Herstel pensverzuring duurt maanden

Het kan maanden tot zelfs een half jaar duren voordat een koe is hersteld van (sub)klinische pensverzuring. Voorkomen van pensverzuring is daarom essentieel, waarschuwt Agrifirm Feed.

Deel dit topic

Reacties

+1
jg
Dat is al 20 jaar bekend.
MTSTAMMINGA
De droogekoeien is de belangrijkste groep zeggen ze dan oa in Denemarken een paar keer gehoord
Wat we de drogekoeien voerenmoeten weten we allemaal wel
Maar de manier om te zorgen dat die koe het LEKKER opvreet dat is soms/meestal het probleem Hier teminste wel
Todi
Volgens Agrifirm weten we het nog niet want de koeien worden er steeds gevoeliger op.
+1
meelezer
Ik lees hier toch nieuws!
het artikel vertelt over het droogstandsrantsoen: "Voldoende suiker in het rantsoen (50 gram per kilo droge stof) moet de papillen weer de gewenste lengte geven."
Dit is voor mij nieuw. Dacht altijd dat droogstandsrantsoen met name behoefte had aan structuur, ruwe celstof en smakelijkheid (geen broei)
.
jan w
2 vliegen in 1 klap.
In het ddroogstandsrantsoen zit 4.5 kg stro. over het stro doe ik smul-siroop. En ze vreten het beter en ze kunnen de suikers goed gebruiken.
Van het suiker was al wel langer bekend, maar er wordt, werd weinig mee gedaan.
+3
Grasbaal
Had toevallig gister een artikel over zieke mensen gelezen, daar ook een hoofdstuk over lage PH waarden in het bloed. Deze regel viel mij op:

Quote:
Wetenschappers hebben aangetoond dat als je gestructureerd water drinkt, reageert je bloed daar vrijwel meteen op en neemt het ook meer zuurstof op Bron: hetgrotereplaatje.nl/cancer/

Past ook weer in het "watervoeren" verhaal, genoeg en regelmatig water is van levensbelang voor mens en dier!.
spotmelker
Als je (zoals ik) gevoelig bent voor spierpijn(verzuring) na het sporten kun je dat (grotendeels) voorkomen door tussentijds (time-outs) een flinke teug water te drinken. 's Ochtends voor melken ook altijd eerst een pul water. Hou er wel rekening mee dat je het ook weer moet uitpissen.
+2
pieta
Quote:
@spotmelker: het sporten kun je dat (grotendeels) voorkomen door tussentijds (time-outs) een flinke teug water te drinken

Bij de enige sport die ik beoefen las ik geen time-outs in om water te drinken.
ErikSmale
@grasbaal, beetje kort door de bocht om zonder onderbouwing dit effect bij de mens over te nemen naar compact voeren.

Het verteringsgestel van de mens is nogal anders dan die van de koe.

Het effect kan wel gelijkend zijn maar op basis hiervan durf ik dat niet te stellen.

Overigens is wel bekend dat het belang van water sterk onderschat is in de melkveehouderij, daar is wel voldoende over te vinden 😉
+3
ROORDA J
Heb ook al meerdere keren aangehaald dat watervoeren van invloed kan zijn op de zuurbalans van zowel het gevoerde rantsoen als op pensverzuuring.
Pietje precies
Water is niet altijd noodzakelik bij compact voeren.
Er zijn bedrijven hier die compact voer maken doordat het voer op voorhand al vochtig genoeg is (voederbieten vochtige kuilen enz.) en die zien ook direct resultaat ( als het tenminste goed wordt gedaan)Dit is volgens jou toch `` zuur``voer?
Selectie in voer is nog steeds mogelijk bij vochtig voer als deze niet goed of lang genoeg gemengd is, dit is onze conclusie.
Water is altijd de belangerijkst bron geweest voor leven.
pieta
Quote:
@Pietje precies: Water is altijd de belangerijkst bron geweest voor leven.

En lucht dan?
spotmelker
@pietaBedoel je stikstof? @zuren?
pieta
@spotmelker
Ja konden ze maar stikstof uit de lucht halen. Kon ik misschien wat minder soja voeren. Maar ik bedoelde eigenlijk zuurstof.
ROORDA J
@pietaKunstmest stikstof wordt uit de lucht gewonnen.Kost een hoop energie maar dan heb je ook wat.Stikstof is nog geen eiwit maar is de bouwsteen van eiwit.factor 6.25
pieta
@ROORDA J
Ja weet ik maar ik bedoelde eigenlijk dat mijn koeien dat maar eens moesten gaan doen. Dat was pas efficiënt.
+3
Farmer_
Lijkt erop dat met het watervoeren energie en eiwit sneller beschikbaar is voor de melkproductie, had de laatste 8 maanden vrijwel geen koe met ketosis, nu ruik er af en toe wel wat, nieuwmelkte nemen ook sneller af in gewicht, energie wordt nu meer voor de melk gebruikt dan voor de koe, moet misschien een langzaam beschikbare energie bij voeren.
Melk 1 oudere koe in het strohok, voor het watervoeren had ze 40-43L/dag, nu geeft ze 50-53L/dag
+1
meelezer
Laat die koe dan aub weer wat zakken in de melk. Er is geen grotere ergernis dan dat koeien zich zelf niet kunnen redden in het koppel en afgezonderd in een strohokje moeten.
Bij een dergelijke extreem hoge melkproduktie welke vaak gecombineerd wordt met extreem lage gehalten valt het rendement vaker terug tot maar gemiddeld en de zorg om de koe groeit buitenproportioneel.
de hoef
Eerlijk verhaal farmer niet alles wat je probeerd lukt .jij hebt ook wel erg veel water toemoeten voegen denk ik omdat je 3 kg hooi voerd.en daar zit waarschijnlijk veel suiker in.heb van de zomer ook het stro een keer omgerolen met natuurhooi alle koeien over de zijk in 1 dag tijd
+2
Farmer_
@meelezer
Die koe is een grote zware koe, was behoorlijk aan zijn gewicht gekomen bij kalven en kon bijna niet door de melkstaldeur, had 1 tweeling gehad, nu moet ik elke keer bijna een volle kan naar de melkstal sjouwen, is af en toe ff brommen. 😃
+3
Farmer_
@de hoef
Op de andere plek ben ik ff gestopt ermee, was me teveel werk ook net met de feestdagen, heb wat afsluiters en koppelingen besteld van 4,5", zodat het wat sneller gaat, koeien vraten wel 10kg produkt meer /koe/dag, ga er wel mee verder.
Grasbaal
@Farmer_ heb je een foto van die koe?
gezienus
@Farmer_vraten wel 10kg produkt meer /koe/dag,

Wat doet de melk en de Inhaltsstoffe
+1
cs-agrar
Kan het ook zijn dat het verschil in rantsoen tussen droge- en nieuwmelkte koeien nu groter is? Je biedt misschien wel dezelfde componenten aan, maar ze reageren heel anders door de watertoevoeging.
Farmer_
@cs-agrar
Die gedachte had ik ook, vooral tussen de groep die in de eerste helft van de lactatie zit en de tweede, je weet dat ik veel koeien door melk zonder droog te zetten,de laatste week voor het kalven hang maar even de machine aan om de eerste melk eruit te halen voordat ze de melk laat schieten, dat gaat goed,ze uieren dan normaal op en starten sneller op, droogzetters gebruiken we bijna niet meer, laatste 2 jaar veel celgetal problemen gehad na blauwtong enting, zat afgelopen week weer op 165, denk ook dat Fir hier veel goed heeft gedaan, had de veearts al 8 maanden niet meer in de stal gehad, tot vorig weekend, een misvormt kalf wat ik er niet af kon krijgen, 8 maand terug zijn we met Fir begonnen in de TMR.
Farmer_
@gezienus
Melk is hier hoger maar vet 0,10 lager.
Farmer_
@Grasbaal
Koe is in het midden roodbont, verder zwartbont, heeft inmiddels al wat kilo's afgenomen.
Ze is wat smerig, had er vannacht nog een gekalfd (2de foto,Ramos)die had er een smeerboel van gemaakt.
Farmer_
2de foto
pieta
@Farmer_
Lijkt vooral een lange koe.
Farmer_
@pieta
Ja, is een bakbeest 😄
+1
schoppenboer
@Farmer_
Zal wel weer commentaar van Kars komen. Ik vind t een hele beste koe
+1
spotmelker
@schoppenboer Je verwacht zoiets als "worstkoe"?
Farmer_
@spotmelker
Das nog bescheiden. 😄 zal vannacht wel om 3-4 uur reageren in een roes. 😃
de hoef
@Farmer_
je neemt die noordhollander toch ook niet serieus zeker
Farmer_
@de hoef
Ga me meer zorgen maken als het een positieve reactie wordt.
Grasbaal
@Farmer_ bedankt voor de foto's. De eerste koe is zeer melktypisch maar toont weinig reserves. Is de hele koppel zo of is dit een incidenteel geval??.

@Petro Pelgrum, waarom denk jij dat deze koei ondanks/dankzij koeien de enorme productie te dun is?. Mist toch wat structuur lijkt mij??.
Farmer_
@Grasbaal
Deze is extreem, de andere zijn niet zo, maar toch meer gewichts afname dan zonder water toevoegen.
Zal ff vertellen wat er hier veranderd is het laatste jaar, we voerden 1 jaar terug no zo'n 8-9kg krachtvoer/koe, de helft was een a-brok de andere een eiwitrijke, zijn toen met Fir begonnen en hebben de krachtvoergift laten zakken naar 4-5kg/koe(helft a-brok-helft soyamix met raps en lijnzaad), de reden was dat het krachtvoer gewoon weg te duur was, we kregen wat minder melk maar de hogere gehaltes en krachtvoerbesparing compenseerde het verlies aan kg melk.
Nu met het water erbij lijkt het wel of we weer 8-9kg/koe voeren.
Ben met 300L water begonnen , nu 600.
Het lijkt erop hoe meer water je erin doet hoe meer(beter) ze erop reageren.
meelezer
@Farmer_
Wat voor drinkwater bied jij dan je koeien aan? (bron-, sloot- of leidingwater) en hoe is de beschikbaarheid?
Is het water in je mengwagen hetzelfde water als in je drinkbakken?
Farmer_
@meelezer
Water is van de platenkoeler, alles is eigenwater.
Petro Pelgrum
@cs-agrar

Dit kunnen wij ook merken.
We gaan proberen om iets meer eiwit toe te voegen(200 gram).
De mest is eigenlijk iets te dik bij de droge koeien.
Belangerijk is ook om in de droogstand proberen om per kg ds hetzelfde te voeren aan zetmeel en suikers en totale NDF
Todi
Is dit niet het door de pens verzuring heen voeren? In het verleden een stukje gelezen vanuit Canada.
bauerpower
Zuren ontstaan in de pens bij vertering voer.
veel KV snelle vertering pH daalt.
meer structuur pensprik langzamere vertering + buffering speeksel.
buffers zoals bicarbonaat helpen evt gist ook zeggen ze.
watervoeren??
+2
ROORDA J
Zuren zijn nodig voor de afbraak van de producten,echter een te veel en wisselingen zijn funest voor een goede penswerking.Dat is nou juist het effect van watervoeren om selectie van voedermiddelen te voorkomen.Speeksel ontstaat vooral bij het herkauwen ,niet zo zeer bij het naar binnen werken van het voer.Ik heb het idee dat door water voeren de koe meer en sneller voer naar binnen werkt om daarna lekker lang te liggen herkauwen.
Petro Pelgrum
Er zijn hier bedrijven die gem. 12 kg krachtvoer voeren met hele hoge produkties en maar 300 gram stro erbij, waarom hebben deze koeien dan geen pensverzuring?
Bij pensverzuring geen melk.
Ik ben het dan eigenlijk niet mee eens dat bij hoge krachtvoergift pensverzuring ontstaat.
Vroeger dacht ik er net zo over als jij nu doet, maar nu niet meer.
Gaat erom als je dit elke dag hetzelfde voert het niet veel uitmaakt
Todi
Pedro nadere uitleg?
JohnFr
Het is misschien wel reklame maar wel een interessant artikel

hartog-lucerne.nl/kauwenvoorkomtpensverzuring/
Grasbaal
Mooie zin:

Quote:
Water is het enige vloeibare middel dat helpt bij de ontwikkeling van de pensflora.
Todi
Nog meer nieuws Onder de ph van 5 spreekt men van pens verzuring. Jan W hoe zit dat . Jij doet 4.5.
+1
jan w
@Todi
Dan praten we niet over koeien!
Todi
@jan w
Dat stukje van hartog ging over kalveren.
+2
gezienus
@Todi
Wat voor kalveren geld geld toch ook wel voor . Koeien
Todi
@gezienus
Ik denk dat zowel Jan als Farmer het zelfde doen. Hat creeren van een zure omgeving in de pens en dan gewoon door voeren.
+3
jan w
@Todi
Was ik inmiddels al achtergekomen nadat ik dat artikel had gelezen.
Ik kan er nu nog geen passend antwoord op geven. Heb het artikel al voor de 2e keer gelezen.
Je zou zeggen dat het geheel tegenstrijdig is, wat wij doen en hoe het wordt omschreven. Aan de andere kant zou kan het misschien ook wel goed samengaan. Er wordt in het artikel niet gesprongen over exakte leeftijden. De kalveren hier krijgen 6 weken volop kunstmelk en dat wordt in 1 week afgebouwd. Misschien vormen ze wel voldoende speeksel aan de melkbar op het een en ander op te heffen. Misschien gaan ze wel eerder aan het ruw en krachtvoer om het te compenseren, ik weet het niet. Weet wel dat de kalveren het er goed op doen en dat we ze met 8 weken in het krachtvoer beperken, dit omdat ze anders te veel op gaan nemen.
Ik heb er zelf ook versteld van gestaan hoeveel ruw en krachtvoer ze opnemen naast die 12 liter kunstmelk die ze per dag krijgen. aar het resulteerd uiteindelijk wel dat ik ze nu gem. 2 maand eerder kan laten afkalveren, dit hoofdzakelijk door de hoge begingroei.
Hansel
@jan w
Op welke leeftijd kalven ze?
JohnFr
@gezienus
Voorkomen lijkt mij ook beter dan genezen
+1
jan w
@Hansel
In het verleden konden de meesten op 24 maand afkalveren. Ik meet ze altijd voor inseminatie en nu zitten de meesten met 13 maand op het streefgewicht. Mooiste zou zijn dat ze op 23 maand zouden kalven. Maar ja, dat lukt mij niet altijd. Er gaan er mij wel eens een paar mis met de tochtig zien.
jos8
Sinds een half jaar werk ik met 'drenchmate'.(heb ik op de beurs in Tulare CA. gezien).
We hebben nu 1 koe met fistel en als ik een koe heb die 'off feed' is of op een andere manier een probleem heeft met penswerking dan pomp ik 1.5 tot 2 liter penssap uit de donor koe en drench ik dat in de zieke koe(natuurlijk ook oorzaak van pensproblemen opsporen en aanpakken)
pieta
Zou je in NL ook een pensfistel koe mogen hebben? Hoe zit dat in Portugal, standaardadvies? Jij zit toch in Portugal?
+1
ErikSmale
In NL krijg je voor deze toepassing zeker geen fistel koe, fistel koeien beperken zicht tot onderzoek en onderwijs centra (wur, utrecht, schothorst, etc.)

Voor elk gebruik (dus ook onderwijs) moet er een verzoek worden ingediend bij de proefdiercommissie (weet exacte naam ff niet) die moet dan goedkeuring verlenen en beoordelen of het gebruik van proefdieren strikt noodzakelijk is.
+2
bauerpower
Artikel klopt.
het gaat niet over zuren in het voer maar vetzuren geproduceerd in de pens door pensbacterien..
te veel en te snel voer KV granen suikers leidt tot pensverzuring door de vorming van melkzuur in de pens. PH van 5

structuurvoer zoals lucerne verteert langzamer.
de structuur zorgt voor herkauwen.
het speeksel met bicarbonaat buffert de pH in de pens.
Petro Pelgrum
Ontsloten graan is dan ook niet snel, dus positief voor de pensflora
rayontario
Wij gebruiken keto van Schippers en problemen opgelost
+1
jan w
De symptomen zijn opgelost, maar de problemen blijven. Je moet het probleem op zien te lossen. Je blijft met je Keto aan het brandblussen.
Petro Pelgrum
Keto protect wordt toch gebruikt als extra energie rond afkalveren en begin lactatie, om slepende melkziekte te voorkomen?
jan w
Ja, dat wordt er wel gezegd. Maar als je het met een propydossysteem verstrekt, dan is het meer een vorm van veredeld voeren en helpt het maar weinig om slepende melkziekte tegen te gaan. Daarvoor hebben ze een shot nodig van max 500 cc per keer. Slepende melkziekte hangt samen met de voeding in de droogstand. Hier de veeartsen werken met het Dry2Fresh programma. In de proef, waarbij 2400 koeien zijn onderzocht, kwam er ongeveer 2/3 van de koeien en vaarzen uit met zowel melkziekte als slepende melkziekte.
meelezer
@jan w
Bij dergelijk hoge resultaten krijg ik altijd twijfel. Meestal wordt dergelijk onderzoek betaald door degene die de oplossing al in huis heeft en er alleen nog een markt voor hoeft aan te boren.
Petro Pelgrum
Ja, ik dacht dat jullie het nog steeds over pensverzuring hadden, dus zodoende mijn reactie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koe , agrifirm , pensverzuring , watervoeren en compactvoeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
67
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
35