Voeeren van plofkuilen

Ben benieuwd hoe het gaat met het voeren van zeer natte kuilen van dit voorjaar. Wij mengen de kuil van rond 22 ds% op moet mooi droog zomerkuil. Rantsoen is smakelijk maar blijft vochtig. De produktie onder de koeien valt me niet tegen. Wat is de ervaring van jullie prikkebord????

Deel dit topic

Reacties

Koeienboer Jannes
Voer m hier met stro (1kg) en mais (15kg) Kuil lijkt in praktijk iets droger dan op papier, en er zit ondanks laag ds. voldoende structuur in rantsoen op deze manier.
mlkvhoudr
Wil prima hier
Farmer_
We mengen het ook met een droge 2de snede, ze vreten het graag maar de productie valt me ook tegen.
Foliepak
Bij ons de eerste snede in twee keer gemaaid ds van 26 en van 32 met 950 en 930 vem en een re van 175 over elkaargekuild. Productie valt flink tegen vet van maar 4, 17 ondanks 1kg graszaadhooi per koe !
avondrood
Een kleine aanvulling op mijn onderwerp. Bij de graskuil word er mais toegevoegd. Verder voor de prik 0,6 kg graszaadhooi/koe voor de prik. Dit om de slappe kuil op de prikken.
hookwood
Hier meng ik hem met de andere helft van de eerste snede. Die is 55% ds. Daarnaast 12 kg mais en wat sojaraap. Overdag lopen ze nog buiten. Mest is bij de oudmelkte koeien eerder te dik dan te dun.
+1
Ik kan jullie vertellen dat ik meerdere 'plofkuilen' aan het voeren ben, tussen de 11 en 21% ds, dus 'aan de natte kant'.....2 ervan zijn compleet uit elkaar gezakt.
Toen de boeren dit aan het kuilen waren werden ze door velen voor gek verklaard. Natuurlijk was het ook niet de bedoeling dat ze zó extreem nat inkuilden, maarja.

De kuilen zijn natuurlijk te nat, maar aangezien het de eerste snede is, zijn de uitslagen eigenlijk extreem goed, zoals jullie hierboven ook al aangeven, vaak wordt de 2e of 3e snede erbij doorgemengd, met een structuur/prik aanvulling en nóg zoeken de koeien het eruit. Het is gewoon erg smakelijk (ook al stinkt het) maar door het mengen zijn het absoluut geen probleem kuilen! (natuurlijk proberen ze het volgend jaar droger te krijgen)

Dan ben ik ook wat kuilen aan het voeren die ná de natte periode ingekuild zijn.......te droog, te lang, te onsmakelijk. tja....wat is dan het beste??
oordeel zelf...
Het valt me altijd op dat er ENORM geschreven en gepraat wordt dat er weer zulke probleemkuilen zijn, maar doordat velen de mogelijkheid hebben om het te mengen, wordt zo'n kuil ineens een minder groot probleem.

mijn ervaring is dat de extreem natte kuilen op dit moment minder problemen geven dat de droge kuilen. Je krijgt het er gewoon niet in, en de kuilen broeien nu al, ook al is het herfst.

Zoals ik al zei, natuurlijk probeert men het volgend jaar anders, maar een echt groot probleem is het niet.

vr gr
www.heersinkvoedertechniek.nl
MTSTAMMINGA
Toch denk ik dat de broei ,heeft te maken met aanrijden en afdekken
Gewicht er op Heb momenteek een buurman die betonplaaten er op heeft Van 3 bij 1 en 20 cm dik die verlegt hij iedere keer weer als hij weer een rij voorweg heeft gesneden

Bij droog spul gaat de aanvoer veel sneller,en daar door wordt het mindere aangereden .heersinkvoedertechniek.nl dat is het probleem niet het gewas denk ik
Dat lijkt me duidelijk, aanrijden is ALTIJD het probleem. maar dit openbaart zich het eerst bij droge en stengelige kuilen.
En persoonlijk vind ik, dat als je als boer zijnde al met betonplaten moet gaan zeulen om broei voor te blijven je een probleemkuil hebt....
jan w
Volgens de loonwerker hier hebben de boeren die een conserveringsmidddel of kuilverbeteraar en of beide gebruikt hebben geen of weinig problemen. Diegene die niets gebruikt hebben hebben meer problemen.
Het enige wat bij beiden wordt opgemerkt als je ze alleen voert is dat het rantsoen te vochtig is, waardoor de koeien te weinig d.s. kunnen opnemen.
hookwood
Hier Bonsilage Plus erdoor. 100 punten conserveringsindex volgens BLGG. Zit wel ruim RAS in. Volgend jaar nog beter de mollen weg zien te krijgen.
Farmer_
Quote:
@HeersinkVoedertechniek: mijn ervaring is dat de extreem natte kuilen op dit moment minder problemen geven dat de droge kuilen.

Helemaal mee eens, dat droge spul willen ze niet vreten, regend het dan zit meteen er broei in, ze verschimmelen snel, doordat het te stengelig is zit er teveel lucht in die kuilen, het is vaak gewoonweg niet aan te rijden.
+1
MTSTAMMINGA
Bij zulke kuilen gewoon beetje versgras er over heen kuilen als je klaar bent @Framer Zit er druk op dat droogespul En de koeien vindt het lekker wat nats tussen dat drooge spul
jan uut ov
Broei bij droge kuilen komt vaak door verkeerd uitkuilen.
te ruw snijvlak en losse voerresten voor de kuil
Farmer_
Meestal is het de voersneheid die het veroorzaakt.
spotmelker
@Farmer_
Waar met happers wordt gewerkt wordt vaak teveel losgetrokken.
gezienus
@spotmelker
een kuilhapper valt mee heb hier een tang dan woel je de eerste meters wel los
Farmer_

Kuilhapper werkt wel goed, maar was de kuil wat natter heb je geen probleem met schimmel of broei en de koeien vreten het graag.
huub
Dat een natte kuil minder snel broeit is ook wel logisch, een 20%ds kuil heeft per ton product maar 200kg ds (logisch 😄 ) er zit per ton dus ook minder energie in, een kuil van 60% ds heeft per ton product 3 keer zo veel voederwaarde.

een 20% ds kuil die 10 graden opwarmt broeit harder als een 60% ds kuil die 25 graden opwarmt.
jan w
Volgens mij verkijk je je daarop.
Die natte kuilen kunnen ook broeien als een gek.
pieta
@jan w
Hier ook, zit iets van pioneer bij in. Bederft en warmt snel op. Gelukkig een lange smalle lage kuil.
hookwood
@pieta volgende keer gewoon Bonsilage gebruiken.
Todi
@hookwood
Is dit reclame maken of zit er een gedachte achter.
+1
pieta
@hookwood
Het is bij mij alleen op de bovenkant, niet op het snijvlak. Ik geef het eigenijk vooral op de regen die erop valt.
pieta
@hookwood
Wat is/doet bonsilage?
+1
hookwood
@Todidit heet een gebruikerservaring. Gebruik het al jaren. Al langer dan Barenbrug het hier in Nederland importeert. Voorheen via Vreza Weerselo. Doet gewoon zijn werk goed.
v Eck
Volgens mij komt het ras niet zo zeer door de mollen meer door dat die kuilen vrij vochtig zijn
en je hoordt overal dat ze er niet zo dendered van melken
+1
v Eck
Wat die broei betreft kan het ook afdekken met vezels of met een ander zwaar produkt rode bieten als de kuil toch droog is
+1
de hoef
Heb hier geen plofkuil en het melkt voor geen meter vergeleken met vorig jaar .[geef mij die oude lange troep van vorig jaar maar
+3
George
Krijg je van die plofkuilen geen plofkoeien? Anders wil Wakker Dier wel eens lastig doen.
+4
MTSTAMMINGA
De laaste Melkvee gelezen @de hoef bl 20 over Eenvoudige koeien voeren ?
Zit wel[boel] waarheid in dat artikele denk ik
de hoef
Heb ik gelezen ja ik hou wel van simpel en niet te veel grote verhalen
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@MTSTAMMINGA: bl 20 over Eenvoudige koeien voeren

Misschien kan iemand het posten? Ben nooit te oud om te leren.
de hoef
@Jack Rijlaarsdam
wat is je adres gooi ik hem wel op de post
+1
Jack Rijlaarsdam
@de hoef
Ga wel ff koppie doen bij een maatje, die heeft een abonnement. Toch bedankt voor het aanbod.

Voor de discussie wel leuk om 'm hier ff neer te zetten. Mooi klusje voor Co, maakt zich er wel erg makkelijk vanaf tegenwoordig. Geen filmpjes meer van spectaculaire protesten of verhitte discussieavonden, dan maar wat scannen en plakken.
+1
gezienus
@Jack Rijlaarsdam
Co, maakt zich er wel erg makkelijk vanaf tegenwoordig. Geen filmpjes meer

Wilde het ook al aankaarten maar je was me voor
v Eck
Al die verhalen zo te horen zou de koop/laese melk wel een hard kunnen zakken
Melkveehouder6
Ik heb ook een natte kuil. Ik had hem in 2 silo's gedaan waarbij ik in 1 silo een droge 2e snede eroverheen heb gedaan. De kuil met alleen nat gras heb ik deze zomer opgevoerd toen de koeien nog in de wei stonden en dat molk prima, geen problemen en goed melken.
Toen die op was ben ik aan de andere kuil begonnen en die voer ik nu nog steeds. Toen de koeien buiten liepen ging het goed, maar wel minder dan toen ik alleen de natte kuil voerde. Nu geven ze redelijk maar niet super, gezondheid gaat goed en de opname is ook goed ( 22 kg ds bij TMR rantsoen), de mest is zelfs dik genoeg.
oldhuus
De enigste natte kuil die ik heb die moet nog gemaait worden, misschien dat dat idee van de 5e snee aan de mestbult draaien nog niet zo gek is met dit weer..
MTSTAMMINGA
Laten drogen in brokjes ,of is dat te duur?
Grasbrok past goed in een rantsoen met mais wat ik weet
+1
oldhuus
Heb mijn aandelen al gebruikt dit jaar, het is niet alleen te duur maar ben ook wat huiverig voor een hakselaar van 22ton op het land ..
+1
spotmelker
@oldhuus
22 ton? Dat gras kan toch ook wel met lichter materiaal van het land af? Ben nog aan het stalvoeren met nog niet de helft van dat gewicht.
kaas
22 cent de kilo droog kosten is wel duur
huub
Per kilo gras, brok of water?
Ard Eshuis
Kuil van maandag op dinsdag mooi weer(na de plofkuilenweek): superspul, supermelken, zgn droge kuil van week erop met mega opbrengst per ha, iets minder, "gewoon" op tijd beginnen met kuilen. Mais eens wat natter inkuilen (rond 32%) helpt ook erg goed, uiteraard wel mengen dan.... Opname is dan goed en melken wil prima, wel hoger vet
paul1
Geen last van boterzuur ?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , voorjaar en rantsoen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN