Drenthe schorst vergunningverlening

Drenthe schorst vergunningverlening
InhoudGroenmanifest en Natuurbeschermingswet
De provincie Drenthe legt gedurende een maand de vergunningverlening voor de uitbreiding van bedrijven rond Natura 2000-gebieden stil. De provincie maakt een pas op de plaats om de effecten van vergunningverlening op basis van het zogeheten Groenmanifest van Drenthe goed op het netvlies te krijgen, om daarmee een definitief besluit te kunnen nemen.

Sinds de start van het manifest in 2011 is het aantal vergunningaanvragen van bedrijven rond Natura 2000-gebieden sterk gegroeid. Uit een eerste steekproef blijkt dat deze bedrijven gemiddeld genomen in omvang willen verdubbelen. Het aantal vergunningaanvragen neemt dusdanig toe, dat heroverweging van de beleidsregel op zijn plaats is. De maatregel om de vergunningverlening op te schorten, gaat in op 10 oktober 2013 en duurt voorlopig tot 10 november 2013.

In de periode dat de vergunningverlening stilligt, wil de provincie de effecten van de nu vergunde uitbreidingsruimte preciezer in beeld brengen. Als het beeld completer is, zullen Gedeputeerde Staten na overleg met de Groenmanifest partners een definitief besluit nemen. De provincie wil waarborgen dat vergunningverlening ook in de toekomst mogelijk blijft. De Manifest partners kunnen zich in het schorsen van de vergunningverlening herkennen.

De Beleidsregel Groenmanifest 2012 is een tijdelijke maatregel die vooral bedoeld is om vergunningverlening op basis van de Natuurbeschermingswet vlot te trekken zonder de natuur geweld aan te doen. De beleidsregel is bedoeld ter overbrugging naar inwerkingtreding van de landelijke Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

Bij de start was de insteek dat de Beleidsregel voor korte termijn zou zijn. De inwerkingtreding van de PAS is steeds uitgesteld en is nu voorzien in de zomer van 2014.

Het Groenmanifest is in 2011 opgesteld door LTO Noord, de Natuur- en Milieufederatie Drenthe, Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap en Staatsbosbeheer. De provincie heeft het Groenmanifest vervolgens als uitgangspunt genomen voor vergunningverlening aan veehouderijen met uitbreidingswensen en dit vertaald in de Beleidsregel.

bron: provincie Drenthe

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zomer , lto , lto-noord , stikstof , natuur , natuurbeschermingswet , lening , 2012 , toekomst en verdubbelen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0