Wageningen UR onderzoekt kalversterfte vaarzen

Wageningen UR onderzoekt waarom de kalversterfte bij vaarzen de laatste jaren is gestegen ten opzichte van de kalversterfte bij (oudere) koeien. Ook CRV is bij dit onderzoek betrokken.

Deel dit topic

Reacties

meelezer
Zonder voorgaand onderzoek:
* een doodgeboren kalf heeft 1 dag na geboorte gegarandeerd onvoldoende biest gehad.

Het lijkt me zinvoller de voeding en mineralenvoorziening van de vaarzen mee te nemen in het onderzoek dan de biestverstrekking. Volgens het artikel wordt namelijk onderzoek gedaan naar sterfte tot 24 uur na geboorte.
mlkvhoudr
Bij vaarzen dan bedoelen ze neem ik aan van 1 naar 2e kalfs of bedoelen ze dan van pink naar melkkoe, want daar heb ik ook meer dode kalfjes omdat je moeder al 2 jaar op het bedrijf hebt en haar gezondheid niet op het spel zet voor een kalfje. Ik ben altijd extra voorzichtig bij pinken, wat wel eens leid tot een kalfje wat te lang gezeten heeft. Maar laten we wel de cijfers reeel bekijken bij 30 vaarzen is 7 % dik 2 kalfjes en 14 dik 4, daar kun je niet al te spannend over doen naar mijn idee.

Dan vind ik het uitvalspercentage van de vaarzen veel meer zoden aan de dijk zetten dan dit.
jg
Mee eens, denk dat management oorzaak is. Bedrijfsgrootte zal meespelen, inteelt , gezondheid/mineralen-voorziening pink/vaars.
Lijkt met een lastig onderzoek met zoveel variabelen. Komt natuurlijk nooit een eenduidige conclusie uit. Motivatie van de dierhouder is een hele belangrijke....
Politiek gezien misschien wel een verstandig onderzoek.
+4
ejb
1 conclusie kan ik alvast geven want dat komt er altijd uit en dat is: er is vervolgonderzoek nodig
MTSTAMMINGA
Mijn ervaring er mee is dat het aan de mineralen ligt ,of de benutting daarvan
+4
jop456
+1
jan is hobbyboer
Economisch is de kalversterfte toch helemaal geen issue. Je krijgt er bijna nix voor en voor een habbekrats heb je weer een paar anderen als je tekort hebt. Voor 80 Euro 2 weken zo'n kalf voeren, dat schiet toch ook niet op. Jerseyboeren denken er al jaren zo over bij hun stierkalveren. Emotioneel ligt het natuurlijk wat gevoeliger.

En als je er echt gek mee bent, moet je er gewoon wat meer tijd en geld in steken, dan daalt het percentage doodgeboorten vanzelf. 's nachts er een keertje eruit, goede mineralenvoorziening, beetje pinkenstier uitzoeken, en uit de buurt van BWM bloed blijven, iedereen kent de oplossingen wel.
+1
mlkvhoudr
Quote:
@jan is hobbyboer: Jerseyboeren denken er al jaren zo over bij hun stierkalveren.

De jerseyboeren gebruiken hier in de regio Belgisch Blauw en gesext sperma, dus hierbij even je kennis bijgespijkerd 😉
+1
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer Een echte [hobby]boer wil geen dode kalveren\vee Jan
+3
spotmelker
Een goed gevoerd kalf brengt gauw € 10-20 meer op. Daar kun je nog wel wat melk voor opvoeren en met plezier bij de handelaar in de kar zetten.
jan is hobbyboer
Ik ook niet, mijne krijgen ook gewoon een droogstandsbolus en ben er bij het afkalven ook altijd bij. Als je dan ook nog een pinkenstier gebruikt (wat ik lang niet altijd doe) gaat het meestal toch wel goed.
Wat ik alleen maar wil zeggen is dat het nergens om gaat, die 10-20 euro extra vind je aan het eind van het jaar ook nix van terug. Ik heb ook altijd vrij grote kalveren (grote koeien he), die zijn ook vaak grootste in het karretje, maar bedrag dat ik er voor krijg, met die 10 euro extra, kan ik nou niet echt warm van worden. Vaarskalveren blijven hier trouwens allemaal, BB gebruik ik niet.
En ja, een goede boer ben ik zeker niet.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: BWM bloed

??? Welk bloed is dat?
oldhuus
BW Marshall? Bolton?
+1
jan is hobbyboer
Bellwood Marshall, zit veel in amerikaanse pedigrees, blijf er weg van, koning van de kalversterfte.
+1
Stres bij de vaarsen is denk ik ook een oorzaak, als je er ruimte voor hebt, de kalfvaarsen een week voor het afkalven op de plek zetten waar ze moeten afkalven, worden ze ook mooi rustig van.
Farmer_
Dat is ook zo als je en vaarz koopt en die dan net of een paar dagen voor kalven afgeleverd wordt, gaat meestal ook niet goed, ze kunnen beter in een vertrouwde omgeving afkalven.
jvt
Mineralenvoorziening is denk ik de grootste oorzaak. Hier dit voorjaar jongvee buiten gedaan met een mineralenbolus, alleen degenen die in oct en nov. kalfden wat meer problemen. Ik wijt dit dus aan het opraken van de mineralen in de bolus, volgend najaar dus likemmers in de wei...
+1
pieta
Moeten er niet altijd twee mineralenbolussen in?
oldhuus
"CRV is ook betrokken bij het onderzoek"
Wat gaan de coöperatieven hier over zeggen, komen ze met een nieuw Better Life (R) berekenings-app om ideale kruizen te berekenen, of gaan ze dit ook met genomics oplossen? Het zal vast niet komen door de massale inzet van voormalige Topstieren als Kylian en Fidelity. In ieder geval met hun "Fokken met gesloten portemonnee" houd de boer zo geen koe over, je zou maar 2 syrix rietjes van 65 euro er in gestopt hebben en een dood kalf, en blauwen kun je niet melken.
mlkvhoudr
Bedoel je niet kian ipv kylian. Ik ben het met je eens dat het begin van kian ronduit teleustellend was, moeilijk kalveren, langzaam op gang komen, maar gelukkig is het wel beter geworden nadien.

Mijn oudste kians zijn inmiddels 6.06 jaar en gemiddeld (er zijn er nog 12) zijn ze nu 5,14 jaar en gemiddeld 25000 kg melk gegeven.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , wageningen-ur , crv en kalversterfte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
5