Veedumping: Rundveehouders krijgen wrak vee in de wei gedumpt. Je zult maar #paravrij zijn.

Vakbladveearts: Afgelopen week was ik in Friesland, in een streek met grazige weilanden zover als het oog reikte. Ook de melkveehouder die ik bezocht voor een interview, hield zijn koeien buiten. Heel bewust vanwege het dierenwelzijn en de diergezondheid. En natuurlijk ook voor zichzelf, want wat is er nu mooier dan uitkijken over een weiland vol koeien?

Bij deze veehouder hoorde ik voor het eerst over een wel heel bijzonder neveneffect van weidegang: veedumping. De betreffende veehouder had dit jaar tussen zijn weidende koeien al twee keer een hulpeloos kalf gevonden. De kalveren waren niet op een onbewaakt ogenblik geboren uit een eigen koe, maar door een ‘weldoener’ over de draad gezet. Hoewel je een gegeven ‘paard’ natuurlijk niet in de bek mag kijken, zag de veehouder meteen dat de gulle gever hem niet het beste kalf had geschonken. In beide gevallen betrof het een iel ding van hooguit enkele dagen oud. Omdat de vrouw van de veehouder het niet over haar hart kon verkrijgen de vondelingen aan hun lot over te laten, werden ze met veel liefde van biest voorzien. Uiteraard werden de illegaaltjes direct gemeld bij de autoriteiten. Aanvankelijk voerde de overheid het beleid dat dieren zonder oormerk afgemaakt moeten worden, maar onder druk van de maatschappij is zij hiervan afgestapt. Nu mag de eerlijke vinder het dier houden. Niet alleen deze veehouder werd ‘verblijd’ met vee, bij een buurman werd al eens een wrakke koe bezorgd. Uiteraard zonder oornummers. In Friesland hoor je steeds vaker over het dumpen van wrakke runderen, vertelt de veehouder.

Deel dit topic

Reacties

Farmer_
"Ik vind dit toch wel een bijzonder neveneffect van weidegang. Aan de andere kant geeft het ook aan dat een veehouder die weidegang toepast, wordt gezien als iemand die zeer goed zorgt voor zijn vee."

Pffffffff............ 😛
meelezer
Dit soort geruchten zijn volgens mij een broodje aap. De enige dumping waar ik van gehoord heb, was een dood kalf die bij een veehouder onder de kadaverkap lag, zodat rendac deze meteen mee kon nemen.
moeders
Rendac mag alleen kadavers meenemen met oormerk en anders is het nummer van de moeder bekend.
oldhuus
Ja en dus neemt ie beide kalveren mee en krijgt de veehouder de AID op bezoek, en een boete. Ik ken er een die 's nachts een dood kalf bij een dode koe had gelegd en de volgende ochtend de Rendac beide meegenomen maar had het kalf op dat tijdstip nog niet aangemeld dus de AID op de stoep en een boete.
+1
MTSTAMMINGA
Had laast vrijdags een doode koe,belde Rendac dat er een doode koe laag
Laag er zondagmiddags een dood kalf naast,was er UIT geknapt
Maandags beide meegenomen door Rendac nooit wat gehoord !!
Vertel gebr.Tamminga ERUIT geknapt, wat moet ik mij daarbij voorstellen ???
+2
jvt
Denk dat ik geen bijzonderheden wil horen, Tukker!!!
MTSTAMMINGA
Net zo als het er staat ,scheur zat bij de achterpoot
Was een oude gezond koe die droog moest Zou hem overeind jagen hij ging bijna staan en brulde een paar keer en viel toen dood neer

Weer een dierrecht mindere :sad:
noordhollander
Er zijn al veehouders die dode dieren verbranden geen rendackosten............
+1
Hansel
BBQen??

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , koe , kalveren , dierenwelzijn , kalf , biest , oornummers , gezondheid , overheid , diergezondheid , dieren , melkveehouder , oormerk en vrouw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
1