FrieslandCampina zakt terug naar derde plaats

Over oktober zakt FrieslandCampina binnen de Europese melkprijsvergelijking terug naar een derde plaats. Het Italiaanse Granarolo kende een grotere stijging van de melkprijs en komt daardoor weer uit op een derde plaats. DOC Kaas komt op een negende plaats terecht, zo blijkt uit de melkprijsvergelijking samengesteld door LTO Nederland.

Deel dit topic

Reacties

Coen
RFC gaat hopenlijk binnenkort nog meer marge halen in Azie 😄

bron: FD
FrieslandCampina overweegt zuivelingrediënten, zoals melkeiwitten, te gaan produceren in China. Een besluit daarover wordt komend jaar verwacht. De lokale productie past in de strategie van het bedrijf om sterk te groeien in China, waar de zuivelconsumptie de komende jaren naar verwachting zal verdubbelen.
Het Nederlandse zuivelbedrijf heeft op dit moment drie verkoopkantoren in China en realiseert er een jaaromzet van circa €600 mln. FrieslandCampina wil de omzet in het land vergroten naar €1 mrd in 2015. Kindervoeding, die in China onder het merk Friso wordt verkocht, is met 75% van de omzet in China verreweg het belangrijkste product voor het Nederlandse zuivelbedrijf. Deze zal ook in de toekomst in Nederland worden geproduceerd. De rest zijn zuivel- ingrediënten die aan andere voedingsbedrijven worden verkocht. Die kunnen ook lokaal worden geproduceerd.

Schandaal
Productie en verkoop van dagverse melk heeft het bedrijf niet in China, omdat dat segment nog klein is in Azië, vooral omdat distributie en opslag van dagverse producten door de relatief beperkte beschikbaarheid van koelapparatuur complex en duur is.
Nu wordt het grootste deel van de FrieslandCampina-producten in China nog geïmporteerd, omdat de kwaliteit en de veiligheid in de melkproductieketen in China zelf nog niet goed genoeg is. De zuivelsector in China werd in 2008 hard geraakt door een melamineschandaal, waarbij tienduizenden baby’s ziek werden en zes baby’s overleden.
Sindsdien is de Chinese overheid echter een grondige schoonmaakactie begonnen in de sector, waardoor veel kleine productiebedrijven noodgedwongen zijn gestopt en er een fusiegolf in de sector is ontstaan om de door de regering gewenste schaalvergroting te realiseren. Doordat de schaalvergroting de afname van het aantal kleine melkboerderijen nog niet kan opvangen, is de melkproductie in China de afgelopen jaren afgenomen. De productie is bij lange na niet voldoende om aan de sterk toenemende vraag — door een groeiende middenklasse en een aangekondigde versoepeling van de éénkindpolitiek — te voldoen.

Zuivelkenniscentrum
De zuivelmarkt in China zal volgens FrieslandCampina de komende jaren groeien van €38 mrd in 2012 naar meer dan €100 mrd in 2020 en daarmee de Verenigde Staten aflossen als grootste zuivelmarkt ter wereld.
De beperkte beschikbaarheid van landbouwgrond in China vereist dat de melkopbrengst wordt verhoogd en de melkkwaliteit wordt verbeterd. ‘Slechts 9% van het landoppervlak van China is geschikt voor landbouw’, zegt bestuursvoorzitter Cees ’t Hart van FrieslandCampina in een gesprek met het FD.
Om lokale boeren te helpen de melkproductie te verhogen richtte FrieslandCampina onlangs samen met de Universiteit Wageningen en de China Agricultural University in Peking een zuivelkenniscentrum op. Daar zal niet alleen kennis worden uitgewisseld over het verhogen van de productiviteit en de kwaliteit van de melkproductie.

Imago
Het zuivelkenniscentrum moet ook bijdragen aan een beter imago van de zuivelsector in het algemeen, zegt ’t Hart. ‘Dat is niet alleen goed voor de sector, maar uiteindelijk ook goed voor ons en de verdere ontwikkeling van de markt. Bovendien doen we het om gebruik te kunnen maken van lokale melk om onze ingrediënten te maken die qua kwaliteit vergelijkbaar zijn met die in Nederland.’
Het ontwikkelcentrum, waarin FrieslandCampina €3 mln investeert, moet op termijn ook lokale talenten aantrekken voor het zuivelbedrijf. Daarnaast wordt er een proefboerderij ingericht, waar productie- en kwaliteitsverhogende technieken en processen worden getest.

Geen risico
Na het melamineschandaal in 2008 zijn de controles in China fors aangescherpt. ‘Onze kindervoeding wordt nu op 64 aspecten getest en onderzocht voordat die het land binnen mag’, legt ’t Hart uit. ‘Daarmee heeft China nu de stringentste kwaliteitscontrole in de wereld.’ De strengere kwaliteitscontroles geven hem daarom hoop ooit zelf met de productie van zuivelingrediënten, die onder andere worden gebruikt in de medische, sport- en seniorenvoedingsindustrie, te kunnen beginnen in China, iets wat de Nieuw-Zeelandse concurrent Fonterra bijvoorbeeld al wel doet.
‘Wij willen op een gegeven ­moment landen in China’, zegt ’t Hart. ‘Maar we moeten eerst ­zeker genoeg zijn dat we veilig kunnen produceren. We nemen geen enkel risico.’ Volgens de bestuursvoorzitter lopen er op dit moment gesprekken met lokale partners en wordt er komend jaar een definitief besluit genomen.
FrieslandCampina is niet het enige buitenlandse bedrijf met het vizier op China. De Chinese zuivelsector is al langere tijd het toneel van internationale investeringen en fusies en overnames. Zo namen Danone en Arla Foods eerder dit jaar beide een klein belang in de Chinese zuivelaar Mengniu Dairy en investeerden private equity-firma’s als Morgan Stanley Private Equity Asia, Olympus Capital en KKR allemaal in de Chinese zuivelsector.
+1
meelezer10
Quote:
@Boerinbusiness: FrieslandCampina binnen de Europese melkprijsvergelijking terug naar een derde plaats. Het Italiaanse Granarolo kende een grotere stijging van de melkprijs en komt daardoor weer uit op een derde plaats

twee bedrijven op een derde plaats?
casev
Een mooie melkprijs, dankzij die export naar Azie.
Maar je word er wel kwetsbaarder door. Wat zal er van de melkprijs overblijven wanneer die grens ooit eens dicht zal gaan, door bv Mkz....
pa
Dan zul je er wat bij moeten leggen om je spullen kwijt te raken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , frieslandcampina , melkprijs , campina , kaas , doc-kaas , doc en melkprijsvergelijking geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
8