A-ware zoekt nog 200 miljoen liter extra

De A-ware Food Group zoekt nog 200 miljoen liter melk extra voor de kaasproductie in de nieuw te bouwen fabriek in Heerenveen. Nieuwe leveranciers zijn welkom, aldus A-ware.
 

Deel dit topic

Reacties

+8
de woarheid
Mmmmmmmm, is 't nou al "die 1 euro hoger KAN liggen"??

Ik hoop dat die collega's niet zo bedrogen uit gaan komen als de Noorderland veehouders van wie A-ware de onderneming Katshaar cadeau gekregen heeft. Want als veehouders nu eens onderzochten hoe dat verhaal in elkaar stak, wisten ze denk ik ongeveer meteen hoe goed A-ware het voor heeft met veehouders in het algemeen. Het is schandalig hoe de boer de rekening op pakt en ondernemers daar lachend rijk van worden.

Dan moet ik daarbij wel opmerken dat ik niet zo veel medelijden met de veehouders heb die geloven in het verhaal van "een centje meer" (of is het nou MISSCHIEN een centje meer?): als we uit de historie niet leren dat betalen boven de markt niet mogelijk is (vraag het eens aan Noorderland collega's die zo blij waren met de melkprijs die ze van Lyempf ontvingen...), dan moet je het zelf maar weten.

Ik gun niemand ellende maar één ding weet ik wel: de coöperaties in Nederland verwerken werkelijk al meer dan 100 jaar de melk van hun leden; A-ware beweert alleen maar dat ze al meer dan 100 jaar bestaan. En als ik de jaarverslagen is door lees van die mooie firma in Heerenveen, dan is 't allemaal maar flinterdun. Mijn mening is: als het er op aan komt of Jan Anker cum suis hun loon en dividend ontvangen óf dat de veehouder z'n beloofde deel krijgt dan gok ik er op dat de veehouder (weer) aan het kortste eind trekt.

veel succes............
ejb
Kaas had natuurlijk gelijk op het andere prikbord en ga dus niet inhoudelijk reageren

ps. het is bijzonder knap om al jaarverslagen door te lezen van een fabriek in aanbouw m.a.w. je weet er dus helemaal niets van
+3
Wouter Verhoef
Ejb,

Je mag verwachten dat Jan Anker een nieuwe BV gaat oprichten voor zijn nieuwe kaasfabriek, en daar is dus inderdaad nog geen jaarverslag van, maar neem maar van mij aan dat de inbreng van eigen vermogen in de nieuwe BV vanuit de Holding naar mijn inschatting niet meer zal bedragen dan de veelal door banken geeiste 30%.
Als zo'n bedrijf met 30% start blijkt vaak dat de eerste jaren verlieslatend zijn door opstartperikelen wat weer een aanslag op het eigen vermogen betekend en het is maar zeer de vraag of A-ware in dat geval wil of (kan!!) bijstorten.
Het eigen vermogen van de bestaande BV's is maar matig voor zo'n sterk expanderende onderneming.
Naar verluid staan er veel DOC-melkveehouders op de wachtlijst die willen gaan leveren aan A-ware, of die het overwegen, maar zij nemen in mijn ogen wel een groot risico. Een plus garanderen van 1 cent boven DOC kunnen ze gewoon niet waar (blijven) maken.

Je ziet dat veel 'cooperatieve melk' verandert in 'particuliere melk' en het zal mij benieuwen of er straks voor al deze 'particuliere melk' nog wel plaats is als we als melkveehouders na 2015 de ruimte krijgen en zeker als er dan ook nog eens 'calamiteiten' plaatsvinden bij Katshaar, Noorderlandmelk, de A-ware kaasfabriek in cooperatieve handen?, etc.
+3
MTSTAMMINGA
@Wouter Verhoef
Dat katshaar het niet redden kon in deze tijd laat zien hoe hard die zuivel handele is

Voor de wind is iedereeen een hard fietser behalfe Katshaar ????
+1
MTSTAMMINGA
@ejb
Melkvee al gelezen bl 21 en 23 ?

Eigenlijk geven ze in het artikele al een beetje aan dat ze de prijs van FrieslandCampina waarschijnelijk niet halen kunnen
Maar ze hopen van wel

Hoop doet leven,en verdriet doet pijn

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , a-ware food group , a-ware en heerenveen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0