Pas volgend jaar beslissing dierrechten.

Zie nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Triest dat de politiek in Nederland het zich permiteert de beslissing over dierrechten afschaffen/invoeren voor zich uit te schuiven.

Deel dit topic

Reacties

WRV70
Zijn goed in doorschuiven en geen beslissingen nemen in NL. Maar op dierrechten zit niemand te wachten. Weer een geldverslindende pot lucht waar we straks mee zitten. Waarschijnlijk zal er wel weer uitgevonden worden dat dit verhandelbaar wordt en er massa een geld mee gemoeid is.
Wiebren
Tekst is wat misleidend. Plannen worden nu doorgerekend door PBL
December debat over dierrechten id Kamer naar aanleiding van dat rapport.
2014/15 bewijzen dat het kan. Dan kunnen ze eraf. Als er alleen maar meer dieren komen is het einde oefening.
jg
Wiebren, bedoel je dat de melkveehouderij snel de groei kwa aantallen moet reduceren?. Misschien is het verstandig om als sector een daad te stellen en de politiek eerst te overtuigen van gerealiseerde mestverwerkingscapaciteit, brede resultaten uit de kringloopwijzer, vergroting eiwitrijke teelten, verlaging gebruik soja etc voordat we de dieraantallen opvoeren zoals nu gebeurt.
Voor Lto als belangenbehartiger van de melkveehouderij zou dit een zegen zijn.
Gevaar is dat de Pvda onder druk van slechte peilingen verder naar links schuift.
Op boerderij.nl Kamer mag meepraten over afschaffen dierrechten, een simpele penstreek is niet meer mogelijk.
Wiebren
We liggen nog steeds op koers om precies dat te doen JG
jg
Kun je aangeven wat je precies bedoelt met "precies dat te doen".
+4
Wiebren
De wet laat nu nog dierrechten vervallen. Na dinsdag als het goed is, pas bij Koninklijk Besluit en na consultatie van de Kamer.
Dat betekent dat in 2014 en 2015 tot nader order de dierrechten nog bestaan.
We hebben plannen ingeleverd die worden doorgerekend.
Daarna moeten we het nog gaan doen, vanaf 1/1/2014 laten zien dat bedrijven met een verwerkingsplicht de bestaande verwerkers weten te vinden om die mest te laten verwerken. Aan het eind van dat jaar een overzicht waaruit blijkt dat dat is gelukt.
2015 idem, met uitdaging vanaf 1 april want dan vervalt quotum en moet verwerkingsplicht dat opvangen.
Dat betekent dat een melkveehouder die in 2015 meer koeien melkt:
- minder mest produceert en hetzelfde uitkomt als in 2014 (via BEX)
- meer hectares heeft om die extra mest te plaatsen
- meer verwerkingscontracten heeft en meer mest afvoert
De eerste twee zijn aan te tonen, oa via Kringloopwijzer. Alle bedrijven met een overschot vullen die verplicht in per 2015.
Dus ook de boer met meer koeien, meer mest en minder afzet rolt uit dit systeem en krijgt een hele forse boete. Jaar erop dus óf minder dieren of misschien andere sancties.

In de praktijk zien we dat veel mensen denken dat alleen de koeien hebben genoeg is.

De politiek is erg beducht voor meer koeien zonder dat er grond onder zit. Dus die factor grondgebondenheid is keihard nodig. We zijn druk doende om juist deze grondgebondenheid meer inhoud te geven. Indirect zorgt de mestwet ook voor koppeling grond aan dieren, maar dat is te technisch voor velen.

Je zou kunnen zeggen: boeit me niet. Als we dierrechten krijgen heb ik genoeg referentie. Diegene vergeet dat er verwerkingsplicht is (geen koopje).
+3
jg
@Wiebren
Bedankt voor je reaktie. Hopelijk blijft de politiek realistisch en geeft zij de melkveehouderij de ruimte in 2015 haar kwaliteiten te tonen. De signalen die de politiek vanuit de melksector krijgt betreffen allemaal GROEI, zie de verwachtingen van RFC (10 tot 20 % meer melk), bedrijfsreportages, open dagen etc. Nergens/te weinig signalen dat efficientie kwa (milieu)-gebruiksruimte het belangrijkste item van de hedendaagse melkveehouderij is. Efficientie kwa BEX wordt direct vertaalt in meer melk en koeien.
Inkomensoptimalisatie is bij deze melkprijs een belangrijk item, zuinig zijn op de huidige gunstige zuivelmarkt door afgewogen produktie is er ook een die de politiek aan zal spreken.Misschien geven we door te grote groeiambities de politieke partijen teveel de kans om ons met ons eigen "succes" om de oren te slaan.
Wiebren
@jg niks op af te dingen, ik deel je analyse
matt
@Wiebren
Wiebren ik hoor de staatssecretaris regelmatig zeggen de sector is nu aan zet,maak
Het nu maar waar.
Anders komen er dierrechten,waardoor volgens mij de individuele boer alleen maar meer
Vee gaat houden,om die eventuele rechten veilig te stellen.
Is er vanuit lto nooit over gesproken ,om daar enige onduidelijkheid weg te nemen?
Als bv de staatssecretaris in het openbaar zegt,dat de referentie achter ons ligt.
Wiebren
@matt jawel Matt, alleen komt dat niet over heb ik het idee.
Heb het gokken op dierrechten eerder Russisch roulette met 6 kogels genoemd.
Ook op veel minder scherpe wijze tientallen keren, van alle bestuurders bij LTO die er iver gaan, in Nieuwe Oogst, nieuwsbrieven, ledenbijeenkomsten etc. Het overzicht van verwerkers uit het bedrijfslevenplan, het feit dat zuivel, veevoer en accountantsbedrijven zich achter deze plannen scharen.
Toch blijft die 1983-angst hangen schijnbaar.
De referentie ligt zeker achter ons, maar of dat dan wel geloofd wordt??
matt
@Wiebren
Het komt inderdaad totaal niet over,en dat komt door de communicatie van de
Overheid.
Tijd dus voor een intervieuw met Dijksma,waarin ze hardopzegt dat de referentie achter
Ons ligt.
Dat zou beter helpen,om de dreiging weg te halen.
Wiebren
@matt dat ben ik helemaal met je eens Matt. Vind het hele 'stok achter de deur' van Dijksma een grote strategische blunder.....ze bereikt er precies het tegenovergestelde mee. Belangrijkste reden is dat de PvdA-fractie hier heel verschillend inzit. Het was niet voor niks dat Van Dekken (die ook zo van de PvdD zou kunnen zijn) tijdens kamerbehandeling afgelopen dinsdag de hele tijd naast Dikkers zat.
Niet om Bleker op te hemelen, maar die had veel meer gevoel bij effecten van uitspraken op de sector
matt
@Wiebren
Ik zie er meer een strategische zet in! ze kan nu nog alle kanten in.
bv ik heb jullie de kans gegeven...
Bleker dreigde ook al met dierrechten overigens..
RBD49
In de Wet Herstructuring Varkenshouderij luidde destijds (1998 geloof ik) artikel 2 als volgt: "Deze wet vervalt op 1 januari 2005". Daarmee zouden de varkensrechten in 2005 vervallen. Dat artikel is ergens in oktober 2004 geschrapt. We hebben nog steeds varkensrechten. Need I say more?
Wiebren
Daarom ook de move naar KB Robbert, hoewel Boerderij dat anders duidde.
Als je hiermee op de betrouwbaarheid van de politiek wilt wijzen moet je misschien tegelijk ook even aangeven wat de reden was dat men in oktober 2004 ineens anders besliste.
+1
gezienus
Als men dit zo leest rolt de Nederlandse melkveehouder van het Q problem in het dierprobleem .dus niks gas geven in 2015
WRV70
Gas geven na 2015 vergeet het maar. Worden wel tammer . Ruwvoer blijft in intensieve gebieden duur. Mestafzet naar verwerkers hou er maar rekening mee dat mocht het van de grond komen 20€ plus per ton gaat kosten.
En nog een vraag aan Wieberen waar zijn de mestverwerking inhalaties waar jullie het over hebben al een feit. Zowel al in het werk als vergunnings technisch op orde.
mest
Hoorden gisteren dat in waalwijk mestverwerkingbedrijf niet door gaat. en in drenten ook niet.maar komt goed ?
Wiebren
Zoals al heel vaak gezegd is er de afgelopen jaren (zeker 5) jaarlijks 40 miljoen kg fosfaat die de mestmarkt in NL uitgaat. Pluimvee doet daarvan iets meer dan de helft. Veel verwerkers draaien dus al. Er staat voor nog veel meer in de planfase, waarbij vast een groot deel moeilijk van de grond komt. Draaien er niet meer verwerkers over 3 jaar dan dat er nu draaien, dan is er ook geen ruimte voor meer mest en dus niet meer dieren.
Definitieve hoeveelheid te verwerken in 2014 bedraagt 17 miljoen.
Voorlopig 2015 op 28 miljoen.
Afgelopen jaren dus telkens al meer dan 40 verwerkt. Dus eerste twee jaar draait het om vraag (verwerkingsplichtige veehouders) te koppelen aan aanbod (door NVWA erkende verwerkers).

@wvr70: de lijst van initiatieven is bij het ministerie en bij ons bekend.
@mest: dat niet alle plannen gerealiseerd worden is waar, soms vanwege vergunning, soms vanwege financiering, soms vanwege aanvoer of afzet, soms vanwege verkeerde techniek, of een combinatie hiervan. Sneu voor de mensen die er energie insteken.
mestverwerker
@WiebrenBeste Wiebren
In u plan staat wel wat anders , ik snap dan niet dat u zegt dat er over drie jaar niet meer mestverwerkers draaien. Als dan ook niet de techniek of financiering rond komt dan komt het niet goed lijk mij. Dus als ik u goed begrijp staat het nog steeds niet op uw netvlies hoe we dit probleem op kunnen lossen. U kan onze fabriek kopen,de techniek is goed, aanvoer en afvoer is geregeld, ik wil u uitnodigen om het eens te gaan proberen.Het heeft mij 10 jaar van me leven gekost, dus vraag ik u wel met respect op vragen en antwoorden in te gaan. Op papier is het makkelijker dan in praktijk dat weet u net zo goed als ik. U mag van mij de uitdaging aan gaan en ik denk ook dat u weet waar wij nu tegenaan lopen. Dit baart mij grote zorgen, dat is u bekend.

Groeten Jan Scherff
Wiebren
@mestverwerker
Ik bedoelde wat anders Jan. In ons plan staan heel veel verwerkers, van nu draaiend tot planfase. We weten allemaal dat die plannen niet allemaal uitkomen, om verschillende redenen.
We weten ook dat bestaande verwerkers moeite hebben om overeind te blijven in de markt, omdat die verziekt wordt. Daarom moet die verwerkingsplicht er komen, dan moeten veehouders naar een verwerker. Nu zijn er lieden die deze veehouders 'helpen' met allerlei trucs om van hun mest af te komen en dat moet stoppen. Nu leiden de goeien onder de kwaden. Dat is niet makkelijk uit te roeien maar er is reden genoeg om er aan te trekken, ook voor mij en m'n collega's
WRV70
@Wiebren

Heel makkelijk in intensieve gebieden verplicht om zo veel mogelijk te verwerken. Daarbij in de afzet gebieden niet verplichten om te verwerken maar inspelen op duurzame afzet overeenkomsten tussen twee partijen. Wij hebben een 1 op 1 relatie met uitruilen van gronden en akkerbouwer het afnemen van onze drijfmest. Waar het niet nodig is niet op kosten jagen. Zo dwing je de veehouder/akkerbouwer niet om creatief te gaan werken.
+1
pieta
@WRV70
Daar ben ik het niet mee eens. Iedereen is gelijk in Nederland en een overschot is een overschot.
WRV70
@pieta
Kan wel zijn. Is toch grote kul om eerst mest uit afzetgebieden te gaan halen met duur transport. Daarna te verwerken, verwacht mochten er verwerkingsinstalaties komen dat die in overschotgebieden staan en dan de producten die daar uitkomen weer wegbrengen naar de afzetgebieden. Dan voor degene die in overschotgebieden hun mest rechtstreeks kunnen afzetten aan grondeigenaren ook dezelfde regels.
Vindt voor degene die hun zaakjes goed op orde hebben qua mestafzet er dit voordeel wel in mag zitten. Moet in mijn ogen wel een rechtstreeks contract met de ontvanger getekend worden . Voeren nu bijna alles met gps af dus controle genoeg.
pieta
Quote:
@WRV70: degene die hun zaakjes goed op orde hebben qua mestafzet

Iedereen heeft zijn zaakjes goed op orde als hij zijn mest afzet anders heb je kans op boetes. De verwerkingsplicht kun je waarschijnlijk gewoon afkopen bij een verwerker waardoor je als overschotbedrijf de mestverwerking dus mee betaald.
spotmelker
@pieta
Dat kon nog wel eens een dure hobby worden. Zowel de VVO als de effectieve mestafnemer volgen de markt. Nu komt de export van verwerkte mest meer en meer onder druk door o.a. gewijzigde mestwetgeving in Duitsland. Dat zal de verwerkingskosten doen stijgen. Die prijs zal indicatief zijn voor directe afzet.
Het ziet er dus naar uit dat mestafvoer in welke vorm dan ook duurder wordt. Dit kan niet de bedoeling zijn in een tijd waarin de kosten voor (rundvee)mestafzet te overzien zijn. Gaat de NL veehouderij straks (post quota tijdperk) aan eigen vlijt/schijt ten onder?
pieta
@spotmelker
Dan maar streven naar grondgebondenheid.
jg
@pietaInderdaad Pieta, ik denk dat je zelfs van veganisten de handen op elkaar krijgt als de melkveehouderij voor grondgebonden produktie kiest. Vooral op gronden waarop verbouw van humane voedingsstoffen lastig is. In de huidige situatie , met extreme expansiedrang , houden we een zeer kritische omgeveving. Wat is er mis met meer gemengde bedrijven die financiele buffer in grond hebben en vraaggestuurd melk produceren ?
MTSTAMMINGA
@WRV70
acconavm.nl/actueel/nieuws/…
Zit daar misschien een oplossing in @WRV70 en @Wieberen beidt dit ook mogelijkheden Om makkelijk mestafzet te regelen na akkerbouwers ?
spotmelker
@pieta
Dat zie ik hier al gebeuren. Dan is de vraag hoe rendabel is het huren van éénjarig grasland á € 1500/ha wat nog op eigen kosten ingezaaid moet worden? Dan kom je incl bewerkingskosten al richting de 20 cent/kg drogestof.
spotmelker
@MTSTAMMINGA
Ik denk weinig tot niet Karst. Hier heb je veel mogelijkheden om groenbemesters te oogsten na de tulpen/aardappelen of uien bij akkerbouwers. Voor die groenbemesters heb je slechts kunstmestruimte of nog op te vullen mestruimte van de akkerbouwer. De akkerbouwer heeft de hoofdteelt en dus de mestaanvoerruimte. Omdat dat geld oplevert zal hij weinig ruimte voor derden openlaten.
pieta
@jg
Met dat soort bedrijven is niets mis maar aan een financiële buffer in grond heb je niets. Die is namelijk niet liquide. Voor buffer kun je beter spaargeld hebben.
koetje 10
Als die dier-rechten gaan komen, hoop dan wel ten zeerste voor de nederlandse melkveetak dat elke kop evenveel waarde gaat krijgen.
Anders is het een ramp.
RBD49
De kans is het grootst dat bij invoering dierrechten de oude systematiek terugkomt: varkensfosfaat wel omzetbaar in rundveefosfaat (idem dierrechten dus). Een varkensrecht kost nu iets van vijf, zes tientes. 5,5 varkens voor een koe, dan kost een koerecht 250-350 euro. Laat ze door flinke vraag eens over de kop gaan: 700 euro per koe. Dat is heel wat minder dan die 6.500 euro waar Alfa mee rekende, op basis van historische prijs ten tijde van vijf jaar afschrijftermijn melkquotum.
hookwood
Nu melk leasen is duurder...
Waarom mest verweken , als er geen overschot is ???

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , politiek , doc en dierrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN