LTO: Onbegrijpelijk dat Dijksma verbod handhaaft

Het is voor rundveehouders in Nederland onbegrijpelijk dat staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) voorlopig vasthoudt aan het verbod op het gebruik van de veeverlosser. Dijksma heeft de Tweede Kamer toegezegd met de veehouderij verder te praten. “Onnodig dat ze vasthoudt aan een verbod, maar goed dat ze met ons wil overleggen. We hebben namelijk een goed verhaal. We gebruiken de veeverlosser voor het welzijn van kalf en koe”, reageert Toon van Hoof, LTO Dierenwelzijn.

Rundveehouders maken de laatste jaren steeds minder gebruik van de veeverlosser of geboortehulp, zoals de staatssecretaris het noemt. Wakker Dier schreeuwde vorige week in de media moord en brand. “Het is een non issue”, zegt Van Hoof. “Jammer dat Dijksma zo reageert op vragen van Kamerleden naar aanleiding berichten in de media. Waar hebben we het over. De meeste kalveren worden op een natuurlijke manier geboren. Bij een paar procent van de jonge vaarzen en minder nog bij oudere koeien is hulp nodig bij het afkalven en wordt op een verantwoorde manier de veeverlosser gebruikt. Altijd omwille van welzijn van kalf en koe. Dat begrijpt de staatssecretaris ook. Goed dat we daar met haar over doorpraten en samen streven naar een werkbare situatie.”

Dat het gebruik verboden is, ook in situaties om het kalf of het moederdier te redden, is niet te rijmen met de praktijk, de verantwoordelijkheid en de zorg die een veehouder voor zijn dieren heeft. “Het afkalven vraagt altijd extra concentratie. Dat is het moment dat de koe de meeste aandacht nodig heeft. Daarom investeren veehouders via fokkerij, management, ruime kraamhokken om het afkalven zo soepel mogelijk te laten verlopen. De veeverlosser is een hulpmiddel in het belang van de dieren”, zegt Van Hoof.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's brand , lto , koeien , koe , kalveren , investeren , kalf , management , wakker-dier , fokkerij , dieren , dijksma en tweede kamer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0