Afschaffen melkquotum maakt van heel Nederland een mestvaalt

De boerenhaters zetten de discussie op scherp:

In Nederland dreigt een groot mestoverschot te ontstaan als het melkquotum en de dierrechten worden afgeschaft in 2015. Boeren breiden hun veestapel dan namelijk fors uit. Een enorm risico voor natuur, milieu en gezondheid. Dat stellen verschillende natuur- en milieufederaties.

Een nog grotere veestapel zorgt voor nog meer mest in Nederland. Een teveel aan mest is ongezond voor de natuur. Meer vee betekent niet alleen meer mest maar ook meer milieubelasting door stank, ammoniak, fijn stof en broeikasgassen. Terwijl juist een veel lagere uitstoot nodig is om schade aan gezondheid, milieu en natuur te voorkomen.

Mestverwerking
Het voorstel van LTO om de mest daarom in grote mestfabrieken te verwerken, is een mooie eerste stap maar zet nog te weinig zoden aan de dijk. Mestverwerking is technisch zeer ingewikkeld, duur en kost veel energie omdat het gescheiden en gedroogd moet worden. De miljoenen subsidies die hieraan zijn besteed, zijn hierdoor vooralsnog weggegooid geld. Bovendien zorgt mestverwerking niet voor minder mest, maar splitst het in deelproducten die nog steeds moeten worden afgezet. Bij voorkeur in het buitenland. Maar de druivenkwekers en akkerbouwers in Frankrijk zitten echt niet op Nederlandse mest te wachten. Ook veroorzaken mestverwerkingsinstallaties veel stankoverlast. Juist een toename van de nationale veestapel zal veel extra mestverwerkingsinstallaties vergen, met nu al de nodige weerstand onder de bevolking.

Fraude
De overheid is al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw druk met het controleren en handhaven van de mestregels. Nog meer vee en meer mest zal deze last en de kosten alleen maar vergroten. Ondanks dat maar een zeer klein deel van de bedrijven gecontroleerd wordt, zijn overtredingen aan de orde van de dag en worden regelmatig ernstige fraudezaken geconstateerd, bijvoorbeeld in de mesthandel. Staatssecretaris Mansveld treed hier echter nauwelijks tegen op.

Politieke moed
Voor de leefbaarheid en gezondheid van Nederland is het te hopen dat staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken de politieke moed heeft om de melkquota en de dierrechten niet af te schaffen. Want allen door het aantal koeien, varkens, kippen en geiten in Nederland met wetgeving te maximeren blijft Nederland leefbaar en gezond, zo stellen de natuur- en milieufederaties. Voor de economische positie van de sector zelf is een beperking van het aantal dieren ook beter. De strategie van zo veel mogelijk vlees produceren tegen zo laag mogelijke kosten werkt niet meer. Juist door minder, maar veilige en duurzame producten te maken kunnen boeren weer geld verdienen. Keten Duurzaam Varkensvlees, Rondeel en Beemster Kaas bewijzen dat.

bron: De Natuur- en Milieufederaties

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Ook de EU inkomenssteun willen de boerenhaters afromen en voor hun eigen doelstellingen gebruiken:

Een brede coalitie van natuur- en milieuorganisaties wil 110 miljoen inkomenssteun voor boeren overhevelen naar een fonds voor plattelandsontwikkeling. Boerenorganisaties zijn fel gekant tegen deze afroming van 'boerengeld'.

Boerenorganisatie LTO Nederland keert zich al maanden fel tegen deze afroming. Toen de provincies daar deze zomer warm voor liepen - zij mogen een groot deel van het geld voor plattelandsbeleid uitgeven - noemde voorzitter Albert Jan Maat van LTO dat 'asociaal'.
Het voorstel wordt maandagmiddag gedaan tijdens een conferentie in Utrecht. Als Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Landschapsbeheer Nederland, De 12Landschappen, Stichting Natuur en Milieu en Milieudefensie hun zin krijgen, scheelt dat de gemiddelde boer of tuinder 1.800 euro in zijn portemonnee.

Meer: volkskrant.nl/vk/nl/…
paul1
Tja, met een mooi woord `afromen` is natuurlijk gewoon inpikken....
jan w
Slechts vijf EU landen vulden het melkquotum
josl
Jan Maat moet en zal zijn best doen. Maar ik voorspel dat het niet de vraag is รณf maar wanneer boerengeld word ingepikt. VVD is ook al kritisch en links NL altijd al. Het zal dus van Brussel afhangen welke ruimte de NL politiek krijgt.
+1
Ook al verdubbeld de melkvee stapel dan is er nog geen probleem met de mest , gewoon de normen oprekken , doen ze bij schiphol ook als het zo uitkomt.
Farmer_
Gelukkig zit Milieudefensie in NL.
Ja das geen duutse defensie, maar je kunt er wel last van hebben, van die malloten.
+5
meelezer
Direct alle natuurgebieden leeghalen met al die vervuilende ammoniakschijtende onproduktieve heckrunderen die 'winters moeten verhongeren.
paul1
Clooney
Einde v/h melkquotum is juist een uitdaging voor NL om met de juiste kennis zo veel melk te produceren als het kan.
+9
George
Beste Cloony veel melk produceren moet niet het eerste doel zijn. Veel proberen over te houden aan iedere geproduceerde kilo is veel belangrijker.
Er is weinig uitdagends aan om met zijn allen als een stelletje malloten zoveel mogelijk melk te willen produceren tegen of onder de kostprijs.
Dat is een kennis die vaak ontbreekt bij melkveehouders en bij boeren in het algemeen.
+4
George
@George goh 10 jaar geleden had ik ook al verstandige berichten ๐Ÿ˜€
+3
weurding
@George je bent wel consistent ja๐Ÿ˜†
George
@weurding
Ik verander nooit snel van mening. Dan moeten ze me in ieder geval duidelijk kunnen overtuigen. 😀
+2
arie.j
Laten we maar ophouden met discussie over behouden van de quotering.
De situatie is nu toch onderhand wel duidelijk dacht ik.
Ieder moet verder maar doen wat hij leuk vind, er zal best diversicatie van bedrijven blijven.
+1
hans1980
@arie.j We hadden niet op moeten houden over die discussie..
jg
Arcadis is de volgende die pleit voor invoering melkveerechten.
Cornelis
Hebben die weinig werk op dit moment of zo?
mlkvhoudr
Is gewoon weer zo'n rapportje waar in komt te staan wat de opdrachtgevers willen horen : nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
Cornelis
@mlkvhoudrVoorspelbaar.
Coen
Milieuorganisaties en burgers vragen om grenzen aan veestapel

Den Haag, 1 oktober 2013 โ€“ Vandaag stemt de Tweede Kamer over het plan om het stelsel van dierrechten, waarmee de hoeveelheid varkens en kippen wordt begrensd dat er in Nederland gehouden mag worden, af te schaffen. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Arcadis, in opdracht van Natuur & Milieu, Milieudefensie en de natuur- en milieufederaties blijkt dat afschaffen van melkquotum en dierrechten ruimte biedt om de veestapel te verdubbelen. Vandaag boden de milieuorganisaties samen met bezorgde burgers een petitie aan waarmee ze de politiek vragen het maximum aantal dieren in Nederland te handhaven, door dierrechten te behouden en ter vervanging van het melkquotum ook voor koeien in te voeren.

Zonder dierrechten groeit de veestapel wat leidt tot grotere mestoverschotten, grotere gevolgen voor de volksgezondheid, vervuild drinkwater en stankoverlast. Daarnaast zal het aantal megastallen naar verwachting toenemen door uitbreidingsplannen van de veehouders.
+3
weurding
Gezien toenemende groei mensen in nl is de dierlijke mestvaalt niet het grootste probleem, maar vooral de riolen die overbelast worden en de afvalvaalt
weurding
@weurding las net, in de thames poepbacterie, zwemmen is met groot risico
rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/…
+1
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
Gezien toenemende groei mensen in nl is de dierlijke mestvaalt niet het grootste probleem, maar vooral de riolen die overbelast worden en de afvalvaalt

Zomaar een gedachte van je, of ook iets met feiten?
+2
weurding
@arie.j feit ja, al keer artikel over geplaatst, 50% van rioleringen zijn sterk verouderd en lekken
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j feit ja, al keer artikel over geplaatst, 50% van rioleringen zijn sterk verouderd en lekken

Dat zegt me niet zoveel, op vrijwel iedere veehouderij lekt er ook wel eens wat.
Hier een grafiekje van internet, daaruit blijkt dat riolen die lekken(met natuurlijk de overstorten) vooral voor de vreemde chemische vervuiling zorgen
zie clo.nl/indicatoren/…

(klik om te vergroten)

+4
weurding
@arie.j had ook niet gedacht dat je wat van me aannam, dus laat het hier ook maar bij
+1
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j had ook niet gedacht dat je wat van me aannam, dus laat het hier ook maar bij

Rioolwater? Dat heb ik niet nodig ๐Ÿ˜‰
+1
Jaap40
@arie.j opmerkelijk glyfosaat balkje in deze grafiek.....
Framos
@Jaap40 schijnbaar toch aangeslagen als sla dressing
Weidezicht
@Jaap40 inderdaad, vreemd.
+2
Jaap40
@sorry unglaubliich....๐Ÿ˜ณ๐Ÿ˜ณ

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , varkens , lto , frankrijk , koeien , geiten , kippen , energie , kaas , milieu , belasting , duurzaam , natuur , ammoniak , mestoverschot , melkquotum , gezondheid , overheid , dieren , uitstoot , mestverwerking , dierrechten , verdienen , dijksma , beemster kaas , regels en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nรฉt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0