'Discussie grondgebondenheid draait om vertrouwen'

Wie als melkveehouder niet in het sectorplan gelooft om het mestprobleem aan te pakken, zegt indirect dat hij z'n collega's niet vertrouwt. Dat stelt Lubbert van Dellen van Accon AVM.

Van Dellen sprak vandaag in Wezep op een dag van stichting GES (Genetische Evaluatie Stieren). Hij stelt dat de discussie rond grondgebondenheid een emotionele discussie is en daarom moeten antwoorden ook gedeeltelijk in de emotie worden gezocht.

Dierrechten buiten de deur houden, hangt daar één op één aan vast, meent Van Dellen. 'De politiek en de maatschappij willen melkveehouders kunnen vertrouwen. Dan moeten ze elkaar ook kunnen vertrouwen.'

Het hele sectorplan van LTO/NZO, met de kringloopwijzer als hoofdinstrument, is volgens hem daarop gebaseerd. 'Wie de kringloopwijzer afserveert om reden van 'te fraudegevoelig', stelt dus dat hij onvoldoende vertrouwen heeft in zijn collega's.'

'We weten allemaal dat de meeste boeren prima en eerlijk werken. Een aantal werkt echter niet integer. Dat loopt je voor de voeten', benadrukt Van Dellen.

Overtreders
'We moeten met elkaar durven te benoemen dat de hele discussie daarom draait: hoe straf je de overtreders en pak je hen aan die het imago besmeuren', stelt Van Dellen.

Deel dit topic

Reacties

spotmelker
Vreemde uitspraken. Wie zijn voordeel kan doen met de kringloopwijzer leeft zich daarin uit, bij wie het vrijwel niks oplevert lekker administratie-arm in het forfaitaire systeem laten werken. Heeft niks met collegialiteit of fraude te maken.
Coen
Binnen korte tijd het 2-de artikel in dagbladen waarin onze mogelijke bedrijfsontwikkeling wordt beschreven 😃

Bron: Trouw
OPINIE LAURA BROMET EN JESSE KLAVER

Koeien moeten niet de varkens achterna
Met de melkveehouderij mag het niet dezelfde kant op gaan als met de varkenshouderij, betogen Laura Bromet en Jesse Klaver.

Waartoe de intensivering van de veehouderij heeft geleid, kunnen we zien in Noord-Brabant. Als er één provincie is waar blijkt tot welke excessen megastallen leiden, is dat deze provincie wel.

Op 1 april 2015 vervalt de melkquotering. Boeren mogen vanaf die datum zoveel melk produceren als ze willen. De voorbereidingen hierop zijn in volle gang: binnen twee jaar zullen er zeven nieuwe zuivelfabrieken bijkomen in Nederland. Deze fabrieken zullen veel extra melk nodig hebben. En dus moeten er meer koeien komen.

Provincies en gemeenten hebben de afgelopen jaren de mogelijkheden voor de bouw van stallen verruimd. In het kleinschalige Waterland bijvoorbeeld, mogen boerderijen sinds kort twee keer zo groot worden als vroeger was toegestaan. In het open veenweidegebied betekent deze schaalvergroting een grove aantasting van het landschap. Bovendien is het de vraag of de extra koeien die nodig zijn voor de vergroting van de melkproductie straks nog wel buiten in de wei zullen staan. Voor boeren met grote stallen is het veel efficiënter de koeien binnen te laten.

Waartoe de intensivering van de veehouderij heeft geleid, kunnen we zien in Noord-Brabant. Als er één provincie is waar blijkt tot welke excessen megastallen leiden, is dat deze provincie wel. Enorme mestoverschotten, dieren die slechts een productiemiddel zijn, verkwisting van antibiotica, en ziekten als Q-koorts die de volksgezondheid bedreigen.

Grote stallen
De melkveehouderij in Nederland is nu nog grondgebonden. Het aantal koeien wordt bepaald door de hoeveelheid grond die er ter beschikking is. Wie door Waterland fietst, ziet koeien in de wei, een beeld dat al honderden jaren bestaat. Maar wie beter kijkt ziet ook dat veel boeren zich voorbereiden op 1 april 2015. De ene na de andere nieuwe grote stal schiet de grond uit en tast het prachtige open groene landschap aan.

Gelukkig komt er ook een tegenbeweging op gang. Verschillende betrokkenen bij de melkveehouderij, lieten afgelopen zomer via Herman Wijffels en Cees Veerman weten dat de melkveehouderij grondgebonden moet blijven. De melkveehouderij moet geen industrie worden, betogen zij. Wij zijn het daar van harte mee eens.

Ongebreidelde groei
De varkenshouderij heeft laten zien dat liberalisering van de landbouw alleen maar leidt tot ellende. Dit mag niet gebeuren met de melkveehouderij. De overheid is er niet alleen om economische ontwikkeling op gang te brengen, maar ook om Nederlanders een land te geven waar het prettig is om te leven. Mooie landschappen, dieren die behoorlijk worden behandeld en het voorkomen van ziekten die kunnen overspringen van dieren op mensen.

Een hele sector laten voorsorteren op een ongebreidelde groei zonder beperkingen op te leggen, getuigt van laksheid en onzorgvuldigheid. Laten we daarom leren van de ellende in de varkenshouderij en voorkomen dat hetzelfde zal gebeuren met onze koeien. De melkveehouderij moet grondgebonden blijven. Een koe in de wei vinden we nu nog heel normaal. Maar wie ziet er varkens buiten?
Grasbaal
Hier een ander Trouw artikel van vandaag:

Slechts 4 procent van de boeren in Nederland is jonger dan 35 jaar - Wie produceert in de toekomst ons voedsel?

trouw.nl/tr/nl/…
George
Beste Co , dat is inderdaad een groot probleem voor de toekomst. Niet alleen in NL maar over heel de wereld. Het zal een stuk aantrekkelijker gemaakt moeten worden want zoals het nu gaat is het met de boeren gedaan.
+2
pieta
@George
Wij krijgen nu de vijfde controle in 2 maanden. Hiervan vergaat je ook de zin in het boeren. NVWA over het grondgebruik ed, gemeente over bouwbesluit, gemeente voor de milieuvergunning ed, IKB controle voor de vleeskalveren en nu komt als klapper op de vuurpijl Qlip vooor foqus koe voor de melk. Op zich is controle goed maar .......
+1
George
@pieta
Gewoon een hele hoop onzin. En als boer schiet je er totaal niks mee op en krijgt niks meer voor je produkt. Ik heb altijd een enorme afkeer gehad van die zogenaamde kwaliteitsborgingsinstanties en alle andere flauwekul.
koeman
Die 4% zijn waarschijnlijk bedrijfshoofden, tja... wie is er tegenwoordig nog in staat om voor je 35ste het bedrijf overgenomen te hebben, dat zullen er niet zoveel meer zijn. Dus er zijn hopelijk nog een heleboel opvolgers die met pa in een samenwerking zitten. Bij het LEI telt het oudste bedrijfshoofd als 'de ondernemer'.
+2
pieta
@koeman
Thuis meestal ook. Smiley
+1
Coen
@pieta , de jeugd moet voor hun 35-ste zeker al de leiding hebben 😄 en daarom ook het grootste gedeelte van de winst hebben 😄
de ouderen moeten als verschaffer van Eigen Vermogen fungeren, met een minimale vergoeding voor deze inbreng, en fungeren als coach voor feedback 😃
pieta
@Coen
Mooie theorie. Van echt de leiding hebben is pas sprake na overname wanneer men echt voor eigen rekening en risico werkt. Daarvoor moet, terecht, ook het belang van de oudere generatie(naast het eigen belang) gediend worden.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Sjoerd Hofstee: We weten allemaal dat de meeste boeren prima en eerlijk werken.

We weten allemaal dat de meeste boeren het randje van de wet opzoeken als dit voordeel biedt. Een systeem dient zo ingericht te zijn dat er niet gemakkelijk over dit randje gestapt kan worden. BEX/Kringloopwijzer voldoet zeker niet aan dit criterium, zoals dit nu is ingevuld, wordt fraude en manipulatie uitgelokt.
+1
pieta
Wij noemen dat werken met de regels die er zijn.
jan 1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: We weten allemaal dat de meeste boeren het randje van de wet opzoeken als dit voordeel biedt. Een systeem dient zo ingericht te zijn dat er niet gemakkelijk over dit randje gestapt kan worden. BEX/Kringloopwijzer voldoet zeker niet aan dit criterium, zoals dit nu is ingevuld, wordt fraude en manipulatie uitgelokt.

Rare uitspraak van jou,meest boeren willen gewoon koeien melken,zijn absoluut niet bezig rand op te zoeken.de regelgeving zorgt voor een knellend ondernemers klimaat in nl,als daar een bex en kringloopwijzer het ondernemen wat leuker maakt dan kan je er mee aan de slag.Wat je ook bedenkt nix is waterdicht,maar beter iets dan niets.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan 1: Rare uitspraak van jou

Niet zo naief, Jan, dat staat je niet. Met BEX zijn er ondernemers die meer dan 20 ton ds van een hectare halen. Mestmonsters wijken bij DR 100-en % af van gemiddeldes en vul zelf de overige sluiproutes maar niet publiekelijk aan. Er wordt volop gesjoemeld. Ga me nu niet vertellen dat jij je hand in het vuur gaat steken voor de eerlijkheid van jouw collega's.
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Tja Jack dat jij niet in goede opbrengsten vd grond gelooft is weinig aan te doen. Maar ik heb vd week BLGG gehad voor de monstername en die meneer die meet echt niet ruim. Die telt aan alle kanten achteruit voor de zijkanten en het begin en het eind. Oftewel ik ben benieuwd wat eruit komt. Ik zal het laten weten. Dat met die mestmonsters weet ik zo niet. Maar alles wat je opzet is fraudegevoelig, zelfs grondgebonden. Moet je het in gebruik hebben dan en wanneer heb je het in gebruik. Dit speelt zelfs bij de wat extensiever boer die nog wat grasland bijhuurt.
+1
pinokkio
@Jack Rijlaarsdam
ben bang als je wel je hand voor je collegas in het vuur gaat steken dat je je hand verbrandt..........
jan 1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Niet zo naief, Jan, dat staat je niet. Met BEX zijn er ondernemers die meer dan 20 ton ds van een hectare halen. Mestmonsters wijken bij DR 100-en % af van gemiddeldes en vul zelf de overige sluiproutes maar niet publiekelijk aan. Er wordt volop gesjoemeld. Ga me nu niet vertellen dat jij je hand in het vuur gaat steke

Met mais is het hier wel mogelijk,met gras zal ik genoegen moeten nemen met 15 ton ds.Met bex kan je aantonen dat je excretie norm lager is al wat overheid voorschrijft.Je bent toch gek als je daar geen gebruik van maakt!
+1
Coen
@pieta , zie ook via BEX teveel giga-gewasopbrengsten en toch nog zeer hoge voerkosten per kg melk, ergens klopt er dan iets niet natuurlijk 😃
pieta
@Coen
Ik heb zojuist de uitslagen van grondmonsters BLGG binnen gekregen en bij mij zijn veraschillende percelen gezakt in pal en pw. Dat is bij mij een teken dat ik te weinig mest op mijn land mag brengen.
+4
Coen
@pieta , zonder mest geen melk 😃
bodemvruchtbaarheid borgen is de 1-ste vereiste voor duurzame melkveehouderij
ErikSmale
Zolang Den Haag vind dat er 1,7kg fosfaat in een kuub mest zit geef ik ze ook geen ongelijk. 1,3-1,4kg is vandaag de dag gangbaar!!
Grasbaal
Maar dat is dan mest incl spoelwater?
ErikSmale
@Grasbaal Verdunningseffect van water heeft geen invloed op DS gehaltes in de mest, daar kijk ik naar
Sjoerd Hofstee
Jack,
Met jou opmerking raak je kern van betoog van Lubbert. Als jij je collega's niet vertrouwt, hoe kun je dan van politiek en maatschappij verwachten dat ze de melkveeshouders vertrouwen..?
Jack Rijlaarsdam
Sjoerd, de vraag stellen, is 'm beantwoorden...
Chocomel
Ik zou de bal eerst terug kaatsen naar de accountant. Wie vertrouwt er eigenlijk zijn accountant? Wie zegt mij dat de uren die zij op kantoor maken ook correct bij de klant worden gedeclareerd? Of zijn accountants ineens de braafste beroepsgroep van Nederland?
Grasbaal
BEX is de basis voor de KringloopWijzer. Het is dus belangrijk om de BEX goed te begrijpen.

Meer: verantwoordeveehouderij.nl/show/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's nzo , politiek , melkveehouders , melkveehouder , grondgebondenheid , dierrechten , mestprobleem en kringloopwijzer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
1