Er zijn nu 70.000 melk- en kalfkoeien meer dan vorig jaar!

Melkveerechten, voorsorteren of niet?

Column Jan Cees Vogelaar in de Nieuwe Oogst van vandaag:


Bovenstaande vraag speelt bij veel melkveehouders door het hoofd. Of je nu ambitie hebt om fors door te groeien en je bedrijf op te schalen zodat ook de volgende generatie weer op schaal kan instappen, of het voor de invulling van de eigen strategie en visie is. Maar de vraag speelt ook bij mensen die nadenken over stoppen en de mogelijke waarde van de melkveerechten nog willen afwachten.

Het wellicht onbedoelde effect van de strategie van staatssecretaris Dijksma om de melkveerechten vroegtijdig dit voorjaar als stok achter de deur boven de markt te hangen, begint goed zichtbaar te worden. Er zijn ruim 70.000 melk- en kalfkoeien dan een jaar eerder en circa 55.000 stuks meer jongvee. 5 procent meer melkkoeien en stukje meer jongvee verhoogt de Nederlands mestproductie grofweg met een kleine 3,5 miljoen kilo fosfaatproductie ten opzichte van vorig jaar. Natuurlijk helpt de stevige melkprijs ook aardig: nog even geen afscheid te nemen van melkkoeien die wel bijdragen aan de kasstroom.

In de Tweede Kamer werd onlangs een motie weggestemd die de invoering van melkveerechten wilde voorkomen. De discussie in de Tweede Kamer is niet meer zo zeer of de dierrechten voor varkenshouderij en pluimveehouderij blijven en of er melkveerechten komen, maar veel meer of er iets komt voor alle sectoren of alleen voor de melkveehouderij.

Maar als nu al met een nog actieve productiebeperking er al 5 procent meer koeien zijn hoe zou dat er dan uit zien in 2015 zonder die productiebeperking? Zou dat beperkt blijven tot 5 of 10 procent meer dieren of wordt het 15 of 20 procent meer? Deze afweging zal politiek Den Haag de komende paar maanden gaan maken.
Komt nog eens bij de vraag of de geplande mestverwerking tijdig wordt gerealiseerd?

De afgelopen twee maanden zijn een paar grote reeds eerder aangekondigde verwerkingsprojecten afgeblazen. Ook gaan er geruchten dat Duitsland ergens begin volgend jaar met zwaardere eisen gaat komen inzake de hygiëne van ingevoerde mest. In Noord-Brabant heeft de provincie al ingegrepen met een bouwstop.

Het als sector zelf blijven pleiten voor ontwikkelruimte op basis van vertrouwen en op papier ‘goede’ ondernemers belonen met meer ruimte om te groeien, kon wel eens net zo uitpakken als het stappen op een omgekeerde hark.

In mijn optiek is het niet de vraag of er melkveerechten komen, maar veel meer wanneer en hoe en met welke referentie.

Jan Cees Vogelaar

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

Coen
Dat voorsorteren is toch al veel eerder begonnen, onder Bleeker was die weg al ingeslagen 😄
Koeienboer Jannes
Zit nog niet op niveau van 2000 (toen 20%) meer.
Bron cbs
+2
matt
Daar zal [wiebren] wel blij mee zijn met deze colum van jan cees...
storm
JA HOOR, Daar heb je die vervelende Jan-Cees weer. Man ga wat anders doen i.p.v. de huidige LTO-bestuurders voor de voeten te lopen.
+2
George
De een leest graag wat iemand schrijft terwijl de ander er misselijk van wordt. Toch kon die Vogelaar wel eens gelijk hebben , niemand die het echt weet.
+1
koeboer
Wiebren doet mij de laatste tijd steeds meer denken aan die Iraakse minister van voorlichting. aardige gozer Tegen beter weten in maar volhouden.
70000 waar hebben we het over, als het er 700.000 waren dan ging het nog ergens over.
cs-agrar
Dat zijn de melkkoeien he, daar komt jongvee nog bij, die melkkoeien kalven ook nog een keer af, komen er weer een 35000 bij..
70000x8000kg= 560milj. kg melk, daar krijgen we ook mee te maken
Er worden er nogal wat afgevoerd he grunninger !!!
milkman1
70000 melkkoeien meer dan vorig jaar gedeeld door 17000 melkveehouders is 4,1 koe meer per bedrijf. Man wat een gelul om niks om je daar nou zo druk over te maken..........
Grasbaal
Als wat een gelul om niks al 70.000 extra koeien zijn, hoeveel koeien zullen er dan extra komen als (bijna) iedereen een groeistuip krijgt?
jan is hobbyboer
Zoals Johan Cruijf altijd zegt, elk nadeel heb z'n voordeel. Zonder dierrechten mag je lekker voluit melken, met dierrechten heb je aan het eind van de rit wat te verkopen (wat waaschijnlijk weer meer opbrengt dan je ooit met melken kunt verdienen, net zoals het quotum). Het komt dus altijd goed, alle boeren blij.
jorisdriepinter
Dit is redeneren vanuit het verleden jan, gebeurd wel veel trouwens.
Of dierrechten zoveel waard worden is maar de vraag. Dat ze er komen is voor mij hoogst waarschijnlijk. Zelfs Wybren geeft al aan dat er een grens is, nl het fosfaat plafond.

Het spel is nu op de wagen, wie weet er zo veel mogelijk runderen te vergaren voordat het fosfaatplafond is bereikt. De start is al geweest, in 2012 staat de teler op + 70.000. Waar de finish is weten we niet, is dat het P plafond of worden we eerder afgevlagd. De brabanders staan met pech in de pits, zij mogen niet meer bouwen. De drenten staan daar ook, zij hebben een tijdstraf van 1 maand. Wie van hun in de buurt van N2000 zit(dat zijn er meer dan de helft) zal daar wel moeten blijven.
De toeschouwers (alle NGO's) schreeuwen dat de wedstrijd moet worden gestaakt wegens vals spel.
Zij willen dat er een nieuw wedstrijd regelement(PAS) moet komen voordat we verder kunnen.

It's all in the game
+2
jan is hobbyboer
@joris
Het is toch wel treurig dat het vak van boer is verworden van produceren van voedsel en het verzorgen van dieren naar het verzamelen van dierrechten. Ben blij dat ik daar niet aan mee hoe te doen. Dit heeft wel alle kenmerken van een doodlopende weg, net zoals bij de varkens en kippen, waar zo ongeveer de hele sector technisch failliet is.
jan 1
Jan-cees is natuurlijk niet de eerste de beste,weet waar hij over praat en kijkt graag heel eind vooruit.Opvallend is dat hij twijfels heeft over mestverwerking/export,maar zit hij niet in het zelfde schuitje,want hij moet met zijn bedrijf harvesta gg bij gemeentes aankloppen voor de vergunningen,en tot nu toe wil dat niet echt lukken.
+1
pieta
Quote:
@jan 1: Jan-cees is natuurlijk niet de eerste de beste,weet waar hij over praat en kijkt graag heel eind vooruit.

Ja die moet wel een heel eind vooruit kijken anders ziet ie alleen zijn eigen buik.
storm
Let op mijn woorden, Jan-Cees speelt op twee borden tegelijk!!!
Bijna twintig jaar geleden was hij vakgroepvoorzitter en schreef hij de toekomstvisie en daarin stond dat weidegang belangrijk was, welnu u kent de discussie daarover. Als hij er niet over was begonnen dan was het voor niemand een item geweest.
Toen had hij het ook over geur-tv en als dat het geval was geweest dan was volgens hem onthoornen allang verboden geweest.
Hijzelf fokt met hoornloze stieren en wie had het vorige week over dat wij als sector moesten nadenken over de toekomst van onthoornen????
Juist ja, Sharon Dijksma.
Is het dan niet toevallig dat de vaste kamercomissie laatst bij hem op bezoek was?
Sharon en Jan-Cees hebben heel veel dingen gemeen en dan heb ik het niet alleen over hun omvang!!!!!!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , duitsland , koeien , melkprijs , jongvee , voorjaar , dieren , politiek , melkveehouders , mestverwerking , jan cees vogelaar , mestproductie , dierrechten , melkveerechten , dijksma , tweede kamer en fosfaatproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0