Maispulp trekt spreeuwen aan!

Al 20 jaar onderzoek ik in Friesland de boerenzwaluwen in schuren en stallen. Op sommige plekken zie ik dat er vroeg in het seizoen al spreeuwen IN de stallen komen. Menig Friese boer heb ik daar al voor gewaarschuwd. Toch blijkt het regelmatig en steeds vaker (?) voor te komen. Vooral in ligboxen , maar nu ook in serrestallen (?) komt de fenomeen voor. Ik ben van mening dat de spreeuwen zowel in voorjaar als in najaar veel bacteriën meenemen en daarmee de kans op virussen (schadelijk voor vee) uit Oost Europa (of in voorjaar Engeland) met zich mee dragen, met alle gevolgen van dien. Sinds kort vraag ik me af of hoe vaak dit voorkomt in het voor en najaar. Ja zelfs in de wintermaanden blijkt dit voor te komen. Ik zoek dan ook vooral plekken in de omgeving van Joure , maar ook in geheel Friesland waar dit momenteel aan de orde is. Reacties graag naar j.d.jongringer403@home.nl of naar Tel. 0513-414788.

Deel dit topic

Reacties

+1
ricardo
Heb op moment geen last van spreeuwen denk dat ze buiten genoeg te eten hebben verder vaak last , het is me niet helemaal duidelijk wat je onderzoeken wilt, maar woon in zuidwest friesland heb ook zwaluwen in de gebouwen en als je een oplossing tegen de spreeuwen weet ben je welkom, groeten Ricardo
Jan de Jong
Hallo Ricardo,
Dank je voor de reactie. Het is de bedoeling dat we binnenkort in Friesland enkele plekken hebben waar enkele honderden spreeuwen in ligboxen of stallen aanwezig zijn. Waarvoor? Een flink deel van de aanwezige spreeuwen zal gepoogd worden (met vergunning) te vangen met netten in de stal. Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met de aanwezigheid van vee en is er overleg met de veehouder over de te volgen strategie.
De spreeuwen zij nodig voor onderzoekingen aan de Rijks universiteit van Groningen. De oplossing om de spreeuwen te weren, maar ook te vangen, kunnen per ligbox/serrestal nogal verschillen. Soms is het simpel en kunnen de invlieg plekken gemakkelijk beveiligd worden en kan er erge overlast voorkomen worden. In veel gevallen is het terplekke bekijken van de situatie vaak noodzakelijk. Doch zeer belangrijk is om ook een indruk te krijgen van de omvang van het probleem .Ik hoor graag waar in Friesland dit vooral plaatsvind en welke periode.
Spreeuwen zijn erg vindingrijk en weten vaak op allerlei wijze in de stallen of ligboxen binnen te komen om voedsel.

Als onderzoeker aan boerenzwaluwen in Friesland kom ik zelf al zo'n 20 jaar bij veehouders en vang/ring en onderzoek ik boerenzwaluwen om meer te weten te komen van deze insecteneters. Sinds kort wordt er ook op enkele plekken in Nederland met een soort zender (geolocator) onderzoek gedaan om meer te weten te komen van deze overwintergebieden. Er wordt nu hard gewerkt in Wageningen( NIOO/KNAW)om de eerste resultaten van het onderzoek in verslag samen te stellen. Door het ringonderzoek aan zwaluwen kunnen er ook veel gegevens worden verzameld over b.v. legselgrootte , broedbegin, aantal jongen, reproductie, broedtrouw ,etc.
Als vrijwillig wetenschappelijk medewerker ring en onderzoek ik dus deze vogels.
Daarbij stuit ik de laatste jaren steeds meer op grote groepen spreeuwen in de stallen waar vaak met mais pulp gevoerd wordt, soms al vanaf half juli! Met wat overleg en inspanning kunnen we misschien helpen om van dit probleem af te komen. Per slot van rekening vormen spreeuwen op de mais pulp een risico voor de veehouder i.v.m. het mogelijk overbrengen van virussen.

Hopend U zo enigszins inzicht te hebben gegeven.

Boerenzwaluwen in de schuur vangen een groot deel van de insecten weg en zijn als natuurlijke insectenbestrijders nuttig, helaas is de vogel landelijk op de rode lijst gekomen doch in grote delen van Friesland komt ie nog volop voor. dit is vooral te danken aan de meer open ligboxen, schuren ,stallen etc. Veel veehouders zijn wijs met hun zwaluwen en zien er elk jaar weer naar uit dat ze terugkeren naar stal of schuur.
+1
casev
Ik was vd winter bij iemand wiens serrestal compleet werd aangevreten door de spreeuwen, en daardoor zn dak al had moeten vervangen
Jan de Jong
Dat is nieuw voor me, dat een dak moet worden vervangen. Waren dit broedende spreeuwen in de afdichtingsplaten in de serrestal? Soms zitten deze los en kunnen ze er onderkomen, en vreten zo de platen aan. Door de spreeuwenmest en de oude nesten onder deze platen is zo'n afdichtingsplaat sneller los en raakt dan in verval. Broedende spreeuwen kan men soms weren door de plaatsing van een torenvalk broedkast in de omgeving.
+2
MTSTAMMINGA
15 van de halfwilde katten zorgen wel dat ze verdwijnen die spreeuwen

De ene jaagt ze op de andere staat\loopt bij de opennok ze op te wachten
de hoef
Zijn ze daar in friesland allemaal zo handeg
Jan de Jong
Katten kunnen soms inderdaad voor een afschrik reactie zorgen, doch daar treed snel gewenning op als de spreeuwen merken dat het dier niet permanent aanwezig is. Soms helpt een discobal met reflectie spiegeltjes, ik heb ook wel eens bij een boer cd's aan een touwtje in de stal zien hangen, deze reflecteerden dan in het licht door de luchtcirculatie. Of het helpt is moeilijk te zeggen, ook daar treed gewenning op. Het voorkomen dat ze in de stal kunnen komen is het beste! Er moet echter genoeg ventilatie ruimte voor het vee aanwezig blijven, rekening houden met wind en weersinvloeden.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Jan de Jong: Het voorkomen dat ze in de stal kunnen komen is het beste!

Gewoon geen mais voeren, dan gaan ze bij de buren snacken.
zeppmann
Even met de ganzenlaser door de stal dan zie je ze voorlopig niet meer terug.
ricardo
En je koeien blijven die rustig?
+1
zeppmann
Je moet wel boven de koeien blijven maar ik heb er nog nooit 1 zien schrikken.
Jan de Jong
Met ganzenlazer vind ik toch wel link. Koeien zijn erg onberekenbaar en kunnen van elk ding zomaar schrikken, met allerlei gevolgen van dien.De ervaring van de boer met zijn vee is daarbij cruciaal.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's europa , voorjaar , ligboxen , stallen en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
16