Eerste Kamer steunt mestverwerkingsplicht

Ook hier is de kogel door de kerk:



De mestwet, met daarin verplichte mestverwerking voor boeren met een fosfaatoverschot, kan per 1 januari 2014 beginnen.

De Eerste Kamer stemde vanmiddag in met de mestwet. Dat was de laatste horde die moest worden genomen door staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) om de wet definitief in te voeren.

Een ruime meerderheid stemde voor de mestwet: VVD, PvdA, PVV, CDA, CU, SGP en 50plus. De Eerste Kamer kreeg nog wel de toezegging van de regering dat de einddatum van de dierrechten met de Kamer werd besproken.

Invoering
De invoering van een mestverwerkingsplicht houdt in dat veebedrijven, die hun mest niet binnen de normen die hiervoor gelden volledig op hun eigen grond kwijt kunnen, een deel van die mest moeten laten verwerken.

Het te verwerken deel van het mestoverschot varieert per regio en stijgt jaarlijks. Doel van de verwerkingsplicht is dat de mest buiten de Nederlandse landbouw wordt afgezet, zodat er geen sprake meer is van een mestoverschot.

Deel dit topic

Reacties

Oepke
Op 17-12-2013 de ondernemingskaders helder stellen voor agrarische ondernemers vanaf 01-01-2014? Dat is een hele mijlpaal!
+1
matt
Met de hakken over de sloot,noem je dat geloof ik of eigenlijk
er uitgeklauterd.
want het zou vorig jaar al ingevoerd zijn.
WRV70
Dacht dat er vandaag ook gestemd werd in Brussel voor het wel of niet doorgaan derogatie 2014 en verder.
Zou mooi zijn als ze de uitvoeringsregels zsm kenbaar maken door bijvoorbeeld op de site van DR te zetten. Nu kan je wel iets, maar het kan nog alle kanten op als er vrijstellingen in staan.
Grasbaal
Volgens infobrief van Bureau Heffingen mag je de overtollige mest ook laten verwerken bij een vergister:

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , landbouw , cda , mestoverschot , fosfaatoverschot , vvd , pvda , grond , mestverwerking , dierrechten , mestwet , mestverwerkingsplicht en dijksma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
1