Biobedding niet nadelig voor celgetal

Het gebruik van de vaste fractie van gescheiden mest als biobedding in ligboxen is niet nadelig voor het celgetal. Dat stelt adviesbureau Valacon-Dairy op basis van eigen onderzoek op drie melkveebedrijven.

Deel dit topic

Reacties

George
Biobedding? Is dus gewoon een modern woord voor droge koeienstront in de boxen.
huub
'T beestje moet een naam hebben.
gezienus
George was er ook eerst scepties over maar heb het bij een paar bedrijven nu gezien ..vind het geweldig als je niet beter wist zou je er zelf wel een nacht in kunnen verbrengen droog. zacht en reukloos
ricardo
Gezienus ik ga er niet een nacht in doorbrengen maar voor de koe is het super ! zand mischien nog beter maar daar hangen gewoon met de verwerking te veel nadelen aan.
Huppel
Het is nog niet zonder risico... .Bij broei kunnen er iets van thermofiele bacterien ontstaan. Zeker wanneer het bultje dikke fractie al een halve week buiten onder de scheider ligt bestaat er veel risico.

Compoststallen hebben het probleem ook. Voor de fabriek in Leeuwarden wordt deze melk al apart opgehaald omdat het problemen geeft bij de verwerking. Toch zijn er nog problemen en wordt er gekeken wat andere oorzaken kunnen zijn (onder andere dikke fractie).

Maar qua koecomfort wel prachtig
Veenprut
Als je er naar gaat zoeken, vind je overal uiteindelijk wel nadelen.
Ik gebruik nu ruim een jaar droge fractie in de boxen en ben zeer tevreden.
Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik van het najaar wat boterzuur problemen heb gehad maar dat is toe te schrijven aan een te nat ingekuilde 1e snede (eerste deel).
Heb nu een kiemgetal van 3 en een celgetal van 128 en melk met een robot.
Ik heb een gedeelte diepstrooisel gemaakt om te kijken hoe het gaat en de koeien staan gewoon op hun beurt te wachten om er te mogen liggen.
jan w
Ben in Tsjechie geweest bij een bedrijf, die gebruikten het daar ook. Maar daar lieten ze de mest eerst uitbroeien, dan werd er een monster van genomen en al naar gelang kalk toegevoegd, dit om de gewenste Ph waarde te krijgen voordat ze het in de boxen strooiden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , ligboxen , celgetal , dairy en valacon-dairy geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
6