Melkveehouders verwachten actie overheid melkmarkt

Door Sjoerd Hofstee,

De helft van de Nederlandse melkveehouders verwacht dat de overheid nieuwe regulering instelt na het verdwijnen van het melkquotum in 2015. Dat blijkt uit een enquête van het Centrum voor Natuur en Landbouw (CLM) in opdracht van Wakker Dier.

CLM legde 500 melkveehouders een vragenlijst voor. De helft daarvan verwacht een vervangend systeem van het melkquotum, ingesteld door de overheid om de groei van de veestapel te beteugelen.

De meerderheid verwacht dat dat ingrijpen inhoudt: dierrechten. 51 procent wil echter het liefst grondgebondenheid, mocht er inderdaad een nieuw type regulering komen. Grondgebondenheid betekent een maximum aan het aantal dieren per hectare.

Weidegang
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 82 procent van de ondervraagden weidegang als positief bestempeld voor de koeien. Nu doet nog 68 procent van de bedrijven in ons land aan weidegang.

Weidegang neemt echter bij groeiende bedrijven, vooral in Oost- en Noord-Nederland nog steeds verder af.

Noodklok
Wakker Dier luidt hierop de noodklok en stuurt staatssecretaris Dijksma vandaag een brandbrief. Daarbij stelt Wakker Dier dat 'als er nu niets gebeurt, is de melkveehouderij straks net zo dieronvriendelijk en intensief als de varkens- en pluimveehouderij.

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , landbouw , lto , koeien , natuur , melkquotum , wakker-dier , weidegang , overheid , dieren , melkveehouders , doc , grondgebondenheid , melkmarkt , dierrechten , clm en dijksma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0