Koeien kun je ook anders voeren - deel 4

Ook op het melkveebedrijf van de Fam. Bennie Nijhuis te Vibor - Denemarken wordt een compactmengsel met water toegevoegd gevoerd. Hier het voerverhaal van Bennie:

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Sodagraan, raapkoek en palmvet, het hoogwaardige ingrediënten aandeel voor een voedzaam compactvoer op dit bedrijf:

+1
Grasbaal
Quote:
Je Ro - Facebook: Die pulpbrok deed ik altijd met onze natte bierborstel 12% ds de avond ervoor, dat is het volgende dag goed in elkaar opgelost.

Palmfat erg goed voor verse koeien om energie te leveren. Beter dat het vet uit raap.
MTSTAMMINGA
Wordt sodagraan ook nog gevoerd in nerderlandt ?
En wat kost het dan ? Kost daar omgerekent ongeveer 22 eurocent
+1
huub
Ter Horst in Netterden heeft het al eens verkocht, of ze dat nog doen? In kalvermuesli zit meestal ook ontsloten graan.
Grasbaal
Ook op dit bedrijf wordt momenteel volop gekruist met Fleckvieh
Grasbaal
Een rondje door de verschillende stallen en over het erf van de Fam. Bennie Nijhuis Viborg - DK
+1
Is Bennie een TUKKER.??? Karst kon je hem een beetje verstaan ???
+3
huub
Bennie kan mooi proat'n 😄
+2
MTSTAMMINGA
Boeren ondernemers verstaan elkaar altijd 😄

We hebben ook nog instersante gesprekken gehad over de ciris
daar in de veehouderij @de tukker oet twente
+2
Komt daar ook nog een verslag(je) van opt prikkebord karst ??? Kunnen we daar nog wat van leren ? Wel dekselse mooie fimpjes Co !!!
Jij bent een rasechtte SALDO boer karst, je zit daar ook nog te rekenen, dat is jou kracht, niet de 11000 kg/koe.
+2
Petro Pelgrum
Een boer met een gem. produktie van 11000 kg kan ook een saldoboer wezen.
ROORDA J
Toch rijst bij mij de vraag op: blijft bij een stro-rijk rantsoen (droge koeien)het stro wel smakelijk? door het nat=watertoevoeging, te maken?
Mijn ervaring is dat door vochtaantrekking, door bv een natte kuil, het stro slechter wordt opgenomen. Worden de droge koeien hier 1xper dag of 1x per 2 dgn gevoerd ivm de smakelijkheid.
Farmer_
Het is gehakseld stro, zeggen hun, dan valt het misschien wel mee.
+1
jan w
Wij doen het hier ook , alleen ik kan het niet mengen. Het nadeel hier is dat er over het algemeen te weinig droge koeien zijn om een goed rantsoen in een mengwagen te kunnen mengen.
Ik maak een rantsoen van 3 kg. d.s. kuil, 3 kg d.s. mais, 4.5 kg stro en ongeveer 2 kg soya/raap. De hoeveelheid is wat afhankelijk van de biestgift. biestgift over het algemeen te laag, meer eiwit, of anders om. Over het stro doe ik verdunde smulsiroop. Zo krijgen de koeien ook wat suiker om de pens lekker op gang te houden.
Het gras kalft binnen een paar uur af, staat een koe wat langer. dan geef haar bij het kalven ook maar calcium bij in de vorm van een bolus of vloeibaar.
Todi
Jan meet je de melk [biest] nog steeds op afweerstoffen in de melk en hoe lijkt het nu?
+1
jan w
@Todi
We meten het nog steeds, het werd met het stro rantsoen al stukken beter, maar vorig jaar kwam er uit dat we wat rota bij de kalveren hadden en zijn toen gaan enten en dat heeft het laatste stuk verbeterd. Over het algemeen wordt er ook wel gezegd dat je na het enten voor rota super biest krijgt.
MTSTAMMINGA
Bij goed mengen hebben ze de keuze vreten wat gemengd is of niets vreten Het selecteren wat bij jou gebreurd @ROORDA Jgebreurd dan niet Bij Sjoerd ging het stro eerst ook nog door een stromolen van de loonwerker
ROORDA J
Het selecteren valt mee.Het stro gaat eerst door de frees van de zelfrijder en tijdens het mengen wordt het ook ng eens goed gesneden en gemengd.Het gaat om de smakelijkheid dus opname.Maar goed dit is te meten.
cs-agrar
Kan jij het ook zo mengen zoals ze doen, het stro is in beginsel al niet grof.
Natte kuil is iets anders dan schoon water toevoegen. Natte kuil bevat zuur water, dat water is er de gehele omzetting van de kuil al bij, daar wordt de smaak niet beter van.
ROORDA J
Is dit niet de sleutel van het succes van het water voeren. behalve dat er minder of niet meer geselecteerd wordt(voorkomen PH pieken) krijg je door water toevoeging ook nog eens een verdunningseffect van de zuurte graad van het totale rantsoen en hoeft de koe ook minder ;water"' te selecteren omdat water drinken bij de waterbak ook een vorm van selectie is als je het zo bekijkt.Mais kuilen kunnen ook behoorlijk zuur worden naar mate ze langer zitten.Ik zou dan ook geen voorstander van het natter inkuilen zijn om selectie in het rantsoen te voorkomen omdat de Ph van geconserver vocht enorm kan verschillen tov Ph water 6.Ook loog dat men gebruikt om het graan te ontsluiten zal bij dragen aan het neutraliseren van het rantsoen.Vers gras bezit ook veel water maar ondanks geen prik,wel vezels kan de koe bergen gras verstouwen en verzuurd zelden, uitzonderingen daar gelaten.Het compactvoeren begind daar ook veel op te lijken,Veel energie opname zonder te verzuren.
jan w
Denk dat het belangrijkste van het voeren is, dat je de koeien iedere dag de zelfde hoeveelheden van de verschillende soorten verstrekt. Hier zit ook een kilo stro bij de koeien in het rantsoen, maar het gaat schoon op. Of beter gezegd ze sorteren niet zo dat het stro blijft liggen.
Voer met een strautman 2200 KD krabbak. Het nadeel is dat ik per dag 4 bakjes moet halen voor de koeien. Bak kost rond de 7000 euro. en de weeginrichting op de trekker 2500 a 3000
Petro Pelgrum
Goed als je maar zeker weet dat wat je verstrekt ook opgenomen wordt door de individuele koe dan is dit perfekt.
+1
Petro Pelgrum
Roorda J Geen probleem als je het maar mengt zodat ze niet uit kunnen zoeken.
+1
Farmer_
Het is erg intressant met die manier van voeren, maar het vreet ook een hoop tijd op, of valt dat mee.
Petro Pelgrum
Tuurlijk kost dat meer tijd, maar je krijgt er ook veel voor terug.
+1
MTSTAMMINGA
Zodoende ook de opmerking van Sjoerd
37 UUR IS ZO OM VAN HET PERSONEEL
De problemen vragen tijd ,dat [iets]langer werk te mengen is te ......
casev
Prachtige filmpjes Co!

Ps, ik hoor nu in diverse videos tussen neus en lippen door, dat er daar ook een bak "welzijns" regeltjes op kantoor worden verzonnen.

1vreetplek per koe, elke koe een eigen afkalfhok? En wat nog niet meer?
Grasbaal
Waren EU regels zoals ik het begrepen heb, elke lidstaat kan daar dus dingen uit plukken. Wat ik onthouden heb is dat er in Denemarken voor elke 50 koeien minimaal een afkalfhok beschikbaar moet zijn en als het zo ver is maar een koe tegelijk in het afkalfhok, maar dat werkt in de praktijk niet. Ook moet er voor elke koe een vreetplek beschikbaar zijn. Dus stallen met Weelink voerhek hebben daar een probleem.
gezienus
Heb ook geen geboorte krik gezien 😃
westenwind
Geboorte krik mag hier dus wel één vreetplek per koe weet ik niks van mischien een keer in 2025 ,m
aar vanaf nieuw jaar wel één ligbox per koe
boer pieter
Voor weelink hek en automatisch voeren hoeft dat niet

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , koeien , denemarken , melkveebedrijf , compactvoer en watervoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
475