#PureGraze - Leven als een boer in Nederland

En als het goed is dan grazen de PureGraze koeien nu ook nog buiten:

Met het verdwijnen van de melkquota in 2015 is het tijd om na te denken over de toekomst van uw boerenbedrijf. Gaat u op dezelfde voet verder? Gaat u voor schaalvergroting en alsmaar meer gas geven? Of wordt het tijd om het eens over een hele andere boeg te gooien, met meer kwaliteit voor uzelf en voor uw koeien?

Op 14, 21 en 22 november en 3 december houden Pure Graze boeren op diverse plekken in Nederland open huis. Pure Graze is - kort gezegd - een natuurlijke manier van werken die een prima rendement oplevert en efficiënt samenwerkt met de natuurlijke bronnen. De crux is simpel: koeien lopen een groot deel van het jaar in de wei en eten gras. Niet zomaar gras, maar een uitgekiende mix van grassen, klavers en kruiden die prima voorziet in de voerbehoeften van de koe. Dat betekent geen krachtvoer meer, geen antibiotica en de dierenarts komt nog maar zelden op het bedrijf. Door een slimme manier van beweiden hoeft u nog maar twee of drie keer per jaar te maaien, wat werk en brandstof uitspaart. Op deze manier werkt u samen met uw land. Pure Graze zorgt voor een goede bodemkwaliteit, die bestand is tegen klimaatschommelingen, bijdraagt aan het behoud van de biodiversiteit en koolstof bindt. Alles bij Pure Graze draait om balans op het boerenbedrijf. Balans in de bodem, balans voor de koe en balans voor u als boer. Door een andere manier van werken bent u ontspannener en heeft u weer plezier in uw werk. En een beter inkomen dan voorheen. Niet omdat de melkprijs omhoog schiet, maar omdat de kosten per liter melk aanzienlijk dalen.

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar dat is het niet. Kom het met eigen ogen zien en beleven. Maak kennis met de boeren die al geruime tijd volgens deze methode werken. Zij vertellen hoe het hen bevalt en wat het hen oplevert. Laat u verrassen door de pure smaak van Pure Graze melk, kaas en vlees. Tijdens deze middagen zijn de experts van Pure Graze aanwezig die antwoord kunnen geven op al uw technische, minder technische, financiële of vermarktings vragen.

Data excursies:
Donderdag 14 november 13.00 – 15.30 uur, Holsloot (Drenthe), Alfred Brinks
Donderdag 21 november 13.00 – 15.30 uur, Riel (Brabant), Familie van Roesel
Vrijdag 22 november, 13.00 – 15.30 uur, Oudendijk (West-Friesland, NH), Brigit Bakels
Dinsdag 3 december, 13.00 – 15.30 uur, Megchelen (Achterhoek), Tom Keuper

Deel dit topic

Reacties

MTSTAMMINGA
Mijn koeitjes liepen vanmiddag ook weer lekker te grazen
Maar als ik zie hoeveel kuil ze opstal vreten denk ik dat ze water buiten vreten 😄

Die opmerking over die kruiden is ook wat mijn ervaring
Heb een stukje land nu 2 jaar nooit gemaaid ,daar zit ondertussen een goeie taaiezode op met veel draagkracht
Coen
Wie is er vandaag geweest en wat waren de bevindingen ?
+1
Grasbaal
Ik ga volgende week in Oudendijk kijken. Ben benieuwd of ze daar dan nog buiten lopen op dat lage land.
Coen
Zeer sympathiek bedrijfssysteem 😄 maar het moet wel economisch duurzaam zijn 😄

het valt mij elke keer weer op hoe weinig ruwvoer er bij hen op de plaat ligt en hoeveel ruwvoer ze elk jaar moeten aankopen, ondanks het feit dat ze relatief extensief zijn qua melkdruk
+3
MTSTAMMINGA
Ook bij de puregrazing doet de ene ondernemer het beter als de andere @Coen

Het systeem bepaalt niet de winst\saldo 😄
Wel als je het goed doet of slecht 😄
Grasbaal
Ik ben op de open dag in Oudendijk geweest, de melkkoeien stonden al op stal maar de drachtige vaarzen liepen nog in het land.

hookwood
Hier lopen de drachtige vaarzen ook nog buiten, maar het gras is nu toch wel bijna op op de drogere percelen dus deze week gaan ze naar binnen.
spotmelker
@ hookwood, zijn ze een beetje in conditie gebleven?
Hier is vandaag ook alles binnen gekomen, er zit geen grammetje teveel op bij m.n. de 2e en 3e kalfs koeien.
MTSTAMMINGA
Hier Lopen de koeien middags ook altijd nog even buiten
Heb vanmiddag de laaste pinken binnen gedaan
Rotdingen werden te onrustige vond ik
Stalvoeren doe ik nu de pinken
Grasbaal
Hier nog 2 video's van dit bedrijf:

Meer met minder

koeien kijken
ricardo
Toch niet echt weinig 800 kg kunstmest.
hookwood
Als het 800 kg KAS is dan idd niet nee. Puur op KAS basis mag ik niet meer dan 500 kg strooien....
spotmelker
Daarmee kom je hier op veelal nieuw ingezaaid land tekort.
hookwood
Ik zou ook graag wat meer strooien, maar helaas laat de wetgeving dat niet toe...
spotmelker
@hookwood
Dat lukt hier door gebruik te maken van de stikstofruimte voor wintergewassen en groenbemesters. Wat we hier overhouden komt extra op het grasland. En met resultaat.
pieta
@spotmelker
Hoe werkt dat? Leg eens kort uit, wat voor bouwplan?
spotmelker
@pieta
Bouwplan half gras, kwart pootaardappelen en achtste tulpen en achtste plantuien. Op de groenbemesters die na de tulpen en plantuien worden gezaaid mag je 70 kilo kunstmest-N gebruiken. Hier kun je door geen gras maar b.v. jap. haver te zaaien op besparen en op het grasland gebruiken. Omdat de huurder tekent voor mestafname maar dit niet volledig nodig heeft kun je hiervan een gedeelte extra op je gras brengen.
Op gras tot april heb je ook nog N plaatsingsruimte dacht zo'n 30 kg/ha. Dan ploegen en aardappels en uien erin. Dit gebruiken we ook extra op het blijvende gras. Zo schraap je nogal wat extra bemestingsruimte bij elkaar voor het gras. Je moet wel een relatief groot aandeel in de akkerbouw hebben.
hookwood
@spotmelkermet alleen gras wordt dat lastig idd.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , maaien , koeien , melk , koe , melkprijs , krachtvoer , kaas , voer , schaalvergroting , antibiotica , biodiversiteit , dierenarts , boer , pure graze , rendement , bodemkwaliteit , puregraze , toekomst , inkomen en kruiden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
6