Praktijkervaringen Prikkebord studieclub #Watervoeren

Het wordt tijd voor de officiële oprichting van Prikkebord studieclub "Watervoeren" 😄. Voor de mensen die het hebben gemist, hieronder in 6 delen de introductie, uitleg en ervaringen van melkveehouders in Denemarken waar het watervoeren/compactvoeren in de nazomer van 2013 is geïntroduceerd:

Watervoeren - deel 1 introductie

Watervoeren - deel 2 Petro Pelgrum

Watervoeren - deel 3 Sjoerd Ydema

Watervoeren - deel 4 Bennie Nijhuis

Watervoeren - deel 5 Wim van Ginkel

Watervoeren - deel 6 Peter Timmerman

In Nederland en Duitsland zijn er naar aanleiding van deze discussie verschillende melkveehouders aan de slag gegaan met het "Watervoeren" in de praktijk. Om het overzichtelijk te houden wil ik vragen om jullie praktijkervaringen bij dit item te plaatsen.


Het Prikkebord is dé plek voor melkveehouders en iedereen met interesse in de melkveehouderij waar nieuws en kennis met elkaar gedeeld wordt.

Deel dit topic

Reacties

+3
DirkdVGP
Quote:
Heb een hoogproductieve veestapel (Bijna 33 kg meetmelk) en zie zelf wat hier eerder gemeld is ook terug in mijn veestapel.
Voer de koeien met voermengwagen, Gras 80% Mais 20% klein beetje soja en 1kg rapsodi (Gemalen koolzaadstro) Verder krachtvoer automaat met 2 soorten en lokbrok in melkstal.

Afgelopen zondag mee begonnen, vandaag de rmo geweest en ca 0.8 kg melk/koe/dag erbij. Nu 30.2 kg melk/koe.
Koeien eten mooi van boven af en weinig tot geen selectie, gaten in het voer.
Het gevoel heb ik dat de middenmoot en ondereind er het meeste baat bij hebben omdat de fanatiekste/hoogproduktieve koeien geen keuze hebben om het lekkerste eruit te halen.
Nu nog ff doorzetten om te zien wat het met de mest doet van voornamelijk de hoogproduktieve koeien.

Wordt vervolgd, 1e helft van januari verwacht ik weer melkcontrole.
-1
de hoef


DirkdVGP -molk bijna 33 nu 0.8 erbij melk nu30.2 hier kun je niks van zeggen natuurlijk gehaltes zullen wel gezakt zijn
DirkdVGP
Meetmelk is een verschil met de melk wat je in de tank hebt!
Meetmelk is gerekend naar 4,3% vet en 3,6% eiwit!
In de tank; 4,56%Vet en 3,65% eiwit dit wordt dus 33 kg meetmelk!
ejb
@DirkdVGP
en hoe zit het met de opname m.a.w. als je basisrantsoen door extra opname met b.v. 1,5kg meetmelk verhoogd word en je krijgt 0,8 extra in de tank schiet het nog niet op
+2
Petro Pelgrum
@DirkdVGP
1 kg meetmelk is melk met 4.00% vet en 3,3 % eiwit (voedernormboekje CVB bladzijde 6)
+2
hookwood
@Petro Pelgrum Precies, de formule voor meetmelk is (0,337 + (0,116 x % vet) + (0,06 x % eiwit)) x kg melk.
+2
flyingrussian
CO zou hier geen overzicht kunnen komen zoals startpunt, resultaat week 1 2 etc, zodat je mooi overzicht hebt. Natuurlijk moeten de veehouders dat ook willen, maar lijkt mij interessant.
+2
Grasbaal
Ik zal je vraag aan de leden voorleggen 😄, hoop in eerste instantie vooral een overzicht te krijgen wie hier mee zijn begonnen zodat stap 1 inzichtelijk is.

Heb jij nog foto's beschikbaar hoe ze bij jullie de voermengwagens snel laden met een flink portie water?
de hoef
Als ik het nu goed begrijp gaat het er eingelijk om dat je de enkelvoudige krachtvoerachtigen nat maakt omdat ze dan beter blijven plakken.aan je rantsoen .zou het met veel mais a32% ook nodig zijn om het nog natter temaken gras is bij ons 45%ds
+1
Farmer_
@de hoef
Denk dat het vooral in de pens zit, wat Roorda al eerder berichte.

@ROORDA J - 2 dagen geleden

Juist. Het gaat om de rode draad van het item. Wat het verschil is van dit laatste bedrijf is het voeren van redelijk lang graskuil ,ongehakseld,ook niet erg kort gesneden en de peddelmengwagen zal het ook niet erg meer verkleinen.Tot zover nog niks mis met langer graskuil al lijkt het wel wat rommelig bij de kuil en zal het voorkomen van broei niet meevallen bij de manier van uit kuilen.Het eerste wat opvalt aan het voerhek is de selectie van het rulle/luchtige rantsoen.Dit zal voorkomen moeten worden door optimaal gebruik te maken van de plakcomponenten van voedermiddelen zoals bierborstel/mais /siroop en TGc.Als dit nog niet tot het gewenste resultaat lijdt,is een mogelijke oplossing , watertoevoeging om ontmenging te voorkomen.

Dat het op dit bedrijf toch goed gaat kan hem zitten in de verzuurrings index van het rantsoen die hier misschien meevalt.Hier zou ik in het algemeen wat meer aandacht voor willen hebben.VERZUURINGS index en ZUURTEGRAAT van het rantsoen zoals het voor het hek ligt.De rantsoenen zijn in het algemeen van een hoog energie nivau.Kort gehakseld, jong gras,hoog aandeel mais welke soms ook behoorlijk zuur kunnen worden met hoge verteerbaarheid, aan gevuld met krachtvoerachtigen.Hier bij is selectie uit den boze en zal water toevoeging zich dubbel en dwars terugverdienen.

Ik ben dan ook geen voorstander van het natter inkuilen van gewassen om meer ,plak"te bewerkstelligen om selectie te voor komen omdat nattere kuilen in het algemeen zuurder zijn.Zo zou water toevoeging ook een verdunnings effect op de zuurtegraad van het rantsoen hebben.Door bv 5 tot 10 ltr water per koe toe te voegen zou dit zomaar 25% kunnen zijn.Na het vreten heeft een koe altijd behoefte aan waterdrinken,maar de pH schommeling heeft dan al plaats gevonden en zo gaat het je zelf ook bij een goede sineese maaltijd is een glaasje water of biertje er bij prettig en wacht je ook niet tot dat je maag begint te branden.

Watertoevoeging geeft dus ook meer balans in wateropname.Dus allemaal voordelen zou je kunnen zeggen.Twee vliegen in een klap.Minder selectie en niet minder belangrijk een lagere pH aan het voerhek.Ik wordt dan ook steeds enthousiaster en volg de discussie met genoegen.
Todi
@Farmer_
Maar waar water zit kan geen voer zitten. En wie veroorzaakt de verzuring? De krachtvoer achtigen of het echte ruwvoer?
flyingrussian
Co ik zal even in mijn foto's kijken maar bang daar net nu geen foto van te hebben. Wij hebben zo dikke buis van de bewatering gepakt die aangesloten op de pomp en dus een op zijn kop staande L gemaakt.
+1
Farmer_
@Todi
Een koe gaat meestal na vreten een flinke zooi water zuipen, roorda zijn verhaal zit wat in, misschien is er wel meer wat we nog niet weten.
Farmer_
@flyingrussian
Uit rusland?
+1
flyingrussian
@Farmer_
Uit NL maar in werken in Rusland.
+1
Petro Pelgrum
@TodiHoe kan het dan als er natter voer in de voerwagen zit veel minder vult als droog voer?
Todi
@Petro Pelgrum
Het s g is veel hoger, misschien heeft de koe wel een weegschaal in de pens zitten. Ik weet wel dat een koe met 40 a 45% ds ook aan het gassen kan komen.ps dat plusje hierboven is een foutje.
Petro Pelgrum
@Todi
Verzuring ontstaat door voerverandering.
Dit is ook allemaal onderzocht hier op het proefbedrijf
+4
Kunnen ze er ook bij zetten wat de verandering is aan de manier van voeren?
ik bedoel;
-Mengden ze vooraf ook al zo lang? Zo nee, zit dan daar ook niet een gedeelte van de winst? Zo ja, dan zal de winst toe te schrijven zijn aan het water toevoegen. (durft iemand dat toe te geven....?)
-Voerde men vooraf ook al zo secuur of is men sinds het begin in 1x zeer exact gaan voeren? Ik heb het vaker met systeemveranderingen gezien, vooraf werd een maar een beetje op het gevoel gevoerd,of erg gemakkelijk met het aantal kilo's omgesprongen, het systeem wordt veranderd, en in 1x een beter resultaat, waar zit dan de winst? (durft iemand dat toe te geven....?)

Hoe gaat het bij bedrijven die het al jaren doen? Vooral gezondheid lijkt me belangrijk, is de koe tot het uiterste gedreven om er zoveel mogelijk voer in te drukken ten koste van zijn gezondheid, of gaat de koe zeer efficient om met het voer, en mét een langdurige goeie gezondheid? Voerfficientie zegt hier niks over. Prik van voer (niet te verwarren met structuur, dat geloof ik wel) is zeer minimaal bij een nat rantsoen, dat geeft op lange termijn meer problemen ben ik bang.

Dat zijn een paar belangrijke punten waar ik erg nieuwsgierig naar ben!
Petro Pelgrum
Voor een groot deel heb je gelijk.
Nu komt er in èèn keer fokus op voeren, nu wordt er gekeken naar mengtijd (zelfde elke dag),preciesheid van voeren.
Wij hebben altijd al op de 5 kilo nauwkeurig geladen, mengtijd is altijd hetzelfde (klokje op de trekker zodat aftakas uitslaat) Homogeen voor het voerhek.
Voerefficientie heeft veel te maken met gezondheid, een niet gezonde koe zal nooit een goede voerefficèntie hebben.
Hier is uit een totale lijst van alle boekhoudingen gebleken, dat de bedrijven met de hoogste produktie per koe (ongeveer 80% van deze bedrijven) de hoogste saldo per koe behaald hebben met daarbij de hoogste voerbenutting.En de minst aantal dode dieren, en ook onder het gem. van de dierenartskosten zitten.
Het aller belangrijkste is dat een koe niet mag selecteren, en het maakt niet uit hoe je het doet, met of zonder Water, als een koe maar niet selecteerd. Bij selectie vliegt de PH op en neer, en dat geldt hetzelfde voor bedrijven die met een brok naast het basisrantsoen werken, waar je nooit een constante PH krijgt.
Wat ik ook bedoel is dat als elke hap hetzelfde is dan heeft structuur, of hoe je het mag noemen veel minder betekenis.
+1
pieter wer
Sinds een week meng ik alleen maar intensiever, en een andere laad volgorde ,zie nu meer voer opname (ongeveer 8%),minder koeien tegelijk naar het voer hek en +0,5 liter melk.let wel met dezelfde voercomponenten en geen water(dat zit wel in mijn eerste snede met 15,1%ds..nu laad ik eerst 250 kg perspulp 100 kg grasbrok 50 kg raap/soja470kg kuil57,5% en 800kg kuil 15,1% dit laat ik dan 7,5 min mengen en probeer het de nachtover telaten staan,dan komt er nog 30 kg gehakseld koolzaadstro en 1150 kg mais34,5%ds. en laat het weer 7,5 min mengen .voorheen begon ik met de mais en lied de wagen maar 6 min. mengen.
puddingbroodje
Mijn voorstel beetje meer van dat natte voer erdoor nog 10 minuten mengen en dan door het drinkwater voeren.... 😉
noordhollander
Boeren in klubverband is niet echt en dr zijn toch geen stallen zonder drinkbakken meer nou ja misschien nog met een watergoot
John k
als ik hier de mengwagen zolang laat draaien dan komt er spinazie voor het voerhek.....

Wel eens met water geprobeerd bij de close-ups, maar geen succes, of je moest twee keer daags voeren, was anders s'avonds al warm

bij de melkkoeien nooit geprobeert, zit hier ook al 5-6 kilo bierbostel in het rantsoen die de boel natter maakt, ik weet niet of dat ook al uitmaakt
+5
de hoef
Ze zullen best iets nutigs gezien hebben .anders hadden er nooit zoveel positieve reacties geweest zijn .en nu is het aan ons om het nutige er tussen uit te pikken
casev
Gisteren is m`n blokkenwagen volgeregend. Was geen succes 😄
+1
ejb
En dat is nog best lastig.

heb nog nergens een berekening gezien.

extra opbrengsten heb ik al iets over gehoord maar verder???.

extra slijtage voermengwagen, extra brandstofverbruik, extra arbeid, en dan de verhouding extra opname in verhouding tot de extra opbrengsten, diergezondheid, voergang zal meer invreten door natter product,

als ik op alle punten een antwoord heb ga ik het overwegen.
tot nu toe heb ik zelf de ervaring dat als het TMR onder de 37%ds komt dat het dan ten kostte gaat van de opname en dus ook de diergezondheid
+4
Petro Pelgrum
@ejbHet gaat er ons ook niet om om jullie te overtuigen.Als jullie tevreden zijn met jullie resultaten dan is het toch perfect, wat wil je nog meer.
Wat wij ervaren dat willen we graag delen. Tuurlijk zijn er wat extra kosten. Dat is verschillend voor iedereen.
Het is ook maar net hoe je de kosten uitrekent per l melk of per koe,en dat geldt hetzelfde voor opbrengsten.
+2
MTSTAMMINGA
@ejb
Een berekening kun je maken hoe je wilt

Een pratijkervaring is tastbaar en overtuigent denk ik

En wij boeren willen het zien voelen en ruiken dat kan ons overtuigen
+2
Farmer_
@ejb
Diergezondheid zal denk ik beter worden als ik zie hoe de nieuwmelkte koeien erop reageren, harde opgevreten buiken met harde volle uiers, beter dan voorheen.
Slijtage aan de voerwagen zal wel mee vallen, ligt eraan hoe je laad, ik laat de voerwagen rustig draaien totdat alles erin zit dan 10 minuten wat harder draaien tot het goed is, de voermengwagen loopt veel rustiger doordat het nat is, het meer werk is het water toevoegen, daar kun je ook wel iets op verzinnen om dat snel te doen.
+1
ejb
@Petro Pelgrum
ik laat me best graag overtuigen maar ben nu nog niet overtuigd.

als iemand iets anders doet is dat niet direct beter en ik doe wel meer dingen wat anderen niet direct zouden doen

feit is dat het me op dit moment zeer goed bevalt en dan moet ik wel zeker weten dat anders voeren beter is.

maar laat jullie je niet weerhouden door te gaan en als de Nederlandse boeren over een aantal maanden nog zo tevreden zijn is dat mooi en dan komt ongetwijfeld de vraag naar voren over hoe droog of nat gewenst is bij de te maken graskuil en als die vraag wel of niet komt weet ik meer
Petro Pelgrum
@ejbIk kan me niet heugen dat ik gezegd heb dat als een ander iets anders doet dat dat slechter is, als ik mischien die indruk gewekt heb dan is dat absoluut niet de bedoeling.
En laat je niet door iemand overtuigen, de enige die dat kan is weer de koe.
+1
ejb
@Petro Pelgrum
nee ik ook niet, dus moet je je daar ook niet over aangesproken voelen was in ieder geval helemaal niet mijn bedoeling .

waar ik op doelde dat ik niet vind dat ik alles goed doe en de ander dus alles minder of slechter

heb voor de zekerheid mijn bericht aangepast
Petro Pelgrum
@ejbNee wij doen ook lang niet alles goed, er zijn ook nog steeds punten van verbetering
Petro Pelgrum
Dat is ook verschillend van mengwagen produkt, enz. enz.En als er spinazie voor het voerhek ligt en de koeien doen er super op so what?
John k
Ja, daar geef ik je gelijk in, we maken hier dagelijks 6-7 vrachten voer en hebben al vanalles geprobeerd om iets sneller en beter te laten werken.

Net wat er al gezegd wordt: bij de een werkt iets wel en bij de ander niet.
Grasbaal
Facebook reactie Arja Nuiver:

Your TMR: Too wet or too dry? | Hoards Dairyman: hoards.com/E_nutrition/nu21/

Zelfde conclusies maar hier gaan ze uit van veel hogere DS gehaltes. Onderzoek loopt al vanaf 2005
Petro Pelgrum
Als je op deze site op video`s klikt dan zie je ook hoe fijn het TMR mengsel is
+1
cs-agrar
Vanavond ook "nat"gevoerd. Het rantsoen was in hoeveelheid aardig verhoogd vergeleken met voorgaande dagen en ook aardig vocht toegevoegd.
nb, in dit vocht was gerst al voorgeweekt.. 😄
jani
Wat ook een voordeel van 'nat voeren' kan zijn is dat het water wat bijgevoegd wordt, op een voor de koe aangenamere temperatuur komt. Watertemperatuur zou altijd 15-20 graden moeten zijn. Als de koeien te koud water drinken, worden de pensbacterien minder actief!
Daarom heeft een voorkoeler met watervoorraad ook dit voordeel.
Todi
Je kan ook zeggen met water spoel je het voer schoon? Zie de onderzoeken van Koch Deventer.
Petro Pelgrum
Voorkoeler met watervoorraad hebben wij ook, maar nu zegt men dat warmer (lauw) veel meer schimmels en bacterien bevatten.
Wij voegen vloeibare mineralen toe aan het Water.
Water is door Schippers bladel onderzocht en was superschoon.
Dus deze theorie gaat ook al niet meer op.
Bij ons gaat 200 liter op 165 geladen koeien, dus dat is niet veel.
de hoef
Waar zijn die grote dompel pompen voor waar ze hier over schtijven .als je maar 200 liter op 165 koeien gebruikt .ik zal het nog wel niet goed begrijpen maar ik lees ook verhalen van 5 a 10 liter per koe
+1
Petro Pelgrum
@de hoef
Ja, wij kuilen ook niet te droog in. Gras 30-33% ds, mais 30%,dus wij hebben niet zo veel Water nodig.
Denk wel deze topic gaat niet over Water maar over niet selecteren in het Tmr rantsoen.
Wij hebben een dompelpomp die geeft 100 l per min.
Tijdens het vullen van Water doe ik even andere dingen
boer pieter
@Petro Pelgrum
in 2 min kun je ook veel doen
+1
de hoef
@Petro Pelgrum
dan word me weer het 1 en ander duidelijk bedankt
Petro Pelgrum
@boer pieter
Ja, met de handen op de rug effe rondje stal, kijken of er nog een tochtige koe is of even tussen de droge koeien of er nog 1 naar het afkalfhok moet, enz. enz.
Richard1
@Petro Pelgrum
Hallo Petro, Zoals ik het begrijp moet je de grondstoffen/krachtvoeders voorweken. Een paar uur met een bepaalde hoeveelheid water, vervolgens de rest van het voer erbij en intensief mengen. Ik snap alleen niet helemaal waarom het zo fijn moet worden. Als het plakt en volledig gemengd is moet het toch goed zijn?
Petro Pelgrum
@Richard1Omdat de koeien toch nog selecteren als het niet fijn genoeg is, en om het voer wat te beschadigen zodat de celwanden meer openstaan zodat een koe hier makkelijker mee overweg kan en daardoor er ook niet veel resten in de mest zitten.
Ik weet uit ervaring dat als je alleen maar Water toevoegt met een grover rantsoen dan selecteren ze nog.Bij ons is slectie nu gewoon verboden, want anders doe je nog half werk.
gezienus
@Petro Pelgrum je had er nog zo'n klein wagentje staan voor Het voeren Zijn die er Nog véél gebruikt Bij juilie
gezienus
@Petro Pelgrum je had er nog zo'n klein wagentje staan voor Het voeren Zijn die er Nog véél gebruikt Bij juilie
Petro Pelgrum
@gezienusJa er staan hier nog wel een paar gebruikte te koop. Ik kan wel even kijken.
ROORDA J
Wie gebruikt nog TGC in het rantsoen.Dit zou een van de weinige voedercomponenten kunnen zijn die echt goed meelcomponenten kunnen hechten.Water zou dan minder nodig zijn.Bierborstel en mais zijn in ieder geval niet voldoende is mijn ervaring.Ik ben met de TGC gestopt omdat het mijns inzien een zuur rantsoen oplevert met alle gevolgen van dien.
De silo kan nu voorlopig dienst doen als watertank en het gaat lekker snel.
ejb
Ik ongeveer 6 kg per koe

overigens heeft protiwanze een PH van 4
ngrootoonk
@petro pelgrum

Wat is zijn de ndf waarden van gras en maiskuil? Water toevoegen in mengwagen heeft ander effect op verteerbaarheid van celwanden dan nat inkuilen!
harke
Niels,misschien moet je even een praktisch voeradvies geven bij de cijfers van petro pelgrum
bauerpower
Laatst studiedag gehad over TMR.
ontmenging is een probleem, vaak te kort mengen of verkeerde laadvolgorde.
voerselectie ook.
dit watervoeren kan werken.
maar ik vraag me af welk ds% rantsoen.
en in de zomer
s avond een mengsel te maken en dan wegzetten.
dan is het voer de volgende dag toch heet?
+4
hookwood
Sinds afgelopen zondag ben ik afgestapt van het voorweken van de kuil en de sojaraap. Ik had een paar koeien die te dun op de mest werden en ook een aantal die stonden te schuimbekken. De droge kuil die ik voer bevat 140 g suiker en ik heb het idee dat door het voorweken de suikers wat te makkelijk beschikbaar komen. Nu maak ik in één keer het mengsel klaar, wel met water erbij. Mest lijkt al weer beter.
+1
Petro Pelgrum
Als koeien hierop verschillend reargeren dan wordt er dus toch nog geselecteerd.
Wij hebben heel veel koeien met schuim op de bek, dit is ook natriumbicarbonaat die de koe zelf produceert. Teken; goede pensfunctionering, en dat zonder extra structuur.
Heb voor de gein 2 dagen wat hooi bijgemengd,toen begon het gelazer weer.
Stukjes stengel van 3 cm spugen ze weer uit en maar roeren in het voer. Koeien houden niet van harde stukjes in de bek.
Ik ga nu voor een rantsoen zonder prik, oftewel lekker slap voer.
+1
Todi
Pedro hoeveel herkauw bewegingen bij 1 maal door slikken.
+1
Petro Pelgrum
@Todi55-60 keer
de hoef
@Todi
hier slikken ze veel eerder
+1
Farmer_
Quote:
@Petro Pelgrum: Ik ga nu voor een rantsoen zonder prik, oftewel lekker slap voer.

Waaghals. 😄
Petro Pelgrum
Todi
@Petro Pelgrum
Hoeveel krachtvoerachtigen per 100 liter melk voer je?
Petro Pelgrum
@Todi7,9 kg ds op 34 kg meetmelk.
Je moet ook de totale voerkosten rekenen, niet alleen de aankoop.
Ruwvoer is niet gratis
Todi
@Petro Pelgrum
Ik praat ook niet over kosten. Wil je het hele rantsoen een keertje vermelden? Meetmelk is hier 4% en 3.30% eiwit.
Petro Pelgrum
@Todi
Staat vermeld bij reaktie onder; koeien kun je ook anders voeren deel 2: melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/61291/…
Farmer_
Hoe zijn de ervaringen met watervoeren, er zijn toch verschillende prikkers ermee begonnen.
duitser
Na 10 dgn al mee gestopt. Was me teveel werk en vond het nogal een dieselverbruik. Nu gewoon de wagen vol, beetje husselen en leegdraaien. Melk is hetzelfde gebleven. Jij?
+1
Farmer_
Eerst werden de nieuwmelkte te snel en te mager, nu wat meer energie erin en wat minder water dat gaat weer beter, merk wel dat als je er wat minder water erin doet de rem erop gaat.
Voorweken doe ik niet, water nu zo gemaakt dat er in 2 minuten zo'n 500Liter inzit, meng misschien 5 min langer maar wel met meer toeren, andere plek ook weer water, ook 2min zo'n 500L, had daar nu eigenwater wat schijnbaar toch niet zo goed was en omgezet op stadwater, nu trekken ze aan.
Dunnere mest hebben we geen last van gehad, komt denk ik door de FIR.

Nog geen melkcontrole gehad, denk dat de winst bij de nieuwmelkte zit.
westenwind
Ik ben er nog steeds mee bezig en bevalt me goed bij mij gingen de koeien ook wat dunner op de mest net als bij hookwood maar ben wat terug gegaan met soya/raap denk dat door het voorweken van het gras en het intensieve mengen/snijden het eiwit wat makkelijker opneembaar wordt voer veel gras 50/50 wat met opraapwagen is gekuild dus meng gras wel 50min tot uur nu en voeg ongveer 10 ltr water toe per koe selecteren nog steeds een beetje maar veeel minder dan voorheen veel optimaler kan ik het nu niet krijgen denk
cs-agrar
Ik doe het (nog) niet, wel anders de mengwagen gaan vullen, perspulp+meel/mineralen/FIR+bostel, dat gaat dan gemengd (op 540E-stand dus snel gemengd/weinig toeren) een nachtje de schuur in en de dag erop mais en gras erbij. Mais is redelijk droog dus om deze er direct bij in te doen heeft weinig nut denk ik. Kan wel zien dan de "voorgeweekte" voedermiddelen beter uitsmeren op gras en mais en daar ook beter aan plakken. Zit nog te dubben over evt wat water bij het voor te weken mengsel in, maar wacht er nog even mee, eerst kijken wat dit doet. Zoals het nu ziet, met zelfde hoeveelheid werk en dieselverbruik, lijken de dieren meer te gaan vreten, maar is nog voorzichtige uitspraak.
flyingrussian
Een uur mengen.... dus keuze straks voor hakselen ipv opraapwagen?
westenwind
Meng zonder gas omdat het en padelmixer is zelfde als de nolan gras moet dus kunnen 'vallen'om gesneden te worden diesel verbruik valt dan reuze mee weet nog niet of ik ga hakselen ga is wat prijzen inwinnen nu maar denk niet dat het uitkan voor mij spaar pr snede al gauw paar duizen euro kan je een hoop diesel van kopen
Farmer_
Met een van die nieuwere type snijwagens zit er toch niet zoveel verschil meer tussen opraapwagen en hakselaar, sommige loonwerkers hebben ook niet alle messen erin al beweren ze van wel.
+1
westenwind
@Farmer_
mijn loonwerker rijdt met redelijk nieuwe schuitemaker maar die heeft afgelopen jaar problemen gehad met de midden gedeelte van de messen die niet goed ingeklapt zat daardoor ook een deel messen verloren in de kuil al met al niet zo handig maar die problemen zijn nu allemaal verholpen dus nieuw seizoen nieuwe kansen
ejb
@westenwind
ik heb het bij ons wel eens uitgerekend en kwam op een verschil van minder dan €10 per ha dat hakselen goedkoper was bij een goede snede.
inkuilen dan wel met 2 wagens en een aanrijdtrekker bij mindere sneden is inkuilen goedkoper
Petro Pelgrum
@Farmer_
Hier hakselen we met alle messen in de hakselaar, en het lijkt me wel stug dat een opraapwagen hetzelfde kan doen.
oldhuus
Hier komt de nieuwste Strautmann met CFS en altijd scherpe messen, de man op de bult rijd ook hakselkuilen aan maar kon weinig verschil zien in lengte van het product. Heb ook geen grasgooiers meer.
Of een hakselaar of opraapwagen goedkoper is hangt ook van je verkaveling af, maar de nieuwste opraapwagens hebben ook minder moeite met dikke zwillen en proppen.
Petro Pelgrum
@oldhuus
Hakselaar en hakselaar zit ook een groot verschil.
Hoe snel loopt de invoer trommel?
Alle messen in de kooi?
Merk hakselaar?
Scherpe messen?
Scherp tegenmes?
oldhuus
@petro pelgrum
Voordat je met meer vragen komt het is niet mijn hakselaar, ik laat alleen mijn maïs hakselen. Hoe lang moet volgens jouw het gras zijn om goed te kunnen mengen?
Petro Pelgrum
@oldhuusMijn vragen waren ook niet direct aan jouw gesteld, maar in het algemeen.
Ik denk op 4-5 cm kun je gerust gras hakselen.
oldhuus
@Petro Pelgrum
Ik denk dat de meeste hakselklanten daar geen idee van hebben. Vaak laten ze al hakselen omdat het oprapen tegenviel. Maar heb bekeken een dikke 2e snede opraapgras, over het algemeen tussen de 4 en 7cm maar enkele losse stengels drukt ie er in het geheel door.
spotmelker
@oldhuusMet grashakselen zitten er meestal maar de helft van de messen in anders wordt het veel te fijn en plakt de pijp sneller dicht. Uit ervaring weet ik dat hakselaars ombouwen van gras naar mais meer werk is dan andersom omdat er meer messen ingezet en afgesteld moeten worden. En als je het gras uit de modernste snijwagen direct naast gehakseld gras legt zie toch een behoorlijk (lengte) verschil. De snelheid van de invoerrollen kunnen het resultaat behoorlijk beïnvloeden omdat het gras meer in de lengterichting voor de messenkooi gebracht kan worden.
oldhuus
@spotmelker
Hier bouwt de loonwerker de hakselaar meestal na de 3e snede al om naar maïs, hakselklanten laten de 4e/5e snee wel oprapen dan is het al fijn genoeg bovendien heb je minder machines op het land. Loonwerker zit overigens helemaal niet op grashakselen te wachten, het kost gewoon veel meer onderhoud en personeel als oprapen, die hakselmessen zijn razendduur en met een opraapwagen kun je nog een keer een tand ofzo er in hebben, voordeel is dat hakselaar wel een metaaldetector heeft. Maar laat gewoon 1 en soms 2 opraapwagens komen, bij de eerste weet je zeker dat de bult goed aangereden word. Heb ook land op 5km afstand, en een snijwagen kan gewoon veel meer gras in als een even grote silagewagen.
Petro Pelgrum
@spotmelkerHier zitten alle messen in de hakselaar, want wij willen het goed fijn hebben om sneller te mengen.
Hier gebruiken ze mais messen en gras messen, ze zijn niet hetzelfde.
Voor een 3-4 jaar terug was hier de opraapwagen in opmars, maar is al weer op zijn retour.
Als alle messen in de kooi zitten dan is het fijner dan een opraapwagen, ook omdat wij bij 31% ds het gras inkuilen is het ook makkelijker te snijden en aan te rijden.
Opraapwagen gaat meer in, maar nadeel is dat deze ook meer insporen in het land, en je krijgt een wel hele grote partij in 1 keer bij de kuil en dit duurt wel effe langer voordat wij die verspreid hebben op 500 m2
+3
Farmer_
Afgelopen week melkcontrole gehad, koeien
Grasbaal
Vanavond heeft de studieclub "Watervoeren" een bijeenkomst in (West)Friesland. Ben benieuwd naar de praktijkervaringen van de leden die hier mee aan de slag zijn gegaan.
de hoef
Op zaterdag ?,lijkt me eerder een feesje
+3
Grasbaal
@de hoef studieclub "Watervoeren" probeert altijd het nuttige met het aangename te combineren 😄
Petro Pelgrum
@GrasbaalDeze avond zal dan wel niet bij watervoeren blijven.
Ik ben ook benieuwd, na een paar biertjes komen toch vaak meerdere dingen op tafel waar normaal niet zo gauw over gepraat wordt.
Grasbaal
Het was weer een leerzame avond. Hier het watervulstation van de MTS Ros om snel en eenvoudig maximaal een kuub water in de voermengwagen te lossen.
cs-agrar
Quote:
@Petro Pelgrum: Deze avond zal dan wel niet bij watervoeren blijven.
Ik ben ook benieuwd, na een paar biertjes komen toch vaak meerdere dingen op tafel waar normaal niet zo gauw over gepraat wordt.

Kaas en worst?
Petro Pelgrum
@cs-agrarTuurlijk hoord er ook bij.
En hoe was het trouwens?
+3
cs-agrar
@Petro Pelgrum
Mooi man, koffie-gebak, bier-kaas-worst, o ja, en nog het bedrijf van Fa Ros verkend. Fa Ros is ook voorzichtig begonnen met het "watervoeren", vooral omdat meel eigenlijk zo uit het originele mengsel vandaan viel. Er ging niet zo heel veel water in, op het moment 5ltr/koe, wat betekende dat er een 600ltr water toegevoegd werd.
Meel viel ook niet meer uit het rantsoen vandaan en voelde een iets vochtig.
Het rantsoen was niet zo fijn gesneden/gemengd zoals bij de Deense watervoerders, Fa Ros kuilt met de opraapwagen in, ook vanwege de ligging van de (huur)percelen.
Op de vraag hoe lang word er eigenlijk gemengd,werd als antwoord gegeven, tijdens het laden, en daarna net hoe lang pa nodig heeft voor zijn sjaggie, zo'n 5minuten
Men probeerde zo een eigen draai te geven aan het gebeuren.
Voorweken werd nog niet gedaan, aangegeven werd dat als de persvezel op was, ze dat wel gingen proberen.
Enkele aanwezigen, waaronder ik zelf, hadden een emmer gemengd voer van thuis mee genomen, wat we dus een beetje konden vergelijken met elkaar.
Verwacht dat Co wel wat meer beeldmateriaal zal plaatsen, kunnen we het wat beter met elkaar beoordelen.
Farmer_
@cs-agrar
Hoe reageerden de koeien erop?
Grasbaal
Het topic wordt te lang, we gaan verder op deel 2: melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/62977/

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zomer , melkveehouderij , duitsland , voermengwagen , denemarken , melkveehouders , tmr , prikkebord , watervoeren , compactvoeren en gemengdvoeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
98
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
94