Gelukkig zit die man aan de andere kant van de wereld

AUCKLAND - Terwijl in Nederland mengvoederbedrijf ForFarmers beursplannen heeft en Rabobank ledencertificaten naar de beurs wil brengen, heeft Nieuw-Zeeland sinds twee jaar, als eerste land ter wereld, een coöperatie op de beurs staan: Fonterra, de grootste zuivelexporteur ter wereld, geleid door de Nederlander Theo Spierings, die enkele jaren geleden de fusie tussen Friesland Foods en Campina Melkunie begeleidde.

Meer: telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/… - helaas alleen voor abonnees

Deel dit topic

Reacties

+1
MTSTAMMINGA
Precies laten we ons zelf maar wat redden ,rijk worden doen we tocht niet En een andere hoeft ons niet arm te houden Dat kunnen we zelf wel 😄
+1
Gait oet klooster
Klopt het geld binnen DE COOP houden.
hookwood
Hier de originele tekst in het engels: [url]https://mobile.twitter.com/hookwood/status/409921784499027968[/url]
+1
George
De meesten zijn al blij dat ze goed Nederlands kunnen lezen , dus laat dat Engels maar achterwege. 😄
+5
jan is hobbyboer
Meeste jonge boeren hebben toch MAS/HAS gehad, daar mag je toch wel van verwachten dat ze ook redelijk engels spreken/lezen? Is wel zo makkelijk in deze Google wereld van tegenwoordig. Je kunt beter zelf beetje op zoek gaan naar info dan je alles voor laten lullen door vertegenwoordigers.
Farmer_
Er zit toch verschil in Amerikaans/Canadees of NZ engels.
hookwood
@Farmer_in principe niet.
Farmer_
@hookwood
Woorden zijn natuurlijk hetzelfde, meer de zins opbouw en bepaalde uitdrukkingen.
Cornelis
Maar even terug naar de discussie. Spierings stelt dat als je naar de beurs gaat dan gaat er een wereld voor je open. Door de fonterra beursgang gaat het de NZ boeren voor de wind en zijn zij zeer snel gegroeid. Hij adviseert FC ook naar de beurs te gaan.
producent
FrieslandCampina
Spierings ziet een beursgang van FrieslandCampina helemaal zitten. ,,Ik denk dat het voor mijn oude club fantastisch zou zijn als er ook een transparante structuur komt op den duur. Maar Europa is nu vooral bezig met het laten vervallen van de quota die in de jaren tachtig zijn ingesteld toen er teveel werd geproduceerd en er boterbergen en melkplassen kwamen. Nieuw-Zeeland heeft de quota in 1988 laten vallen. Dat was eigenlijk geforceerd. Het land kwam in diepe recessie en er was gewoon geen geld meer om de zuivelindustrie te ondersteunen. Toen is Nieuw-Zeeland door diep dal gegaan omdat ze moesten vechten tegen de gesubsidieerde prijzen uit Europa. toen is ingezet op schaalgrootte. Melkveebedrijven zijn gemiddelde van 40 naar 400 koeien gegaan. Ik denk dat Nieuw-Zeeland daarmee ver voor de muziek uitloopt. Wij kijken heel geïnteresseerd wat er gaat gebeuren. Het wordt heel spannend. Want Europa is wereldwijd de grootste melkproducent, zeven keer zo groot als Nieuw-Zeeland. we moeten in elk geval aanwezig zijn. Daarom zijn we de fabriek daar aan het bouwen. Wij krijgen de wei uit die fabriek om babyvoeding mee te maken."
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: Door de fonterra beursgang gaat het de NZ boeren voor de wind

Ik heb er natuurlijk weinig verstand van, maar dacht dat die rugwind van de aantrekkende vraag naar zuivel kwam...

Persoonlijk hoeft er van mij geen extra partij uit de ruif mee te vreten, die winst kunnen we zelf wel opstrijken.
+2
jan is hobbyboer
Dat is typisch korte termijn beursjongens. Als het goed gaat komt het door hun, als het slecht gaat komt het door de markt. Mooie van zo'n cooperatie, net als een familiebedrijf, is zoland partijen als NMV maar niets te vertellen krijgen, dat het allemaal wat rusting richting een lange termijndoel gaat, da's op korte termijn niet het grootste rendement, maar op lange termijn werkt het vaak wel het beste, vooral als het een beetje tegen zit. Als het goed gaat kan iedereen wel een bedrijf leiden, het wordt spannender als het tegen zit en er echte keuzes gemaakt worden. Dan is vasthouden aan een lange termijn plan in mijn ogen vaak beter dan op korte termijn hard ingrijpen zoals beursjongens altijd doen.

Computerland is hier mooi voorbeeld van, als het crisis is iedereen eruit, als het goed gaat weten ze niet met wat voor lokkertjes ze iedereen weer binnen moeten halen. Tussen crisis en top zitten vaak maar een paar jaar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , campina , fusie , fonterra , forfarmers , rabobank , nieuwzeeland , bank , coöperatie en melkunie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0