zuivelreus er wel op dat het een punt van aandacht is, want dit was nooit de bedoeling van het overgaan op aandelen.
+1
roelvdw
Moet altijd een beetje lachen als ik lees dat ze in Nederland schrijven dat nedereland samen met nieuwzeeland de top van de zuivelproduktie van de wereld is terwijl Nederland nog geen 2 % van de geregistreerde melkproduktie produceerd en 1 % gaat de grens over en toch denkt dat ze een grootmacht zijn
pieta
Misschien gaat het wel over kwaliteit, borging etc etc . Het werkelijke volume op de wereldmarkt is ook niet zo groot.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melken , nieuw-zeeland , fonterra , rfc , coöperaties , noorderlandmelk en a-ware geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
12