
De komende dagen zal ik regelmatig relevante videofragmenten van deze reis publiceren. Ook mijn reisgenoten zullen waar mogelijk deze foto's en video's van commentaar voorzien.
Als eerste foto hier een deel van het geheim van de smid, een simpele watertank:

Meer foto's van deze reis
Laatste
Reacties
leerzaam.
TMR, Totaal Meng Rantsoen hier zijn wij in Nederland natuurlijk ook al langer mee bezig,experimenten en proeven worden dan ook met regelmaat gedaan. Misschien een idee, laat ons eens met elkaar eens een leuke Workshop maken over TMR.
Lijkt mij dat we even wachten op het filmpje van Co, om Petro zelf zijn verhaal te laten vertellen, dit zal snel veel duidelijk maken
En omdaar het leukste en leerzaamst uit te zoeken
Iedere zijn vak
Compacte voerballen
Hoe is de mest??
[url]mijnrantsoenwijzer.nl/[/url/]
Maar interessante filosofie heb je achter compact voeren Petro! Welk DS% streef je in je rantsoen na? En hoe is de pensvulling van de koeien op dit rantsoen? en het restant na zeven?
Ik zou verwachten dat het restant in ieder geval boven die 1/3e is en pensvulling. Gezien ik aardig wat Fleckvieh in het filmpje zag lopen ben ik vooral benieuwd hoe deze het doen tov. van zuiver HF als je die nog hebt. In de praktijk valt het me op dat FLV op een zelfde rantsoen de pens wel altijd vol weten te houden.
Als dat zo is, dat is dat toch helemaal geen nieuws? Dat deed ik 10 jaar geledan al bij enkele klanten, en anderhalve week geleden had ik het er nog over op dit forum (over gemengd rantsoen, dat het verschilt wat er gevoerd wordt en wat er gevreten wordt) met Gezienus, hij heeft het ook al eens geprobeerd.
In Nederland wordt het niet veel gedaan, 1 van de redenen is dat men nog steeds meent dat gras droog in de kuil moet en daardoor wordt het mengsel ook droger, dat zou goed zijn. (beetje ouderwets, maar dat is nog vaak de gedachte)
Andere reden is dat men in Nederland erg weinig krachtvoer door het mengsel voert. TMR wordt erg weinig gevoerd, diegenen die het doen, zorgen ook wel voor een iets natter mengsel door bijproducten of natter kuilgras.
In Duitsland komt het heel vaak voor dat er water bij gemengd wordt, het totaal mengsel mag daar nooit bovern de 35% komen lijkt het soms wel, daar voeren ze ook veel meel en brok, dat MOET mengen en plakken, anders krijg je selectie. Exact over dit onderwerp heb ik het gehad met Gezienus op dit forum, anderhalve week geleden.
Als het water toeveogen het geheim is, dan is dat niks nieuws, en de laatste jaren wordt er in Nederland ook veel natter ingekuilt dan 'vroeger'. Toen had je nog geregeld kuilen van 60% of droger, dat willen jonge boeren echt niet meer, iets natter heeft zoveel voordelen dat het veel meer wordt gedaan.
Denk aan beter vastrijden, dus minder vervolg problemen, smakelijker, minder schudden enz enz.
Of heb ik iets over het hoofd gezien en was er nog iets anders opmerkelijks aan het voeren te zien?
ik probeer het al jaren te verkondigen dat het wel wat natter mag, ik heb dat ook in meerdere vakbladen al genoemd, maar dan om praktisch redenen, een droge kuil mag op papier geweldig zijn, maar die kuilen veroorzaken altijd de problemen met broei en schimmel.
En begin nu niet over TE natte kuilen, dat weet ik ook wel dat dat niet ideaal is.
Jij zit door jouw werk al wat dieper in de hele mengvoer materie. Wat ik en mijn reisgenoten in Denemarken gezien hebben was voor ons echt nieuws en wordt hier in de regio bij mijn weten niet toegepast. Al met al dus heel leerzaam. Wat ik me dus afvraag is wat gebeurt er als je bij de hier gangbare mengsels (kuilgras, snijmais en 1 of 2 vochtige bijproducten) ook water toevoeg tot 35% DS en wat intensiever meng?. Dat moet dan toch ook net als met een TMR ratsoen zoals hier beschreven ook een positief effect hebben??.
Morgen komt deel 3 online, dit is een verslag op een ander bedrijf waar weer andere voerzaken meer prioriteit kregen. Het is mij in ieder geval duidelijk dat met een goed doordacht voerratsoen op veel bedrijven nog heel veel winst valt te halen. En dit soort ontwikkelingen bieden natuurlijk ook weer kansen voor Loonvoerders om zich te onderscheiden en daardoor een meerwaarde te bieden.
wij laden meerdere mengsels per dag en kunnen dit dus niet
Ik voer nu sinds dinsdag ook extra water in het rantsoen. Rantsoen aan het voerhek zat op 38% ds en nu op 35%.
Ze vreten nu duidelijk meer. Koeien liggen meer in de boxen en komen meer gespreid naar het voerhek. Ben benieuwd wat het op de productie gaat doen.
Op de video heb ik net gevoerd en de koeien kómen niet meer allemaal tegelijk aan het voerhek zoals voorheen.
Bijkomend voordeel lijkt me dat er voor meer koeien voer in de mengwagen kan en dat het er niet meer overheen gaat tijdens het mengen. Ik doe het trouwens net als Pedro, 's avonds de graskuil, de mineralen en de sojaraap erin en dan 's ochtends de mais en lekker laten mengen. Ook een voordeel is dat de mengwagen sneller lost.
inclusief ds percentage.
raap 9% vet 2,2
soja 2,3
melasse 0,3
gerst erwten gps 2,6
maiskuil 9,4
graskuil 2,8
palmevet 0,1
Water 2,0 l
vloeibare mineralen in watersysteem
Droge koeien; raap 9% vet 0,9
soja 0,9
tarwestro 2,6
graskuil 1,5
maiskuil 5,0
Water 2,0
Droogstandsmineralen
De melkgevende koeien gaan in 1 groep
In theorie is voermengen het meest ideaal om de pens te voeren. In de praktijk lukt dat blijkbaar bijna nooit.
Maak ik als krap gemechaniseerd boer nu een erg grote denkfout of zie ik nu echt iets over het hoofd?
(eigenlijk vind ik het zonde dat jullie in koudste maand van het jaar op studiereis waren. Broei aan het voerhek treedt eerder op gedurende de hondsdagen in juli/ aug)
Voer was mooi homogeen, geen kluiten gras.
Als je aan het einde van de dag kijkt was er in de lengte voor het voerhek geen verschil met de hoeveelheid voer wat er voorlag.
De koeien zochten in het voer, en aan het einde van de dag als er nog 5% restvoer lag,dan was er verschil tussen nieuw gemengd voer en restvoer.
Als je een greep onder het voer steekte en optilde dan lag hier maar een Klein beetje soja en andere grondstoffen op de bodem.
De enigste manier om dit te voorkomen is om het voer natter te maken en fijner te mengen.
Hier zijn we mee begonnen, toen zagen we aan het eind van het mengproces dat er wat voer niet de hele tijd mee wordt gemengd.
Voorheen was dit niet het geval.
De wagen is van 2006, en als je iets intensief gebruikt dan slijt dat.
Aan uiteinde van de vijzel zat 3 cm ruimte tussen de wand,dus als het voer fijner en natter is (plakt meer)dan wordt dit niet weggehaald van de bodem.Nu hebben we hier wat aan gedaan en nu meng deze weer als nieuw.
Al het voer plakt nu en als je nu een greep onder het voer steekt dan til je alles op en liggen er geen fijne delen meer op de bodem
Dus nu heb je antwoord op de stelling die je noemde dat in de praktijk dat bijna nooit lukt.
Voor alle duidelijkheid, niet wij zijn hier mee op de proppen gekomen maar een proefboerderij in Denemarken.
Kom in de zomer maar even aan dan zullen we zien of het voer warm is of niet.Welkom!