Kamer steunt einde dierrechten niet

Een vicieuze cirkel: Door de 20 km vrijstelling zullen de potentiele mestverwerkers (en banken) niet staan te trappelen om hun plannen uit te voeren:

VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders probeerde gisteren met diverse moties en amendementen het einde van de dierrechten in Nederland af te dwingen. Maar zonder succes. Alleen CDA en SGP steunden haar inzet.

De mestwet waarin de verplichte mestverwerking voor bedrijven met een mestoverschot is opgenomen, werd gisteren aangenomen door de Tweede Kamer.

De verplichte mestverwerking zou dierrechten overbodig maken. Lodders pleitte er dan ook voor dat het systeem van mestverwerking en dierrechten niet naast elkaar zouden moeten bestaan.

Dubbel slot
'Dat is een dubbelslot voor boeren,' betoogt zij. Lodders stelde voor om de stelsels maximaal twee jaar naast elkaar te laten bestaan. Dat zou betekenen dat de dierrechten in 2016 afgeschaft zouden moeten worden.

Maar een meerderheid van de Tweede Kamer wilde daar niet aan. Zij willen eerst zien of de mestverwerking van de grond komt.

Koerechten
Ook het voorstel van Lodders om de koerechten niet in te voeren, werd niet gesteund door de Kamer. 'Boeren anticiperen al jaren op het verdwijnen van het melkquotum,' zegt Lodders. 'De regering zou zich erg onbetrouwbaar tonen als het toch koerechten invoert.'

Maar de Kamer, met uitzondering van CDA en SGP, wil toch de mogelijkheid voor koerechten behouden. Als stok achter de deur als de mestverwerking niet van de grond zou komen.

Bang voor groei
Daarnaast speelt ook dat veel partijen in de Tweede Kamer bang zijn voor een grote groei van de rundveestapel als het melkquotum verdwijnt.

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

Reacties

+3
Grasbaal
Een video-boodschap van Bartele Holtrop.

Wil je ook een video-boodschap plaatsen omdat je beter kunt praten dan schrijven?. Maar je weet niet hoe je dat zelf kunt doen. Stuur dan een e-mail naar co@grasbaal.nl en ik kom dan zsm langs.
+1
Coen
Wat zullen zijn ouders hiervan vinden?
hoe ist hen vergaan met het pure-graze initiatief?
jg
Beter kun je het niet verwoorden !!!
+3
pinokkio
In mijn ogen raakt het verhaal van Bartele kant noch wal. Wat een onzin zeg, dierrechten maakt toch niks uit? Ik ga niet meer of minder koeien houden met of zonder dierrechten, mijn produktie veranderdt ook niet met of zonder dierrechten. Geloof ook niet dat met of zonder dierrechten de melk in 1 keer een dubbeltje duurder of goedkoper is, dus waarom moet je met dierrechten de koeien binnenhouden en alles eruit 'persen'. Alleen groeien zal wel duurder wezen, maar dat is je eigen keuze denk ik dan maar.
spotmelker
Punt is dat door ettelijke nieuwbouwaanvragen van 500 en meer koeien de politiek de schrik om het hart geslagen is. De milieu en dierenvriendenbeweging maken daar handig gebruik van en bewerken de politici door te pleiten voor (niet verhandelbare!)dierrechten. Om de mogelijkheid tot bedrijfsontwikkeling (ook voor opstallers)post quotum zo goed mogelijk (politiek) geaccepteerd te krijgen zal je jezelf als sector moeten promoten op een manier die de burger (politiek) graag ziet. En die is gevoeliger voor emotie.
milkman1
Eigenlijks is het van de zotte dat alleen Nederland dierrechten gaat invoeren.
Mij mening is, Of alle landen in de EU gaan dierrechten invoeren of geen een land, want als Nederland alleen voor dierrechten gaat kiezen dan zet ze zich zelf buiten spel, en is niet goed voor onze concurrentie positie , de ontwikkeling van de landbouw en economie.
pinokkio
@milkman, vertel dat de varkens en de kippenboeren ook even.........
huub
Als er hier dierrechten komen en ze worden duur genoeg dan verkopen we ze en gaan we 10km naar 't oosten om daar verder te boeren.
+1
pieta
Stoere uitspraak Huub. Maar waarom dit niet al gedaan toen het melkquotum nog veel waard was? Nu brengt je quotum zelfs nog tussen de 3 en 4.000 euro per koe op.
Coen
@pieta , koerechten worden (als ze komen) vele malen duurder dan huidige waarde melkquotum 😃
pieta
@Coen
Wij hebben gisteren vergadering gehad van Countus (sterk door te delen). Uit hun analyse bleek dat veel bedrijven in een gemiddeld jaar geld tekort kwamen. Dit kwam "waarschijnlijk" doordat veel investeringen zijn beoordeeld/gedaan op haalbaarheid en niet op rentabiliteit. De financiering was in plm 10 jaar toegenomen van 80 cent naar 1.2 euro per kg zonder dat de verdiencapaciteit per kg is gestegen. Veel boeren moeten meer gaan melken om de marge in een gemiddeld jaar positief te krijgen. Dus dan zou je kunnen kunnen denken dat de financiële ruimte niet aanwezigv is om veel te betalen voor dierrechten. Maar de toekomst zal het uitwijzen.
Coen
@pieta , de trend van 'in een gemiddeld jaar geld tekort komen' en ' nvesteringen beoordelen op haalbaarhheid in plaats op rendement' is er in onze sector zo ingeslepen dat ik verwacht dat die de komende jaren niet aan de kant wordt geschoven 😞

we zien dat nu in de grondprijs en zullen dat zien bij dierrechten (als ze worden ingevoerd)
huub
@pieta
Ik noem geen bedrag, zit dus nogal rek in 😉
pieta
@huub
Ja ja. We wachten het nog maar eens even af. Als ze ze invoeren en ze worden verhandelbaar en veel waard vind ik het gunstig.
gezienus
Milkman dacht je dat het zo makkelijk was

hier hebben we ook emmisionszones mest afzet bouwvergunning en zorgen dat je niet over de 2 gve per ha komt kun je natuurlijk ook in nederland invoeren 2 gve ha

enigste verschil is hier zijn meer ha en meer ruimte en een duitse boer wil wat verdienen dus betaald geen onwijze prijsen voor Q en andere zaken alleen kan wel zeggen de invloed van de prijsvorming de laatste jaren in nederland laat hier ook zijn sporen achter

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , cda , mestoverschot , melkquotum , grond , doc , mestverwerking , dierrechten , mestwet , vrijstelling , koerechten en tweede kamer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0