Nieuwe #dierrechten alleen voor melkvee

wie een hond wil slaan, vindt altijd wel een stok:

Den Haag - Als er nieuwe dierrechten moeten worden ingevoerd naast de bestaande varkens- en pluimveerechten, gelden deze alleen voor melkvee en niet voor vleesvee, kalveren, schapen of geiten.

Dat laat het ministerie van Economische Zaken desgevraagd weten. Het ministerie werkt aan een wetsvoorstel voor de invoering van dierrechten, dat als stok achter de deur dient wanneer er niet voldoende mestverwerking wordt gerealiseerd. Bij te weinig mestverwerking blijven de dierrechten voor varkens en pluimvee behouden en zullen bij de afschaffing van het melkquotum ook melkveerechten worden ingevoerd.

Meer: Boerderij

Deel dit topic

Reacties

+2
Eddie v
We beginnen ons steeds meer te realiseren dat er na 2015 echt maar niet aan gemolken kan worden .
Je ziet dat er ergens wel weer een rem op komt en dat je flink in de buidel moet als je uit wil breiden .

Groet Eddie
Clooney
In ieder geval zorgen dat je de stal goed vol zet.
jan is hobbyboer
Waarom dan Clooney, kun je waarschijnlijk veel slachten in 2015. Referentiejaar is toch allang geweest, zo dom zijn ze nu ook weer niet in Den Haag. Volgens mij moet je gewoon zorgen dat je voldoende voer van eigen land kunt halen en ver blijft van het voer kopen, mest verkopen verhaal. Die extra liters, dat gaat alleen maar geld kosten. Dus ipv stal volzetten, volg een cusus yoga om wat rust in je leven te bregen, levert meer op waarschijnlijk.
Coen
Breng je bedrijf in balans 😄
de gewasopbrengsten van je vaste grondareaal zijn daarvoor het meest bepalend 😄 en dus niet de capaciteit van je stal 😞
melken op volledig aangekocht voer en met mestafzet is (en was ook) een doodlopende weg
overigens hebben we al wel een aantal jaren het maximale aantal dieren op de stallijst 😄
casev
Het is allemaal van voor mijn tijd, maar wat was bij het melkquotum het referentie jaar?
En hoe ging dat bij de varkensrechten?
pieta
Quote:
@casev: En hoe ging dat bij de varkensrechten?

Varkensrechten zijn ingevoerd per 1-1-1998 en bepalend was de hoeveelheid fosfaat op ik meen 10 juli 1997. Deze hoeveelheid fosfaat va/ki werd door 7,4 gedeeld minus 10 procent korting en dat gaf het maximaal aantal varkensrechten.
RBD49
@pieta
Klopt niet. Invoering was inderdaad in 1998, maar bepalend was de fosfaatproductie in, naar ik meen, 1995 en 1996. Hoogste van de tweee gold, daar 10 procent af. Correctie voor emissie-arme stallen, daar werd niet op gekort. Dus had je de dragende zeugen emissiearm gebouwd (groen label erkend), dan ging over dat deel de generieke korting niet door. Ook biologisch en scharrel werden bij de 10 procent korting ontzien.

RB
pieta
@RBD49
Die uitzondering met Groen Label, biologisch en scharrel weet ik zo niet meer. Generieke korting ging ook van grongebonden deel niet af. Maar het maximaal aantal varkensrechten werd begrensd door de hoeveelheid fosfaat va/ki op 10 juli 1997. Vanuit de overschotheffingen 1995 en 1996 werden inderdaad de aantallen berekend maar er waren een x-aantal hardheidsgevallen en vandaar dat ik aan wou geven dat het maximum(de bovengrens) werd gesteld adhv de hoeveelheid fosfaat op 10 juli 1997.
NB op 9 juli 1997 schijnt nog een enorme hoeveelheid verhandeld te zijn en op 10 juli ook nog maar die waren te laat.
pieta
@RBD49
De korting was zelfs 15%.
jan is hobbyboer
@pieta
Ik moet altijd wel zeggen dat ik me een ongelooflijke amateur voel als ik jullie over al die regeltjes hoor praten. Ik heb echt geen idee hoe dat allemaal in elkaar zit (en wil me daar ook helemaal niet mee bezig houden, ben toch al niet zo goed in regeltjes). Wat dat betreft is dat computeren wel een mooi vak, bord in de tuin (heb ik niet eens) en je begint, en je ziet verder maar hoe je aan je geld komt, geen hond die zich ermee bemoeid, da's ook wel lekker en een groot verschil met de landbouw. Maar ja ik boer ook niet zo op de grens van de regeltjes, dan maar een paar koeien minder.
pieta
@jan is hobbyboer
Jij zegt de hele tijd dat je maar niks weet en ondertussen weet je vanalles!
Toevallig heb ik vooor vele varkensboeren de berekening gemaakt indertijd. Zodoende wist ik me nog enigszins te herinneren hoe het zat. Is al weer 15 jaar geleden, toen wist ik het precies.
+1
jan is hobbyboer
@pieta
D'r zijn maar een paar dingen waar ik denk dat ik iets vanaf weet, simpel tellen zodat boeren ook nog iets oplevert en het fokken van sterke koeien die tegen een stootje kunnen zodat het geld opleveren wat makkelijker wordt. Van al die andere dingen, voeding, machines, regels, kengetallen etc weet ik echt nix. Dat boeren van mij is echt sigarendoos boeren. Als je weinig uitgeeft hoef je niet zoveel te verdienen om er wat aan over te houden.
jg
Wiebren van Stralen heeft al meerdere malen aangegeven dat de huidige opstelling , dus maximaal melkoeien aanhouden en maximale quotumoverschrijding, van melkveehouders een desastreus gevolg kan hebben. Hierdoor is de overschrijding van het fosfaatplafond 2002 melkveehouderij weer actueel, hetgeen voor afschaffing derogatie gaat betekenen.
Tevens zullen melkverwerkers bankgaranties gaan eisen of inhouding melkgeld afdwingen om de superheffing te innen. Melkveehouders die binnen hun quotum blijven mogen hiervan niet de dupe worden.
Naar de politiek toe is de opstelling van een deel van de melkveehouderijsector een doorn in het oog, dus nog meer motivatie voor melkveerechten op historische basis.
Coen
De politiek is bijna zover dat er in NL melkveerechten gaan komen 😞 😞
+3
mlkvhoudr
@Coen

Laat maar komen ik kan er niet mee zitten. (mits het referentiejaar een beetje recent is)

Ik heb als individuele boer die zijn bedrijf groot genoeg heeft geen belang bij ongebreidelde groei in de sector, maar als klopt wat @wiebren zegt dat ongebreidelde groei sowieso hem niet gaat worden is mij dat ook prima.

Daarnaast hebben we naar mijn idee als sector veel meer belang bij een vraagmarkt dan bij een bulkmarkt waar de tucht van de kostprijs geld
jvt
Je zal volledig gelijk hebben jg, maar ook bij de invoering van de superheffing was het zo dat mensen die nergens naar keken, gauw wat ligboxen in de veldschuur schroefden e.d., uiteindelijk de winnaars waren. Ik geef de individuele boer, die nu alles vol zet, terwijl wellicht de referentiejaren al voorbij zijn, groot gelijk. Ook de slomboeren kregen na jarenlang rechten gelijk alhoewel ze toen niet molken, als je in 2013 nogal wat meer koeien melkt als bijv in 2010, als dat een referentiejaar zou zijn, maak je dan gewoon een gang naar de rechter. Heb je nu niet meer koeien dan in een referentiejaar, heb je ook niets te willen.
mlkvhoudr
@jvt

meer koeien is toch niet automatisch meer melk.......
jvt
@mlkvhoudr
maar wel meer quotum als knelgeval na de invoering van superheffing; veel boeren hopen nu, als 2013 geen referentiejaar wordt voor evt. dierrechten, wel aangemerkt te worden als knelgeval omdat ze nu ruim meer dieren hebben als in die evt. referentiejaren. Wellicht niet meer melk, maar in de toekomst wel als je die evt extra dierrechten wel vol kunt gaan melken met goede koeien ipv de uitstootkoeien wat langer aan te houden..
mlkvhoudr
@jvt

Ik zie de koppeling met melkquotum niet hoor, als je bang bent voor dierrechten zou ik nog eerder een paar percelen vol jagen met afmesters en die dan op naam laten zetten
jvt
@mlkvhoudr

juist de op toekomstige maatregelen inspelende boer is veelal summerfeeder, heeft dus geen afrastering meer en een maand 20 koeien extra levert eigenlijk maar 20/12 maanden, circa 2 evt dierrechten op. Hele jaar 10-12 koeien extra melken levert meer kans op succes..
Wiebren
Deze is wel toepasselijk voor de laatste reacties:
milkstory.nl/artikel/rijke-ouders-arme-kinderen/
-1
Mark25
Komen geen dierrechten. RFC gaat echt geen miljard € in extra capaciteit investeren als er dierrechten komen..
jan is hobbyboer
Gelukkig hebben we een democratie en zit RFC niet in de regering, dat lijkt me geen goed idee
jvt
Rfc heeft wel vaker domme dingen gedaan met boerengeld..
matt
Meer koeien minder varkens misschien ?
jvt
Lekker sociaal voor jou collega's misschien??
jvt
@jvt

jouw ipv jou
+1
hookwood
@jvtals ze de varkensrechten omzetbaar naar koeienrechten maken, dan kan het best eens sociaal zijn. Dan kopen de koeienboeren de varkens boeren nu uit. Als je de huidige koopmelkprijs (uitgaande van 8000 kg per koe en 4,30 vet) omrekend naar varkensrechten, dan zouden de varkensrechten nu 675 euro waard zijn. Ze kosten nu echter maar 50 euro.....
pieta
@hookwood
Per koe obv fosfaat moet je er dan ruim 5 kopen en dat lijkt mij een forse prijs.
hookwood
@pieta5,5 en daar heb ik al mee gerekend.

Koopmelk is nu €10,80 per kg vet. Per kg melk bij 4,30 vet is dat dus 46,44 ct. Maal 8000 maakt €3715. Gedeeld door 5,5 is dan €675.
+1
pieta
@hookwood
Ik bedoelde niet dat je berekening niet klopte maar ik vind het al gewoon een forse prijs voor een dierrecht. Niettemin zou het ook best nog hoger uit kunnen vallen omdat de huidige quotumwaarde gekoppeld is aan de nog korte bestaansperiode ervan.
+1
hookwood
@pieta je kunt ook andersom rekenen. Varkensrecht is nu 50 euro, dan zou een koerecht 275 euro kosten op dit moment. In dat geval is het volhouden van de stal dus een dure optie.
Kenijor
@hookwood
10 cent subsidie per kg melk kan je er af halen.(10ct x 8000kg =€800) per jaar om te vergelijken met de echte markt.
+1
hookwood
@Kenijor moet je mij even vertellen waar ik die 10 ct nu vandaan kan krijgen.....

Wat bedoel je trouwens met de echte markt?
spotmelker
De NL zuivelindustrie bouwt zo'n 3 miljard extra verwerkingscapaciteit. De Rabo kan geen forse grondprijsdaling trekken. Desondanks als enige in de EU toch dierrechten?
pieta
Tja, er zijn redenen (lees: krachten) genoeg tegen dierrechten maar er zijn er ook voor. Wat zijn de sterkste, daar draait het om.
+4
Wiebren
Nog even een nadenkertje dan:
- er zijn nu varkens en pluimveerechten.
- waar die op gebaseerd zijn lees je hierboven.
- als deze dierrechten er niet af zouden gaan op 1/1/2015 en er zouden melkveerechten bijkomen vanaf diezelfde datum: zouden die dan ergens andere op gebaseerd worden denk je?

Dus platgezegd: een varkens en pluimveehouder afgerekend op fosfaat, een melkveehouder op liters??? Klinkt niet heel logisch....
+1
Todi
Wrieben de logica wint het niet altijd.
jvt
JR, dit lijkt idd veel geld. Maar.. voor een gemiddelde zeugenhouder met 300 zeugen zou dit globaal dan 2.5x675x300=500.000 euro zijn. Lijkt veel geld, maar denk dat die zeugenboer nog vaak een restschuld heeft die een eind in de richting komt, Den Haag kennende zullen ze dan ook nog wel, mits omwisseling mogelijk wordt gemaakt, een sloopplicht opleggen voor de stallen, en de varkensboer houdt ongeveer nul euro over.
Warme sanering is dit dan nog steeds niet te noemen, dus wellicht zal deze boer dan ook gewoon doormodderen.
En... den haag moet omwisseling mogelijk willen maken...
hookwood
Idd moeten ze dat dan mogelijk maken. Maar volgens mij zien ze liever koeien dan varkens.
matt
Inderdaad zien ze liever koeien dan varkens,varkens veroorzaken stankoverlast
En dat is de burger beu.
Nertsen exit omdezelfde redenen,en bovengronds bemesten zal ook nooit meer terugkomen.
Maar dat de melkveehouderij,de varkenshouderij warm zal gaan saneren,zie ik
Nog niet gebeuren.
pieta
Het is wel een warme sanering omdat er gewoon een extra koper voor je rechten komt. Als ze alles afschaffen kun je niets verkopen. Dus ook geen 500.000 euro ontvangen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's varkens , schapen , kalveren , melkvee , melkquotum , hond , boerderij , vleesvee , mestverwerking , dierrechten , melkveerechten en wetsvoorstel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
1