Column Sjakie - Keuzes maken in groeimogelijkheden

Door Jack Rijlaarsdam,

De term dierrechten staat nu al met stip op nummer één als meest gebruikte woord in de melkveehouderij in 2013. Hoewel voor de intensieve veehouderij de afspraak vast stond dat de dierrechten in 2015 zouden verdwijnen, werd door toenmalig staatssecretaris Bleeker verlenging van deze regeling en invoering bij rundvee als middel gebruikt om veranderingen in het mestbeleid af te dwingen. Mede hierdoor zijn de dierrechten een eigen leven gaan leiden.

LTO heeft alle kaarten gezet op beleid zonder dierrechten. Niet gek, de invoering van rechten lost in feite geen probleem op, maar beperkt wel de ontwikkelingsruimte van de dierlijke sectoren. Naast wat aandacht voor ‘zachte’ maatregelen als communicatie met naaste omwonenden en de totale samenleving, is vooral ingezet op technische oplossingen als BEX, voerspoor en mestverwerking. Er is steeds gezegd dat de geplande mestverwerking voorlopig afdoende is om aan de straks verplichte verwerkingshoeveelheden te voldoen.

Nu komt uit LTO-gelederen het geluid dat de politiek bewust aanstuurt op dierrechten. Door de trage vergunningverlening van verwerkingsprojecten komt het uitgestippelde tijdspad in de verdrukking. Het is natuurlijk ook wel erg naïef geweest om te denken dat dergelijke installaties zonder slag of stoot vergund kunnen worden. Niemand zit te wachten op een stinkend industrieel complex in de achtertuin, terwijl het uitzicht in de voortuin wordt bepaald door de mestaanvoer door een file van 50-tons mestcombinaties.

In de hele discussie over de invulling van het nieuwe mestbeleid wint de emotie het steeds meer van de rede. Tegenstanders van intensieve veehouderij, of misschien wel van elke vorm van dierhouderij, doen er alles aan om de publieke opinie en dus de politiek te beïnvloeden. Zij dragen argumenten aan als enorme mestoverschotten, dieren als productiemiddel, verkwisting van antibiotica, verspreiding van ziektes en aantasting van het landschap.

Deze discussie gaan we met technische argumenten niet winnen. Kern van de meeste bezwaren is weerstand tegen de industrialisering van de dierhouderij als gevolg van de steeds maar voortgaande schaalvergroting. LTO is een ondernemersorganisatie en richt zich dus op ruimte om te ondernemen. Tot dit moment stond dat gelijk aan de mogelijkheid scheppen om uit te breiden. Een klein deel van de veehouders heeft echter zulke groeiambities dat de weerstand hiertegen de gehele sector voor de voeten loopt.

LTO staat nu voor een moeilijke keuze. Een bij voorbaat kansloze discussie voeren met technische argumenten of kiezen voor begrenzing van groeimogelijkheden op emotionele gronden.

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

+2
pieta
Goede column Sjakie. Ik zou ook zeggen beperk die grote groeiambities maar snel. En begin pas weer over oprekken als een groter deel vd sector daar behoefte aan heeft. Maximeer iig het bouwblok, stel een bepaald maximum aan dieraantallen en kies voor een bepaalde vorm van grondgebondenheid.
mlkvhoudr
Ik ben het hier ook wel mee eens, dat extreeem grote past niet in het kleine nederland
Wiebren
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Nu komt uit LTO-gelederen het geluid dat de politiek bewust aanstuurt op dierrechten. Door de trage vergunningverlening van verwerkingsprojecten komt het uitgestippelde tijdspad in de verdrukking. Het is natuurlijk ook wel erg naïef geweest om te denken dat dergelijke installaties zonder slag of stoot vergund kunnen worden. Niemand zit te wachten op een stinkend industrieel complex in de achtertuin, terwijl het uitzicht in de voortuin wordt bepaald door de mestaanvoer door een file van 50-tons mestcombinaties.

Dit geluid is niet de lijn van de LTO-gelederen. Esther de Snoo noemt ook 'een woordvoerder' zonder naam en toenaam. Het geluid vertolkt zeker niet hoe we er inzitten. Er is namelijk voor 2014 en 2015 voldoende verwerkingscapaciteit voorhanden.
Het grote punt is alleen dat de melkveestapel groeit en dat de slechte voorbeelden voor het oprapen liggen om de melkveehouderij mee om de oren te slaan.
Juist de bedrijven die nu zonder grond grote stappen denken te maken, de bedrijven die een intensieve bedrijfsvoering voor ogen hebben en geen oog voor de zorgen uit de maatschappij, die ondergraven het draagvlak voor het sectorplan.

Hoewel het stukje wat ik hierboven quote uit de column dus overtrokken is, onderschrijf ik wel de conclusie van @jackrijlaarsdam dat ook die 'zachte kant' van het verhaal hard geborgd moet worden.
We hebben nu superheffing als je over het quotum melkt. Ik sluit zeker niet uit dat er zoiets ook straks nodig is om al te gekke uitschieters terug in het hok te krijgen.
jorisdriepinter
Terug in het hok, wie gaat dat afdwingen. LTO niet, die heeft geen middelen. Moet de zuivel dit dan ook weer op gaan lossen? Focus wordt wel erg vol zo. Bij de diergeneesmiddelen, weidegang etc. was ook het verhaal, als wij het niet regelen doet de overhied het wel, met alle bekende problemen van dien. Was nog wat voor te zeggen, maar op dit vlak!! Lijkt me de overheid toch aan zet.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: Dit geluid is niet de lijn van de LTO-gelederen. Esther de Snoo noemt ook 'een woordvoerder' zonder naam en toenaam.

Ik ga er vanuit dat de Snoo dit niet verzonnen heeft. Drie opvallende zaken:
- De Snoo opereert journalistiek bijzonder zwak door gepeperde uitspraken anoniem weer te geven. Zembla kreeg in de poepvleesaffaire hierom veel kritiek uit de sector.
- 'Een LTO-woordvoerder' beweert iets anders over de aanwas van mestverwerkingscapaciteit als jij doet.
- Deze woordvoerder heeft niet de ballen om te staan voor wat hij zegt (anders had De Snoo zijn/haar naam wel genoemd als bron).

Het is lastig om je te verweren tegen anonieme (al dan niet) laster, toch is er bij rook meestal vuur in de buurt.
+1
Wiebren
Natuurlijk zit er wel wat 'vuur' onder deze rook. Diverse initiatieven hebben grote moeite om een locatie, vergunning of financiering rond te krijgen.
Van beide kanten (initiatief en bezwaarmakers) gebeurd wel eens teveel hetzelfde: moord en brand schreeuwen i.p.v. weloverwogen te werk gaan. Niet iedere locatie is geschikt, niet ieder plan is even goed. Ook niet iedere bezwaarmaker gaat even fris om met de mogelijkheden voor inspraak.
We hebben nu eenmaal te maken met het feit dat informatie razendsnel beschikbaar is en dat bijv. bezwaar in de regio gemobiliseerd wordt door landelijk opererende clubs. Als je dan als initiatiefnemer soms als een olifant door de porseleinkast stampt dan heb je de poppen aan het dansen. Net als andere grote projecten is het een kwestie van lange adem, benutten van de juiste kanalen en vooral het maken van een zeer gedegen plan wat niet als uit het niets ingediend wordt.
Afgelopen week nog een veehouder aan de lijn. Men heeft het al twee jaar over een grote vergister tegenover zijn bedrijf. Destijds aangekondigd, maar 2 jaar na dato nog nooit iemand die hem nu eens bijgepraat heeft wat de plannen zijn, welke effecten er voor zijn bedrijf zouden kunnen zijn e.d. Resultaat, de beste man ziet het helemaal niet zitten en denkt aan bezwaar. Deze veehouder zit dus in dezelfde sector. Als je in een burgerwoning zit heb je er nog minder mee en maak je dus eerder bezwaar. Als dat initiatief dus binnenkort in de krant roept: 'de overheid' maakt ons initiatief onmogelijk, dan lijkt mij dat niet helemaal terecht. In de spiegel kijken past dan ook.
Ik zeg niet dat dit voor alle initiatieven geldt, maar ken wel diverse van zulke gevallen. Dan is het natuurlijk frustrerend als het moeilijker gaat dan verwacht, om je heen slaan helpt dan niets. In de krant roepen dat 'zullie' zorgen dat het niet gaat lukken vind ik te simpel, teveel complotdenken en strookt in veel gevallen ook niet met de werkelijkheid. Bezint eer ge begint is ook hier sterk van toepassing.

Nogmaals: er is vandaag voldoende verwerkingscapaciteit voor de komende paar jaar. Alleen als overal meer koeien bijgezet worden (of varkens) dan komt er veel meer mest dan begroot in het sectorplan.
- Als er meer mest is dan verwerkingscapaciteit, dan is het jammer voor mensen die meer dieren dachten te houden. Kan er niet verwerkt worden, dan mag je de dieren niet houden (net als nu met rechten/quotum)
- Als er niks gemaakt wordt van efficiëntieverbetering, dan is de ruimte onder het fosfaatplafond versneld vol. En vol=vol.
mestverwerker
Wiebren vergunning is geen probleem waar wil je bouwen .!!!
jg
Wiebren, dan concludeer ik dat er Melkveerechten ingevoerd worden op basis van 2012. 2012 het jaar waarin op grote schaal de nitraatrichtlijn gehaald wordt en waarover het pl bureau zegt dat groeiende melkveeaantallen een bedreiging vormen.
Wiebren
Wat een negativisme @jg. @jorisdriepinter als LTO kunnen we het inderdaad niet afdwingen. De twee anderen die je noemt wel.
@mestverwerker: de eerste vraag is wát wil je bouwen, daarna komt waar. Er worden wel degelijk vergunningen verleend maar meer nog dan voor grote stallen geldt: niet overal mag alles.
Als je bijvoorbeeld naar export van dikke fractie/vaste mest kijkt, maar ook bijv. locaties waar mineralenconcentraat gemaakt wordt, dan is het een heel ander vergunningplaatje dan bijv. een locatie met grootschalige verwerking, droging of compostering van oa mest.
jg
Niks negativisme, realisme. Dierrechten, die na bewezen resultaat van mestverwerking, die zowiezo nodig is , en kringloopresultaat verruimd kunnen worden.
mestverwerker
Heb voor div plaatsen in Nederland mogelijkheden.dus wat is het probleem !!
mestverwerker
@jgdaar ben ik het mee eens, kan lto het waar gaan maken! u en ik weten er al wat er van terecht gaat komen over 10 jaar nog dierrechten .
Wiebren
@jg Je conclusie klopt niet schreef ik al.
In de brief van Dijksma staat:
- realiseer voldoende verwerkingscapaciteit, bewijs dat de verwerkingsplicht werkt en blijf binnen de andere milieugrenzen.
- dan besluit kabinet om dierrechten te laten vervallen voor varkens/pluimvee, en hoeven ze niet geïntroduceerd te worden voor melkvee.

De deal is dus: sector bewijs dat je het kunt, dan doet overheid dierrechten uit het systeem.

Aan ons om te bewijzen dat we het kunnen.
In juli is het plan ingediend waarin we aangeven hoe we dat denken te doen.

Daarover komt nu een analyse van PBL, dan een oordeel van het kabinet hoe men het plan vindt.

Daarna dus de periode om te bewijzen dat het werkt (2014 zijn er nog rechten en quotum, eerste maanden van 2015 ook nog quotum, wanneer dierrechten varkens/pluimvee verdwijnen is nu bij Koninklijk Besluit). Dus ook 2015 bewijzen dat we ze kwijt kunnen die rechten en geen nieuwe sturing nodig hebben.

Dan definitief besluit. Dus niet al in december van dit jaar.

Wonderlijk blijf ik de opstelling van @mestverwerker vinden. Er is al zeker 5 jaar meer dan 40 miljoen kg fosfaat die buiten de NL-landbouwgrond wordt geplaatst. Zelf doe je 80.000 kg schrijf je.
Dan zou je dus als geen ander moeten weten dat er met de huidige capaciteit kan worden voldaan aan de vraag van 18 miljoen kg (2014) en tegen de 30 (2015) qua verwerkingsplicht. Het is er al, draait al en het enige wat nog moet gebeuren is dat de bedrijven met een verwerkingsplicht met de bestaande verwerkers MVO's of VVO's gaan afsluiten.
Al wie daar anders naar kijkt snapt de discussie niet of laat zich opnaaien door o.a. Boerderij die net doen alsof mestverwerking nog van de grond moet komen. Kijk rond, hoe komt er ruim 40 miljoen kg fosfaat buiten de NL-landbouwgrond als er geen verwerking&export zou zijn momenteel?

Tot slot: er is geen tegenstelling tussen varkens en melkvee, juist eerder een enorm potentieel voordeel. In varkensmest zit per kuub mest zeker 2 a 3 keer zoveel fosfaat. De varkenshouder kan door alle mest aan te voeren bij een verwerker zeker 50% van z'n mestverwerkingsovereenkomsten verkopen aan een melkveehouder. Per kg varkensfosfaat die naar binnengaat kunnen er 2 a 3 melkveehouders een VVO afsluiten. Per kuub mest die naar een verwerker gaat levert dat via de VVO's een korting (of nabetaling) op het aanvoertarief op van €5-10,-. Dan komt het vliegwiel aan de gang.
mestverwerker
@Wiebren hoeveel n-p-k zit in varkens mest en in koe mest volgens jou .
jg
@Wiebren
Denk dat gezien de extreme uitbreidingsplannen en het groeiende aantal melkkoeien Dijksma door de politiek gedwongen wordt melkveerechten in te voeren. Tevens wordt de plaatsingsruimte steeds verder beperkt ivm nitraat grondwater.
Mest is namelijk niet het enige probleem. Broeikasgasjes etc.. Het is maar een brief van Dijksma, nog geen wet. Waarom nog geen duidelijkheid, de analyse van PBL is allang bekend.
Volgende punt is dat gras verwerken tot melk een prima zaak is, echter steeds meer granen etc , die ook direct in de humane voedselketen passen , verwerken tot melk is politiek een gevoelig item.
pieta
@jg
Inderdaad jg ze zien die granen liever de vergisting en ethanol ingaan. Smiley
mestverwerker
@Wiebren
wist je al hoeveel n-p-k in code 13 en 43 zit
Wiebren
@mestverwerker
Dat staat op het analyserapport van de geleverde mest.
Wat er in code 13 en 43 zit bij forfaitaire mest is te vinden in Tabel 5.
[url]drloket.nl/txmpub/files/…]

Alleen forfaitair afvoeren naar een verwerker kan op dit moment alleen bij DEP

Bij de bemonstering van vaste mest is discussie over de betrouwbaarheid van de monstername. Het is van groot belang dat er werk gemaakt wordt van het aanpakken van fraude, je hebt kunnen lezen dat dat wat ons betreft niet snel genoeg kan ingaan. Dit is wat Dijksma daarover naar de Kamer gestuurd heeft:
[url]rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/…]
Wiebren
@jg
Zolang die uitbreiding niet als resultaat heeft dat we over het fosfaatplafond gaan, dan is er geen reden om melkveerechten in te voeren voor Dijksma. De sector gaat zelf sturen om onder dit plafond te blijven, net als met Voerspoor. Verder is op veel plekken een grote stal neer willen zetten niet eenvoudig en zijn er veel extra eisen.
Overigens, en zo staat het duidelijk in het sectorplan, is de zuivelketen zelf van plan om bedrijven te stimuleren tot het verbeteren van fosfaatbenutting. Bedrijven die het tegenovergestelde doen krijgen dus het deksel op de neus. Die produceren meer mestfosfaat/liter melk dan de bedoeling is.
Na stimuleren komt.....

Je onderschat de status van brieven van een bewindspersoon aan de Kamer heb ik de indruk als ik je stuk zo lees.
De tekst over broeikasgasjes laat dat extra zien. De sector heeft in het sectorplan aangegeven dat ze:
- voldoende verwerkingscapaciteit realiseert voor de verwerkingsplichtige bedrijven
- er binnen de overige milieudoelen gebleven wordt (naast fosfaat is dat oa ammoniak en broeikasgassen).
Die zaken zijn meegerekend dus.
jg
@Wiebren
Dat klopt allemaal. Toch is het vreemd dat o.a. de PVV ook een melkkoeiendebat in de tweedekamer wil. Politiek is niets zeker. Ik heb het gevoel dat er gekozen gaat worden voor invoering en sturing dmv dierrechten om alle beloften van de sector te borgen.
Wiebren
@jg De vraag wordt aan de sector, hoe borg je die beloften, hoe zorg je dat de melkveehouderij de varkenshouderij niet achterna gaat. Reken er maar op dat we een antwoord hebben hoe we dat gaan borgen.
Zoals ik boven al schreef, we hebben nu superheffing als je teveel melkt, zoiets kan ook voor fosfaat.

Dierrechten levert naast de extra kosten (reken maar na met je duurst betaalde quotum) niet alleen voor de sector problemen op, maar ook voor de maatschappij:
Wakker Dier schreef het al, dierrechten levert plofkoeien op. Dat wil niemand.
Verdere toelichting komt als de tijd er rijp voor is.
mestverwerker
@Wiebren
wat denk jij wat er in zit is de vraag.! die lijst ken ik dat hoef je mij niet te vertellen .
Wiebren
@mestverwerker Wat maakt het uit wat ik denk dat er inzit?
DR en de NVWA krijgen alle getransporteerde vrachten binnen, ik gelukkig niet. De spreiding is gigantisch, van heel weinig (vergeleken met forfait) tot heel veel (onmogelijk veel zelfs).
Wat is je punt? Dat er minder de grens over gaat in werkelijkheid? Daar ben ik me van bewust.
Export rundveemest was 0,6 mln kg fosfaat in 2012, varkens 6. Overgrote deel is pluimvee en overige vaste mest. Reken je alles door o.b.v. forfaits dan krijg je een ander getal en is er nog genoeg capaciteit.
mestverwerker
@Wiebrenkijk dat is wat ik bedoel daar gaat het fout ,u interesseert het niet. maar als er dadelijk gemonsterd gaat worden bij de boer zit iets minder als de helft in en dan is er geen capaciteit! over of zie ik dat verkeerd .kan ik ook duizend voor stellen aan bieden, zonder grondslag te werk gaan is dat.
Hansel
@Wiebren
Vaste mestafzet moet gewoon fosfortair worden, degenen die wil monsteren laat dat gewoon door een erkende monsternemer nemen.
Wiebren
@mestverwerker Wat weer een beschuldiging dat het mij niet interesseert, hoe kom je daar nu weer bij?
Er is mij genoeg bekend over gehaltes, spreiding, normale en abnormale afwijkingen. Iedereen die nu mest moet afvoeren heeft voor zijn/haar bedrijf die getallen. Ik heb ze niet voor ieder bedrijf, dat is wat ik zeg. Zou ook niet weten waarom dat nodig is. Tientallen boeren met boetes heb ik al bijgestaan, dus ik weet dondersgoed wat er speelt.

Voor de verwerkers is het niet zo ingewikkeld, je krijgt mest aangevoerd en na het proces op de locatie is er eindproduct.
Zowel aan -als afvoer moeten verantwoord zijn in een balans. Als die klopt dan is dat de verwerkingscapaciteit.
Dat is voor een boer niet anders, als die varkens wil leveren moet íe voer kopen. Aanvoer van voer moet worden verantwoord in afvoer van dieren en mest. Waarom zou dat voor verwerkers anders zijn.
+1
jg
@Wiebren
Duurt allemaal veel te lang, openheid en snelheid is geboden.
Lijkt wel of iedereen er zijn eigen feestje van wil maken, ondernemers willen helderheid. De tijd is er allang rijp voor.
Schandalig hoe er getreuzeld wordt, schijnbaar is er voor eind december geen beleid.....
+4
Wiebren
@jg Het beleid is begin van dit jaar al aangekondigd.
Er komen geen rechten voor koeien.
Wel plichten:
Als je verwerkingsplichtig bent moet je zorgen dat je eind volgend jaar voldoende overeenkomsten hebt.
Dat is waar je als boer mee kunt rekenen.
Vanaf een afstandje de politieke discussie en lobby proberen te volgen is leuk maar net zo vermoeiend als via de radio een voetbalwedstrijd volgen waarbij je zelf niet in het veld staat. Je gaat af op wat je hoort en dat is lang niet altijd hetzelfde als wat er gebeurt. Stem je af op een andere zender hoor je weer wat anders. Daarom is er een belangenorganisatie als LTO
Als je LTO-lid bent betaal je mijn uren om wat ik schrijf over dierrechten te regelen. De inzet is dat er koste wat kost geen dierrechten komen.
Dat je het te lang vindt duren kan ik snappen. Dat het niet precies zo gaat zoals je misschien verwacht zou jij ook kunnen snappen.
Ik zeg ook niet: als je een rietje koopt krijg je een koe die zeker 100.000 kg melk produceert in haar leven. Zo makkelijk is dat in praktijk ook niet blijkt 😉
jg
@Wiebren
Wiebren, jullie gaan er van uit dat jullie onbeperkt mandaat hebben, kwa borging, van leden?.
pinokkio
Quote:
@Wiebren: Dierrechten levert naast de extra kosten (reken maar na met je duurst betaalde quotum) niet alleen voor de sector problemen op, maar ook voor de maatschappij:
Wakker Dier schreef het al, dierrechten levert plofkoeien op. Dat wil niemand.
Verdere toelichting komt als de tijd er rijp voor is.

Sorry wiebren, wat een gelul zeg, nou sla je de plank voor mij mis. Hoezo plofkoeien, net alsof er anders geboerd gaat of kan worden als er dierrechten zouden komen.
+1
pieta
@pinokkio
Helemaal wegwuiven mag je dit niet. Het zijn natuurlijk geen plofkoeien maar de kans dat men de produktie/het saldo per melkveerecht zo hoog mogelijk wil krijgen is wel aanwezig.
+1
Wiebren
@pinokkio
Misschien wat gechargeerd. Maar kijk naar varkens/pluimvee.
Dierrechten 100% benut, toch meer mest en meer dieren.
Want: meer biggen per zeug (van 25 naar 30), meer rondes vleesvarkens, vleeskuikens, meer eieren per kip....

Quotum duur: zo veel mogelijk quotum per man.
Quotum vervangen door dierrecht: zo veel mogelijk melk per koe
Wiebren
@jg
Het lijkt wel of je graag mee wilt JG 😉
pinokkio
@Wiebren
ok, kan ik wel redelijk in meekomen, maar als er dierrechten moeten komen, waarom dan niet quotum behouden? Dan blijft het toch binnen de perken, en heb je die kant afgedekt?
+1
Wiebren
@pinokkio Fosfaat en ammoniakplafond. Landelijk niet meer dan 173 miljoen kg fosfaat geproduceerd door alle dieren, niet meer dan 100 miljoen kg ammoniak.
+5
jan 1
Volgens mij is er plek zat in omgeving Moerdijk,zitten geen burgers en goede infrastruktuur,met weg water en spoor in de de directe omgeving.Nog een paar plekken tussen wat varkenshokken zoeken en bouwen maar.
Als de financiën bij elkaar zijn kunnen ze beginnen..
Verder moet je maar is proberen een vergunning te krijgen voor een stal met 7/800 melkkoeien,tis al een probleem om 200 koeien vergunning te krijgen,oa omgeving loopt niet warm en gemeentes stellen eisen aan hoeveelheid grond waar toe stal behoord.
Volgende hobbel zijn de banken,ze financieren alleen bedrijven die voldoende grond in de omgeving hebben liggen.
Dus eigenlijk is er al een quotum..
+2
wally
Ik ga er nog steeds van uit dat mest meer waard word. Je ziet nu al dat er in andere europese landen flink betaald word voor mest. Waarom zorgen we niet dat export makkelijker word ?.

De kosten voor productie stijgen, iedereen wil gewoon meer geld peruur/per product. Dat kunnen we niet blijven oplossen door te bezuinigen. Schaalvergroting is dan wel eens noodzaak.

Ben er van overtuigd dat groep die ons groei niet gunt erg klein is maar heel slim met media omgaat, Daar kunnen we nog wat van leren. Vergeet niet dat wij behoorlijk bijdragen aan het handelsoverschot en het aantal banen in Nederland. Dat mogen we wel iets meer uitdragen

in de economie geld dat je daar moet produceren waar het het beste gaat en dat is voor melk op het noordelijk halfrond nog steeds noordwest Europa.

Duurzaamheid begint bij economisch duurzaam. Zonder landbouw is Nederland opweg naar dezelfde status als griekenland.

Kortom bij dierechten komen er alleen verliezers op die paar procent leden van PvdD na
George
Beste Wally nu ben je toch wel een beetje aan het overdrijven. Nederland opweg naar dezelfde status als Griekenland. Dat de landbouw het redelijk goed doet wat export betreft is een feit , maar wat schiet over het algemeen de landbouwer er zelf mee op als je moet groeien om de kost te kunnen blijven verdienen? Meer risico dragen ,hogere financieringen die moeilijk verstrekt worden , harder werken om hetzelfde te verdienen. Op de huidige manier groeien is gewoon armoede. In welke landen wordt er flink betaald voor mest? Voor kunstmest zal je wel bedoelen. Onbewerkte mest willen ze niet en als ze moeten betalen voor een produkt wat even duur is als kunstmest raak je het ook niet kwijt.
mestverwerker
Beste George

voor goede mest word in het buitenland betaald .
George
Waar dan ? Noem eens voorbeelden en hoeveel wordt er betaald? En is dat onbewerkte mest?
mestverwerker
@GeorgeDuitsland Frankrijk Spanje Vietnam zweden Noorwegen. bewerkt en onbewerkt .tussen de 7 en de 60 euro de ton.
pieta
Wat niet is kan nog komen en groei geeft ook kansen op andere inrichting van je bedrijf waardoor het geen armoe en hard werken hoeft te zijn.
+2
George
Volgens diverse artikelen heeft groei de laatste jaren niet veel meer inkomen opgeleverd. Wel meer vreemd vermogen ,risico en werk. Ik ben het wel eens dat wat nog niet is wel kan komen maar hier wordt geschreven dat er in het buitenland flink wordt betaald voor mest.
Cornelis
@GeorgeOndernemen is het optimaal inzetten en vooral benutten van arbeid, grond en kapitaal.
pieta
Quote:
@George: Volgens diverse artikelen heeft groei de laatste jaren niet veel meer inkomen opgeleverd.

Dat zal in de melkveehouderij ongetwijfeld waar zijn George. Maar als je deze melkprijs na 2015 hebt (een keer) en je hebt nu extra produktiecapaciteit geregeld dan kun je wss wel meer verdienen.
pieta
@Cornelis
Nu nog even uitzoeken wat optimaal is. En daar kunnen behoorlijke verschillen in zitten afhankelijk van diverse niet te beïnvloeden factoren.
mestverwerker
@George
was is flink betalen transport is duur.!
Cornelis
@pietaVele zaken zijn wel te beinvloeden, alleen sommige niet op hele korte termijn.
pieta
@Cornelis
Klopt wel maar belangrijke pijlers als melkprijs, loonwerkkosten, voerkosten en rentepercentage vallen toch wat tegen.
George
@pieta
Er zijn meer dingen waar je geen invloed op hebt dan wel.
George
@mestverwerker
Nu spreek je jezelf tegen , jij hebt het er zelf over dat het buitenland flink wil betalen voor NL mest. En nu heb je het plotseling over duur transport? Volgens jou willen ze onze mest in Spanje en zelfs in Vietnam maar ik zelf geloof er niet veel van en als het al zo is zal het gegarandeerd geen goedkope mestafzet zijn. En zal degene die intensief veel vee wil houden flink moeten betalen.
George
@pieta
Als jullie als een stel gekken gaan melken zal de melkprijs niet zo blijven.
+1
George
@Cornelis
Beste Cornelis ,optimaal inzetten van kapitaal en arbeid? Dan moet je geen boer worden. Landbouw levert maar een heel laag rendement op je kapitaal.
pieta
@George
Zo gek ben ik niet George. Maar er zijn nog steeds stoppers in den alnde. Als we de ons gegeven informatie mogen geloven zijn we in NL met slechts 10.000 van de 17.000 melkveehouders over over 10 jaar. Dan moeten we dus per bedrijf al enorm groeien om in NL dezelfde melkplas te produceren.
pieta
@George
Ligt vooral aan de grondwaarde George. Ontwikkelt deze waarde zich op lange termijn met een paar procent omhoog per jaar dan is het rendement nog niet zo slecht.
George
@pieta
Ja maar daar hoef je niet meer voor te gaan melken. Sterker je hoeft daar helemaal niet voor te melken want ook ik als akkerbouwend jongveeopfokkertje profiteert daarvan.Alleen blijft de vraag of de grond die stijgende lijn vasthoud? Ik verwacht eerder zijdelingse prijzen.
mestverwerker
@George
wij doen dit jaar 80.000 ton export. wij verkopen de mest op n,p.k.mg,na,n-nh3,n-org.enz enz transport is een belangrijke factor,dus kosten .
George
@mestverwerker
Eerst zeg je dat er in het buitenland flink betaald wordt voor de mest en nu zijn plotseling de transportkosten al te hoog?
Mestafzet kost gewoon een boel geld. Sommige denken hun mest geld waard wordt maar dat is een illusie.
pieta
@George
Kom jonguh, bij jullie wordt bijbetaald voor mestafzet, bij ons heb je het voor de uitrijkosten geregeld en ga je hier nog wat noordelijker dan betaalt denk ik eenieder bijv de helft. Oftewel het kan best zo zijn dat ze in het buitenland betalen voor mest maar dat de verkoopprijs de transport/bewerkingskosten niet goedmaakt.
Cornelis
@pietaMelkprijs wel, loonwerkkosten wel, voerprijzen wel en rente% ook wel. Je kunt meer dan je denkt.
+2
Cornelis
@GeorgeBen ik niet met je eens George, er is best geld te verdienen met koeien melken.
Antbo
@George
Hier krijgen de legkippenhouders geld bij wanneer hun mest voldoende DS heeft , het is niet veel maar beter als niets of te moeten betalen
+2
pieta
@Cornelis
Leg uit Cornelis, hoe doe ik dat? Zonder iets te doen is bij mij de melkprijs (fors) gestegen, de voerprijs de laatste tijd iets gedaald, de rente van 5.5 naar 1.5 gegaan en de loonwerkkosten naar boven. Nou bij de loonwerker zou je kunnen gaan onderhandelen maar ik denk dat iedereen meer betaalt dan pakweg 10 jaar geleden. Voer is veel duurder dan tien jaar geleden en laten we het over de invloed die je hebt op de rente maar niet hebben. Ik weet dat jij er wel invloed op hebt gehad maar dat was dan ook niet je beste zet die je in je carriere hebt gedaan.
George
@pieta
Tja ik zie dat mestverwerker zijn topic heeft aangepast en dat hij het woordje FLINK bijbetaald heeft weg gehaald. Als de transportkosten niet eens betaald worden kan ik niet zeggen dat het buitenland flink wil betalen voor NL mest. Sterker nog het zal flink goedkoper moeten zijn dan kunstmest. Ga maar van een flinke kostenpost mestafzet uit als je intensief vee wilt gaan houden en maak je geen illusies over opbrengsten van mest.
George
@Cornelis
Er is natuurlijk wat te verdienen met het melken van koeien , vooral als zoals bij de meesten het bedrijf voor een prikkie over gaat naar de opvolger. Maar dan nog behaald deze maar een krap rendement op zijn kapitaal.
Cornelis
@pietaJe melkprijs kun je beinvloeden door de gehaltes te verhogen, voerkosten beginnen bij uitstekend ruwvoer van jezelf en een efficiente benutting in de koe. Hier is een zeer groot bedrag mee te besparen. Ik zie heel veel mensen hakselen en balen maken, de gewone graswagen is echt goedkoper. En bij de rente geef je zelf het antwoord al. Ter aanvulling: als je niet te gek doet, lees risico s neemt, dan is je opslag ook lager. Ik hoor van 0.5 tot 1.5% en meer.
Cornelis
@Georgeik deel je mening niet George maar ga het hier niet toelichten hoe het bij mij is gegaan. Je bent altijd welkom voor een bakkie.
George
@Cornelis
Beste Cornelis ik zeg niet dat jij de boerderij tijdens de overname in de schoot geworpen hebt gekregen maar in veel gevallen is dat wel gewoon zo.
pieta
@Cornelis
Opslag is ook nog wel ietwat kwantumafhankelijk. De rest vd factoren die je noemt kun je inderdaad wel beinvloeden maar veel prijzen hangen toch vast aan een algemeen niveau. Stel: garantieprijs RFC 22 cent en dan ga jij het met je gehalten rechttrekken? Stel: diesel wordt 2 euro de liter, ga je dan je gras met de greep opscheppen? Zo ook met voer. Waar jij het over hebt zijn de uitgangspunten/randvoorwaarden om een fatsoenlijk inkomen te halen bij normale prijzen.
pieta
@George
De meeste krijgen de boerderij niet in de schoot geworpen. Vele jaren mag je er hard voor werken en vervolgens word je obv rendement volledig gefinancierd met een beding erop dat je de eerste 10 tot 15 jaar niet mag verkopen zonder te delen. Heb je pech en ben je al in de 40 bij overname dan leggen ze je toch vast tot je midden vijftig. Smiley
NB Ik weet dat de vrije waarde meestal hoger is dan de overnamewaarde.
MTSTAMMINGA
@George
Op het moment van overname krijgt de opvolger de boel echte niet in de schoot geworpen denk ik
Alleen meestal lijkt het daar meestal wel op na een aantal jaren
George
@pieta
Tja nu kun je je afvragen waarom er zo'n beding van 10 tot 15 jaar opligt? Gewoon omdat de overnameprijs eigenlijk tegenover de rest van de familie te laag is/was.
En ondanks deze maatregelen heeft de opvolger het nog zwaar genoeg en is het rendement in de landbouw laag. Maar dat zijn sommige niet met me eens.

@MTSTAMMINGA
Ik ken gevallen waar in de laatste 5 jaar voor overname grond door pa werd aangekocht en bij de ovename voor minder dan de helft aan opvolger werd over gedaan. Dit blijf ik niet fair vinden tegenover broers/zussen.
+1
matt
@George
Dan moeten broers zussen,zelf boer worden maar daar passen ze waarschijnlijk
Voor.
+1
pieta
Quote:
@George: Ik ken gevallen waar in de laatste 5 jaar voor overname grond door pa werd aangekocht en bij de ovename voor minder dan de helft aan opvolger werd over gedaan.

Vaak heeft de overnemer ook wel gewerkt om de aankoop van die grond rond te krijgen. Toen ik thuis kwam van school/werk hebben we toch eens een aantal dingen veranderd/aangepast en de winst ging rap omhoog. Vervolgens word je op die gerealiseerde resultaten ook afgerekend bij een bedrijfsovername. Is dat wel eerlijk? Als vader snel terugtreed(noodgedwongen) qua arbeid na overname en je moet alleen die resultaten zien te halen is ook nog wel een risico.
George
@matt
Niet iedereen heeft de kans of ambitie om boer te worden. Maar er moet toch wel een beetje eerlijk gedeeld worden vind ik.
George
@pieta
Voor mij blijft het een krom iets om op die manier de zaak over te doen.
+2
matt
@George
De rendementen zijn gewoon te laag,om de boerderij tegen werkelijke waarde
Over te doen,of de grondprijs misschien te hoog,om dezelfde redenen hebben
Snelle groeiers het nu vrijwel allemaal moeilijk,of ze moeten een goed renderende
Neventak hebben.
Jij schijnt er geen moeite me te hebben,het familiebedrijf te beeindigen.
Bij vele boeren ligt dat anders,die willen koste wat kost dat het bedrijf voortgezet wordt
En dan is vaak alleen maar mogelijk door de opvolger te bevoordelen,en ook zelf met
Een beetje genoeg nemen.
de hoef
@George
jij zal het ook wel gewoon gekregen hebben ,anders had je nu ook wel een hypotheek gehad
+1
George
@de hoef
Mijn vader is gestorven toen ik net 19 was en daardoor erfde ik 25% en heb daar successierecht over betaald.Tot 2004 in maatschap met moeder gezeten en heb nog wel een leningkje bij haar hoor. Maar ik heb zelfs het melkquotum daadwerkelijk betaald tijdens de overname en dit gaat in veel gevallen gratis over. Ik heb ook geen broers of zussen en er is dus niemand benadeeld. Moeder woont in een mooi huis in het dorp (BJ2005) en heeft een goed pensioen. Meer kan ik niet doen.
+2
Albert
@matt Als er geen opvolger is, is het denk ik beter om de volgende generatie nu al voordeel te laten hebben van het dode vermogen in het melkveebedrijf ipv te wachten tot pap uitgespeeld is en de volgende generatie het minder hard nodig is en de belasting veel mee neemt.
Dit is, denk ik,ook een vorm van instand houden van familiebezit waar je zelf ook plezier van hebt.Gekregen spul op tijd weer weg geven.
George
@matt
Beste Matt je begint al meteen met een zin waar we het direct over eens zijn en dat is nu net het grote probleem van de landbouw. De rendementen zijn gewoon veel te laag doordat de opbrengsten geen gelijke tred hebben gehouden tegenover de kosten door de jaren heen.
Dit maakt opvolging moeilijk en oninteressant en dat is ook de reden van de vele afhakers. Het bedrijf moet worden overgedragen ver (te ver)onder de marktprijs , ouders en andere kinderen moeten een flink portie van hun deel laten vallen en dan nog is het voor de opvolger geen gemakkelijke opgave en behaald nauwelijks rendement over zijn onderneming. Hoe groter de bedrijven en hoe meer vreemd vermogen er in de bedrijven zit hoe moeijlijker het wordt tijdens de overname. Mijn vader had nauwelijks schuld toen hij 50 was , en dat is tegenwoordig heel anders.
+1
Cornelis
@pietaHelemaal waar, maar waar komen dan de hele hele grote verschillen in inkomen vandaan?. Vijf maal een cent is ook weer vijf cent en bij een gemiddeld quotum kun je er een jaar van leven.
Cornelis
@GeorgeDat zou kunnen George maar dat is hun keuze en niet aan mij om daar een oordeel over te hebben.
pieta
@George
Broekzak/vestzak overname dus. In 2004 overgenomen en dus circa 2 euro per kg melkquotum betaald? Ik vind het dan alleen wel onbedgrijpelijk dat je moeder in een huurhuis van jou zit. Smiley.
pieta
@Cornelis
Ik bedoel dat je dat sowieso in orde moet hebben en als je dat in orde hebt je aan de goede kant zit. Maar als de markt verandert dat je niet alles in de hand hebt en kunt beïnvloeden.
George
@pieta
Het was gewoon beter dat ik dat huis kocht en nu kan ze het geld naar mij toe huren. 😄
pieta
@George
Ach George, het maakt mij verder niet uit maar in mijn beleving ben jij ook een van de vele die meent dat ie de boerderij echt betaald heeft en de meeste anderen niet. Smiley
+1
George
@pieta
Je kunt denken wat je wil , bij ons is in ieder geval eerlijk gedeeld.
+3
pieta
@George
Delen door 1 kan iedereen. Smiley.
+2
matt
@George
Laag of geen rendement,behalen over je eigen vermogen zie ik niet als probleem
Voor de landbouw,dat wist ik al toen ik er aan begon.
Dat is gewoon zo en zal ook altijd zo blijven volgens mij.
wereldwijd wordt op het platteland relatief sober geleefd,en boerderijen van familie
Op familie doorgegeven.
als de rendementen dusdanig zouden veranderen,dat het eigen vermogen rendeert
zou dit exit familiebedrijf betekenen,doordat grote investeerders zich met de landbouw
Gaan bemoeien.
pieta
@matt
Wel alleen voor het laaste deel krijg je een plusje. Een rendementsberekening kun je pas maken aan het einde van je rit.
George
@matt
Het is eigenlijk wel een probleem want door dat veel te lage rendement is het bedrijf niet tegen de reeële waarde over te dragen.
Je laatste regels begrijp ik niet goed , waarom zou een goed rendement het einde van familiebedrijven inluiden? Grote investeerders zitten volgens mij niet op wat boerderijtjes te azen.
George
@pieta
Zelfs dan nog niet want dan geef je die plus weer totaal weg aan de opvolger ofwel aan EEN van je kinderen en da's niet eerlijk o neee. 😄
pieta
@George
Toen mijn vader begon kocht hij de boerderij uit de onverdeelde boedel tegen werkelijke waarde(1970). Toen was dat nog gebruikelijk. Die waarde lag volgens mij ergens richting de 10.000 gulden per ha en in 1976 zette hij een ligboxenstal voor 60 koeien voor 80.000 gulden. Dit gedoetje heb ik "overgenomen". De ligboxenstal werd getaxeerd voor meer dan 80.000 euro en de grond ging tegen agrarische/verpachte waarde over en dat ging toch nog wel over 30.000 euro. Dat bedoelde ik dus het rendement berekenen aan het einde vd rit. Van aankoop voor 4.500 euro naar 30.000 euro is toch nog 7 keer zoveel geweest.
Ik hoop van harte dat ik het in de verre toekomst kan overdragen aan een eigen kind tegen een 7 keer hogere waarde dan waar ik het voor heb overgenomen. Smiley
George
@pieta
Verpachte waarde van €30000 per ha? Dan heb je zeker nog niet zo heel lang geleden overgenomen?
pieta
@George
Bijna zes jaar geleden.
+1
Dre van Helmond
@George
Grote investeerders zitten niet op een boerderijtje te wachten ,maar kopen wel een groot veebedrijf in Nederweert en Vredepeel.
+1
matt
Quote:
@pieta: Wel alleen voor het laaste deel krijg je een plusje. Een rendementsberekening kun je pas maken aan het einde van je rit.

Als je de waardestijging van de grond meeneemt,dan is boeren
gewoon goed geweest.
alleen je kunt er niet zoveel mee tijdens je boerenbestaan,
het is natuurlijk wel comfortabel.
+1
George
@Dre van Helmond
Tja prima voorbeelden waar ik dus niet mee ruilen wil. Dan liever een pongelboertje die wel gewoon iedereen kan betalen en wat hij heeft ook eerlijk van hem is.
Clooney
Laat voorlopig ieder rundveebedrijf tot max 500 stuks vee groeien.
Mits je in de omgeving niet al te veel last veroorzaakt en de mest op een goede manier afgezet gaat worden.
+1
George
Tja waarom niet doorgroeien tot 1000 stuks als je aan die mitsen kunt voldoen? En waarom een rundveebedrijf wel en een varkens- of kippenbedrijf niet?
+3
Wiebren
Heel simpel; dan krijgt de melkveehouderij ook het stempel Intensieve veehouderij opgedrukt met de bijbehorende beperkingen en imagoschade.
Er zijn dus nu 2 opties:
- laten gebeuren
- nu de trend ombuigen.
Wij kiezen voor het laatste. Er zijn maar een paar mensen die zulke grote plannen hebben en zeker 10.000 voor wie dat niet hoeft. Als sector worden we om de oren geslagen met die paar extreme voorbeelden. Wie de normale verhoudingen tussen dieren en grond wil loslaten in de melkveehouderij zoekt z'n heil beter in het buitenland (waar je overigens ook voldoende grond moet hebben, daar is het alleen vaak goedkoper en ruimer beschikbaar)
+4
Boer-Piet
Mest Mest iedereen praat over mest maar gaan we straks ons voer vandaan halen en tegen welke prijs?
+1
MTSTAMMINGA
Een mens praat alleen over de problemen die hij denkt te krijgen

Ben ook zeerbenieuwd alles de mekprijs goedblijft wat onse koeien nog moeten leren vreten 😞
spotmelker
@ MTSTAMMINGA, Ik praatte vroeger veel over vrouwen...dat "probleem" is inmiddels opgelost.
MTSTAMMINGA
@spotmelker
Vrouwen vergelijken met stront @spotmelkerjij druft!!! 😄
Enige over eenkomst die ze hebben kan zijn
De ene verzorgt de huishouding de andere de grond 😄
Weet nog een overkomst maar die zet ik hier maar nier neer 😞
+2
pieta
@MTSTAMMINGA
Je bent voortaan een BB'er Karst. Mooie quote van je in de Boerderij van 19 november jl. "Een boel melken is makkelijker als een boel verdienen". Zullen we dit soort spreuken voortaan een Tammingaatje noemen?
+1
spotmelker
@MTSTAMMINGA
Is die 2e overeenkomst dat je met beide een vruchtbare toekomst hebt Karst?
+2
mlkvhoudr
@spotmelker

Grond stijgt in waarde en de samenwerking met een vrouw wordt ook steeds duurder 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , voer , schaalvergroting , antibiotica , mestbeleid , dieren , politiek , lening , mestverwerking , sjakie , bex , dierrechten , voerspoor , rundvee , aanvoer en intensieve-veehouderij geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
109
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
2