LTO: Inspelen op koerechten zinloos

De boodschap is duidelijk maar de race is nog niet gelopen:

Melkveerechten komen er niet. Mochten ze er toch komen, dan wordt daartoe nooit voor 2016 over besloten en ligt het referentiepunt vóór 2013, stelt mest- en milieuspecialist Wiebren van Stralen van LTO.

Van Stralen reageert op de onzekerheid bij veel melkveehouders. Die vragen zich momenteel af of de politiek toch niet voor melkveerechten kiest en of ze daar nu op moeten inspelen. In 1983 loonde die strategie in de meeste gevallen. Een stal uitpuilend van het vee was toen veelal niet onvoordelig voor het toekennen van quotumrechten.

Ook melkveehouder en columnist Jan Cees Vogelaar schrijft deze week in de Nieuwe Oogst dat de invoering van melkveerechten slechts een kwestie van tijd is. Reden daarvoor is vooral de dit jaar al fors groeiende melkveestapel.

De donderdag verschenen mestproductiecijfers over 2012 wijzen op een forse daling. De dit jaar ingezette groei van de veestapel doet die winst bij de melksector echter teniet. Van Stralen spreekt de hoop uit dat via het voerspoor de groei van de fosfaatproductie door de melkveestapel net zo’n beetje opgevangen kan worden.

Mede daarom gelooft de mestspecialist absoluut niet dat er melkveerechten komen. Volgens hem verkijken veel mensen zich op de politieke werkelijkheid. ‘Eind dit jaar praat de Tweede Kamer weer over de mestwet. Maar geloof mij, dan wordt echt zeker niets besloten over eventuele melkveerechten. Kom op zeg, er is net een wet aangenomen om mestverwerking verplicht te stellen. Als in 2014 en 2015 blijkt dat er onbalans op de mestmarkt dreigt, is de eerste actie die volgt: de percentages verplichte mestverwerking aanscherpen.’

En als er onverhoopt later alsnog melkveerechten komen? ‘Dan ben je nu te laat om daarop in te spelen. De politiek ziet ook dat mensen erop proberen te anticiperen dus zullen ze het referentiepunt voor 2013 leggen.’

‘Boer schiet in verkeerde reflex’
Wie nu de stal volzet om reden van mogelijke invoering van melkveerechten, is in een begrijpelijke maar onterechte reflex geschoten.

‘De politieke discussies maakt mensen onzeker en ook economisch gezien past meer koeien melken momenteel goed. Het levert direct kasstroom voor aflossingen, dat ziet bank nu vaak liever dan investeren in dure grond. Zo gezien begrijpelijk, maar als het gericht is op het bemachtigen van extra melkveerechten, dan is het echt onverstandig.’

De mest- en milieuspecialist begrijpt de onrust onder de melkveehouders wel. ‘Ik beweer niet dat de politiek niet weerbarstig is en een landbouwfront in Den Haag is inderdaad verleden tijd. Maar je moet wel realistisch blijven. Mocht de politiek eventueel wel melkveerechten willen invoeren, dan moet eerst nog een procedure tot een wetsvoorstel opgestart worden. Dat kost veel tijd.

‘Bovendien werkt de productiebeperking door het quotum nog tot april 2015. Pas daarna wordt echt duidelijk of de verplichte mestverwerking echt werkt. Zo lang duurt het dus minimaal voordat er eventueel voor melkveerechten voor gekozen. Maar begrijp mij goed, ik geloof dat dat er niet van komt.’

Van Stralen is overtuigd van zijn visie dat er geen melkveerechten komen, omdat er een soort plan B bestaat. ‘Wanneer verplichte mestverwerking onvoldoende werkt, wordt een extra ‘grondgebondheidsslot’ ingesteld. Dat betekent dan grondgebondenheid plús verplichte mestverwerking. Want verplichte mestverwerking blijft sowieso. Dat stond al in de mestbrief van staatssecretaris Sharon Dijksma van januari.’

Zuivelondernemingen kunnen, en gaan als dat nodig is, een dergelijk systeem afdwingen bij hun melkveehouders, verwacht Van Stralen. ‘Zo zie je maar dat LTO en mannen als Jan Cees Vogelaar, Harm Holman en het Centrum van Landbouw en Milieu helemaal niet zo ver van elkaar afzitten dan het wel eens lijkt.’

Met vriendelijke groet,

Sjoerd Hofstee

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

+3
pieta
Dat met grondgebondenheid klinkt veel beter dan wederom moeten gaan investeren in "lucht" als je een keer uit wilt breiden.
+1
matt
Daar hebben we hier onze strategie ook op afgesteld,en denk nog steeds dat het dat
ook gaat worden.
Als ik de reacties hier lees,zijn vele al overtuigd van de invoering van koerechten
Dit artikel,zal deze gedachtegang niet doen veranderen.
Daar is een duidelijker communicatie van de overheid,voor nodig.
George
Niemand die het zeker weet incl. Van Stralen.
Grond is en blijft wel de belangrijkste produktiefactor in de landbouw.
pepper1
Ik geloof er geen biet van en blijf de stal maximaal vol zetten
matt
Goed gezien pepper,ik ben er wel ingetrapt
de hoef
Jij wilde liever ver leasen ,dat was veel beter dan zelf vol melken .
ik heb ook te rustig gedaan
maar komt tijd komt raad
matt
@de hoef
ja dat is waar laatste jaar,20000 verleast dat mag die andere boer
van mij hebben,heeft hij tenslotte eerlijk voor betaalt.

Wordt mijn quotum,omgezet in fosfaatrechten,kan ik er mee leven.
moet ik inleveren,ben ik het er niet mee eens.
+1
de hoef
Quote:
@matt: moet ik inleveren,ben ik het er niet mee eens.

helemaal mee eens
+2
matt
@de hoef
de politiek heeft gewoon te laat ingegrepen,die boeren die anticipeerde neem ik niks kwalijk,dat zijn gewoon ondernemerskeuzes
die nu goed uitpakken.

alleen erg jammer dat er een generieke korting aan vooraf moet gaan,
om alles te verdelen.
+2
BoerBart
Wiebren mag je persoonlijk niks verwijten maar van wie kwam deze tekst dan. Wiebren is misschien vergeten om het tegen zijn bazen te zeggen.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@BoerBart: Wiebren mag je persoonlijk niks verwijten maar van wie kwam deze tekst dan. Wiebren is misschien vergeten om het tegen zijn bazen te zeggen.

Dit is nu precies mijn punt, Wiebren zal best een goede vent zijn om in het café een biertje mee te drinken, maar hij spreekt hier namens z'n baas. Die beweert hier nog iets heel anders dan dat er nu naar voren is gekomen. Dan zijn er 2 opties, of je blijft achter je baas staan en wordt dus een 'met alle winden meewaaiende onzinverkoper' die zich conformeert aan de nieuwe werkelijkheid, of je distantieert je van je baas. Blijkbaar heeft Wiebren voor het eerste gekozen. Hij zal daar goede redenen voor hebben maar daarmee heeft meteen ook zijn mening geen enkele waarde meer voor mij. Morgen kan zijn mening weer compleet tegengesteld zijn. Ik hou niet van dat soort opportunisme.
jop456
Jan je kan zo de politiek ,Veel wind en geen inhoud en waarschijnlijk durf je ook geen beslissingen te nemen
jan is hobbyboer
Quote:
@jop456: Jan je kan zo de politiek ,Veel wind en geen inhoud en waarschijnlijk durf je ook geen beslissingen te nemen

Ik weet wel zeker dat ik volledig ongeschikt ben voor de politiek. De rest van je woorden ben ik het wel volledig mee eens.
jan is hobbyboer
Verder zal ik arme Wiebren niet meer onheus bejegenen 😄
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: onheus bejegenen

Kijk je geeft al toe dat je hem onheus bejegend hebt. Dat komt al kort bij excuses. 😄
Maar ik moet ook toegeven dat ie hier wel wat dingen geschreven heeft die van geen kant uit blijken te komen. Wellicht kan ie er niks aan doen maar toch.
matt
Wiebren wilde echt dat dit plan zou slagen,en zette hier zich vol voor in...
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Kijk je geeft al toe dat je hem onheus bejegend hebt

Nee hoor, stond niet voor niets een 😄 achter. Veel overige prikkers vinden dat ik hem onheus bejegen. Ik vind hem gewoon een draaikont.
+11
pieta
@jan is hobbyboer
Ik denk niet dat Wiebren een draaikont is. Ik denk zelfs dat zijn frustratie meer zit in dat hij niet heeft kunnen bereiken wat hij wilde bereiken. Hij wilde gaan voor grondgebondenheid maar de beleidsbepalers hebben hem ernstig in de steek gelaten en bekijken de zaak puur en alleen juridisch. Hij heeft hier vanuit zijn goede bedoelingen wel wat uitspraken gedaan waar absoluut niets van uit gaat komen.
+7
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Hij heeft hier vanuit zijn goede bedoelingen wel wat uitspraken gedaan waar absoluut niets van uit gaat komen.

Ik ga hem het hele fiasco niet in de schoenen schuiven, don't worry. Hij is ook maar een (onhandige) marionet in het geheel. Er zijn grotere machten aan het spelen. Door dit akkoord is er in 1 klap een gigantische vermogensverschuiving opgetreden van de extensieve naar de intensieve melkveehouders, dus van de financieel sterke naar de financieel zwakke broeders. Grond gaat goedkoper worden en boeren krijgen daarvoor fosfaatrechten. Een ongekend stukje machtspolitiek van de Rabobank.
matt
@jan is hobbyboer
Is de inzet niet geweest,om zoveel mogelijk bedrijven te helpen?

Dijksma in een moderne Robin hood rol..
cs-agrar
@matt
dan maar net hoe je helpen bedoeld
jan is hobbyboer
Quote:
@matt: Dijksma in een moderne Robin hood rol..

Wat een liefdadigheid, ik ben tot tranen geroerd, Rabo en Sharon voordragen voor een lintje (of misschien wel een standbeeld of een straatnaam).
matt
@jan is hobbyboer
sharon rabo hood street..
hans1980
"en ligt het referentiepunt voor 2013"
aldus Wiebren
HFfan
Referentie over 2015 en dan grote intensieve bedrijven korten is tenminste nog een klein beetje eerlijke gedachte.
+1
hans1980
Ze zullen referentie punt voor 2013 invoeren om anticipeerders voor te zijn..
aldus wiebren LTO
Anticiperen op koerechten heeft geen zin.....

bla, bla, bla...
+1
producent
Dit dossier zou in Griekenland niet misstaan, Dijksma wilde vanaf het begin al rechten voor melkvee, dan wordt het vechten tegen de bierkaai.
shoveltje
Nb-vergunning aanvragen en ammoniakrechten aankopen had ook geen zin volgens wiebren, dat moet ik nog maar eens zien met de PAS.
Verder is Wiebren een prima vent alleen zijn wens is zijn gedachte en dat is nu eenmaal niet zo. verder zal ik het jammer vinden als hij dit prikbord verlaat. Ook vind ik dat je dit niet op de man af moet spelen want Wiebren heeft dit ook allemaal niet verzonnen en had het ook allemaal graag anders gezien. Ik weet ook zeker dat hij en ook lto zich hard hebben gemaakt om het anders te krijgen.
+6
arie.j
Wiebren heeft zich duidelijk vergaloppeerd
Dat hij het niet wist, dat kan niemand hem kwalijk nemen, de toekomst en zeker de politieke toekomst, is niet met zekerheid te voorspellen.
Wel is het een misser dat hij met zoveel stelligheid beweerde het wél te weten, terwijl het alleen zijn persoonlijke inschatting van het meest waarschijnlijke was.
Hopelijk leert hij om in het vervolg datgene wat hij voor de toekomst het meest waarschijnlijke inschat, niet meer als 100% zeker te presenteren.
+1
sorry
Het was een toneelstukje Ari,om zoveel mogelijk tijd te rekken
En we wisten allemaal hoe af zou gaan lopen
+1
arie.j
Quote:
@sorry: Het was een toneelstukje Ari,om zoveel mogelijk tijd te rekken
En we wisten allemaal hoe af zou gaan lopen

En Wiebren zou daarom zo voorspelbaar willen afgaan? Dat kan ik slecht geloven.
puntertje
@arie.j
Wiebren heeft gewoon logisch nagedacht. Maar hij kon niet bevroeden dat de bestuurders een volstrekt onlogische afweging zouden maken. En op zijn mooist zullen die zelfde bestuurders Wiebren ook nog aanspreken op zijn logische stellingname.
sorry
@arie.j
Wiebren is ook niet meer dan een radertje in het geheel,wat deden die boekhouders daar in het overleg, vertellen hoe de vork in de steel zit?
+1
hans1980
ZLTO schijnt totaal andere belangen te hebben dan NLTO
jorisdriepinter
Zoals Wiebren de invoering van de fosfaatrechten uitlegd( met verwijzing naar invoering melkquotum en varkensrechten) lijkt het heel logisch. Als dat ook zo is dan vraag ik me toch echt af of er door bepaalde belangenbeharigers ook geanticipeerd is.
Besluitvorming vertragen is dan een handige methode, bv. door met onzinnige voorstellen te komen zoals Toon van Hoof gedaan heeft.
Wiebren is er volgens mij ook gewoon ingetuind. De werkelijkheid valt hem nu ook rouw op het dak.
+1
kuilhapper
Bij de marktberichten in de Boerderij werd melding gemaakt een paar weken geleden van extra belangstelling voor melkkoeien ineens, en die moesten voor 1 juli op het bedrijf staan. Er zijn toch echt mensen geweest die meer wisten! Daarom gaat die 02/07 datum nog moeilijk stand houden schat ik in. Aan de hand van de afvoer van koeien de komende weken is ook duidelijk te zien wie koeien hebben vastgehouden. En hoe voorkom je dubbel claimen? Bij de een als 2014 koe, bij de nieuwe eigenaar 02/07 koe?
meelezer10
Die mensen die meer wisten hebben toch iets over het hoofd gezien. dit heb ik in een andere topic al aangekaart. namelijk de melkproductie. Als je veel koeien hebt maar in verhouding geen melk hebt geleverd krijg je toch een lage fosfaatreferentie.
+2
puntertje
Toon van Hoof drinkt weer gratis bier in Brabant, de huichelaar.
We moeten toch eens nadenken om per regio derogatie aan te vragen want de ZLTO heeft altijd dezelfde tactiek, eigen regionale problemen tot een nationaal issue maken en knelpunten in andere regio's als 'niet voor ons van toepassing' te benoemen.
3 speen
Weet van een lto bestuurder dat hij bewust laatste halfjaar alles vasthield ging geen koe weg
hans1980
Siem-jan
de hoef
Ben geen bestuurder en heb ook alles vast gehouden .
vandaag geruimd trouwens nu ze nog duur zijn
weurding
Kijk, wij ook, gaan morgen weg, denk nog 3,15 de kilo, zijn al zakkende
de hoef
@weurding
was een dubbeltje af vergeleken met vorige week
weurding
@de hoefklopt, maand terug nog 3,30 gebeurd, maar nu met de 2 juli datum had ik die nog beter kunnen aanhouden geloof ik
de hoef
[@weur
soms zit het mee he
+1
weurding
@de hoef
als er geen grotere rampen gebeuren teken ik er voor

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , lto , stal , koeien , melken , milieu , investeren , grond , politiek , melkveehouders , melkveehouder , boer , bank , mestverwerking , grondgebondenheid , jan cees vogelaar , dierrechten , melkveestapel , voerspoor , 2012 , mestwet , melkveerechten , koerechten , dijksma , tweede kamer , wetsvoorstel , fosfaatproductie en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!