Showkoeien en 3,70% eiwit op grup (video)

Op de begin oktober gehouden World Dairy Expo in Madison (USA) wonnen ze een reservekampioenschap. Deze week leverde de melkcontrole een gemiddeld eiwitgehalte van 3,70% eiwit op. Het bedrijf Luck-E Holsteins uit de Amerikaanse staat Illinois grossiert in excellente stamboekkoeien, die op de grupstal gemolken worden.
 

Deel dit topic

Reacties

noordhollander
Wat een strange verhaal een aanbindmelkstal dat woord klopt denk ik niet ook waar het hoge eiwit vandaan komt valt uit dit warrige verhaaltje niet op te maken helaas...........
jan is hobbyboer
Volgens mij klopt het wel, koeien worden gemolken in de oude grupstal, rest van de dag lopen ze in ligboxenstalletje. Zoals op zoveel bedrijven in Wisconsin is er nogal een arbeidsoverschot op dit bedrijf en verdienden ze alijd nogal lekker aan verkopen van exterieur koeien, en dan bedenk je dit soort grappen. Anders bouw je gewoon een melkstal.
Maar ja, koeien zijn nog wel mooi, alleen markt voor exterieur is in USA ook volledig in elkaar geklapt sinds introductie van genomics. Enige waar je nog iets aan kunt verdienen zijn hele hoge genomics kalveren.
Die 3.70 eiwit is natuurlijk makkelijk te verklaren. Amerikanen voeren heel veel energie, waarschijnlijk wat oudmelkte koetjes en nogal veel absolute dochters rondlopen, die geeft voor USA stier hoge gehalten (en geen melk, zoals alles uit Apple/Altitude/August familie).
Farmer_
Idd, grupstallen worden daar nog steeds gebouwd voor deze showkoeien en met maismeel krijg je zowieso hoger eiwit.
+1
jan is hobbyboer
@Farmer_
Noordhollander als fokkerij-guru moet toch weten dat de productie cijfers van de amerikaanse show bedrijven net zo betrouwbaar zijn als destijds de produktiecijfers van de skalsumer koeien. Zelfs Blackrose gaf nog iets van 15.000 liter in 305 dagen terwijl z'n zoons geen drup melk vererven. Alles voor de show in dat land, en dat kunnen ze dan ook als de beste. Poppenkast spelen.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: als destijds de produktiecijfers van de skalsumer koeien.

Skalsumer Sunny Boy was anders wel een geweldige stier voor mijn fokkerij. Als voorbeeld zou ik eerder Holim Nemen, die stieren vielen nog eens tegen.
+1
Farmer_
@pieta
Sunny Boy was een van de beste NL stieren, alleen een akelig karakter af en toe, wat konden die slaan.
jan is hobbyboer
@Farmer_
Sunnyboy was een goede productiestier (met z'n fokwaarden uitlopend) die matig exterieur vererfde, maar bleek later voor geen meter te fokken. Celgetalkoning Cash is zo ongeveer z'n enige bekende zoon volgens mij en die hadden we achteraf ook nooit moeten zien. Ik denk dat het door de heterosis kwam, Sunny Boy was natuurlijk geen zuivere holstein. Verder was het de klassieke kruising tussen Chief (Nehls) en Ivanhoe (Sheik), niet zo spannend. KI Samen had paar jaar geleden ook nog zo'n draak van een stier uit de skalsumer pietjes. Dus productie zit er wel in, veel meer ook niet volgens mij.
Toch was volgens mij het zo'n 30 jaar geleden een publiek geheim dat de lijsten van Minne Blanksma's koeien her en der wel eens een handje geholpen werden, tenminste dat waren de geruchten, verder weet ik het ook niet, maar lactatiewaardes van boven de 200 hebben de schijn natuurlijk wel beetje tegen.
+1
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: , maar bleek later voor geen meter te fokken

Wij hebben anders een flinke sprong vooruit gemaakt met Sunny Boy. Stier heeft nu nog een fokwaarde van 380 levensdagen in de plus. Is Kian ook niet Sunny Boy bloed? Het kan zijn dat jij van dat exterieur niet houdt maar voor een boer die gewone koeien wil melken was het een pima stier.
+2
Farmer_
@jan is hobbyboer
We hadden toen zo'n 30 vaarzen van Sunny boy, een stier die dominant was, een uniforme groep vaarzen ongeacht wat voor uier of beenwerk de moeder had, ze leken allemaal op elkaar, goede uiers en beenwerk, er zijn niet veel stieren die dat nadoen, uigezonderd, Prelude,Outside. Blitz en een stier waar we nu ook vaarzen van hebben Stylist, als je hier op de veilingen komt dan pik je de vaarzen van stylist er zo uit.

Met zulke dominante stieren kom je vooruit.
+1
jan is hobbyboer
@Farmer_
Jullie kijken anders naar koeien dan ik. Ik heb er nooit zoveel van begrepen, van Sunny Boy al niet, van Kian nog minder en Stylist vind ik helemaal nix. Maar ja, ieder z'n koeien. Als ik dit soort koeien moest melk was ik allang gestopt.
Farmer_
@jan is hobbyboer
Ik zie graag grote melktypische koeien zoals stylist, als vaarz zien ze er soms iellig uit, als dit type ouder wordt worden ze alleen maar beter en ze zijn beter geschikt voor loopstalen,
die zware holsteins ben ik al lang geleden van afgestapt, hoe ouder die worden hoe meer problemen, vevetten snel, daardoor poot problemen, daardoor niet op tijd drachtig worden, lever vervetting en ga maar verder.

Een stier die dominant fokt zoals oa Sunny boy is een ideale stier voor de gewone melkveehouder om vooruit te komen.
Mario VanderHulst
De laatste jaren bezoek ik met regelmaat dit (fok) bedrijf. Met volle overtuiging kan ik zeggen dat dit bedrijf zeker geen showbedrijf is. Bedrijf wordt gerunt door 2 jongens van rond de 35 jaar, met hulp van hun 70 jarige vader en moeder en een stageloper vanuit Europa. Jongens zijn echte vak mensen, waarbij hun leven bestaat uit het verzorgen van hun koeien.
Heb veel bedrijven gezien in de VS, waar ik zelf ook veehouder ben, maar dit bedrijf heeft veruit de beste koeien dir ik gezien heb. Alle koeien op dit bedrijf hebben een moeder van meer dan 92 punten. Ook hebben ze al enkele fokstieren bij Semex en Select Sires.
Een aantal jaren heb ik via via een koe uit deze stal gekocht. Koe produceerde als 5 jarige 19000 liter in 365 dagen met een piek produktie van 93 liter per dag (meerdere controles van 90 liter per dag). Is ingeschreven met EX92.
Luck-E fokt al jaren op gehaltes ipv melk, wat ook te zien is aan hun melkafrekening. Verkopen gemiddeld 150 melk koeien per jaar, die gemiddeld meer als $ 2500 op brengen.
Farmer_
Ze hebben inderdaad mooi vee, maar noem je dit geen showbedrijf:

holsteinworld.com/luck-e/
+1
jan is hobbyboer
't is ook volgens mij wel een mooi bedrijf, iedereen die er geweest is hoor ik er ook met veel lof over spreken, maar daarom moet je niet alles geloven wat ze zeggen. Koeien zijn goed, maar als je goed uitgangsmateriaal hebt, eenvoudig fokdoel alleen gericht op exterieur, m.n. uiers en dat consequent vol te houden, en een flinke cashflow door de afzet van fokmateriaal dan moet het lukken om een aardige veestapel bij elkaar te spoelen. Alleen als de cashflow opdroogt wordt het stuk moeilijker. Uit ervaring weet ik nl. dat spoelen dure hobby is. Je kunt wel snel vooruit gaan, dat heb ik ook gemerkt.
In principe doet Nico Bons in Nederland precies hetzelfde, spoel je beste koeien en hou een eenvoudig fokdoel strak een jaar of 15 vol en je hebt een stal vol goede koeien. Maar bij Nico geldt hetzelfde, zonder cashflow door verkoop van koeien is het speeltje snel over. En aangezien show verkopen in Nederland ook nix meer opbrengen ben ik benieuwd hoe lang hij nog op dezelfde weg verder kan gaan. Ik hoop dat ie de jaren dat het wel lekker liep genoeg buffer opgebouwd heeft zodat Nederland nog tijdje van deze laatste der mohikanen kan genieten. Zelfs Blikman zag ik laatst met Eight dochters in het fokveedagboekje staan, dat kreeg je paar jaar geleden toch ook niet bedacht.
arie.j
Leuk om te zien en er over te horen zo'n bedrijf.
Maar voor 99% van de melkveehouders niet direct iets om na te volgen neem ik aan, behalve het inzicht moet je ook een bepaald gedrevenheid hebben.
Het zou overigens wel aardig zijn om te weten wat de inkomsten uit verkoop fokvee van zo'n bedrijf zijn en daarnaast de extra kosten die op zo'n bedrijf gemaakt worden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , eiwit , grupstal , holsteins , melkcontrole , dairy en eiwitgehalte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
3