Illustratie van: WillemsF

Mengwagen

Wat vinden jullie mengwagen alleen losklepen of in combinatie met los bandje er aan.

Deel dit topic

Reacties

+1
MBTrac1100
Zonder losbandje kost minder (onderhoud, kan niet stuk)
met losbandje doseert mooier (mijn ervaring)
-1
Farmer_
Dan wel met kunststofband die gaan lang mee.
oldhuus
Als ik een mengwagen zou kopen was het toch vanwege minder onderhoud omdat er geen afvoerbandje op hoeft. Afvoerbandje kan kapot gaan, maar ook de lagers. En als je vergeet de losband aan te zetten zit ie verstopt, nou dan heb je werk.
Het zal wel mooier doseren, maar goed maakt de koeien niks uit als ze er maar bij kunnen.
+1
noordhollander
Zonder mengvoerwagen kan ook van der ploeg wergea 500 koeien
Petro Pelgrum
Dat weet ik niet want ik heb nooit geen resultaten van hun gezien gezien............
oldhuus
Jaar productie staat wel op site van CRV, bedrijven in cijfers.
apps.crv4all.nl/kebic/2013/…
+1
Petro Pelgrum
@oldhuusJa maar de jaarproductie zegt mij niet alles, andere getallen zijn ook belangrijk.
+1
gezienus
Staan die aan de kuil te vreten
Richard1
In duitsland hebben ze zeker geen kruiwagens 😉 in friesland nog wel
+1
flyingrussian
Alles kan,maar waar is hun tweede bedrijf in die melkcontrole?
+4
andre01
Voer met een wagen met afvoer bandje, lost goed naast de wagen rijdt dus niet over het voer, voer er al 12 jaar mee zonder kosten.
Maar iedereen heeft gelijk, en iedereen moet zijn eigen keuze maken.
gezienus
Quote:
@: rijdt dus niet over het voer

Daar hebben ze zónder losband ook een ideale oplossing voor
Growa
Wij voeren met een Keenan, die heeft geen losbandje, lost wel super gelijkmatig en vraagt erg weinig vermogen. Vanwege dat laatste is destijds onze keuze op de Keenan gevallen. Hebben ook een ander merk op proef gehad, vroeg 5 l. diesel per week meer op toen 120 koeien....

jaarkosten zijn nu na 5 jaar gemiddeld €350,- / jaar.

aandachtspunt is alleen wel dat je meer kuubs nodig hebt dan bij een horizontale/verticale menger, omdat het rantsoen luchtiger is; laad je m te vol, mengt de machine van geen kant.
jvt
Maar als je de schuif opengooit, growa, heb je ineens wel de volle mep pk's nodig. Lossen duurt een eeuwigheid, kan wel gelijkmatig zijn, maar 6 minuten op 5 ton voer vindt ik toch wel een eeuwigheid. Mengen vraagt idd weinig diesel, maar een kwartier per dag lossen met een traktor zonder kruipbak kost dan weer het nodige aan koppelingsplaten van de traktor. Als je beetje knijpbak hebt kun je niet eens de bak in een keer lossen in de mengwagen, sta je daar ook weer te wachten.
Daarnaast maar aan een kant lossen, kun je nog een keer de voergang van 80 meter teruguit steken.
Hier stond een keenan van net een jaar oud, type 360 van 20 kuub, maar als ik een keer leuk kan oversteken naar een mooie dubbele verticale van 24-30 kuub is de groene waskuip een keer vertrokken...
+1
gezienus
Daarnaast maar aan een kant lossen..

Vraag het karst die zóu zeggen een kruis erdoor
ricardo
@gezienus
Je moet je wel afvragen heb ik wat te mengen, anders kocht ik een doseer wagen, kan je gras halen inkuilen en voeren.
gezienus
@ricardo
Doen hier veel boeren krone wagens zijn daar het béste geschikt voor
oldhuus
@ricardo
Kan bij inkuilen de afvoerband er zo af, of gooi je het zo op de voergang? Eventueel maïs er bij door?
Growa
Inderdaad, als er nix te mengen is, gewoon doseerwagen. kost weinig geld,tijd en brandstof!

echter, wij zijn met 35000 kg per hectare ietwat intensief, dus willen graag homogeen onze 'dure' producten gemengd hebben. voerefficiëntie was in maand november 1,49. denk dat die 6 minuutjes lossen (met besparing van 5 l. brandstof) dan niet heel slecht betaalde minuutjes zijn. tenzij het uurtarief dat jvt kan doorberekenen op zijn bedrijf ligt op rond €50,- per gewerkt uur.

in dat geval, hoop ik dat je mij nog veel meer tips kunt geven:)!
+3
gezienus
Quote:
@Growa: in dat geval, hoop ik dat je mij nog veel meer tips kunt geven

komt een nieuwe trend aan zorg dat de mengwagen in ieder geval water dicht is
+1
jvt
@Growa
mengwagen mengt ook nog eens matig, komt ook omdat ik ruim 5 ton in een 360 type wil duwen. Dus homogene menging, mijn rug op. Uren reken ik aan 25 euro per uur, dus manoevreren, terugzetten en langzaam lossen kost voor het gemak tussen de 2 en 4 euro per dag. 5 liter diesel per week x 0.78 ct ( belgie) is nog geen 4 euro per week. Tel daarnaast dat keenan gauw een 15.000 euro duurder is dan een vergelijkbare grotere verticale wagen en restwaarde eveneens oud ijzer prijs. Voordeel is dan wel dat de keenan 9 ton weegt, dus brengt altijd bekant 2000 euro op!
Een tweevijzel verticale wagen mengt in elk geval ook veel homogener dan een eenvijzel, dus ook bij een matig gevulde keenan is het mengresultaat nog niet zoveel beter.
Maar... iedereen zijn eigen keuze, hier moest ik wagen met aankoop bedrijf mee overnemen, maar het zal voor mij ook de 1e en laatste keenan zijn..
Wat mijn wel opvalt is dat iedereen die een keenan heeft, altijd meent dat hij deze recht kan rekenen; wellicht doen ze dat liever dan aangeven dat hun dure investering niet tot zijn recht komt..
cs-agrar
Zit er bij jou geen achteruit op die trekker? Dat op de koppeling rijden is niets waard, beter dan keer extra heen en weer
+1
jvt
@cs-agrar

I know, daarom zeg ik t ook dat langzaam lossen niks waard is. Hier hebben we een valtra met kruip, gaat prima, nog een same met kruip, deze gaat volgende week weg voor verkoop, en meestal staat er een steyr 9115 aan de wagen te draaien, en deze heeft dus geen kruip en dit is dus idd zwaar kl#te. Terugzetten e.d. valt niet mee, omdat voergang akelig smal is voor een grote wagen, je moet bij de 2e wagen lossen al over het voer van de andere kant heen rijden. Ga je dan nog een keer of wat vooruit/teruguit gaat wagen gegarandeerd een keer dwars op bult voer en heb je een voerhek krom. Van de zomer komt traktor met voorlader van het jongveebedrijf terug ( tot de volgende winter, jongvee loopt zomers buiten), deze heeft wel kruip en zal derhalve dan voor de mengwagen mogen, maar het is natuurlijk van de zotte dat je omdat je mengwagen een eeuwigheid lost een traktor met kruipversnelling moet gebruiken..
jop456
@jvt
Hier dezelfde ervaring
maisboerke
Bij de aanschaf van een mengwagen is het belangrijkste wat past het beste bij je bedrijf.
Kan je rond rijden, heb je legio mogelijkheden.
Kan je maar van één zijde naar binnen, is een bandje achterop, welke links,rechts draait ideaal.
Dus vul maar in.
gezienus
sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/…

voer met zon wagen mais gras en aardapelvezels mineralen gooi ik er over heen

is een mestrooier model 3 walsen heb door omstandigheden het losbandje stuk gehad en toen gewoon gelost zonder losband het met de dak naar links en rechts geschoven anders kijk je er niet naar om maar was hellemaal niet weg van het mengkwaliteit toch laad ik alles in lagen bin nu toch stiekum aan het kijken naar een voermengwagen

ben ook gebonden aan een achteruit wurf ?? maar de nieuwe generatie voermengwagen kan de klep ook bijna achter zonder losband
oldhuus
Als het bandje weer kapot is mooi ombouwen tot mestverspreider 😄
MTSTAMMINGA
Bij een boel kuil in het rantsoen gaat goedmengen in een mengwagen ook moeilijk!! @gezienus
Wat vinden de koeien van jou mengsel ?
gezienus
@MTSTAMMINGA zíjn áán het zoeken. kuilen graven terwijl er eigenlijk Niks té Zoeken is
maikwolsink
Peecon biga 24 kuub. 4 deuren en niks geen gedonder vooruit er in, 2 kleppen los 1 hoog. Lossen en rijden.
Vlak voor het einde alle 4 los en aftakas op 1000.
Rustig leegdraaien en dan weer de loods in.
SJB533
Quote @maisboerke:
Kan je maar van ��n zijde naar binnen, is een bandje achterop

Niet eens nodig. Links en rechts een klep is genoeg!
OhDeere
@maikwolsink BVL V-mix zonder losband. Deze wagen mengt perfect en kan zonder losband dezelfde exacte dosering halen als de concurenten met een losband. Dit doen ze door het EDS systeem. Tevens is deze wagen volledig opgebouwd uit staal 52.
Herbert
Koop maar een bovenlosser. Kun je ook prima gemengd mee voeren:D
+3
flyingrussian
Herbert dat is niet gemengd maar gehussel voedering. Gemengt is ook alleen maar interessant als er ook wat te mengen is.
trean
Ik zo als ik weer een nieuwe wagen koop er een met afvoerband kopen wat die lost sneller als een met kleppen en je kan dan achteruitrijdend lossen zonder over het voer heen te rijden.
EA_MF
@trean mengwagen zou ik juist nooit een afvoerban op zetten, veels te veel onderhoud, en met loskleppen kun je ook snel lossen, als je ze maar ver genoeg open gooit
JD5620
Beste @ronnie2 wat voeren jullie de koeien, alleeen kuil, mais en hooi/stro of ook allemaal krachtvoervervangers?? Hoeveel koeien hebben jullie ??? Moet er alleen een mengwagen aangeschaft worden of moet er ook nog een trekker/shovel bih gekocht worden ?????

Heb jij genoeg tijd om te voeren of kan jij die tijd ook beter gebruiken.
Je kan er ook over na denken om het voeren uit te besteden door eeb loonbedrijf is vaak goedkoper dan als je zelf een mengwagen hebt.

Als je wel een mengwagen aanschaft zoiezo een Kuhn of Bvl mengwagen hopelijk heb je hier wat aan.
gezienus
Quote:
@: Kuhn of Bvl
zíjn wel meer goede merken
JD5620
@EA_MF iderdaad die losbandjrs zijn altijd stuk kleppen is veel beter 😉
trean
@EA_MF Onze ervaring is dat je met afvoerband 2 x zo snel lost, we hebben een demowagen gehad van 18 kuub en die was met 2 baantjes al bijna leeg en nu met de nieuwe eigen wagen ook 18 kuub moeten we 4 baantjes doen om hem ook bijna leeg te krijgen. En het rantsoen is het zelfde gebleven en de rijsnelheid ook.
EA_MF
@trean met loskleppen moet je m in 1 keer leeg kunnen draaien, en niet al lossende weer achteruit moeten rijden, met afvoerband wil het wel, maar moet je langzamer rijden vanwege t risico op vollopen van de afvoerband
Herbert
@jvt dat denk ik dus over elke mengwagen
trean
@EA_MF trekker kan niet langzamer rijden, dus we moeten er wel meerdere keren aanhalen, van vollopen van de afvoerband hebben wij nog nooit last gehad.
En waarom zou hij dan niet vollopen als je langzamer rijdt?
spotmelker
Het probleem van losbandjes is dat ze meestal te lage meenemers hebben waardoor ze eerst een tijdje onder het uitstromende voer doordraaien totdat de bult zo groot wordt en ineens mee moet. Ik heb bij vernieuwen van het bandje een eindloze (geen las) band genomen met5 cm hoge meenemers. Kan nu zo snel lossen dat het voer het hek zowat omdrukt. Het vergeten aanzetten van de losband is te voorkomen door de neutraalstand uit het keuzeventiel weg te laten, of links of rechtsdraaien, nooit stilstaan.
storm
Problemen met losbandje zijn te voorkomen door een rvs-losbandje te nemen zoals AGM ze maakt en/of haar opvolger.
Voeren we al 15 jaar mee en de wagens worden nog steeds verkocht door VanBerkel uit Noord-Brabant. Dan heb je echt de Mercedes onder de mengwagens!! Niet goedkoop maar erg goed.
+1
IHpower
@storm
RVS-losband is inderdaad ideaal! Wij hebben nu sinds een jaar ook een AGM voermengwagen. Losband verdeeld het voer egaal over de gehele lengte en daarnaast kun je ook tijdens het achteruit rijden het voer leegdraaien.
Nadeel van kunstof losband is dat er voer onder kan komen indien hij niet goed gespannen is. Bij een RVS losband zul je nooit last hebben van verstoppingen en bovendien is de levensduur veel langer.
IHpower
Dat is mijn ervaring. Maar iedereen heeft zijn eigen mening/ervaringen. Daarnaast is het ook weer afhankelijk van de breedte en lengte van je voergang.
EA_MF
Quote @trean:
En waarom zou hij dan niet vollopen als je langzamer rijdt?

dan kun je de klep verder dicht zetten om dezelfde hoeveelheid voer in 1 keer op 1 plek te krijgen, en heb je dus minder voer op je losband liggen, mijn ervaring met losbandjes is niet super, schuitemaker amigotje van 2006 zit nu al de 3e losband in, en de weet ik hoeveelste set morsstrip's, ALS er hier ooit een mengwagen komt, zou er van mij geen losband op hoeven, 2 loskleppen met een glijplaat zodat t een stukje van de wagen valt moet ook prima willen volgensmij
JD5620
Voor degene die een mengwagen hebben laten jullie het gras wel hakselen??? dat scheelt ook al in mengtijd en bij het er voor draaien van het voer. 😉
trean
@JD5620 wij laten niet hakselen maar kuilen zelf in. We hebben dat wel eens gedaan en met zelfladende wagens scheelt dat wel tijd. Ik denk dat het met wagens die je met een shovel of voorlader laait tijdens het mengen minder verschil maakt.
trean
@EA_MF wij hebben 17 jaar met een mengwagen gedaan en die heeft het tweede bandje en de zoveelste sluiting
EA_MF
@trean dat heeft ie dan mooi lang uitgehouden! schijtdingen lopen hier altijd vol met voer, spanners kun je slecht gelijk krijgen waardoor afvoerband snel naar 1 kant kruipt, ondanks een veter in het midden
JD5620
@trean Als je een compleet rantsoen (T.M.R) voor het voerstek hebt liggen is hakselen beter omdat het dan beter is gemengd wil mengen. voer je allen kuil, mais, stro/hooi hoef je niet te hakselen vindt ik.
EA_MF
@JD5620 tegenmessen dr goed in, en ff langer laten snijden wil ook wel helpen denk ik?
JD5620
@EA_MF dat is zo, maar als je bijvoorbeeld 2/3 rantsoenen moet mengen op een dag en elk mengsel schild het 4/5 minuten mengen dat is toch weer een 15 minuten korter voeren. 😄
EA_MF
@JD5620 kwartiertje minder lullen met volk wat langs komt 😄 heb je die tijd ook weer ingehaald 😄
JD5620
@EA_MF 😉 dat is zo
SJB533
Quote @JD5620:
hakselen beter

Koeien hebben ook een gebit hoor 😃

Een fatsoenlijke opraapsnijwagen is al goed. Ook dat gras is heel goed te mengen. Ik neem aan dat jij ook gewoon brood eet ipv tarwebloem?
JD5620
@SJB533 dan gooi je toch wat stro/graszaadhooi in de mengwagen 😉 😃 geef mij maar brood tarwebloem lus ik zo niet 😃
SJB533
@JD5620
Jullie hebben dus slechte ventilatie en een voorraadje Draxxin?
fendtboertjes
Wij hebben twee jaar terug de losbandjes van de mengwagen afgesloopt en er twee houten platen voor in de plek gehangen ,wil net zo mooi,je moet alleen als de wagen leeg is even van de trekker af en de laatste restjes voer ervan af halen.als hier een nieuwe mengwagen komt wordt het gwn één met 2 kleppen zonder losbandjes.
JD5620
@SJB533 :? What do you mean??
SJB533
@JD5620
Zorgen dat dieren longontsteking krijgen, om ze daar voor te behandelen. 😉
JD5620
@SJB533 Sorry, maar ik snap jouw antwoord niet?? wat heeft dit met een mengwagen te maken?? zou je dit kunnen uitleggen 😄
-1
SJB533
@JD5620
Als je kunt voorkomen, dat je hooi cq stro moet bijmengen, mot je dat niet doen 😉 (Longontsteking als gevolg vaan slechte ventilatie, tocht etc. probeer je ook te voorkomen, mag ik hopen? Voorkomen is betr dan genezen....) Hakselen kost veel meer, heeft daarom geen meerwaarde. 😉
Husqvarna
@JD5620
Je moet eens verschillende snijwagen-kuilen gaan bekijken van verschillende loonwerkers, dan zie je dat kort snijden ook wel kan.
SJB533
Gaat om een snijwagen, voor de duidelijkheid. Niet zo'n oldtimer met 6-7 botte mesjes en lamme veren...
JD5620
@SJB533 o zo ik snap het bedankt voor de uitleg 😄 hakselen heeft wel meerwaarde:
1. veel hectare's per uur.
2. meer structuur in de kuil :? zeggen voeradviseurs.\
3. minder kans op broei, omdat kuilgras korter is en er minder lucht in de kuilbult zit.

nadelen:
1. kost ongeveer 400 euro per uur 😞
JD5620
@Husqvarna ik bedoelde meer boeren die met oude ladewagens kuilen, de snijkwaliteit van ladewagen is de laatste jaren goed verbeterd, dat kan je duidelijk zien. Aan de kuilen je ziet precies welk met goede snijwagens is ingekuild en welke met oude wagens is ingekuild. 😄
Husqvarna
@JD5620
Zeker zeker, onze ladewagen uit 1988 heeft 25 messen maar wij kuilen daar niet mee, dat doet de loonwerker met ongeveer 48 scherpe messen en een verdeelwals in de pickup. En voor de loonwerkers die geen tijd hebben om messen te slijpen heeft Krone nu ook zelfslijpende messenbalk dus het word steeds beter.
-3
SJB533
@JD5620
Onze voormalige loonwerker heeft een jaar of ?5? terug het gras hakselen gestaakt. Hoe ze precies redeneerden, weet ik niet meer, maar ik weet wel, dat ze de juiste afweging hebben gemaakt. Als wij destijds nog melkkoeien hadden gehad, hadden we geen gras laten hakselen door een ander. Ik had hooguit een fatsoenlijke wagen gekocht, om het zelf te doen. 1 trekker op de kuil en 1 opraapsnijwagen (huiskavel) is voldoende. Wil een goede kuil. Hakselen geeft mij te veel nadelen.

  • vreselijk fijn voer.
  • veel te duur...
  • een te hoge capaciteit, die de gemiddelde loonwerker te veel benutten wil. Trekkers en hakselaars groeien harder dan de shovel. De verdichting met hakselen is niet veel hoger, als die bij een goede snijwagen.

En bij zelf doen heb je natuurlijk de schik er van...
MBTrac1100
Quote:
@SJB533: vreselijk fijn voer.
veel te duur...

lijkt me overdreven. ik heb jaren laten hakselen, kost wat meer dan snijwagens maar om te roepen dat het te duur is....
Husqvarna
@SJB533
Ja precies, als je bij oprapen de aanvoersnelheid te hoog is huur je gewoon een wagen minder zonder dat er een hakselaar stil staat, een opraapwagen hoeft nooit te wachten hooguit bij de bult, en vergis je niet hoeveel gras er 1 opraapwagen gepropt kan worden, silagewagens rijden met lucht.
SJB533
JD5620
@SJB533 het verschilt per boer he voor de meeste boeren is hakselen niet rendabel, had een keer bij een boer stage gelopen die had 150 bunder land allemaal grasland (alles werd in 1 keer gemaaid) en als je dat met de opraapwagen moet doen ben je wel even bezig 😉 ze voerde 9/10 verschillende producten. dan is hakselen wel makkelijk/nodig vindt ik. 😄
JD5620
De silo waar, werd ingekuild was wel 65m lang, 18m breed en 3 m hoog en er waren 2 schovels op de bult 😉 capaciteit werd wel goed benut van de hakselaar
-2
SJB533
@JD5620
Ja dan kan t nog een keer, maar bij de gemiddelde boer is een of 2 opraapwagens net zo effectief 😉
JD5620
@SJB533 daar heb je helemaal gelijk in 😄
Husqvarna
@JD5620
Je kunt natuurlijk ook meer opraapwagens inzetten. Maar de opraapwagens van vandaag zijn ook veel beter als die van 10 jaar terug, ook de pk-behoefte word steeds minder, proppen en te dikke zwillen is met de nieuwsten geen probleem meer. Bij een hakselaar kun je wel bredere zwillen maken.
ronnie2
Wat zouden jullie voor aan de loader hangen om voer mee te laden
moet alles mee geladen worden gras. mais. bierbostel. pulp. meel .brok .hooi .koolzaad .stro .zat te denken aan een snij bak ?
+1
maisboerke
Beste mensen, een goede of slechte kuil ligt niet alleen aan de hakselaar en/of opraapwagen, gebruik broeiremmer etc.
20 jaar geleden waren er dan ook al gevallen van broei en schimmel in de kuil.
Op dit moment, dat ik dit schrijf zijn er dan ook al weer kuilen Mais en Gras overgekuild en/of in de baal gestopt, in Belgie en Nederland.
Het grootste probleem bij deze kuilen was dan ook, niet goed aangereden en slecht afgedekt. Vaak zijn het dan ook de wat kleinere kuilen.
Met alle respect voor de Loonwerkers, maar moeten wij ons niet afvragen, wordt het materiaal niet te groot, voor het door ons beoogde resultaat.??
Ik snap ook wel, hoe groter hoe mooier, maar kan dit ook altijd ???
spotmelker
@ Adri, ik denk dat er veel meer speelt. Inkuilmiddelen werken prima maar niet oneindig. Als ze uitgewerkt zijn na een maand of 3 kan de broeigevoeligheid sterk toenemen. De Nederlandse landbouwbodems raken vanaf ca 2000 biologisch steeds verder in onbalans door o.a. injecteren van mest met antibioticaresidu, fungiciden en zuurstofgebrek(structuurbederf). Hierdoor zijn de gewassen al veel kwetsbaarder voor schimmelaantasting. Dit vind je verderop in de keten terug. Verder is graszaadhooi wat na maaien nat geregend is een grote maar niet direct zichtbare schimmelbron.
maisboerke
Enkele voorbeelden van broei
+1
Orginele teksten....
als je mijn publicaties leest op mijn site, dan lees je het zelfde, elk vakblad staat er elk jaar vol van en nog steeds is het en probleem...
www.heersinkvoedertechniek.nl
De boeren die er wél de gedachten bij hebben, die kunnen ook met groot materiaal de kuilen koud houden.
maisboerke
Arjan, weet ook wel dat dit ieder jaar voor komt, neemt niet weg dat ik nu al weer kuilen heb overgeperst, dus je kan je wel wat afvragen.
maisboerke
Hierbij enkele voorbeelden
Is en blijft een probleem.
heb daarom ook veel mengkuilen gemaakt, om dezelfde reden maak jij nu die balen.
Schapen boer
Gewoon blokkenwagen
EA_MF
@Schapen boer werkt niet met losse bijproducten, en ongesneden balen willen se vaak ook slecht 'opvreten'
SJB533
Quote @ronnie2:
wat zouden jullie voor aan de loader hangen om voer mee te laden

Persoonlijk zou ik gaan voor een (volwaardige) kuilhapper. Met inlegplaat kun je hier nagenoeg alles mee laden en je houdt toch de strakke kuilwand, die een kulgrijper (dichte bak met klem) niet geeft.
gezienus
Richard1 - 6 dagen geleden

@gezienus
Ik heb een happer met tanden, met een dichte bak kun je geen grote happen nemen of je duwt de kuil omhoog. Mais laad ik met een dichte bak met grijper. Het is even om pikken maar de kwaliteit van de kuil en de tijdwinst van een grote happer maakt dat ruimschoots goed

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mengwagen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
92
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
5
TREFWOORDEN