Miscanthus in het rantsoen

Netwerk gebruikt Miscanthus in het rantsoen

Miscanthus als boxenstrooisel verkennen, dat was het doel van het netwerk ‘Slaap Zacht’. Maar volgens de deelnemers zijn er veel meer mogelijkheden, zo zou het ook best geschikt kunnen zijn als aanvulling op eiwitrijk gras en/of een natte kuil. Als Miscanthus in februari/maart geoogst wordt heeft het een drogestofgehalte van 85%. De voederwaarde is erg laag maar het is wel een uitstekende structuurbron met een laag eiwitgehalte, daarmee vormt het een goede aanvulling op het eiwitrijke rantsoen in de veenweiden.

Op een deelnemend bedrijf van het netwerk ‘Slaap Zacht’ wordt gehakselde Miscanthus aan het rantsoen van de melkkoeien toegevoegd om de structuurwaarde van het rantsoen te verhogen. Voor de koppel van 70 melkkoeien wordt nu dagelijks circa 30 kilogram Miscanthus aan het kuilgras toegevoegd. De Miscanthus werd op dit bedrijf al langer verstrekt in het rantsoen van jongvee en de droge koeien, de dikte van de mest nam hierdoor toe.

Bij de oogst van Miscanthus in februari/maart wordt bij een oogst van 20 ton droge stof Miscanthus per hectare slechts circa 30 kilogram stikstof van het land gehaald. Dit komt doordat de Miscanthusplant aan het eind van het groeiseizoen de nutriënten uit de bladeren en stengels opslaat in het wortelstelsel als voorraad voor het nieuwe groeiseizoen. Gedurende de winterperiode vallen de bladeren af en komen de hierin aanwezige nutriënten ook weer in de bodem terecht.

Naast het verkennen van de gebruiksmogelijkheden van Miscanthus houdt het netwerk zich bezig met het verspreiden van kennis, zo wordt er een teelthandleiding opgesteld op basis van kennis en kunde uit het netwerk. In januari 2014 staat er een bijeenkomst gepland met de groep Miscanthustelers rondom Schiphol om met elkaar ervaring en kennis over de teelt, oogst en gebruiksmogelijkheden van Miscanthus te delen.

Bron: mijnkringloopwijzer.nl/show/…

Deel dit topic

Reacties

+1
maisboerke
Co, heb even een voorbeeld geplaatst, zo kan het geleverd worden.

Hierbij ook een aantal linken, er lopen ook diverse projecten hierover in Duitsland. ben er dan ook mee bezig. op de laatste Agritechnica in Hannover was dit dan ook te zien.

www.sieverdingbeck-agrar.de
www.cradlecrops.nl/
www.goeweil-balenspecialist.nl (onder miscanthus)
Veenprut
Vrienden van ons op Curacao voeren niet anders aan hun paarden.
Is het enige gewas dat daar een beetje wil groeien.
Het wordt dan door een hakselmolen gehaald en is prima voer
casev
In brazilie heb ik het ook op 1 bedrijf gezien. Die hakselde elke dag een stuk, wat door het (maisrijke) rantsoen werd gemengd.
maisboerke
Hoop binnenkort een baal te hebben, kunnen wij deze binnen de studiegroep bekijken en beoordelen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , gras , kuilgras , koeien , jongvee , stikstof , ruwvoer , rantsoen , eiwitgehalte , miscanthus , structuur , eiwitrijk , boxenstrooisel , engels en strooisel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
1